Quantcast
Channel: Cosmopoliti.com –Χριστίνα Πολίτη
Viewing all 36660 articles
Browse latest View live

Μιχάλης Ρακιντζής: “Ο παλιός μου εαυτός”με νέο τραγούδι

$
0
0

Η διάθεση χορευτική, καλοκαιρινή, αισιόδοξη!

Η αφορμή γνωστή σε όλους μας. Τους τελευταίους μήνες πρωτόγνωρη, αφοπλιστική μα και δημιουργική, έδωσε σε όλους χρόνο για ανακατανομή στις προτεραιότητες μας.

Το συμπέρασμα… Επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας της ανεμελιάς ,της παρέας.

Το τραγούδι αυτό, όπως και πολλά άλλα από τα πιο παλιά αλλά πολύ αγαπημένα του Μιχάλη Ρακιντζή, θα ακούσουμε στη συναυλία που θα δώσει τη Τρίτη 28 Ιουλίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία εδώ: https://www.ticketservices.gr/event/mixalis-rakintzis-veakeio/

Βρείτε το τραγούδι σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες: https://MihalisRakintzis.lnk.to/OPaliosMouEaftosPR

Δείτε το official lyric video στο YouTube: https://youtu.be/3xTaiOXqpy8


63ο Φεστιβάλ Φιλίππων: Το φετινό πρόγραμμα

$
0
0

Φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων – όπως αρέσκεται τα τελευταία χρόνια να έχει τη δική του θεματική, τη δική του τοπική καλλιέργεια και ματιά – θα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στα κλειστά κτίρια της πόλης – και υπάρχουν πάρα πολλά με ιστορία και διαδρομή γοητευτική, αγωνιστική και αξιοζήλευτη. Όμως η ζωή βάζει πάντα τους όρους της. Πρέπει να τους σεβαστούμε. Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε μόνο ένα μέρος αυτού του μεγάλου σχεδίου, επιφυλασσόμενοι να το ολοκληρώσουμε το επόμενο καλοκαίρι. Ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, συγγραφείς, κινηματογραφιστές, φωτογράφοι, αρχιτέκτονες, εικαστικοί, θα βρουν το κλειδί να «ανοίξουν» τα κτίρια με τον τρόπο που γνωρίζει η τέχνη και η επιστήμη του καθενός για να μας διηγηθούν την προσωπική τους ιστορία. Έξω και γύρω από αυτά – αναγκαστικά λόγω των συνθηκών – θα φτιάξουμε παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες, δράσεις και χάπενινγκ. Όλα αυτά βέβαια με μια υστεροβουλία, αλλά υψηλού φρονήματος: να προσπαθήσουμε να ξαναβάλουμε στη ζωή της πόλης αρκετά από αυτά ή τουλάχιστον να τους ανοίξουμε ένα παράθυρο, έναν μικρούλη φεγγίτη στο μέλλον.

Οι ιδιαίτερες φετινές συνθήκες μας δείχνουν, μας υποδεικνύουν μάλλον, ότι πρέπει να αφιερώσουμε το 63ο Φεστιβάλ στο αρχαίο δράμα, και αυτό κάνουμε, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση την επιτυχημένη δράση του Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, ενός πρωτότυπου θεατρικού camp με χαρακτήρα καλλιτεχνικό αλλά και εκπαιδευτικό, που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει δώσει μια νέα πνοή στην περιοχή των Κρηνίδων, δίπλα στο αρχαίο θέατρο και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Φέτος, προχωράμε πιο θαρραλέα, πιο δυναμικά και καλούμε σημαντικούς και  σπουδαίους καλλιτέχνες  με αξιοζήλευτη διαδρομή πάνω στο αρχαίο δράμα (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μεταφραστές, μουσικούς, χορευτές), να πάρουν μέρος σε αυτό το «μικρό» φεστιβάλ μέσα στο «μεγάλο», στις «Θεατρικές Αναγνώσεις» αρχαίου δράματος (παραστάσεις εν δυνάμει), που θα λάβουν χώρα από 12 έως 23 Αυγούστου.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Λυδία Φωτοπούλου, η Όλια Λαζαρίδου, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Θοδωρής Γκόνης, η Λουκία Μιχαλοπούλου, η Ρηνιώ Κυριαζή και η Ιόλη Ανδρεάδη, με μικρές και ευέλικτες ομάδες εκλεκτών συνεργατών τους, θα διαμείνουν διαδοχικά στις Κρηνίδες, παρουσιάζοντας, ανά τρεις μέρες, ο καθένας τη δική του εκδοχή πάνω στη θεατρική ανάγνωση του αρχαίου δράματος. Ανάμεσα στις τραγωδίες που θα «ακουστούν» στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, είναι η «Αντιγόνη», οι «Βάκχες», η «Μήδεια», η «Ελένη», ο «Αγαμέμνων», οι «Τρωάδες» καθώς και οι «Ιστορίες του Πρόσπερο».

Οι παραστάσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό μέσω διαδικτύου σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) και θα λειτουργούν σαν ανοιχτό εργαστήριο για θεατρολόγους, φοιτητές, και απόφοιτους δραματικών σχολών, ερασιτεχνικές ομάδες, την τοπική κοινότητα και όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει.

Στη λήξη του εργαστηρίου θα μιλήσουν οι μεταφραστές Γιάννης Λιγνάδης και Παντελής Μπουκάλας με θέμα την μετάφραση στο αρχαίο δράμα και τη δραματουργία των αρχαίων κειμένων, ως επίσημοι προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων θα υποδεχτούμε, για άλλη μια χρονιά, τις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Επιδαύρου, παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ, αλλά και του ελεύθερου θεάτρου.

Επίσης, θα φιλοξενήσουμε στο Φρούριο της Καβάλας και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αρκετές από τις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Στις δράσεις αυτές συμμετέχει και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με την παράσταση «Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» σε συνδιοργάνωση με το ΚΘΒΕ.

Το Φεστιβάλ Φιλίππων ήταν και παραμένει ένα σπουδαίο φεστιβάλ, ένα ιστορικό φεστιβάλ. Μόνο που δεν είναι κανενός μας. Πρέπει να το κερδίζουμε κάθε καλοκαίρι.

 

Θοδωρής Γκόνης

 

*Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών,

με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

 

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 

 

25 & 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ – ARS AETERNA

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Πρώτη παράσταση στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων για φέτος μια από τις σπουδαιότερες αρχαίες τραγωδίες. Η παράσταση «Αντιγόνη» από την 5η Εποχή Τέχνης, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται σε νέα επεξεργασία από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, με την Ιωάννα Παππά στο ρόλο της Αντιγόνης, τον Γιώργο Χρυσοστόμου στο ρόλο του Κρέοντα και μια ομάδα σημαντικών νέων ηθοποιών.

 

 

1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ

5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων  μία μοναδική μουσική παράσταση, γεμάτη εικόνες, εντάσεις και στιγμές. Ο Mαέστρος, διευθύνοντας επταμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ που τον πλαισιώνουν και φωνητικά, θα μας χαρίσει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και του Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη.

 

 

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΥΠΠΟΑ – ΚΘΒΕ – ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου

Ο Αλέξανδρος ο Μέγας και Τρανός, αδελφός της γοργόνας. Ο Αλέξανδρος του Αρριανού και ο Αλέξανδρος του Πλουτάρχου. Ο Αλέξανδρος στην κορυφή και ο Αλέξανδρος στα βάραθρα. Βασισμένος στη λαϊκή «παραμυθία» της Φυλλάδας του Μεγαλέξανδρου, της θρυλικής ιστορίας του βίου, των άθλων και των ταξιδιών του μεγάλου Μακεδόνα που τη δημιούργησε η λαϊκή φαντασία αιώνες μετά τον θάνατό του, αλλά και στους «ντέντεκτιβς» ιστορικούς Αρριανό και Πλούταρχο, ο Θοδωρής Γκόνης με τη συνδρομή της ποιήτριας Γλυκερίας Μπασδέκη, διοργανώνει μια συνάντηση με τον πιο γνωστό άγνωστο Οικουμενικό. Η επίσημη ιστοριογραφία συνομιλεί με μύθους, θρύλους, μοιρολόγια και εμβατήρια στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Παίζουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Κοντός, Ελένη Μαβίδου, Δημήτρης Μανδρινός, Έλενα Μεγγρέλη, Στεφανία Χονδράκη.

 

 

24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΓΑΡΗ

Οιδίπους

 

Τρεις αφηγητές ανασύρουν επί σκηνής την ιστορία του Οιδίποδα, του ανθρώπου που ήταν μοιραίο να φτάσει στην γνώση και σε όλη την οδύνη που αυτή επιφέρει. Σε ένα νεκρικό τοπίο, ένα τοπίο λοιμού, ο Οιδίπους- βασιλιάς της Θήβας, επιχειρεί να μάθει την αιτία της «αρρώστιας», την αιτία που όλος ο λαός του «νοσεί». Η διαδικασία αυτής της έρευνας οδηγεί στην επώδυνη απάντηση. Η αρρώστια είναι ο ίδιος. Οι τρεις υποκριτές εναλλάσσοντας ρόλους, διογκώντας στιγμές, βουτώντας στο ασυνείδητο των προσώπων του Σοφοκλή συνθέτουν ενώπιον μας τον άνθρωπο που ξεκινάει ως σωτήρας και καταλήγει ως «άθλιο συντρίμμι», ως «τυφλός ζητιάνος και προφήτης». Στους ρόλου των αφηγητών ο Μιχάλης Σαράντης, η Μαρία Κεχαγιόγλου και ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Καραντζά.

 

 

26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ / Πέρσες του Αισχύλου

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθετεί το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και, ταυτόχρονα, ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο Αισχύλος παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία. Η νίκη στεφανώνει εκείνους που ακολουθούν τη σύνεση, ενώ ο μηχανισμός της δικαιοσύνης τιμωρεί όποιον, με οδηγό την αλαζονεία, ξεπερνάει τα όρια, προσβάλλοντας, με την έπαρσή του, θεούς και ανθρώπους. Μεταξύ των ηθοποιών που θα εμφανιστούν στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου είναι η Λυδία Κονιόρδου, ο Αργύρης Ξάφης, ο Λαέρτης Μαλκότσης, ο Γιάννος Περλέγκας και ο Αργύρης Πανταζάρας.

 

 

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΚΘΒΕ

Όρνιθες του Αριστοφάνη

 

Ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απαυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και από τα άλλα πουλιά –που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν– αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός, να πάνε να ζήσουν εκεί. Μαζί θα ιδρύσουν μια νέα Πολιτεία, μεταξύ ουρανού και γης, που θα εξουσιάζει ταυτόχρονα θεούς και ανθρώπους και όπου τα πουλιά θα έχουν τη θέση που τους αναλογεί. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την αγαπημένη, διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, με εξαιρετικούς συντελεστές. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από πολυπληθή θίασο ηθοποιών.

 

 

30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Θησέας και Μινώταυρος της Κάρμεν Ρουγγέρη

 

Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή σκηνοθετούν το μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου, και παρουσιάζουν σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους όλη την πορεία του ήρωα, συνδυάζοντας, κρητική λύρα, μαντινάδες, χορό και παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης.

 

 

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

«SOLO»

 

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, μόνο επί σκηνής, να παίζει και να τραγουδάει τα τραγούδια του στην απλούστερη μορφή τους, μεταφέροντάς μας στη στιγμή της δημιουργίας τους. Ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων, αυτή των τροβαδούρων, ταξιδεύει με μια κιθάρα ή ένα λαούτο και μοιράζεται αισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες, όνειρα και πραγματικότητες που αφορούν όλους μας.  Ένα πρόγραμμα ακρόασης αλλά και συμμετοχής, που μας ταξιδεύει μέσα από τις εντάσεις και τις σιωπές του στον πυρήνα της ιερής αυτής τέχνης. Πρωταγωνιστές, όπως πάντα, τα ίδια τα τραγούδια. Στέκονται μπροστά μας γυμνά και ευάλωτα, όπως γεννήθηκαν, αλλά και δυνατά όσο ποτέ.

 

 

 

 

ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

 

 

19 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΥΠΠΟΑ – ΚΘΒΕ

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Καβάφης – Όνειρο

 

Ο Θοδωρής Οικονόμου, μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών συνεργατών, συνθέτει ένα μοναδικό, ονειρικό κόσμο με αφορμή το έργο του αλεξανδρινού ποιητή Κωσταντίνου Καβάφη.

Σε έναν χώρο ρευστό, όπου η μουσική λειτουργεί σαν μια λίμνη, ταξιδεύει ένας θίασος από γεννήματα της φαντασίας μας, που αναπολούν, οραματίζονται, μας συμβουλεύουν, αποκαλύπτοντάς μας μνήμες που ο ποιητής αντλεί από το παρελθόν και αποθέτει στο παρόν, ενίοτε ως προειδοποίηση για τα μελλούμενα. Η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου έρχεται να ακουμπήσει με τρόπο λιτό μα και καίριο στο ποιητικό σύμπαν του Καβάφη δημιουργώντας ένα ζωντανό παιχνίδι αισθήσεων.

 

 

22 ΙΟΥΛΙΟΥ

…προς ύστατον φως…

 

«Το καλοκαίρι του 1995 η Ελένη Βαροπούλου, Διευθύντρια τότε του Φεστιβάλ του Άργους, ζήτησε από την Λήδα Τασοπούλου να ετοιμάσει ένα one woman show σχετικό με το αρχαίο δράμα. Η Λήδα επέλεξε τους μονολόγους από έξι αρχαίες τραγωδίες σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, τις οποίες είχε ερμηνεύσει υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου στην Επίδαυρο. Η ίδια διάρθρωσε τη σειρά των μονολόγων, ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος υπέγραψε την σκηνοθεσία, τα υποβλητικά σκηνικά-κοστούμια σχεδίασε η Λαλούλα Χρυσικοπούλου, την μουσική επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Δρόσος, ενώ στην παράσταση συμμετείχε και ο ηθοποιός Γιώργος Καράσης. Η πρεμιέρα έγινε στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους στις 25 Ιουνίου 1995. Ακολούθησαν και άλλες ελληνικές πόλεις».

Σημείωμα Κατερίνας Ευαγγελάτου

Φέτος στο Φεστιβάλ Φιλίππων η Ραφίκα Σαουίς ερμηνεύει το «…προς ύστατον φως…» σε μια ερευνητική παράσταση-θέαμα πάνω στον ρυθμό και τη μουσικότητα του αρχαίου λόγου, συνοδευόμενη από τη πιανίστα Μάγδα Νικολαίδου και την νεαρή ηθοποιό και τραγουδίστρια Κέλλυ Ανταμπούφη. Έξι γυναικείες μορφές του αρχαίου δράματος, η Αγαύη, η Δηιάνειρα, η Ιώ, η Κασσάνδρα, η Ιφιγένεια και η Ηλέκτρα, διαπραγματεύονται με τα όρια της τρέλας και του παραλόγου. Ακούγονται έργα των D. Scarlatti, J.S. Bach, F. Chopin, S. Rachmaninov.

 

 

24 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΥΠΠΟΑ – ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ριχάρδος Β’ – Το ρέκβιεμ ενός βασιλιά

του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

 

Ο Ριχάρδος Β› υπήρξε ένας από τους πιο αινιγματικούς Άγγλους βασιλιάδες, που μετατράπηκε από τον Σαίξπηρ σε μια συναρπαστική, συγκινητική, μελέτη ενός τραγικού ήρωα και μιας ψυχής ποιητικής. Το έργο «Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» αποτελεί μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή του «Ριχάρδου Β’». Η Marlene Kaminsky σκηνοθετεί τον Τάσο Νούσια σε μια παράσταση που αποτελεί work in progress και πλέον παρουσιάζεται ανανεωμένη με πρόσθετα στοιχεία στην τελική μορφή της.

 

 

 

 

29 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες: Η δύναμη της φιλίας

 

Η Παυλίνα Χαρέλα σκηνοθετεί την επίσημη παράσταση των Μικρών Κυρίων στην Ελλάδα σε μια διαδραστική παραγωγή που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Η παράσταση προάγει την ευγένεια και την ενσυναίσθηση με διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από τις ιστορίες των διάσημων Μικρών Κυρίων, τα τραγούδια τους και τη συμμετοχή των παιδιών.

