Quantcast
Channel: Cosmopoliti.com –Χριστίνα Πολίτη
Viewing all 36617 articles
Browse latest View live

Ακρόαση για την Άννα Φρανκ στη Θεσσαλονίκη

$
0
0

 

Για τις ανάγκες της παράστασης “Άννα Φρανκ – Το Ημερολόγιο”, που θα ανέβει από το Σεπτέμβρη και για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2020-2021 στη Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της Βάσιας Παναγοπούλου ζητούνται:

Ηθοποιοί ερμηνευτικής ηλικίας έως 16 ετών για τους παρακάτω ρόλους:

 

  1. Άννα Φρανκ
  2. Μαργκότ (η αδερφή της Άννας Φρανκ)
  3. Πήτερ (το αγόρι που η Άννα ερωτεύτηκε στη σοφίτα)

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16/7 και την Παρασκευή  17/7 στο θέατρο Αυλαία ( Τσιμισκή 136, Θεσσαλονίκη). Ώρες ακρόασης: 11.00-15.00 και 18.00-21.00.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους βιογραφικό μια φωτογραφία και ένα μονόλογο της αρεσκείας τους. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

για αποστολή βιογραφικών: annafrank.thediary@gmail.com

Για την Άννα Φρανκ και το έργο

«Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο σε όλο τον κόσμο μετά τη Βίβλο. Η πρώτη του έκδοση έγινε το 1947 στην Ολλανδία και το 1952 στην Αμερική. Από τότε μεταφράστηκε σε παραπάνω από 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το θεατρικό έργο, βασίζεται στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας που γράφτηκε στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και είναι ένα έργο-ντοκουμέντο, μια καταγραφή του πιο απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεη το 1955 και αποτέλεσε κορυφαία στιγμή στην καριέρα των συγγραφέων αφού τιμήθηκαν με Βραβεία Tony και Pulitzer καθώς και με το βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης.

Η Άννα είχε μια όμορφη παιδική ηλικία μέχρι που τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ολλανδία. Η οικογένεια Φρανκ κρύφτηκε στη σοφίτα ενός σπιτιού για δύο ολόκληρα χρόνια. Σε αυτή τη σοφίτα, η Άννα Φρανκ καταγράφει στο ημερολόγιό της τις σκέψεις της για την αγάπη, τη ζωή, την ευτυχία… Μέσα από τα μάτια και τα λόγια της, η ιστορία του διωγμού και της αυτοεξορίας της οικογένειάς της ζωντανεύει.

Το ημερολόγιο της είναι ένα κείμενο λογοτεχνικών αξιώσεων και έχει καταγραφεί ως ένα από τα σημαντικότερα βιβλία πάνω στο Ολοκαύτωμα παρότι είναι κείμενο ενός νεαρού κοριτσιού. Από τις πρώτες εκδόσεις λείπουν ορισμένες σελίδες, οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην οριστική έκδοση