 

 

6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΦΩΤΗ ΣΠΥΡΟΥ

Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος

της Ξένιας Καλογεροπούλου

 

Δυο ξένοι ναυαγούν πάνω σε μια στέγη… στη μέση του πουθενά! Καθώς η στάθμη του νερού γύρω τους όλο και ανεβαίνει αναγκάζονται να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και μέσα από έντονες συγκρούσεις να συνεργαστούν. Ο ένας μιλάει ελληνικά κι ο άλλος μία ξένη, ακαταλαβίστικη διάλεκτο! Όμως, στον μαγικό χώρο του θεάτρου, όπου όλα είναι εφικτά, οι δυο τους καταφέρνουν, όχι μόνο να συνεννοηθούν αλλά να γίνουν και… φίλοι! Κύρια στοιχεία της παράστασης που σκηνοθετεί ο Φώτης Σπύρος είναι η ευρηματικότητα στους αυτοσχεδιασμούς, οι παραστατικές κινήσεις των χεριών και των σωμάτων, οι ήχοι, τα βλέμματα, εντυπωσιακά τρικ και μαγικά κόλπα! Το έργο είναι γραμμένο από τους Ιταλούς συγγραφείς Νίνο ντ’ Ίντρόνα και Τζάκομο Ραβέκιο, σε μετάφραση και διασκευή της, αγαπημένης σε μικρούς και μεγάλους, Ξένιας Καλογεροπούλου και είναι εμπνευσμένο από το πρώτο μπεστ σέλερ της δυτικής λογοτεχνίας, το πασίγνωστο «Ροβινσώνας Κρούσος» του Ντάνιελ Ντεφόου.

 

 

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΥΠΠΟΑ – ΚΘΒΕ

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα όνειρα  των ποιητών

Η προσωπική διαδρομή της μουσικού Φένιας Χρήστου και η συνάντησή της με την ποίηση καταλήγουν σε μια νέα μουσικοποιητική παράσταση. Ένας κύκλος μελοποιήσεων και πρωτότυπων συνθέσεων εναλλάσσεται με δραματοποιημένες αναγνώσεις ποιημάτων σε μια παράσταση με χαρακτήρα δροσερό, ερωτικό, νεανικό και στιγμές-στιγμές σατιρικό ως προς τον έρωτα και τα όσα προκαλεί σε εμάς τους ανθρώπους. Την δραματοποίηση και την επιλογή των συνδετικών κειμένων επιμελείται ο συγγραφέας-μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης ενώ το μυσταγωγικό σκηνικό ολοκληρώνουν οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Πολιτάκη. Το έργο του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά αποτελεί τον κύριο ποιητικό κορμό έμπνευσης της μουσικού, που πλαισιώνεται από συμπληρωματικό υλικό ελλήνων και ξένων ποιητών, νεότερων και σύγχρονων. Ερμηνεύουν δύο ηθοποιοί και τρεις μουσικοί επί σκηνής.

«ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ»

Πες μου τι είδες, τι αγάπησες, τι σκέφτηκες, τι ονειρεύτηκες, πού πήγες, τι έγινες…

πες μου τι θέλεις για να πάψεις να είσαι θλιμμένο.

 

 

 

17 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΩΝΗΣ – ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΡΟΝΟΜΙΟΝ

Θάλασσα, θαλασσάκι μου

 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τη θάλασσα. Θα ήταν άλλη χώρα χωρίς αυτή και οι Έλληνες θα είμαστε «άλλοι». Η γεωγραφία και η ιστορία, η όλη πορεία και ο διαχρονικός πολιτισμός της Ελλάδας είναι ζυμωμένα με τη θάλασσα. Το ίδιο και η Καβάλα δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τη θάλασσα. Θα ήταν άλλη πόλη χωρίς αυτή και οι κάτοικοί της θα ήταν «άλλοι».. Είναι τυχαίο που τα σπίτια της, έτσι αμφιθεατρικά χτισμένα, κοιτάνε όλα τη θάλασσα; «…το σπίτι μας ήταν απέναντι από το Ιμαρέτ κι από το μεγάλο παράθυρο της κάμαράς μου έβλεπα το λιμάνι, την θάλασσα. Κυρίως πρόσεχα τις βάρκες. Τα πλαγιασμένα ακίνητα σώματά τους λικνίζονταν ελαφριά, με ένα ήμερο χορτασμένο άφημα στα στερά βαθειά νερά. Αισθανόμουν την διαρκή, ατέλειωτη ηδονή που ρουφούσαν από την θάλασσα, μέχρι να σαπίσουν και να πεταχθούν ψόφιες στην ακτή οι βάρκες», γράφει ο Καβαλιώτης Γιώργος Χειμωνάς.

Μια συναυλία από την χορωδία «Προνόμιον» του Κώστα Κατιώνη, δίπλα στη θάλασσα.

 

Τελωνείο

 

 

20 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η κόκκινη Αφροδίτη του Κοσμά Χαρπαντίδη

 

Ένας  άστεγος  αναζητά μια προσωρινή γωνιά στο ερείπιο που βλέπει μπροστά του,  εγκαταλελειμμένο για  χρόνια, ώσπου μια φωνή  τον σταματά. Και δεν το κάνει για να τον ελέγξει ή να τον αποτρέψει να εισέλθει στο κουφάρι, αλλά για να του μιλήσει για την ιστορία του κτιρίου και να του ζητήσει να μείνει γι’ απόψε, χωρίς να το πληγώσει. Για να συνεχίσει να την αφηγείται και στο μέλλον. Ο άστεγος  συναντήθηκε με την Κόκκινη Αφροδίτη, τη θεά που σκέπει το κτίριο και το προστατεύει από το χρόνο και την ερείπωση. Μια θεά που έρχεται να πιάσει διάλογο μαζί του για την δόξα και την αίγλη, την ομορφιά και την ελπίδα, την ζωή και το τέλος της. Κυρίως όμως να  τον εκπλήξει  με τα σχέδια για το μέλλον του ερειπίου παρακάμπτοντας την οδό της φθοράς και σχεδιάζοντας το λαμπρό του μέλλον όταν αναστημένο και φωτισμένο θα ξαναγεμίσει φωνές παιδιών και θα υποδεχθεί με την κόκκινη Αφροδίτη στην μετώπη του την ζωή, την μουσική και την αρμονία.

Μουσικό αναλόγιο με τη συμμετοχή της Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και δύο ηθοποιών του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

 

7ο Δημοτικό Σχολείο – Φάρος

 

 

27 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ –

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Καβάλα, μια πόλη στη ρωγμή του χρόνου

 

Το Φεστιβάλ Φιλίππων και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας, με αφορμή το φετινό  θέμα του Φεστιβάλ, που αφιερώνεται στα κλειστά κτίρια της πόλης και πέντε χρόνια μετά την τρίτη Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Καβάλας, τα ‘‘Κτίρια της Λήθης’’, ενώνουν τις φωνές τους διοργανώνοντας από κοινού μια ομιλία – περίπατο στις καπναποθήκες της πόλης, από την Πλατεία Καπνεργάτη ως την Πλατεία Μακέδου. Αφορμή στάθηκε ο κίνδυνος κατεδάφισης που διατρέχουν τα κτήρια των καπναποθηκών ΣΕΚΕ, πρώην «ΗΕRZOG Co» λόγω φθοράς και εγκατάλειψης, γεγονός που δεν τιμά την πόλη μας, καθώς το εμβληματικό Δημαρχείο της πόλης μας κτίστηκε από την ΗΕRZOG  ως  Μέγαρο  του προσωπικού της.

Επίσημος προσκεκλημένος ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και αφοσιωμένος περιπατητής πόλεων, Νίκος Βατόπουλος. Με το βλέμμα ενός «ξένου», περπατάει μαζί μας στον ιστορικό ιστό της Καβάλας και ερμηνεύει το αστικό περιβάλλον με τη δική του ματιά.

 

Πλατεία Καπνεργάτη

 

 

3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΙΔΗΣ

Ο Μότσαρτ στο βουνό των Κενταύρων

 

Το Φεστιβάλ Φιλίππων προβάλλει το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Καραπιπερίδη «Ο Μότσαρτ στο βουνό των Κενταύρων» με θέμα το Φεστιβάλ Πηλίου, ένα φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στο οποίο συγκεντρώνονται μαθητές από όλη την Ελλάδα και καθηγητές υψηλού επιπέδου απ’ όλο τον κόσμο, μια εβδομάδα του Ιουλίου κάθε χρόνο στο χωριό Ζαγορά. Ένα τόσο σημαντικό φεστιβάλ στηρίζεται αποκλειστικά στην αφοσίωση των διοργανωτών του, που δεν είναι άλλοι από μια πενταμελής οικογένεια! Κι αυτό χωρίς καμιά υποστήριξη ή χρηματοδότηση από το κράτος. Μια ταινία με δεξιοτέχνες κλασσικής μουσικής, άφθονο φαγητό και πολλά πολλά τσέλα!

 

Παλιά Μουσική

 

 

5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ-ΜΕΛΙΝΑ ΤΑΝΑΓΡΗ

Τα παράσιτα του παραδείσου

 

Μια ιδιαίτερη μουσική και ποιητική παράσταση με την Όλια Λαζαρίδου και τη Μελίνα Τανάγρη.  Η Όλια Λαζαρίδου θα απαγγείλει ποιήματα από τις «Ελεγείες» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και από την ποιητική ανθολογία του Τζελλαλεντίν Ρουμί σε μετάφραση Βίκου Ναχμία. Η Μελίνα Τανάγρη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Λέοναρντ Κοέν και τέσσερα δικά της που συντονίζονται με αυτή τη βραδιά. Στην κιθάρα θα τη συνοδεύσει ο Δημήτρης Παπαλάμπρου, που θα παίξει και σολιστικά κομμάτια.

 

7ο Δημοτικό Σχολείο – Φάρος

 

 

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΝΙΟΒΗ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Αύγουστος στο Φρούριο της Μουσικής

 

Το Φεστιβάλ Φιλίππων φιλοξενεί τη σοπράνο Νιόβη Κλαυδιανού και τον ακορντεονίστα Δημητρη Αραμπατζή σε μια Φωνητική  Performance με τίτλο «Αύγουστος στο Φρούριο της Μουσικής». Η συναυλία αυτή αποτελεί ένα αφιέρωμα στη μουσική του ιταλικού, γαλλικού, αμερικάνικου, ισπανικού, λατινοαμερικάνικου και ελληνικού κινηματογράφου. Η Νιόβη και ο Δημήτρης θα παρουσιάσουν ένα συγκινησιακά φορτισμένο, ευφάνταστο μουσικό πρόγραμμα στους ρυθμούς της Tango, Classical Vocal Jazz, Mellow Swing και French Avant-Garde. Δεν θα λείψουν φυσικα και αποσπάσματα από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου.

 

Φρούριο Καβάλας

 

 

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΛΕΞΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ – ΚΟΡΙΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ

Ο ίσκιος της Αργώς

 

Τα τραγούδια της παράδοσης φυλάττουν και μεταφέρουν μέσα στον ωκεανό του χρόνου το αποτύπωμα της ανθρωπότητας. Οι ποιητές της γλώσσας και των ήχων, είχαν πάντοτε την εσωτερική βεβαιότητα πως ίσως είναι καταδικασμένος σε λήθαργο βαθύ όποιος δεν σηκώσει το βλέμμα του να θαυμάσει τον ίσκιο αυτού του καραβιού. Παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και τραγούδια που επηρεάστηκαν από την παράδοση, όπως τα μετέφεραν από την Αναγέννηση μέχρι τον 20ό αιώνα, Ευρωπαίοι συνθέτες από την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, θα ερμηνεύσουν στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, η σοπράνο Αλεξία Βουλαγαρίδου μαζί με την κιθαρίστα Κορίνα Βουγιούκα. Η Αλεξία Βουλγαρίδου, σοπράνο με αξιοθαύμαστη διαδρομή στα σημαντικότερα οπερατικά θέατρα παγκοσμίως, εμφανίζεται έπειτα από πολλά χρόνια στην Ελλάδα, επιλέγοντας για την επιστροφή αυτή τον τόπο καταγωγής της.

Η Κορίνα Βουγιούκα, κιθαρίστα με πλούσια ερμηνευτική και ακαδημαϊκή δράση, εστιάζει το ενδιαφέρον της και μελετά επί σειρά ετών τις επιρροές της όπερας και του τραγουδιού στο ρεπερτόριο της κιθάρας.

 

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

 

20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΜΑΝΙΝΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ-ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Σπίτι μου σπιτάκι μου πες μου μια ιστορία…

 

Πες μου τι είδες, τι αγάπησες, τι σκέφτηκες, τι ονειρεύτηκες, πού πήγες, τι έγινες…

πες μου τι θέλεις για να πάψεις να είσαι θλιμμένο.

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη και ο Σταύρος Καλαφάτης «ρωτάνε» κτήρια και σπίτια της Καβάλας για τους καημούς και τα χαΐρια τους, στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Οι απαντήσεις με κείμενα και εικόνες στη Μεγάλη Λέσχη.

 

Μεγάλη Λέσχη

 

4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 

 

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ

Μήδεια του Georg Benda

Ανάμεσα στη λογική και τη μανία

 

Η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος ερμηνεύουν το έργο του Τσέχου συνθέτη Georg Anton Benda (1722 – 1795) «Μήδεια», σε λιμπρέτο του Γερμανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Friedrich Wilhelm Gotter και απόδοση στα ελληνικά από τον Γιάννη Καλλιφατίδη. Πρόκειται για ένα μονόπρακτο μελόδραμα βασισμένο στον κλασικό αρχαιοελληνικό μύθο, όπου το κείμενο δεν τραγουδιέται, αλλά απαγγέλλεται παράλληλα με τη μουσική. Το ποικίλο μουσικό τοπίο του Benda αναδεικνύει με ένταση όλες τις εσωτερικές συγκρούσεις αυτής της μοναδικής γυναίκας. Ο έρωτας και το μίσος, η οργή και η οδύνη, η βαθιά επιθυμία για εκδίκηση και η μητρική αγάπη διαδέχονται καταιγιστικά το ένα το άλλο οδηγώντας στην καταστροφική κορύφωση, την αδιανόητη πράξη της παιδοκτονίας. Η «Μήδεια» είναι από τα έργα που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία, γι’ αυτό και σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα πολλές και διαφορετικές μεταγραφές, ώστε η σύνθεση να γίνει «προσβάσιμη» από μια μεγάλη μερίδα του μουσικόφιλου κοινού. Στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων θα παρουσιαστεί η εκδοχή για πιάνο (Λειψία, 1778) σε εκτέλεση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, ενώ και τα πέντε πρόσωπα του έργου, η Μήδεια, ο Ιάσων, τα δυο παιδιά τους και η Παιδαγωγός ερμηνεύονται από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

 

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

 

16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΙΟΛΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ

Ευριπίδου Ελένη [ή η ανασκευή του Στησιχόρου]

 

Με το βαθύ στηθόδεσμο, τον ήλιο στα μαλλιά, κι αυτό/το ανάστημα/ίσκιοι και χαμόγελα παντού/στους ώμους στους μηρούς στα γόνατα/ζωντανό δέρμα, και τα μάτια/με τα μεγάλα βλέφαρα,/ήταν εκεί, στην όχθη ενός Δέλτα./Και στην Τροία;/Τίποτε στην Τροία – ένα είδωλο./Έτσι το θέλαν οι θεοί./Κι ο Πάρης, μ’ έναν ίσκιο πλάγιαζε σα να ήταν/πλάσμα ατόφιο/κι εμείς σφαζόμασταν για την Ελένη δέκα χρόνια.

Γ. Σεφέρης

 

Λένε πως ένας βάρδος παλιός, ο Στησίχορος, έξι γενιές πριν από τον Ευριπίδη, σε ένα ποίημά του κατηγόρησε την Ελένη ότι άφησε τον άντρα της για τον Πάρη και με την αμαρτία της αυτή κατέστρεψε τόσο την Ελλάδα, όσο και την Τροία. Όμως, η Ελένη μετά το θάνατό της έγινε θεά. Γι’ αυτό, τη στιγμή που έγραψε το άδικο αυτό ποίημα ο Στησίχορος, έμεινε τυφλός. Και μετάνιωσε. Και έγραψε καινούργιο. Καινούργιο ποίημα. Καινούργιο τραγούδι. Σε αυτό ανασκεύασε τις κατηγορίες του, χρησιμοποιώντας τον αρχαίο μύθο, σύμφωνα με τον οποίο στην Τροία δεν πάτησε ποτέ η Ελένη, αλλά η σκιά της. Ενώ την ίδια τη φυγάδευσαν οι θεοί στην Αίγυπτο, όπου περίμενε τον Μενέλαο να γυρίσει από την Τροία και να φύγουνε μαζί για την πατρίδα. Και με το που το γράφει το καινούριο αυτό τραγούδι ο Στησίχορος, ξαναβρίσκει αμέσως την όρασή του. Στην εκδοχή αυτή της Ελένης του Ευριπίδη για μία ηθοποιό, η Ελένη μόνη και τυφλή μέσα στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, μονή και τυφλή σαν αρχαία ραψωδός, αλλά με άλλες, καινούριες, ελευσίνιες δυνάμεις να ξυπνούν μέσα της, αφηγείται την ιστορία της.  Αφηγείται την ανασκευή του Στησιχόρου.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη

Μετάφραση: Γιάγκος Ανδρεάδης

Διασκευή για μία ηθοποιό: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης

Κοστούμια: Ioanna Kourbela

Μουσική: Danai Nielsen

Όλους τους ρόλους ερμηνεύει η Βασιλική Τρουφάκου

 

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

 

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΚΥΛΛΑΣ ΚΑΡΑΖΗΣΗΣ

Ιστορίες του Πρόσπερο

 

Ένα κορίτσι 16 ετών κάθεται πάνω σε τειχίο και χαζεύει. Ύπαιθρος. Αυγουστιάτικο απόγευμα. Λίγο παραπέρα  η αδελφή της, 9 ετών, κουκουβιστή στο χώμα κοιτάει μια πέτρα, δίπλα της όρθια μια γυναίκα, στο ένα χέρι κρατάει ένα κλαδί. Γύρω τους χωράφια, μετά τειχία, μετά ελαιώνας. Εκεί ένας άντρας αγκαλιάζει ένα αρχαίο δέντρο. Είναι μεγάλος με μακρυά γένεια και κοκάλινα γυαλιά. Μοιάζει του Ginsberg, του ποιητή. Είναι ο Πρόσπερο. Αφήνει την αγκαλιά κι έρχεται προς τα κορίτσια. Αργά. Προχωράει μες τα χωράφια και σε κάθε βήμα του σηκώνονται σύννεφα απο ακρίδες. Ακούει την μικρή εν τω μεταξύ να διαβάζει την περιγραφή ενος ναυαγίου. Η μεγάλη παίζει μπάσο. Ηλεκτρικό. Ο Πρόσπερο φτάνει και κάθεται ανάμεσα τους. Στο τειχίο δίπλα του ένα άσπρο χοντρό βιβλίο. Οι «Δοκιμές» του Σεφέρη. Το πιάνει, χωρίς να το κοιτάει λέει. Ο Πρόσπερο και οι κόρες του. Του διαβάζουν την «Τρικυμία». Του μαθαίνουν Ραπ. Τους μιλάει για το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Για τον Dylan. Για τον Καστοριάδη. Για την «Έρημη Χώρα». Παίζουν κιθάρα και μπάσο. Η γυναίκα με το κλαδί χορεύει. Έχει νυχτώσει. Όλοι καθισμένοι τρώνε. Ψωμί, κρεμμύδι κι ελιές. Ησυχία. Η μεγάλη κόρη αρχίζει μια μικρή ερωτική ιστορία. Σαν να την τραγουδάει.

Παιζουν: Μαίρη Καραζήση, Ζωή Καραζήση, Μαριλένα Ρασιδάκη, Ακύλλας Καραζήσης.

 

Αρχαίο Θεάτρο Φιλίππων

 

 

ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Κασσάνδρα

Μια απο τις πιό αινιγματικές μορφές του αρχαίου δράματος είναι η Κασσάνδρα, η performance προσπαθεί να εξερευνήσει τον χαρακτήρα της μέσα απο διαχρονικά θραύσματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, να σκιαγραφήσει μια βιογραφία για την παράφορη μάντισσα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Πέρα απο τη φιλολογία, η Κασσάνδρα αποτελεί ένα μεγάλο αίνιγμα για τον ηθοποιό. Πώς προσεγγίζεις σκηνικά μια τόσο  οριακή  προσωπικότητα; Τί εργαλεία χρησιμοποιείς για να αποδόσεις τη Θεόπνευστη μανία της;  Μια μάντισσα που δεν τη πίστεψε ποτέ κανείς, παγιδευμένη στον οδηγό και αποτελειωτή της Απόλλωνα.

Δραματουργική επεξεργασία / Σκηνοθετική επιμέλεια: Λουκία Μιχαλοπουλου, Χρήστος Τζιούκαλιας  |  Ερμηνεία: Λουκία Μιχαλοπούλου

 

Αρχαίο Θεάτρο Φιλίππων

 

 

21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΡΗΝΙΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Βάκχες, το σώμα δίχως σώμα

Το νήμα του μύθου των Βακχών – πέντε ηθοποιοί, τέσσερις άξονες, τρεις γλώσσες, δύο φύλα, ένας τόπος αφηγούνται έναν θεό, δύο αγγέλους, τρεις γυναίκες, τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Τραγουδούν τον θεό μέσα στις αντιφάσεις. Διαγράφουν την πορεία του Πενθέα από το ανίερο στο ιερό, από την πλάνη στη γνώση, από την έπαρση στην οδύνη. Μιλούν για την Αγαύη που, από την έκσταση στην τρέλα, διεκδικώντας τη δύναμη της θηλυκής θεάς κατακρημνίζεται. Την άγρια φύση που πάλλεται. Θρηνούν τον άνθρωπο που απομακρύνεται, το σώμα που αποσπάται. Τα απομεινάρια σώματος, το σώμα δίχως σώμα. Πενθούν για τα μικρά μικρά κομμάτια μας. Μια ακροβασία αποστάσεων, μια ανάγκη κυκλική, μια πάλη για το όλον.

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Κυριαζή

Ερμηνεία: Julianna Bloodgood, Rafal Habel, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Κώστας Σεβδαλής,

Ρηνιώ Κυριαζή

 

Αρχαίο Θεάτρο Φιλίππων

ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Χορός: ο θεατής του τραγικού

Η Λυδία Φωτοπούλου ερμηνεύει στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων τα χορικά της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή ως ένα αυτόνομο λυρικό ποίημα, στην έξοχη μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, συνοδευόμενη από τη μουσική της Μόνικα.

 

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

 

 

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΕΥΗ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ

Μήδεια του Ευριπίδη

Διαλέγουμε την ηρωίδα, όχι το έργο. Τη Μήδεια, ως φορέα ενός πεπρωμένου. Δεν ανεβάζουμε το έργο, δεν την καταλαβαίνουμε αλλά προσπαθούμε να την καταλάβουμε, που είναι και η βαθύτερη επιθυμία μας, και ίσως αυτό να έχει τελικά σημασία. Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ, στην ηρωίδα του Ευριπίδη δεν είναι η παραφορά και το πάθος αλλά η διαύγεια του νου όπως λειτουργεί ξεκάθαρα με μια λογική ακρίβεια που σχεδόν μας σκανδαλίζει. Διαλογίζεται, συζητά, επιχειρηματολογεί. Η τραγωδία «Μήδεια» είναι το πρόσωπο Μήδεια.

Μήδεια η Εύη Σαουλίδου

Συμμετέχουν οι χορευτές Κική Μπάκα, Δημήτρης Σωτηρίου και ο μουσικός Φώτης Σιώτας

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνογραφία: Ανδρέας Γεωργιάδης

 

Προαύλιο Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλίππων

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Η μετάφραση στο αρχαίο δράμα

& η δραματουργία των αρχαίων κειμένων

 

Ο Γιάννης Λιγνάδης θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Το ιστορικό κείμενο στην θεατρική σκηνή: Ένα νεοφυές υβρίδιο». Το περιεχόμενο της ομιλίας αναφέρεται στην δραματοποίηση κειμένων της αρχαίας ελληνικής ιστοριογραφίας (με έμφαση στα έργα των τριών μεγάλων αρχαίων ιστορικών του 5ου αι.), εστιάζοντας στις ιδιαίτερες συνθήκες και διαδικασίες διασκευής του πρωτοτύπου κειμένου, μετατροπής δηλαδή του αφηγηματικού σε δραστικό λόγο, προκειμένου να λειτουργηθεί ως ακρόαμα και θέαμα. Κατά την ομιλία η στο τέλος αυτής θα προβληθούν βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από θεατρικές παραστάσεις προς τεκμηρίωση των λεγομένων.

Η ομιλία του Παντελή Μπουκάλα, από την άλλη, θα εστιάσει στις «Σειρήνες της ενδογλωσσικής μετάφρασης». Η γλωσσική οικειότητα, η βωμολοχική πλειοδοσία, η επικαιροποίηση και η ιδιότητα του ποιητή είναι κάποιες από τις Σειρήνες που απειλούν τον ενδογλωσσικό μεταφραστή κατά τη μεταφορά αρχαιοελληνικού δράματος, τραγωδίας ή κωμωδίας, στα νέα ελληνικά.

 

Προαύλιο Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλίππων

Ιστοσελίδα Φεστιβάλ Φιλίππων: philippi-festival.gr

Ενυδάτωση και λαμπερή όψη από την Norntis Pharmaceutical

$
0
0

Ένας κόσμος νέων και απροσδόκητων εμπειριών που χαρίζουν παντοτινή λάμψη στην επιδερμίδα μας. Η Norntis είναι μία από τις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες. Οι ιδρυτές της εταιρείας δραστηριοποιούνται από τη δεκαετία του 1980 στο χώρο του φαρμάκου, των καλλυντικών και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Από την πρώτη μέρα ίδρυσης της η Norntis παραμένει προσηλωμένη σε έναν κώδικα αρχής. Τα καινοτόμα προϊόντα της να διασφαλίζουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Χρησιμοποιεί την εξέλιξη της επιστήμης και δοκιμάζει να δίνει λύσεις με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μέσα από τα σύγχρονα εργαστήρια της.

 

ΣΕΙΡΑ DARK DETOX ΜΕ ΕΝΕΡΓΟ ΑΝΘΡΑΚΑ

DARK DETOX 24h CREAM

Τα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης της NORNTIS Pharmaceutical, δημιούργησαν μία εξαιρετική κρέμα 24ωρης δράσης-χρήσης με αποτοξινωτική δράση χάρη στον ενεργό άνθρακα που περιέχει. Πλούσια σε φυσικά και βιολογικά εκχυλίσματα όπως Argan oil, ST. John’s Wortextract C Βαλσαμόλαδο κ.α. Χάρη στον εκπληκτικό συνδυασμό συστατικών που περιέχει ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και είναι πηγή τροφής και ενυδάτωσης για την επιδερμίδα.

DETOX CLEANSING BLACK SOAP

Τα εργαστήρια της NORNTIS Pharmaceutical, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό υγρό σαπούνι καθαρισμού για το πρόσωπο με ενεργό άνθρακα και με αποτοξινωτική βαθιά καθαριστική δράση για όλους τους τύπους δέρματος και ιδιαίτερα για λιπαρές-νεανικές επιδερμίδες. Βασισμένο σε εξαιρετικά επιφανειοδραστικά και στην δράση του ενεργού άνθρακα, το σαπούνι αυτό καθαρίζει σε βάθος, ενεργεί σαν αποτοξινωτικό για την επιδερμίδα ενώ χάρη στα δραστικά συστατικά του όπως Allantoine με απαλυντική δράση, Orchid complex, αίσθηση απαλότητας χωρίς λιπαρά, Calendula, με ενυδατική αναπλαστική δράση, Chamomile Extract, με δράση κατά των ερεθισμών του δέρματος, Unimoist U 125 NP, σύμπλεγμα αμινοξέων με ρυθμιστική ενυδατική δράση και Panthenol, με ενυδατική απαλυντική δράση, χαρίζει στην επιδερμίδα την έντονη αίσθηση αποτοξίνωσης και καθαριότητας, ενυδάτωση και εξαιρετικά φίνα και λαμπερή όψη!

DARK DETOX CLEANING MASK

Τα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης της NORNTIS Pharmaceutical, δημιούργησαν μία εξαιρετική καθαριστική μάσκα προσώπου βασισμένη στον ενεργό άνθρακα. Καθαρίζει βαθιά την επιδερμίδα και εξαφανίζει αποτελεσματικά τα μαύρα στίγματα. Ταυτόχρονα χάρη στα ενεργά συστατικά όπως Calendula, Betula, Panthenol κ.α. απαλύνει και ενυδατώνει την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα. Κατάλληλη για όλους του τύπους δέρματος, ιδανική για λιπαρά και ακνεϊκά δέρματα, απομακρύνει εύκολα τα νεκρά κύτταρα, τα μαύρα στίγματα, το σμήγμα και τους συσσωρευμένους ρύπους από τους πόρους συσφίγγοντας τους ενώ παράλληλα προσδίδει ματ όψη κάνοντας το δέρμα σας υγιές, καθαρό και τέλεια απαλό.

https://norntis.gr

https://www.facebook.com/norntis/

https://www.instagram.com/norntispharmaceutical

Hyatt Regency Thessaloniki: «όαση» πολυτέλειας, ευεξίας και ασφάλειας

$
0
0

 Το Hyatt Regency Thessaloniki, άνοιξε και πάλι τις πόρτες του από 1 Ιουλίου, έτοιμο να σας υποδεχθεί σε μία «όαση» πολυτέλειας, ευεξίας και ασφάλειας!

Με χαρά και αισιοδοξία καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους πελάτες του, εφαρμόζοντας τα πιο προηγμένα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας, όπως αυτά υπαγορεύονται από την Hyatt, τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές και τις σχετικές κυβερνητικές οδηγίες  και προσφέρει ξανά την απαράμιλλη εμπειρία φιλοξενίας που το διακρίνει.

Στα πλαίσιο των ενεργειών αυτών, το Hyatt Regency Thessaloniki έχει πιστοποιηθεί με το πιστοποιητικό Health First από το Υπουργείο Τουρισμού, συνεργάζεται με την κλινική Άγιος Λουκάς της Θεσσαλονίκης,  ως υγειονομικό συνεργάτη και εστιάζει σε κάθε ενέργεια που διασφαλίζει την προστασία της υγιεινής και της ασφάλειας των πελατών και του προσωπικού του.

Επιπρόσθετα, η Hyatt έχει ανακοινώσει τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου πρωτοκόλλου υγιεινής και ασφάλειας που ονομάζεται,  Global Care and Cleanliness Commitment. Στο πρωτόκολλο αυτό περιλαμβάνονται διεθνείς διαδικασίες καθαριότητας και εκπαίδευσης καθώς και η δημιουργία της θέσης του Προϊσταμένου Υγιεινής και Ευεξίας (Hygiene & Wellbeing Manager) για κάθε ξενοδοχείο.

Την ιδιαίτερη αυτή περίοδο, με δημιουργικότητα και φροντίδα και τηρώντας όλους τους κανόνες, το Hyatt Regency Thessaloniki, προσφέρει τη δυνατότητα χαλάρωσης και ευεξίας στο ευρύχωρο και φιλόξενο περιβάλλον του, τηρώντας ταυτόχρονα τους κανόνες κοινωνικής απόστασης που η εποχή μας επιβάλλει.

Το Hyatt Regency Thessaloniki αποκαλύπτει την πιο αισιόδοξη εκδοχή του φετινού καλοκαιριού και σας προσκαλεί να βιώσετε με ασφάλεια  και άνεση, μια εξαιρετική εμπειρία διαμονής.

Είτε για διαμονή στα ευρύχωρα δωμάτια, είτε για μπάνιο και ηλιοθεραπεία, στην πιο εντυπωσιακή πισίνα της Θεσσαλονίκης, αλλά και να για απολαύσετε δροσερά cocktail και εξαίσιες γεύσεις, ενώ τα παιδιά θα παίζουν στην παιδική πισίνα και στους κήπους του ξενοδοχείου, το Hyatt Regency Thessaloniki είναι ο απόλυτος προορισμός!

Στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τους κανόνες υγιεινής και μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του ιού,  αναφέρουμε μερικά από τα παρακάτω μέτρα που εφαρμόζονται στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki, όπως:

  • Παρέχονται απολυμαντικά χειρός για τους επισκέπτες και τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου σε ενδεδειγμένα από τις αρμόδιες αρχές, σημεία του ξενοδοχείου.
  • Συχνός καθαρισμός και απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων καθώς και όλων των επιφανειών στις πόρτες, τα πόμολα και τους ανελκυστήρες.
  • Οι εργαζόμενοι μας κάνουν χρήση των ενδεδειγμένων Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Hyatt Regency Thessaloniki τα πρωτόκολλα υγιεινής που ακολουθούμε παρακαλούμε επισκεφθείτε το www.thessaloniki.regency.hyatt.com ή επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο + 30 2310.401. 431   E: hotel.hrthessaloniki@hyatt.com

O Δημήτρης Σαμόλης από το Α ως το Ω: “Θέλω να ζω στο τώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται”

$
0
0

Αν και εμφανίστηκε σε λίγα επεισόδια στην hit τηλεοπτική σειρά ‘’ Άγριες Μέλισσες ‘’ ωστόσο η παρουσία του και η ερμηνεία του στο ρόλο του γυναικολόγου γιατρού Αλέξανδρου Βασταρδή,  αποτυπώθηκαν τόσο έντονα στον κόσμο που τον έκαναν γνωστό εν μία νυκτί. Ο πολλά υποσχόμενος και φέρελπις ηθοποιός, Δημήτρης Σαμόλης, έχει  παίξει παρά το νεαρό της ηλικίας του, σε αρκετές θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Μία, επίσης, μεγάλη αγάπη του είναι η μουσική -είναι τραγουδιστής και τραγουδοποιός- και έχει κυκλοφορήσει τρία μουσικά άλμπουμ, ένα με αγγλικό και δύο με ελληνικό στίχο, στα οποία έχει γράψει στίχο και μουσική ο ίδιος. Ανήκει στη δισκογραφική εταιρεία MINOS- EMI. Παρόλα αυτά, όπως ομολογεί ο ίδιος, του αρέσει πολύ ο κινηματογράφος, να κάνει ταινίες δηλαδή! Φέτος, ο άξιος και εξαιρετικός σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης τον επέλεξε για το ρόλο του Αίμονα- από τους πιο απαιτητικούς και πιο δύσκολους ρόλους  του αρχαίου ρεπερτορίου- στην ‘’Αντιγόνη’’ του Σοφοκλή με την οποία θα κάνει περιοδεία σε πολλά θέατρα της Ελλάδος. Την περιμένουμε με ανυπομονησία και μεγάλη χαρά, γιατί πάντα οι δουλειές του εντυπωσιάζουν και επικροτούνται από κοινό και ειδήμονες. Το μέλλον του Δημήτρη Σαμόλη προβλέπεται ευοίωνο! Μέχρι τότε γνωρίστε τον από το Α έως το Ω!

Αίμωνας: Ρόλος που ονειρευόμουν από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Βούληση: Η σπουδαιότερη αρετή που μας ελευθερώνει από το τυχαίο.

Γενική δοκιμή: Όλα πάνε στραβά..  μα όλα. Και ξαφνικά στην πρεμιέρα όλα στη θέση τους.

Δραματική σχολή: Δυνατές φιλίες, άφθονο γέλιο, σπουδαίοι δάσκαλοι.

Ένταση: Μια συνηθισμένη μέρα στην πρόβα.

Ζήλος: Η ανάγκη μου να είμαι πρώτος και να μου το καθρεφτίζουν τα γεγονότα.

Ηθοποιός: Παραμυθάς.

Θέατρο ή τηλεόραση: Σινεμά.

Ισότητα: Ουτοπία που θα κυνηγάω μέχρι αποχωρήσω από αυτή τη διάσταση.

Κουίντα: Νευρικό γέλιο.

Λόγος: Η πιο συγκινητική προσπάθεια του ανθρώπου να εξηγήσει το μυστήριο του κόσμου.

Μουσική: Σιωπή.

Νοσταλγία: Νοσταλγούμε όσα δεν ζήσαμε στον απόλυτο βαθμό.

Ξενομανία: Εύλογη σε κάποιες μορφές τέχνης ιδίως λόγω budget.

Προαίσθημα: Δεν με αφορά, θέλω να ζω στο τώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ρόλοι: Μου διδάσκουν πως είμαστε όλοι δυνητικά ικανοί για τα πάντα.

Σοφοκλής: Ο μεγάλος μου αδερφός.

Τραγωδία: Το αδιανόητo σε μορφή ποίησης.

Υπερπέραν: Η μεταφυσική εξοχική μας κατοικία.

Φανατισμός: Το αντίθετο της ευφυϊας.

Χριστός: Το πιο διάσημο ιστορικό πρόσωπο.

Ψυχαναγκαστικός: Υπερταλαντούχος.

Ωραία ζωή: Γαλήνη, πάθος, χιούμορ, έρωτας, δημιουργία.

Καλοκαίρι με “Αντιγόνη”

 

Χάρις Αλεξίου – Yasmin Levy: Δύο αισθαντικές φωνές μαζί

$
0
0

Η Χάρις Αλεξίου και η Yasmin Levy συναντιούνται για πρώτη φορά δισκογραφικά. Η Σεφαραδίτικης καταγωγής, Εβραιοϊσπανή Yasmin Levy με την ξεχωριστή χροιά, που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό και η Χάρις Αλεξίου, η φωνή σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής του ελληνικού τραγουδιού, συναντιούνται και δίνουν η καθεμία από μία ερμηνεία που κάνει την διαφορά.

Ένα τηλεφώνημα-κάλεσμα ξεκίνησε από την  Yasmin στην Χαρούλα ένα χρόνο πριν,  που της ζητούσε να συμμετάσχει στο album που ετοίμαζε και που θα εκπλήρωνε ένα όνειρο της να συνυπάρξει με την μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια. Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Ξεκίνησε έτσι ένα διάλογος που κράτησε αρκετό καιρό.

Σημείο συνάντησης το ίδιο το τραγούδι, προσωπική κατάθεση και για τις δυο τους.

Η Yasmin έγραψε τη μουσική, η Χάρις τους στίχους στα ελληνικά, κι εκείνη στα Ισπανικά. Για «αυτό που πάντα λείπει» μιλάει η μία και για μια «negrita sombra”  συνεχίζει η άλλη.

Ο τίτλος του τραγουδιού αποφασίστηκε να είναι στα αγγλικά το This Shadow”.

Ένα τραγούδι προσωπικό, από τη δημιουργία του μέχρι την κυκλοφορία του, από δύο αισθαντικές φωνές.

Η ηχογράφηση της φωνής της Αλεξίου έγινε στο Black Rock Studio στην Σαντορίνη,  ενώ η παραγωγή είναι της ίδιας της Yasmin levy .

Ήρθε η ώρα λοιπόν να μοιραστούν με όλους μας αυτό το κάτι που τις έφερε μαζί.

Ακούστε το This Shadow σαν κάτι πραγματικά ξεχωριστό και σπάνιο. Γιατί είναι. Καλή ακρόαση.

Ακούστε το τραγούδι στο YouTube: https://youtu.be/5p1wLyNTzBs

 Βρείτε το τραγούδι σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες: https://HarisAlexiouxYasminLevy.lnk.to/ThisShadowPR

 

Xρήσιμες συμβουλές για μαλλιά…στην τρίχα

$
0
0

Η φθορά των μαλλιών εκτός του ότι κάνει την όψη τους πιο θαμπή, έχει κι ένα ακόμα χειρότερο μειονέκτημα. Είναι ύπουλη και εμφανίζεται αργά αλλά σταθερά. Θυμήσου όλες εκείνες τις φορές που είπες «ας περάσω λίγο την ισιωτική» ή «θα ρίξω  περισσότερη λακ» χωρίς να το σκεφτείς δεύτερη φορά γιατί τόσες φορές το έχεις κάνει και δεν χάλασε κι ο κόσμος. Κι όμως όλες αυτές τις φορές τα μαλλιά σου υπέφεραν αργά και βασανιστικά μέχρι να φτάσουν να στο αποδείξουν εμφανώς, δηλαδή να θαμπώσουν. Αν θες λοιπόν να κάνεις μια νέα αρχή στο πως συμπεριφέρεσαι στα μαλλιά σου, αυτός είναι ο δεκάλογος στον οποίο πρέπει να ορκίζεσαι από εδώ και πέρα.

1. Αποφεύγεις οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή ισιώματος όσο περισσότερο μπορείς. Εκείνο το βράδυ που θα λουστείς πριν κάτσεις στον καναπέ σου για ταινία, μην στεγνώσεις τα μαλλιά σου. δεν φαντάζεσαι πόσα γλυτώνεις έστω και με μια φορά λιγότερη έκθεση σε θερμότητα. Επίσης δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς το σίδερο κάθε Σάββατο πριν βγεις. Αν κάνεις λίγο υπομονή θα έρθει μια μέρα που τα μαλλιά σου θα δείχνουν φανταστικά χωρίς καθόλου styling.

2. Προτίμησε μεταξωτές μαξιλαροθήκες. Κάνει την τριβή με τα μαλλιά σου πολύ πιο ήπια και άρα δεν τα σπάει.

3. Μην αφήνεις τα μαλλιά σου πολλές μέρες άλουστα. Ακόμα κι αν δεν δείχνουν βρώμικα ή λιπαρά, η ρύπανση της πόλης μπορεί να τα εξασθενίσει σημαντικά.

4. Μην ξεχνάς να τα ενυδατώνεις. Δεν είναι άλλωστε και κανένα μεγάλο νέο πως η ενυδάτωση είναι ό,τι χρειάζεται κάθε μέρος του σώματος σου, από την επιδερμίδα σου μέχρι τα μαλλιά σου.

5. Να είσαι πιστή στα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Αφού δοκιμάσεις και βρεις εκείνα που σου ταιριάζουν, κράτησε τα αφού δείχνουν να είναι η σωστή συνταγή. Τα μαλλιά σου θα συνηθίσουν σε αυτά και δεν θα τους αρέσει καθόλου να τους αλλάξεις τη ρουτίνα τους.

6. Διόρθωσε τη διατροφή σου. Προτίμησε μια μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και σίδερο γιατί και τα δυο συμβάλουν στο να μεγαλώνουν τα μαλλιά σου πιο γρήγορα.

7. Απόφυγε τον ήλιο. Η ηλιοθεραπεία είναι το ίδιο βλαβερή για τα μαλλιά σου όσο και είναι και για το δέρμα σου.

8. Μην ξεχνάς τα κουρευτείς. Κι όχι η δικαιολογία ότι μακραίνεις τα μαλλιά σου δεν μετράει. Αν κόβεις συχνά τις άκρες των μαλλιών σου τότε δεν αφήνεις περιθώριο να δημιουργηθεί ψαλίδι. Και η ψαλίδα δεν είναι μόνο άσχημη στο μάτι. Μπορεί να ευθύνεται και για το φριζάρισμα αφού αφήνει τις άκρες των μαλλιών σου ανοιχτές και εκτεθειμένες στην υγρασία.

9. Μην λούζεσαι με καυτό νερό. Το υπερβολικά ζεστό νερό ρίχνει τον όγκο των μαλλιών σου και απομακρύνει τη φυσική λιπαρότητα της επιδερμίδας του κεφαλιού σου.

10. Χρησιμοποίησε τα προϊόντα styling με σύνεση. Εξάλλου θα παρατηρήσεις κι εσύ ότι όσο λακ και να βάλεις, το χτένισμα μπορεί να μην στέκεται. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζεται να ξέρεις τον σωστό τρόπο να χρησιμοποιείς τα προϊόντα κι όχι μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά για να καλύψουν την έλλειψη τεχνικής σου. Αν δεν τα καταφέρνεις και πολύ καλά με αυτό το ζήτημα εκτός από τη συμβουλή ενός ειδικού, μπορείς να βρεις άπειρα tutorial στο youtube που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις ό,τι χτένισμα και να έχεις στο μυαλό σου.

 

Αναμνήσεις: Ο γάμος της Ελπίδας και η επιτυχία του “Σωκράτη”

$
0
0

Η Ελπίδα, η αγαπημένη τραγουδίστρια με την υπέροχη φωνή,  αυτή την περίοδο, ζει ένα θλιμμένο καλοκαίρι. Πριν λίγες μέρες έχασε τον λατρεμένο της σύζυγο, τον Στάθη της, τον σύντροφο της ζωής της για περισσότερο από 40 χρόνια.

Κάποια χρόνια πίσω, το καλοκαίρι του 1979, η Ελπίδα ζούσε ένα από τα πιο ευτυχισμένα καλοκαίρια της ζωής της και αυτό θα θυμηθούμε σήμερα, στη μνήμη του Στάθη Κατσαντώνη που στάθηκε δίπλα στην Ελπίδα φύλακας άγγελος… Και έτσι συνεχίζει από ψηλά…

Η Ελπίδα μπήκε στη δισκογραφία το 1970, ήταν δεν ήταν 20 χρονών, με το τραγούδι Λόγια Αγάπης. Το 1972 πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κι ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός της δίσκος. Το 1977 συνεργάζεται με τον Κώστα Χατζή που θεωρείται σταθμός στην καριέρα της.

Το 1979 έρχεται η πρόταση να πάει στην Εurovision. Eίναι η δεύτερη φορά  που της προτείνεται συμμετοχή στο διαγωνισμό, η πρώτη ήταν με το Μάθημα Σολφέζ, που όμως δεν έγινε τελικά και τη θέση της πήρε η Μπέσσυ Αργυράκη. Το 1979 όμως είναι η σωστή στιγμή για την Ελπίδα να λάμψει στην Εurovision. Την συνοδεύουν η Πωλίνα, η Λία Βίσση, ο Γιάννης Σαμσιάρης και ο Στέλιος Γουλιέλμος.

To τραγούδι Σωκράτη Εσύ Σούπερ Σταρ του Δώρου Γεωργιάδη και της Σώτιας Τσώτου ξεκινάει με πολλές… ελπίδες για την Εurovision και κατακτά την 8η θέση. Η Ελπίδα ξεχωρίζει με τη δυναμική φωνή της όπως και η μελωδία και οι στίχοι του τραγουδιού. Το Σωκράτη Εσύ Σούπερ Σταρ γίνεται… σούπερ επιτυχία, κυκλοφορεί στην Ισπανία, στην Πορτογαλία,στη Γερμανία,στην Ολλανδία  και στις Σκανδιναβικές χώρες.

Σούπερ Σταρ γίνεται και η Ελπίδα, που την ανακαλύπτουν όλοι, ακόμη κι εκείνοι που δεν άκουγαν τα τραγούδια της μέχρι τότε και την αναγνωρίζουν ως τραγουδίστρια άπαντες. Γίνεται είδωλο της νεολαίας και κάθε της εμφάνιση αποτελεί είδηση. Είναι τόσο μεγάλη η επιτυχία της, που το νεανικό περιοδικό Κατερίνα, της εμπιστεύεται εβδομαδιαία στήλη με τίτλο Ανοίξτε την καρδιά σας στην Ελπίδα, όπου η δημοφιλής τραγουδίστρια απαντά απαντά σε θέματα -κυρίως αισθηματικά- που απασχολούν τις νέες και τις νέες της εποχής.

Για την Ελπίδα όμως δεν υπάρχει θέμα αισθηματικής φύσης. Έχει χαρίσει την καρδιά της στον Στάθη Κατσαντώνη και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, είναι η στιγμή να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Μόλις τρεις μήνες μετά τη συμμετοχή της στην Eurovision και αφού έχει γίνει μεγάλη σταρ, η Ελπίδα παντρεύεται χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλούς θορύβους, σχεδόν μυστικά. Σε στενό οικογενειακό κύκλο στην κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης, η Ελπίδα και ο Στάθης παντρεύονται με κουμπάρους τον Γιώργο Τσούτσιο και τον Σόλωνα Αμαρίλιο.

Η Ελπίδα φτάνει στην εκκλησία με μια κίτρινη Μερσεντές και με τη συνοδεία ενός …περιπολικού! Έχασαν το δρόμο για την εκκλησία και ζήτησαν τη βοήθεια της αστυνομίας, που τους πήγαν μέχρι την εκκλησία. Οι καλεσμένοι ήταν γύρω στους 25 κι από συναδέλφους της Ελπίδας ήταν μόνο ο Κώστας Τουρνάς. Η Ελπίδα έλαμπε από ευτυχία δίπλα στον Στάθη, ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει το ωραίο λιτό νυφικό, χωρίς πέπλο και άνθη στα μαλλιά της.

Σπάνιες φωτογραφίες από το γάμο

Η κλασική φωτογραφία με τους νιόπαντρους μέσα στο αυτοκίνητο. Στο παράθυρο υπήρχε ένα σκίτσο που έγραφε: Μόλις παντρευτήκαμε, δεν θα το ξανακάνουμε, με τον Στάθη να ρωτάει “Τι θα φάμε αύριο” και την Ελπίδα να απαντά ” Στάθη εσύ σούπερ σταρ“. Ο απόηχος του Σωκράτη ήταν ακόμα πολύ έντονος…

Μετά την εκκλησία, ακολούθησε μια μικρή δεξίωση στο σπίτι του ζευγαριού, όπου έκοψε και τη γαμήλια τούρτα

Η Ελπίδα με τον παραγωγό του δίσκου της που κυκλοφόρησε λίγο καιρό μετά το γάμο της κι έβγαλε επιτυχίες όπως το Άλλη μια μέρα, το Κοίτα το φως και το θρυλικό Στην ντισκοτέκ. Οι πωλήσεις του συγκεκριμένου δίσκου (Τα ωραιότερα τραγούδια μου) καθώς και οι πωλήσεις του Σωκράτη, ήταν τόσες πολλές που η Ελπίδα κυκλοφόρησε καινούργιο δίσκο δύο χρόνια μετά.

Τρυφερό φιλί από τους γονείς της για την ευτυχία της νιόπαντρης κόρης τους.

Η ευτυχία της Ελπίδας και του Στάθη, ολοκληρώθηκε με τον ερχομό της Ήρας και του Στέφανου. Η Ελπίδα και ο Στάθης έζησαν μαζί ως παντρεμένοι 41 χρόνια, χωρίς να λείψουν ούτε στιγμή ο ένας από το πλευρό του άλλου. Αχώριστοι, αγαπημένοι κι ευτυχισμένοι, υπήρξαν ένα υποδειγματικό ζευγάρι πραγματικής αγάπης… Από την περασμένη εβδομάδα, ο Στάθης είναι για την Ελπίδα και τα παιδιά τους, ένας φύλακας άγγελος στον ουρανό…

Η Ελπίδα έχασε τον αγαπημένο της σύζυγο…


Άγιος Παϊσιος: Θαύμα στο Άγιον Όρος

$
0
0
Είναι Ιούλιος του 1989, είμαι μαζί με τον αγαπημένο μου φίλο Α. στο λιμάνι της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική και περιμένουμε το καραβάκι που θα μας πάει στη Δάφνη και από εκεί στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους. Είμαι χάλια. Θα μου πεις, “Πάλι;” Όχι, αυτή τη φορά είμαι πολύ χάλια, παύρο χάλι, φάντασμα του εαυτού μου.
Πριν λίγες μέρες συναντηθήκαμε τυχαία, στο δρόμο με τον Α., είχαμε να βρεθούμε δυο-τρία χρόνια, γούρλωσε τα μάτια του: “Πώς είσαι έτσι;” μου λέει “Γιατί έχεις αδυνατίσει τόσο; Συμβαίνει κάτι με την υγεία σου;” Την εποχή εκείνη θέριζε το aids,  πριν από δύο χρόνια είχε πεθάνει ο νάρκισσος της μόδας, ο Billy Bo και ακολούθησαν πολλοί άλλοι. Τον διαβεβαίωσα ότι δεν είχα Αids και όταν στη συνέχεια του ζήτησα να μου δανείσει ένα 5χιλιαρο κατάλαβε. “Είσαι πολύ μέσα, ε;” με ρώτησε τρυφερά και με χάιδεψε στον ώμο.
΄Έβαλα τα κλάματα, του είπα ότι είμαι κολλημένος εδώ και χρόνια με διάφορα,  ότι δεν αντέχω άλλο αυτή τη ζωή, ότι όλη τη μέρα τρέχω για να βρω τη δόση μου, ότι ξαναγύρισα στο πατρικό μου, ότι κάνω προσπάθειες να αποτοξινωθώ, όλα αυτά μονορούφι. Με άκουγε σκεφτικός. Όταν σταμάτησα, γυρίζει και μου λέει: “Δεν είσαι ο μόνος που έχει μπλέξει. Πριν δυο χρόνια ήμουν κι εγώ στην ίδια θέση. Κάποιος μου σύστησε ένα γέροντα στο Άγιον Όρος. Λέγεται Παϊσιος και είναι άγιος άνθρωπος. Πήγα σ΄αυτόν και με θεράπευσε. Θα φύγω σε μια βδομάδα, θα πάω να τον επισκεφθώ. Θέλεις να έρθεις μαζί μου;”
Είπα ναι με ενθουσιασμό και τη άλλη μέρα το είχα ξεχάσει. Όχι όμως ο φίλος μου. Και μια βδομάδα μετά, αφού είχε συνεννοηθεί με τους γονείς μου, έβγαλε τα εισιτήρια, πέρασε με ένα ταξί, με πήρε άρον-άρον από το σπίτι και φύγαμε για το αεροδρόμιο. Ίσα που πρόλαβα να πάρω μαζί μου ένα χαρτάκι με λιγη σκόνη που μου είχε απομείνει.
Να ΄μαστε λοιπόν τώρα στην Ουρανούπολη, ταλαιπωρημένοι από το ταξίδι, να χαζεύουμε τις εφημερίδες στο περίπτερο μέχρι να έρθει το καράβι “Παναγιά η Γοργοεπήκοος”, η Παναγία που υπακούει γοργά στις προσευχές των πιστών.
Οι εφημερίδες γράφουν εκείνη την ημέρα για τον γάμο του Ανδρέα Παπανδρέου με την Δήμητρα Λιάνη. “Νυμφίος ο υπόδικος Ανδρέας”, ανακοινώνει ο “Ελεύθερος Τύπος” ενώ η “Απογευματινή” σημειώνει: “Χωρίς φιλί το μυστήριο για να μην κολλήσει μικρόβια ο γαμπρός”. “Εδώ πέθανε ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Χέμπερτ φον Κάραγιαν και αυτοί ασχολούνται με το γάμο του Παπανδρέου!” λέει ο Α. αλλά δεν του απαντάω, έχω κράμπες σε όλο μου το σώμα, με έχουν πιάσει ρίγη, το στομάχι μου πονάει φριχτά και μου έρχεται εμετός, καταλαβαίνω ότι έχει αρχίσει να με πιάνει το στερητικό σύνδρομο, σε λίγο θα χτυπιέμαι σαν ψάρι στη στεριά.
Μπαίνω σε μια τουαλέτα που είναι εκεί κοντά, βγάζω το διπλωμένο χαρτάκι με τη λίγη σκόνη που είχα προλάβει να πάρω, τη ρουφάω, νοιώθω ένα μούδιασμα να με τυλίγει, οι κράμπες σταματούν, το στομάχι δεν με πονάει πια, μια γλύκα απλώνεται σε όλο μου το κορμί, βγαίνω έξω, πάω στο λιμάνι, βλέπω σε μια γωνιά μια καρέκλα, πάω και κάθομαι και αρχίζω να κάνω ντάγκλες.
“Γρηγορείτε και προσεύχεστε! Γρηγορείτε και προσεύχεστε! Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής!” ακούω μια τσιριχτή φωνή και νοιώθω μια δυνατή αγκωνιά στο πλευρό. Ξυπνάω από το λήθαργο, ανοίγω τα μάτια, είμαι στο λεωφορείο που πάει στις Καρυές, δίπλα μου κάθεται ένας νεαρός, παχύς καλόγηρος που με κοιτάει επιτιμητικά.”Σας είχε πάρει ο ύπνος, ροχαλίζατε, για αυτό σας σκούντηξα.” μου λέει με δήθεν αγαθό ύφος. “Γέροντα”, επεμβαίνει ο Α. που κάθεται πίσω μου και έχει δει όλη τη σκηνή “αφήστε τον να κοιμηθεί τον άνθρωπο, είναι άρρωστος! Αν θέλετε γρηγορείτε και προσεύχεστε εσείς!” “Μα και αυτός ο ευλογημένος!” διαμαρτύρεται ο καλόγερος και με δείχνει. “Ηρθε στο Περιβόλι της Παναγίας για να κοιμηθεί;” Δεν λέμε τίποτα, έτσι κι αλλιώς έχουμε φτάσει στις Καρυές και πρέπει να κατεβούμε, να πάμε στο γραφείο της Ιεράς Κοινότητας και να πάρουμε τα διαμονητήρια, τις άδειες δηλαδή που μας επιτρέπουν να επισκεφτούμε τα μοναστήρια.

Συνήθως αυτές οι άδειες είναι για τρεις μέρες, αλλά ο Α. που έχει γνωρίσει τον γέροντα Πρόδρομο από το μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας, τα έχει κανονίσει και μπορούμε να μείνουμε όσες μέρες θέλουμε. ” Για σκέψου! Η μονή Μεγίστης Λαύρας χτίστηκε από τον Άγιο Αθανάσιο το 963μ.Χ., είναι δηλαδή πάνω από 1000 ετών!” λέω του Α. που κοιτάει σκεπτικός ένα χάρτη. “Φαντάσου πόσες χιλιάδες, τι λέω; Πόσα εκατομμύρια αμαρτωλοί έχουν περάσει από εκεί!” αλλά ο Α. έχει αλλού το νου του. “Λοιπόν, θα πάμε πρώτα από τον γέροντα Παϊσιο να πάρουμε την ευλογία του και μετά θα συνεχίσουμε για το μοναστήρι. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι τo κελί του γέροντα απέχει μια ώρα με τα πόδια. Εσύ είσαι ταλαιπωρημένος. Θα μπορέσεις να περπατήσεις;” “Θα μπορέσω!”

Πράγματι, εκεί που περίμενα να ξενερώσω, και να με πιάσουν πάλι ρίγη, ιδρώτες και εμετοί, αισθανόμουν το αντίθετο, μια ευεξία και μια δύναμη πρωτόγνωρη. Το πρωινό αεράκι, ο ήχος από τις καμπάνες και τα σήμαντρα, η θρησκευτικότητα και η αίσθηση ότι ήμουν σε ένα μέρος με ιστορία αιώνων, μου είχαν φτιάξει το κέφι. Βάδιζα βιαστικά στο πέτρινο μονοπάτι σαν να είχα αργήσει σε ένα σημαντικό ραντεβού. Γύρω μου λουλούδια, δέντρα, θάμνοι, τζιτζίκια, ρυάκια, βρύσες με δροσερό νερό, πουλάκια που κελαηδούσαν, ένα πανέμορφο τοπίο που σε μαγεύει και σου ησυχάζει την καρδιά. Μόνο όποιος έχει επισκεφτεί το Άγιον Όρος ξέρει για ποια ομορφιά μιλάω. “Θεέ μου! Παναγίτσα μου! Κάντε το θαύμα σας!” έλεγα συνέχεια από μέσα μου σαν προσευχή.

Μετά από μιάμιση ώρα περπάτημα “Φτάσαμε!” μου λέει ο Α. “Αυτό είναι το κελί του γέροντα!” και μου δείχνει ένα μικρό σπιτάκι με αυλή, περιφραγμένο τριγύρω με κοτετσόσυρμα. Στην είσοδο, ακουμπισμένο πάνω σε μια μεγάλη πέτρα, υπήρχε ένα τάπερ με ένα σημείωμα: “Λουκούμια. Φάτε. Ευλογία. Γέροντας Παϊσιος”. Δίπλα υπήρχε μια βρύση και ένα άλλο σημείωμα: “Πιείτε από εδώ. Νερό καθαρό”.
Είναι μεσημέρι, τριγύρω ερημιά, δεν υπάρχει ψυχή. “Τι κάνουμε τώρα;” μου λέει ο Α. “Να φωνάξουμε μήπως μας ακούσει κάποιος”. Αρχίζουμε κι οι δυο τις φωνές: “Γέροντα Παϊσιε! Γέροντα Παϊσιε!” Με τα πολλά κι αφού πια έχουμε ξελαρυγγιαστεί, ανοίγει η πόρτα του κελιού και βγαίνει ένα γεροντάκι σκυφτό, με ένα μπαλωμένο ράσο, άσπρα μαλλιά και γένια και μάτια κατακόκκινα, σαν να έκλαιγε ώρες. Πλησιάζει προς το μέρος μας, “Τι πάθατε και φωνάζετε μέσα στο μεσημέρι;” μας λέει “Ποιον θέλετε;” “Τον γέροντα Παϊσιο!” του λέω με λαχτάρα. “Τι τον θέλετε τον Παϊσιο; Σαν πολλή αξία του δώσατε! Τον Παϊσιο ο ένας, τον Παϊσιο ο άλλος! Παρατάτε τον, μην του δίνετε καμιά σημασία!” μου λέει και κάνει να φύγει. “Με συγχωρείτε που σας ανησύχησα, λυπάμαι.” λέω απογοητευμένος. Και έτσι όπως μου έχει γυρίσει την πλάτη να φύγει, ξαναγυρνάει προς το μέρος μου, “Λυπάσαι; Έχεις λύπη; Ο Θεός σου λείπει!” μου λέει χαμογελαστός και μου ανοίγει την πόρτα. Ήταν ο γέροντας Παϊσιος!
Στην αυλή υπήρχε ένα δέντρο κι από κάτω κάτι κούτσουρα σαν σκαμνιά. Εκεί κάτσαμε. Μας πρόσφερε λουκούμι, έβγαλε κι από την τσέπη του ράσου μερικά φουντούκια, “Πάρτε” μας λέει “και  να θυμάστε: Μετά από κάθε γλυκό, έρχεται πάντα ένα αλμυρό!”. Μετά γύρισε στον Α. “Εσύ” του λέει “δεν πέρασες πέρυσι τις εξετάσεις; Τι θέλεις πάλι εδώ;” “Εφερα γέροντα τον φίλο μου… Δεν είναι καλά. Εχει πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Είναι άρρωστος…” Ο γέροντας αναστέναξε. “H μεγαλύτερη αρρώστεια είναι η περηφάνεια! Αυτή μας έριξε από τον Ουρανό στη Γη, κι από τη Γη προσπαθεί να μας πάει στην Κόλαση”. Ανοίγει το τάπερ, μου προσφέρει ένα λουκούμι, “Ελα” μου λέει, “μην τα θυμάσαι τα κρύα του χειμώνα γιατί θα κρυώνεις και τον Αύγουστο!” Μετά γυρνάει πάλι στον Α. “Παιδί μου, πήγαινε μέσα στο κελάκι, πάνω στο τραπέζι έχει πολλά κομποσκοίνια. Πάρε δυο και φέρτα εδώ.”
Και μόλις απομακρύνθηκε ο Α. μου πιάνει σφιχτά και τα δυό μου χέρια ” Πες μου, ποια είναι η ασθένεια και εγώ θα σου πω, πως θα την θεραπεύσουμε!” Άρχισα να κλαίω γοερά. Με άφησε να ξεσπάσω και ύστερα με ξαναρώτησε. “Πρέπει να βρω τη δύναμη να κόψω τα ναρκωτικά!” του λέω ανάμεσα στους λυγμούς μου. Ο γέροντας γέλασε. “Αυτό ήταν; Και που βρίσκεις τη δυσκολία; Κόψε ευλογημένε τα ναρκωτικά και θα βρεις τη δύναμη! Είναι απλό!”  και μου δίνει μια τρυφερή σφαλιάρα στο κεφάλι. “Σε ποιο μοναστήρι θα πας; Στη Μεγίστης Λαύρας; Θα πας και θα βρεις εκ μέρους μου τον ηγούμενο, τον Φίλιππο. Σε αυτόν θα εξομολογηθείς, θα του τα πεις όλα, να γαληνέψει η ψυχή σου. Θα σου διαβάσει την ευχή, θα κοινωνήσεις και θα δεις, μετά τη μπόρα τη δαιμονική, θα έρθει η λιακάδα η θεϊκή!”
Βγαίνει από το κελί ο Α με τα κομποσκοίνια, τα ευλογεί και μας τα δίνει. “Αυτό θα είναι από εδώ και πέρα το τηλέφωνό σας με τον Θεό.” μας λέει. Όταν έχετε κάποιο πρόβλημα, θα πιάνετε το κομποσκοίνι, θα λέτε την ευχή “Κύριε Ιησού  Χριστέ ελεησόν με” και θα συνδέεστε με τα κεντρικά!”  Μετά γυρνάει σε μένα “Και να θυμάσαι από εδώ και πέρα Γεώργιε, να ξεχωρίζεις το καλό από το κακό. Γιατί  άλλο πράγμα είναι το άϋλον και άλλο είναι το νάιλον!”
Ενώ μιλάμε, μπαίνει μια παρέα από νέα παιδιά. Ο γέροντας τους βλέπει και αμέσως το πρόσωπό του φωτίζεται. “Σταθείτε να μιλήσω μια στιγμή με τους αγγέλους και τους αρχαγγέλους της πατρίδας μας! Τα παιδιά είναι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας!” μας εξηγεί. Τους πλησιάζει, τους ευλογεί και αρχίζει να συνομιλεί μαζί τους. “Μη φοβάστε την Τουρκία” τον ακούμε να λέει. “Θα διαλυθεί εξ ων συνετέθη. Μόνη της θα φάει το κεφάλι της. Οι μεγάλες δυνάμεις θα τη χωρίσουν σε τρία κομμάτια και την Πόλη θα αναγκαστούν να την δώσουν σε εμάς, τους Έλληνες!”
Μας ευλόγησε ξανά και αναστέναξε με πόνο.  “Ώρα να πηγαίνετε! ” μας λέει κουρασμένα. “Πάω κι εγώ μέσα, να πάρω… τηλέφωνο!” και μας δείχνει το κομποσκοίνι του!
Παρέα με τους αεροπόρους πήραμε το δρόμο για το μοναστήρι. Πώς τα κατάφερα εγώ, ένας εξαντλημένος οργανισμός και μπόρεσα να περπατήσω τόσες ώρες; Μέγα μυστήριο. Φτάσαμε, πήγα κατευθείαν στον γέροντα Φίλιππο, εξομολογήθηκα και την άλλη μέρα κοινώνησα. Κι ενώ με αγωνία περίμενα να με πιάσουν στερητικά, την πρώτη μέρα έφαγα ψάρια, που όταν κάνεις αποτοξίνωση όχι να τα φας, ούτε να τα μυρίσεις δεν μπορείς. Την δεύτερη μέρα έφαγα πάλι με όρεξη πρασόρυζο. Την τρίτη μέρα ξύπνησα με καλή διάθεση, έκανα ένα κρύο ντους, κάτι αδιανόητο άλλες φορές, και θες πίστεψέ το, θες μην το πιστεύεις, από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, τα έχω κόψει όλα, και τα άσπρα, και τα μαύρα και τα κόκκινα!  Όλα αυτά που με βασάνιζαν τόσα χρόνια, χάθηκαν σαν τους εφιάλτες στα όνειρα που εξαφανίζονται όταν ξυπνάμε. Ήταν ένα θαύμα, που έγινε, είμαι σίγουρος, επειδή άκουσε τις προσευχές μου η Γοργοεπήκοος αλλά και επειδή ο Θεός απάντησε στα … “τηλεφωνήματα” του Αγίου Παϊσίου…

Συλλεκτικό: Η Μαρίκα Κοτοπούλη διαφημίζει τσιγάρα

$
0
0

«Εγώ είμαι η νέα γυναίκα, που θα καπνίζω, και θα ψηφίζω» τραγούδησε η Μαρίκα Κοτοπούλη στη θρυλική επιθεώρηση-οπερέτα «Παναθήναια» του 1908, του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε στίχους Γιώργου Τσοκόπουλου – Μπάμπη Άννινου.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά, το 1935, η μεγάλη θεατρίνα διαφήμισε το νέο σιγαρέτο Ζ λέγοντας: Για κάθε άνθρωπο και ιδίως για τον ηθοποιό η ποιότης του καπνού παίζει μεγάλο ρόλο στη φωνή. Ομολογώ ότι με τα τσιγάρα Ζ-Καραβασίλη η φωνή μου δεν επηρεάσθη καθόλου και ο λαιμός μου βρήκε την ανάπαυσή του.

Δείτε τη σπάνια διαφήμιση με τη γνώμη της μεγάλης μας καλλιτέχνιδος για το νέο σιγαρέτο

Το Τρίτο Στεφάνι: Επεισόδιο 17

$
0
0

τρ1

Η κόρη της Εκάβης η Ελένη, θέλει να χωρίσει από τον Μπάμπη, μένει όμως έγκυος και γενναει το δεύτερο παιδί της τον Ακη. Μια μέρα ο Μπάμπης πιάνει επ΄αυτοφόρω την Ελένη με ένα γείτονα.Το ζευγάρι χωρίζει, και η Ελένη τα φτιάχνει με έναν λαδέμπορα από την Καλαμάτα. Επισκέπτεται την Εκάβη μαζί με τον γιό της Ακη και…
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Νίνα: ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, Εκάβη: ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, Ελένη: ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Μπάμπης: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ
Μουσική Επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
Τεχνική Επιμέλεια: ΑΚΗΣ ΜΕΛΗΣ EARTH STUDIO
Ραδιοσκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΡΙΑΝΟΣ (Ευγενική παραχώρηση από το αρχείο του)

Πρωινά στον Αlpha

$
0
0

Η Ελεονώρα Μελέτη μπροστά από τις κάμερες και μαζί της, ο Νίκος Μάνεσης, ενορχηστρωτής κι εμψυχωτής της ομάδας, δημιουργούν, για τη νέα σεζόν, μία εναλλακτική, πρωινή ενημερωτική εκπομπή.

Καθημερινά, από τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας έως και την Παρασκευή, για δύο ώρες, η Ελεονώρα Μελέτη θα μεταφέρει τον παλμό των γεγονότων και θα παραδίδει τη σκυτάλη της ενημέρωσης στον Νίκο Μάνεση που συνεχίζει για 4η σεζόν το «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση», κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 10:00.

Τελευταίες “Άγριες Μέλισσες”–Τι θα δούμε στο φινάλε του Α’κύκλου

$
0
0

Η σειρά που καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό φέτος, οι ‘Αγριες Μέλισσες του Αντ1, φτάνει στο τέλος της πρώτης σεζόν. Ποιες θα είναι οι εξελίξεις των τελευταίων επεισοδίων; Δείτε τι περιμένει τους ήρωες του αγαπημένου σίριαλ

Δευτέρα 13 Ιουλίου

Επεισόδιο 122

Όλοι μένουν έκπληκτοι από τον βίαιο ξυλοδαρμό του Σταμάτη από τον Νικηφόρο. Η Ασημίνα αποφασίζει να δώσει στον Σταμάτη τα χρήματα που ζητά για να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Εκείνος θα τα δεχτεί ή θα αλλάξει τακτική; Παράλληλα, η Ανέτ προσπαθεί να μάθει τον λόγο που ο Δούκας αποφάσισε να κρατήσει τον Μελέτη κοντά τους. Η Ελένη και ο Λάμπρος ζουν, επιτέλους, τον έρωτά τους ενώ ο Νέστορας καταλαβαίνει πως ο Κυπραίος βυθίζεται ξανά στα σκοτάδια του και προειδοποιεί την Ελένη. Την ίδια ώρα, ο Μελέτης γίνεται η σκιά του Νικηφόρου, έπειτα από εντολή του Δούκα, και ανακαλύπτει κάτι σημαντικό για τις κινήσεις του. Η Ουρανία βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα μεγάλο δίλημμα όταν φτάνουν τα χαρτιά του διαζυγίου. Ο Λάμπρος βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί τόσο στη σχέση του με τη Θεοδοσία όσο και με τον Κυπραίο.

Τρίτη 14 Ιουλίου

Επεισόδιο 123

Ο Λάμπρος, μετά την επίθεση του Κυπραίου, ζητά από τον πατέρα του να τον απομακρύνουν από τον Συνεταιρισμό. Οι πόνοι πιάνουν τη Δρόσω και η Μυρσίνη με την Ελένη και τη Ρίζω αναλαμβάνουν να την ξεγεννήσουν κρυφά. Εν τω μεταξύ, ο Νικηφόρος κι η Ασημίνα ετοιμάζονται ώστε να πάρουν μυστικά το μωρό όταν γεννηθεί. Ο Σταμάτης, εξοργισμένος από την επιμονή της Βιολέτας για διαζύγιο, την πετά έξω από το μαγαζί μαζί με τον Παναγιώτη. Ο Προκόπης κι ο Προύσαλης αναλαμβάνουν να βρουν μια λύση.  H Δρόσω έχει μια σοβαρή επιπλοκή στη γέννα κι ο Φανούρης σπεύδει να ειδοποιήσει τον Νικηφόρο. Ο Μελέτης θα τους ακολουθήσει, κρυφά, μέχρι την κρυψώνα της Δρόσως. Θα αποκαλυφθεί το μυστικό τους; Η κατάσταση της Δρόσως χειροτερεύει κι η Ρίζω τους προειδοποιεί πως η μάνα και το παιδί κινδυνεύουν.

Τετάρτη 15 Ιουλίου

Επεισόδιο 124

Ο Νικηφόρος και η Μυρσίνη θα καταφέρουν να κερδίσουν χρόνο ώστε να μην αποκαλυφθεί το μυστικό τους από τον Μελέτη ή είναι, ήδη, αργά; Ο Σταμάτης, έχοντας πάρει το καφενείο στα χέρια του, συνειδητοποιεί πως η επιβίωσή του στο χωριό δε θα είναι εύκολη καθώς η Βιολέτα έχει πολλούς συμμάχους. Η κατάσταση του Κυπραίου, εξαιτίας της μορφίνης, χειροτερεύει και τα βάζει με όλους. Θα τον βοηθήσει ο Νέστορας ή θα αποφασίσει να εκδικηθεί για τον γιο του; Η Ελένη και η Ρίζω προσπαθούν να σώσουν τη Δρόσω και το μωρό. Θα τα καταφέρουν ή η μοίρα έχει τα δικά της σχέδια γι’ αυτή την εγκυμοσύνη που «διέλυσε» τις αδελφές Σταμίρη;

Πέμπτη 16 Ιουλίου

Επεισόδιο 125

Ο Παναγιώτης στήνει ένα νέο καφενείο, προκαλώντας την οργή του Σταμάτη ενώ η Ουρανία αποφασίζει, οριστικά, για τη σχέση της με τον Κυριάκο. Ο Δούκας βρίσκεται αντιμέτωπος μ’ έναν πολύ σκληρό εισαγγελέα, ο οποίος είναι αποφασισμένος να ξεσκεπάσει την υπόθεση της βιομηχανικής ζώνης. Ο Δούκας συνειδητοποιεί πως ο κλοιός γύρω του στενεύει. Πώς θα αντιδράσει; Και ενώ μια συνάντηση θα φέρει στο φως ένα θανάσιμο μυστικό, η μοίρα των τριών αδελφών κινδυνεύει να αλλάξει με τον πιο βίαιο τρόπο…

 

Ταξίδι στο κέντρο της πόλης

$
0
0

 

Το καλοκαίρι είναι εδώ και ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα αξέχαστο «Ταξίδι στη Πόλη», να συναντήσουμε ξανά τους φίλους μας και να περάσουμε δημιουργικά το χρόνο μας! Αυτό το καλοκαίρι μια ομάδα παιδιών θα κάνει αξέχαστες διακοπές στο κέντρο της Αθήνας παίζοντας και συμμετέχοντας σε δημιουργικές και βιωματικές δράσεις, πάντα με προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων.

Μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια, επισκέψεις σε γειτονικά μουσεία και πάρκα, κατασκευές, μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια, μαγικά πειράματα, stem, τεχνολογία, μαγειρική και πολλά άλλα θα κάνουμε μια δροσερή βουτιά στον κόσμο της γνώσης, της τέχνης και της δημιουργίας.

Με αφετηρία το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης τα παιδιά θα κάνουν εκδρομές και περιηγήσεις, θα ξεναγηθούν δημιουργικά σε γειτονικά Μουσεία και χώρους Τέχνης, θα εξερευνήσουν τις γειτονιές της Πλάκας,  θα κάνουν πικ νικ στου Φιλοπάππου, θα ζωγραφίσουν σε μυστικές γωνιές του Εθνικού Κήπου, θα κάνουν περιβαλλοντικές εξορμήσεις, θα μάθουν παραδοσιακά παιχνίδια.

Στο Μουσείο τα παιδιά θα έχουν δημιουργικό χρόνο με δραστηριότητες ειδικά διαμορφωμένες ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις: εικαστικά, κατασκευές, μουσικοκινητικά δρώμενα, θεατρικό παιχνίδι, stem, δημιουργική κίνηση, εργαστήρια μαγειρικής και υγιεινής διατροφής, προβολές, αφηγήσεις παραμυθιών και λογοτεχνικής παιδείας, εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Φέτος μαζί μας θα είναι και ο Ντετέκτιβ Δαιμόνιος που θα μας συντροφεύσει σε παιχνίδια μυστηρίου και escape streets δίνοντάς μας τη δυνατότητα να περάσουμε δημιουργικό χρόνο στις γειτονιές της Πλάκας, εξερευνώντας τα δρομάκια της, ανακαλύπτοντας την ιστορία της και βέβαια διασκεδάζοντας !

  • Xρήση της μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά την ετοιμασία ή/και επιμέλεια φαγητού.
  • Τήρηση της κοινωνικής απόστασης σε όλες τις δράσεις εντός και εκτός του Μουσείου.
  • Διασφάλιση επάρκειας ειδών ατομικής υγιεινής (π.χ. σαπούνι, χειροπετσέτες, αντισηπτικό κ.ά.) σε αίθουσες δραστηριοτήτων και τουαλέτες.
  • Προσφορά ατομικού σετ γραφικής ύλης (μαρκαδόροι, μολύβια κτλ) και υλικών για τα εικαστικά εργαστήρια.
  • Κάθε περίοδος είναι μοναδική και δεν επαναλαμβάνεται, όλες οι περίοδοι περιλαμβάνουν εικαστικές και μουσικοθεατρικές δράσεις, επισκέψεις σε γειτονικά Μουσεία και εξορμήσεις στη φύση.
  • Περίοδοι διεξαγωγής:  29/6-3/7, 6/7-10/7, 13/7-17/7, 20/7-24/7, 27/7-31/7, 3/8-7/8, 17/8-21/8, 24/8-28/8, 31/8-4/9
  • Κάθε περίοδος έχει διάρκεια πέντε (5) εργασίμων ημερών (από Δευτέρα έως Παρασκευή ) από 8:30 έως 13:00 ή από 8:30 έως 16:00
  • Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών
  • Τα παιδιά οργανώνονται σε τμήματα δώδεκα (12) ατόμων μέχρι δύο τμήματα συνολικά σε κάθε περίοδο.
  • Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το δεκατιανό και το μεσημεριανό γεύμα που πρέπει να το έχουν από το σπίτι σε κατάλληλη συσκευασία.
  • Τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους: σακίδιο, παγούρι, καπέλο και άνετα ρούχα.
  • Το κόστος συμμετοχής είναι εκατόν δέκα ευρώ (110€) για το πρόγραμμα από 8:30 έως 13:00 και εκατόν σαράντα ευρώ (140€) για το πρόγραμμα από 8:30 εως 16:00. Επίσης προβλέπεται έκπτωση στα αδέλφια και στη συμμετοχή σε περισσότερες από μία περιόδους.
  • Το ημερήσιο κόστος συμμετοχής είναι 30 ευρώ (30€)
  • Το πρόγραμμα διατίθεται σε πακέτα προσφοράς ειδικά διαμορφωμένα για οργανωμένες ομάδες παιδιών καθώς και από ομίλους εταιρειών.
  • Τα εργαστήρια διεξάγονται από έμπειρους και καταξιωμένους συνεργάτες του μουσείου.
  • Υπεύθυνο προσωπικό φροντίζει για την ομαλή ροή του προγράμματος και την ασφάλεια των παιδιών.
  • Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο κτίριο που στεγάζεται το Mουσείο, στο κέντρο της Πλάκας (Τριπόδων 23).
  • Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιπάτους σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και πολιτιστικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής με βιωματικές δράσεις και δημιουργικές δραστηριότητες.
  • Σε κάθε περίοδο το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εκδρομή με το τρενάκι με ειδική ξενάγηση για τα παιδιά.

Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: 210 3250341 info@ekedisy.gr

Αχινός: και τον τρως και τον πατάς

$
0
0

shutterstock_258205610

Ο αχινός είναι ένα από τα μακροβιότερα πλάσματα της γης.  Ζει στη λάσπη του βυθού ή σε μέρη με φύκια ή επάνω σε βράχους, σε μικρό σχετικά βάθος. Χαρακτηριστικό του είναι τα μακριά του αγκάθια, με τα οποία κινείται, ενώ για την κίνησή του χρησιμοποιεί και βαδιστικούς ποδίσκους, που έχουν σχήμα σωλήνα. Εχθροί του είναι οι αστερίες, τα χέλια και άλλα ζώα με τα οποία τρέφεται.

Sea UrchinsΥπάρχουν γύρω στα 700 είδη αχινών, από τα οποία αρκετά είναι εδώδιμα και αποτελούν αλιεύματα. Στη μέση της κοιλιάς βρίσκεται το στόμα, όπου το ζώο φέρει μασητική συσκευή, με πέντε δόντια, ώστε να τεμαχίζει την τροφή του. Τα μάτια και οι ποδίσκοι του δεν φαίνονται. Από τους πόρους της κοιλιάς του προβάλλουν και οι ποδολαβίδες, τα οποία είναι εξαρτήματα που μοιάζουν με κλωστές, τα οποία χρησιμεύουν στον καθαρισμό του κέλυφους και στην άμυνα του ζώου. Τα αρσενικά με τα θηλυκά δεν διαφέρουν. Η γονιμοποίηση του θηλυκού γίνεται από τα γεννητικά προϊόντα που βγάζει μέσα στο νερό το αρσενικό. Τα αβγά επίσης τα γεννούν μέσα στο νερό. Το μέρος που τρώγεται είναι οι γεννητικοί αδένες του, όπου βρίσκονται και τα αβγά του, οι οποίοι αποτελούν και αφροδισιακό φαγητό (χαβιάρι). Οι αχινοί τρώγονται κυρίως ωμοί ή βραστοί (αχινόσουπα), κατατάσσονται στα θαλασσινά και θεωρούνται νηστίσιμοι. Απαραίτητα όταν σερβίρεται αχινός ωμός θα πρέπει να συνοδεύεται με λεμόνι ή ξύδι.

13175409

Μαρτυρίες για κατανάλωση αχινού στην Ελλάδα, υπάρχουν από το 3.000 π.Χ. και από το 1792 ήταν γνωστό σαν εµπορεύσιµο είδος. Στην αρχαία Ελλάδα η χρήση του ως ξεχωριστό έδεσμα ήταν ευρεία. Παράλληλα αποτελούσε ιδανικό φάρμακο για αρκετές παθήσεις όπως η ψώρα, διάφορα έλκη, υπερσαρκώματα κ.α.
Στη ρωμαϊκή αρχαιότητα, ο αχινός λατρεύτηκε τόσο που υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές του στις περιγραφές των πολυσυζητημένων ρωμαϊκών συμποσίων, με διάφορες παραλλαγές, ωμό, μαγειρεμένο ή σε σάλτσες. Σήμερα τον απολαμβάνουμε ωμό με λεμόνι, τρόπος που φαίνεται να είναι και ο καλύτερος και αυτός που αναδεικνύει την αρμύρα της θάλασσας ή βραστός, ως σούπα ή ως συστατικό σε μακαρονάδες.

 

Οι αρσενικοί αχινοί δεν είναι βρώσιμοι. Είναι κατάμαυροι, έχουν μεγάλα αγκάθια και μεγαλύτερο χνούδι μπροστά στο στόμα τους, λέγονται δε συχνά “οβραίοι.” Οι θηλυκοί έχουν διάφορες αποχρώσεις του μαύρου -συχνά δυσδιάκριτες με το έντονο φως- μικρότερα αγκάθια και μας δίνουν τα υπέροχα αβγά του.

Whole-live-urchin-2

Αν πατήσετε  αχινό:

-Καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε περαιτέρω μολύνσεις. Αν δεν διαθέτετε, καθαρίστε την περιοχή με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό, γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών).

-Επαλείψτε με λάδι, στα σημεία της επιδερμίδας που έχουν μπει τα αγκαθάκια. Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο ή baby oil ή ακόμα και λάδι αντηλιακό. Ό,τι έχουμε εύκαιρο, αρκεί να είναι λιπαρή ουσία. Περιμένετε λίγο μέχρι να μαλακώσει το δέρμα και τότε αφαιρέστε τα αγκάθια με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο έχετε απολυμάνει προηγουμένως με οινόπνευμα ή καίγοντάς το με έναν αναπτήρα. Καλό θα είναι να έχουμε και έναν μεγεθυντικό φακό για να βλέπουμε.

-Προσοχή, υπάρχει και η λύση της καρφίτσας, αν και είναι καλύτερα να την αποφύγετε γιατί, εκτός του ότι τραυματίζετε το δέρμα, υπάρχει περίπτωση να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αφού την απολυμάνετε με οινόπνευμα, πολύ προσεκτικά, την πιέζετε και βγαίνει το αγκαθάκι.

-Αν πάλι δεν διαθέτετε τσιμπιδάκι ή καρφίτσα, πιέζετε μηχανικά στα σημεία με τα δάχτυλά σας, ώστε να βγουν προς τα έξω τα αγκάθια του αχινού. Προσεκτικά, τα τραβάτε για να τα απομακρύνετε.

-Όταν επιτέλους τελειώσει αυτή η διαδικασία, πρέπει να απολυμάνετε με οινόπνευμα ή οξυζενέ για να αποφύγετε τη μόλυνση.

-Αποφύγετε να πατήσετε το πόδι όσο μπορείτε και καλύψτε την περιοχή με αυτοκόλλητο επίδεσμο.Το περιστατικό δεν είναι σοβαρό ούτε υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο πόνος βέβαια είναι αρκετά μεγάλος. Συνήθως κρατάει γύρω στις δύο μέρες. Αν όμως δεν υποχωρεί, ίσως να σας ανακουφίσουν τα ποδόλουτρα με δροσερό νερό. Αν παρατηρείτε ακόμα μικρά μαύρα σημαδάκια που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε, πηγαίνετε σε γιατρό και μην περιμένετε να βγουν από μόνα τους .Είναι πιθανό να δημιουργηθεί απόστημα στην περίπτωση που παραμείνουν κάποια αγκάθια μέσα στο δέρμα.

ceb1cf87ceb9cebdcf8ccf821


Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης από το Α ως το Ω: “Φαντασία κυλάει μέσα μου αντί για αίμα”

$
0
0

O συγγραφέας Γιώργος Δ. Λεμπέσης (το Δ μπαίνει για να τον ξεχωρίζουν από τον συνονόματο τραγουδιστή ξάδελφό του) μόλις κυκλοφόρησε το 20ο βιβλίο του, με τίτλο Ελέφαντες με τιράντες (Εκδόσεις Ψυχογιός). Ένα παραμύθι γεμάτο χρώμα, χιούμορ και μηνύματα για την υπεράσπιση του καλού και τη δύναμη της συνεργασίας με ήρωες τρεις ελέφαντες που προσπαθούν να προστατέψουν τα χρώματα του Κόσμου. Ένα ξεχωριστό παραμύθι από τον αγαπημένο μας Lebee, κατά κόσμον Γιώργο Δ. Λεμπέση, που θα χαρίσει σε μικρούς και μεγάλους χρωματιστά χαμόγελα, όπως συμβαίνει στο μακρινό Χρωματιστάν του όρους Πινέλο, όπου  απλώνεται σαν πολύχρωμη θάλασσα η πεδιάδα των χρωμάτων! Εκεί ζουν οι μοναδικοί στον κόσμο ελέφαντες με τιράντες, οι ηρωικοί προστάτες των χρωμάτων ολόκληρου του πλανήτη. Ένα παραμύθι που σας προτείνω να το διαβάσετε στα παιδιά σας αλλά να το κάνετε δώρο και στα παιδιά των φίλων σας που θα ενθουσιαστούν με τις περιπέτειες του Μπάμπου (με τη δύναμη του μπλε), της Μούμου (με την ταχύτητα του κόκκινου) και του Κίνγκο( με τα φτερά του κίτρινου) οι οποίοι είναι πάντα έτοιμοι να σώσουν τα χρώματα από κάθε απειλή και να τα διατηρήσουν όμορφα και λαμπερά.
Έτοιμος είναι πάντα και ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης να μας σώσει από το ρεαλισμό και να μας ταξιδέψει στο ρομαντισμό με μεγάλες δόσεις σουρεαλισμού. Άλλωστε, η φαντασία κυλάει μέσα του!

Απολαύστε τον από το Α ως το Ω!

Αγαπημένη φράση από το νέο βιβλίο:  Μύρτιλα με χρυσόσκονη ρίχνουμε στο νερό και μέσα του εμφανίζεται χρώμα φανταχτερό!

Βιβλίο αγαπημένο: Αναφορά στον Γκρέκο. Νίκος Καζαντζάκης

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: Το Δ. είναι το αρχικό του ονόματος του πατέρα μου και μπαίνει πάντα εκεί γιατί αλλιώς θα αναγκαζόμουν να σας τραγουδήσω ! Ο τραγουδιστής είναι πρώτος μου ξάδερφος και καμιά φορά μας μπερδεύουν!

Διηγήματα:  12 στον αριθμό, ακυκλοφόρητα στο status, εσωτερικά στη διάθεση, σουρεαλιστικά στη γραφή

Ελέφαντες με τιράντες:  το 20 μου βιβλίο. Εκδόθηκε το 2020 και ελπίζω πως θα είναι πιο τυχερό από τη συγκεκριμένη χρονιά

Ζωή: Μια αστραπή μα προλαβαίνουμε (Ν. Καζαντζάκης)

Ημέρα ή Νύχτα:  Ημέρα για να έχουν οι νύχτες κάτι να περιμένουν

Θέατρο:  Το αγαπώ. Για την ακρίβεια το παντρεύτηκα. Η γυναίκα μου είναι ηθοποιός και με έχει μάθει πολλά για αυτό. Πάντα θα γράφω για το θέατρο είτε για παιδιά είτε για ενήλικες

Ιστορία της ζωής μου: Δυσκολεύομαι να ζήσω το τώρα, το μυαλό μου είναι συνέχεια σε ένα μετά κι έτσι κρατάει ελάχιστα η χαρά της όποιας επιτυχίας.

Κίνγκο: Με τα φτερά του κίτρινου. Ο αγαπημένος όσων λατρεύουν τις πτήσεις

Λιλιπούτειο κοινό: Δύσκολο, απαιτητικό ωστόσο υπέροχο, ξεκαρδιστικό και σίγουρα το κοινό που θα αναλάβει την αυριανή κοινωνία

Μπάμπου και Μούμου: Μπάμπου έλεγε ο γιος μου όταν ήταν μικρός έναν λούτρινο ελέφαντα. Μούμου η δύναμη του κόκκινου, εμπεριέχει το μου ως κατάκτηση «δικό μου» και το μουμου ως άρνηση ή αντίσταση στα μωρουδιακά ! Όπως και να έχει είναι τόσο αστείο όταν το λες !

Νέα γενιά συγγραφέων: Το νου σας – μας. Η ευθύνη είναι τεράστια σε μια εποχή που η επικοινωνία και ο άνθρωπος βάλλονται. Ο καθένας έχει το στιλ του και τον τρόπο του, όμως ότι βγαίνει στον κόσμο πρέπει να περνάει από πολύ σκέψη!

Ξεκαρδίζομαι με: Με τις αντιδράσεις της κόρης μου, με τις φάρσες του γιου μου και με τα ευρηματικά πειράγματα από όπου κι αν προέρχονται

Όνειρα: Να ολοκληρωθεί με επιτυχία η Cartoon εκδοχή της Βυθούπολης.

Παραμύθια: Για να έχει κάπου να ξαποσταίνει κι αυτός ο αχόρταγος ρεαλισμός

Ρεαλισμός ή ρομαντισμός:   Ρομαντισμός με μεγάλες δόσεις σουρεαλισμού

Σχέδια (επόμενα): Μέσα στο καλοκαίρι έχω να γράψω 52 συνόψεις επεισοδίων για το Cartoon της Βυθούπολης και 2 ολόκληρα επεισόδια έτσι ώστε να προλάβουν να μεταφραστούν σε Αγγλικά και Ισπανικά. Αγχώθηκα!

Τηλεόραση: Σίγουρα ναι σε μια από τις δυο προτάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Υπάρχω για να…: Προσπαθώ να βρω την καλύτερη εκδοχή μου και να την μοιραστώ μέσα από τα έργα μου

Φαντασία: Κυλάει μέσα μου αντί για αίμα

Χρωματιστάν: Επηρεασμένος από την αγαπημένη Φρουτοπία δημιούργησα μια χώρα για να ζουν τα χρώματα. Δεν έχω πάει ποτέ γιατί εκεί δεν επιτρέπονται οι μεγάλοι αλλά μου στέλνουν πληροφορίες και φωτογραφίες οι μέλισσες του Lebee !

Ψέματα: Ακόμα κι αν μου το επέτρεπε ο ηθικός μου κώδικας δεν θα μπορούσα να τα πω γιατί φαίνομαι από χιλιόμετρα.

Ωραίο βιβλίο: Ο Κάφκα στην Ακτή. Χαρούκι Μουρακάμι

Πένθος για τον Τζον Τραβόλτα: πέθανε η σύζυγός του Κέλι Πρέστον

$
0
0

 

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο η ηθοποιός Κέλι Πρέστον, σύζυγος του Τζον Τραβόλτα και μητέρα τριών παιδιών. Η 57χρονη Κέλι, πάλευε γενναία δύο χρόνια με τον καρκίνο του μαστού, έχοντας την υποστήριξη της οικογένειας.

Με τον Τζον Τραβόλτα γνωρίστηκαν το το 1987 στα γυρίσματα της ταινίας «The Experts» και παντρεύτηκαν το 1991. Έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά, αλλά έχασαν τον πρωτότοκο γιο τους που έπασχε από αυτισμό στα 16 του χρόνια

Ο Τζον Τραβόλτα έγραψε για το χαμό της γυναίκας του τα παρακάτω λόγια στο instagram:

Με πολύ βαριά καρδιά σας ενημερώνω ότι η όμορφη σύζυγός μου Kelly έχασε τη δίχρονη μάχη της με τον καρκίνο του μαστού. Πάλεψε γενναία με την αγάπη και την υποστήριξη τόσων πολλών.

Η οικογένειά μου και εγώ θα είμαστε πάντα ευγνώμονες στους γιατρούς και στις νοσοκόμες στο MD Anderson Cancer Center, και σε όλους τους φίλους που στάθηκαν δίπλα της. Η ζωή και η αγάπη της Kelly θα μνημονεύονται πάντα.

Θα χρειαστώ λίγο χρόνο για να είμαι εκεί για τα παιδιά μου που έχασαν τη μητέρα τους, οπότε ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά που δεν θα ακούτε νέα μου για λίγο.
Να ξέρετε όμως ότι θα νιώθω την αγάπη σας τις εβδομάδες και τους μήνες που θα έρθουν καθώς θα προσπαθούμε να επουλώσουμε την πληγή»

H 20χρονη κόρη τους Εlla έγραψε στο instagram: Δεν έχω συναντήσει άλλον άνθρωπο τόσο γενναίο, δυνατό, όμορφο γεμάτο αγάπη όσο εσένα. Όποιος σε συνάντησε, πήρε από τη λάμψη σου και του έδωσες χαρά. Σε ευχαρστώ που ήσουν δίπλα μου, ό,τι κι αν συνέβαινε.

Σε ευχαριστώ για την αγάπη σου, τη βοήθειά σου και που έκανες αυτόν τον κόσμο καλύτερο. Έκανες τη ζωή όμορφη και θα συνεχίζεις πάντα. Σ αγαπώ τόσο πολύ μαμά.

Η Κέλι Πρέστον είχε συμμετάσχει ως ηθοποιός σε περισσότερες από 60 ταινίες και σειρές, ανάμεσα στα οποία είναι τα Mischief (1985), Twins (1988) και  Jerry Maguire (1996).

Το τελευταίο post στο instagram ήταν την ημέρα του Πατέρα. Μια περσινή φωτογραφία με όλη την οικογένεια

Δεν θέλω άλλα τραγούδια: Νέο video clip από την Μαρία Κηλαηδόνη

$
0
0

Το τρίτο videoclip από το καινούριο της album με τίτλο «Ροζ» παρουσιάζει η Μαρία Κηλαηδόνη. Η τρυφερή τραγουδοποιός επέλεξε να οπτικοποιήσει το τραγούδι-φινάλε του δίσκου με τον προβοκατόρικο τίτλο «Δεν θέλω άλλα τραγούδια»!

Η μουσική που υπογράφει η ίδια κινείται στους γνώριμους Κηλαηδόνιους ρυθμούς που παντρεύουν τους τζαζ, σουίνγκ και ροκ εντ ρολ ήχους και τους ελληνοποιούν με ένα μοναδικό τρόπο. Χιουμοριστική και εύθυμη διάθεση έχουν και οι στίχοι της Μαρίας Κηλαηδόνη που παρά τη φαινομενική τους αθωότητα επαναστατούν σθεναρά απέναντι στην δηθενιά της εποχής.

Ή μπορεί το lockdown να την επηρέασε τόσο που να μας λέει την αλήθεια της όταν εξομολογείται : «Δεν θέλω άλλες νότες, δεν θέλω άλλα τραγούδια, θέλω βόλτες με κότερα ακριβά»!

Official Video Clip:

Κυκλοφορεί από την Walnut Entertainment!!

Εγγραφείτε στο Youtube channel της Walnut Entertainment Greece:
http://bit.ly/Walnut_Subscribe

Ακολουθήστε την Μαρία Κηλαηδόνη στα Social Media:
Facebook: http://bit.ly/Maria-Kilaidoni-Facebook
Instagram: https://www.instagram.com/mariakilaidoni/

ΜΑΡΙΑ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ
“ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ”

Στίχοι/Μουσική: Μαρία Κηλαηδόνη
Σκηνοθεσία – post production: alboem

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Βύρων Τσιμπλάκης: ηλεκτρική κιθάρα
Σταμάτης Κυρλαγκίτσης: μπάσο
Αλέξης Στενάκης: πιάνο, σαξόφωνο
Βαγγέλης Τσιμπλάκης: ντραμς

Συλλεκτικό: Η Χάρις Αλεξίου νύφη!

$
0
0

Μια σπάνια φωτογραφία ντοκουμέντο που μετράει 28 χρόνια. Η Χάρις Αλεξίου νύφη στο δεύτερο γάμο της, στο πλευρό του Σωτήρη Μπασιάκου. Ο γάμος πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 1992.

Δείτε το νέο τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου με την Yasmin Levy

Χάρις Αλεξίου – Yasmin Levy: Δύο αισθαντικές φωνές μαζί

Δείτε ένα αφιέρωμα στα άγνωστα εξώφυλλα της Χαρούλας Αλεξίου

Χάρις Αλεξίου: Τα άγνωστα εξώφυλλα

Άγιος Παϊσιος: Θαύμα στο Άγιον Όρος

$
0
0
Είναι Ιούλιος του 1989, είμαι μαζί με τον αγαπημένο μου φίλο Α. στο λιμάνι της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική και περιμένουμε το καραβάκι που θα μας πάει στη Δάφνη και από εκεί στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους. Είμαι χάλια. Θα μου πεις, “Πάλι;” Όχι, αυτή τη φορά είμαι πολύ χάλια, παύρο χάλι, φάντασμα του εαυτού μου.
Πριν λίγες μέρες συναντηθήκαμε τυχαία, στο δρόμο με τον Α., είχαμε να βρεθούμε δυο-τρία χρόνια, γούρλωσε τα μάτια του: “Πώς είσαι έτσι;” μου λέει “Γιατί έχεις αδυνατίσει τόσο; Συμβαίνει κάτι με την υγεία σου;” Την εποχή εκείνη θέριζε το aids,  πριν από δύο χρόνια είχε πεθάνει ο νάρκισσος της μόδας, ο Billy Bo και ακολούθησαν πολλοί άλλοι. Τον διαβεβαίωσα ότι δεν είχα Αids και όταν στη συνέχεια του ζήτησα να μου δανείσει ένα 5χιλιαρο κατάλαβε. “Είσαι πολύ μέσα, ε;” με ρώτησε τρυφερά και με χάιδεψε στον ώμο.
΄Έβαλα τα κλάματα, του είπα ότι είμαι κολλημένος εδώ και χρόνια με διάφορα,  ότι δεν αντέχω άλλο αυτή τη ζωή, ότι όλη τη μέρα τρέχω για να βρω τη δόση μου, ότι ξαναγύρισα στο πατρικό μου, ότι κάνω προσπάθειες να αποτοξινωθώ, όλα αυτά μονορούφι. Με άκουγε σκεφτικός. Όταν σταμάτησα, γυρίζει και μου λέει: “Δεν είσαι ο μόνος που έχει μπλέξει. Πριν δυο χρόνια ήμουν κι εγώ στην ίδια θέση. Κάποιος μου σύστησε ένα γέροντα στο Άγιον Όρος. Λέγεται Παϊσιος και είναι άγιος άνθρωπος. Πήγα σ΄αυτόν και με θεράπευσε. Θα φύγω σε μια βδομάδα, θα πάω να τον επισκεφθώ. Θέλεις να έρθεις μαζί μου;”
Είπα ναι με ενθουσιασμό και τη άλλη μέρα το είχα ξεχάσει. Όχι όμως ο φίλος μου. Και μια βδομάδα μετά, αφού είχε συνεννοηθεί με τους γονείς μου, έβγαλε τα εισιτήρια, πέρασε με ένα ταξί, με πήρε άρον-άρον από το σπίτι και φύγαμε για το αεροδρόμιο. Ίσα που πρόλαβα να πάρω μαζί μου ένα χαρτάκι με λιγη σκόνη που μου είχε απομείνει.
Να ΄μαστε λοιπόν τώρα στην Ουρανούπολη, ταλαιπωρημένοι από το ταξίδι, να χαζεύουμε τις εφημερίδες στο περίπτερο μέχρι να έρθει το καράβι “Παναγιά η Γοργοεπήκοος”, η Παναγία που υπακούει γοργά στις προσευχές των πιστών.
Οι εφημερίδες γράφουν εκείνη την ημέρα για τον γάμο του Ανδρέα Παπανδρέου με την Δήμητρα Λιάνη. “Νυμφίος ο υπόδικος Ανδρέας”, ανακοινώνει ο “Ελεύθερος Τύπος” ενώ η “Απογευματινή” σημειώνει: “Χωρίς φιλί το μυστήριο για να μην κολλήσει μικρόβια ο γαμπρός”. “Εδώ πέθανε ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Χέμπερτ φον Κάραγιαν και αυτοί ασχολούνται με το γάμο του Παπανδρέου!” λέει ο Α. αλλά δεν του απαντάω, έχω κράμπες σε όλο μου το σώμα, με έχουν πιάσει ρίγη, το στομάχι μου πονάει φριχτά και μου έρχεται εμετός, καταλαβαίνω ότι έχει αρχίσει να με πιάνει το στερητικό σύνδρομο, σε λίγο θα χτυπιέμαι σαν ψάρι στη στεριά.
Μπαίνω σε μια τουαλέτα που είναι εκεί κοντά, βγάζω το διπλωμένο χαρτάκι με τη λίγη σκόνη που είχα προλάβει να πάρω, τη ρουφάω, νοιώθω ένα μούδιασμα να με τυλίγει, οι κράμπες σταματούν, το στομάχι δεν με πονάει πια, μια γλύκα απλώνεται σε όλο μου το κορμί, βγαίνω έξω, πάω στο λιμάνι, βλέπω σε μια γωνιά μια καρέκλα, πάω και κάθομαι και αρχίζω να κάνω ντάγκλες.
“Γρηγορείτε και προσεύχεστε! Γρηγορείτε και προσεύχεστε! Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής!” ακούω μια τσιριχτή φωνή και νοιώθω μια δυνατή αγκωνιά στο πλευρό. Ξυπνάω από το λήθαργο, ανοίγω τα μάτια, είμαι στο λεωφορείο που πάει στις Καρυές, δίπλα μου κάθεται ένας νεαρός, παχύς καλόγηρος που με κοιτάει επιτιμητικά.”Σας είχε πάρει ο ύπνος, ροχαλίζατε, για αυτό σας σκούντηξα.” μου λέει με δήθεν αγαθό ύφος. “Γέροντα”, επεμβαίνει ο Α. που κάθεται πίσω μου και έχει δει όλη τη σκηνή “αφήστε τον να κοιμηθεί τον άνθρωπο, είναι άρρωστος! Αν θέλετε γρηγορείτε και προσεύχεστε εσείς!” “Μα και αυτός ο ευλογημένος!” διαμαρτύρεται ο καλόγερος και με δείχνει. “Ηρθε στο Περιβόλι της Παναγίας για να κοιμηθεί;” Δεν λέμε τίποτα, έτσι κι αλλιώς έχουμε φτάσει στις Καρυές και πρέπει να κατεβούμε, να πάμε στο γραφείο της Ιεράς Κοινότητας και να πάρουμε τα διαμονητήρια, τις άδειες δηλαδή που μας επιτρέπουν να επισκεφτούμε τα μοναστήρια.

Συνήθως αυτές οι άδειες είναι για τρεις μέρες, αλλά ο Α. που έχει γνωρίσει τον γέροντα Πρόδρομο από το μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας, τα έχει κανονίσει και μπορούμε να μείνουμε όσες μέρες θέλουμε. ” Για σκέψου! Η μονή Μεγίστης Λαύρας χτίστηκε από τον Άγιο Αθανάσιο το 963μ.Χ., είναι δηλαδή πάνω από 1000 ετών!” λέω του Α. που κοιτάει σκεπτικός ένα χάρτη. “Φαντάσου πόσες χιλιάδες, τι λέω; Πόσα εκατομμύρια αμαρτωλοί έχουν περάσει από εκεί!” αλλά ο Α. έχει αλλού το νου του. “Λοιπόν, θα πάμε πρώτα από τον γέροντα Παϊσιο να πάρουμε την ευλογία του και μετά θα συνεχίσουμε για το μοναστήρι. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι τo κελί του γέροντα απέχει μια ώρα με τα πόδια. Εσύ είσαι ταλαιπωρημένος. Θα μπορέσεις να περπατήσεις;” “Θα μπορέσω!”

Πράγματι, εκεί που περίμενα να ξενερώσω, και να με πιάσουν πάλι ρίγη, ιδρώτες και εμετοί, αισθανόμουν το αντίθετο, μια ευεξία και μια δύναμη πρωτόγνωρη. Το πρωινό αεράκι, ο ήχος από τις καμπάνες και τα σήμαντρα, η θρησκευτικότητα και η αίσθηση ότι ήμουν σε ένα μέρος με ιστορία αιώνων, μου είχαν φτιάξει το κέφι. Βάδιζα βιαστικά στο πέτρινο μονοπάτι σαν να είχα αργήσει σε ένα σημαντικό ραντεβού. Γύρω μου λουλούδια, δέντρα, θάμνοι, τζιτζίκια, ρυάκια, βρύσες με δροσερό νερό, πουλάκια που κελαηδούσαν, ένα πανέμορφο τοπίο που σε μαγεύει και σου ησυχάζει την καρδιά. Μόνο όποιος έχει επισκεφτεί το Άγιον Όρος ξέρει για ποια ομορφιά μιλάω. “Θεέ μου! Παναγίτσα μου! Κάντε το θαύμα σας!” έλεγα συνέχεια από μέσα μου σαν προσευχή.

Μετά από μιάμιση ώρα περπάτημα “Φτάσαμε!” μου λέει ο Α. “Αυτό είναι το κελί του γέροντα!” και μου δείχνει ένα μικρό σπιτάκι με αυλή, περιφραγμένο τριγύρω με κοτετσόσυρμα. Στην είσοδο, ακουμπισμένο πάνω σε μια μεγάλη πέτρα, υπήρχε ένα τάπερ με ένα σημείωμα: “Λουκούμια. Φάτε. Ευλογία. Γέροντας Παϊσιος”. Δίπλα υπήρχε μια βρύση και ένα άλλο σημείωμα: “Πιείτε από εδώ. Νερό καθαρό”.
Είναι μεσημέρι, τριγύρω ερημιά, δεν υπάρχει ψυχή. “Τι κάνουμε τώρα;” μου λέει ο Α. “Να φωνάξουμε μήπως μας ακούσει κάποιος”. Αρχίζουμε κι οι δυο τις φωνές: “Γέροντα Παϊσιε! Γέροντα Παϊσιε!” Με τα πολλά κι αφού πια έχουμε ξελαρυγγιαστεί, ανοίγει η πόρτα του κελιού και βγαίνει ένα γεροντάκι σκυφτό, με ένα μπαλωμένο ράσο, άσπρα μαλλιά και γένια και μάτια κατακόκκινα, σαν να έκλαιγε ώρες. Πλησιάζει προς το μέρος μας, “Τι πάθατε και φωνάζετε μέσα στο μεσημέρι;” μας λέει “Ποιον θέλετε;” “Τον γέροντα Παϊσιο!” του λέω με λαχτάρα. “Τι τον θέλετε τον Παϊσιο; Σαν πολλή αξία του δώσατε! Τον Παϊσιο ο ένας, τον Παϊσιο ο άλλος! Παρατάτε τον, μην του δίνετε καμιά σημασία!” μου λέει και κάνει να φύγει. “Με συγχωρείτε που σας ανησύχησα, λυπάμαι.” λέω απογοητευμένος. Και έτσι όπως μου έχει γυρίσει την πλάτη να φύγει, ξαναγυρνάει προς το μέρος μου, “Λυπάσαι; Έχεις λύπη; Ο Θεός σου λείπει!” μου λέει χαμογελαστός και μου ανοίγει την πόρτα. Ήταν ο γέροντας Παϊσιος!
Στην αυλή υπήρχε ένα δέντρο κι από κάτω κάτι κούτσουρα σαν σκαμνιά. Εκεί κάτσαμε. Μας πρόσφερε λουκούμι, έβγαλε κι από την τσέπη του ράσου μερικά φουντούκια, “Πάρτε” μας λέει “και  να θυμάστε: Μετά από κάθε γλυκό, έρχεται πάντα ένα αλμυρό!”. Μετά γύρισε στον Α. “Εσύ” του λέει “δεν πέρασες πέρυσι τις εξετάσεις; Τι θέλεις πάλι εδώ;” “Εφερα γέροντα τον φίλο μου… Δεν είναι καλά. Εχει πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Είναι άρρωστος…” Ο γέροντας αναστέναξε. “H μεγαλύτερη αρρώστεια είναι η περηφάνεια! Αυτή μας έριξε από τον Ουρανό στη Γη, κι από τη Γη προσπαθεί να μας πάει στην Κόλαση”. Ανοίγει το τάπερ, μου προσφέρει ένα λουκούμι, “Ελα” μου λέει, “μην τα θυμάσαι τα κρύα του χειμώνα γιατί θα κρυώνεις και τον Αύγουστο!” Μετά γυρνάει πάλι στον Α. “Παιδί μου, πήγαινε μέσα στο κελάκι, πάνω στο τραπέζι έχει πολλά κομποσκοίνια. Πάρε δυο και φέρτα εδώ.”
Και μόλις απομακρύνθηκε ο Α. μου πιάνει σφιχτά και τα δυό μου χέρια ” Πες μου, ποια είναι η ασθένεια και εγώ θα σου πω, πως θα την θεραπεύσουμε!” Άρχισα να κλαίω γοερά. Με άφησε να ξεσπάσω και ύστερα με ξαναρώτησε. “Πρέπει να βρω τη δύναμη να κόψω τα ναρκωτικά!” του λέω ανάμεσα στους λυγμούς μου. Ο γέροντας γέλασε. “Αυτό ήταν; Και που βρίσκεις τη δυσκολία; Κόψε ευλογημένε τα ναρκωτικά και θα βρεις τη δύναμη! Είναι απλό!”  και μου δίνει μια τρυφερή σφαλιάρα στο κεφάλι. “Σε ποιο μοναστήρι θα πας; Στη Μεγίστης Λαύρας; Θα πας και θα βρεις εκ μέρους μου τον ηγούμενο, τον Φίλιππο. Σε αυτόν θα εξομολογηθείς, θα του τα πεις όλα, να γαληνέψει η ψυχή σου. Θα σου διαβάσει την ευχή, θα κοινωνήσεις και θα δεις, μετά τη μπόρα τη δαιμονική, θα έρθει η λιακάδα η θεϊκή!”
Βγαίνει από το κελί ο Α με τα κομποσκοίνια, τα ευλογεί και μας τα δίνει. “Αυτό θα είναι από εδώ και πέρα το τηλέφωνό σας με τον Θεό.” μας λέει. Όταν έχετε κάποιο πρόβλημα, θα πιάνετε το κομποσκοίνι, θα λέτε την ευχή “Κύριε Ιησού  Χριστέ ελεησόν με” και θα συνδέεστε με τα κεντρικά!”  Μετά γυρνάει σε μένα “Και να θυμάσαι από εδώ και πέρα Γεώργιε, να ξεχωρίζεις το καλό από το κακό. Γιατί  άλλο πράγμα είναι το άϋλον και άλλο είναι το νάιλον!”
Ενώ μιλάμε, μπαίνει μια παρέα από νέα παιδιά. Ο γέροντας τους βλέπει και αμέσως το πρόσωπό του φωτίζεται. “Σταθείτε να μιλήσω μια στιγμή με τους αγγέλους και τους αρχαγγέλους της πατρίδας μας! Τα παιδιά είναι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας!” μας εξηγεί. Τους πλησιάζει, τους ευλογεί και αρχίζει να συνομιλεί μαζί τους. “Μη φοβάστε την Τουρκία” τον ακούμε να λέει. “Θα διαλυθεί εξ ων συνετέθη. Μόνη της θα φάει το κεφάλι της. Οι μεγάλες δυνάμεις θα τη χωρίσουν σε τρία κομμάτια και την Πόλη θα αναγκαστούν να την δώσουν σε εμάς, τους Έλληνες!”
Μας ευλόγησε ξανά και αναστέναξε με πόνο.  “Ώρα να πηγαίνετε! ” μας λέει κουρασμένα. “Πάω κι εγώ μέσα, να πάρω… τηλέφωνο!” και μας δείχνει το κομποσκοίνι του!
Παρέα με τους αεροπόρους πήραμε το δρόμο για το μοναστήρι. Πώς τα κατάφερα εγώ, ένας εξαντλημένος οργανισμός και μπόρεσα να περπατήσω τόσες ώρες; Μέγα μυστήριο. Φτάσαμε, πήγα κατευθείαν στον γέροντα Φίλιππο, εξομολογήθηκα και την άλλη μέρα κοινώνησα. Κι ενώ με αγωνία περίμενα να με πιάσουν στερητικά, την πρώτη μέρα έφαγα ψάρια, που όταν κάνεις αποτοξίνωση όχι να τα φας, ούτε να τα μυρίσεις δεν μπορείς. Την δεύτερη μέρα έφαγα πάλι με όρεξη πρασόρυζο. Την τρίτη μέρα ξύπνησα με καλή διάθεση, έκανα ένα κρύο ντους, κάτι αδιανόητο άλλες φορές, και θες πίστεψέ το, θες μην το πιστεύεις, από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, τα έχω κόψει όλα, και τα άσπρα, και τα μαύρα και τα κόκκινα!  Όλα αυτά που με βασάνιζαν τόσα χρόνια, χάθηκαν σαν τους εφιάλτες στα όνειρα που εξαφανίζονται όταν ξυπνάμε. Ήταν ένα θαύμα, που έγινε, είμαι σίγουρος, επειδή άκουσε τις προσευχές μου η Γοργοεπήκοος αλλά και επειδή ο Θεός απάντησε στα … “τηλεφωνήματα” του Αγίου Παϊσίου…
Viewing all 36660 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>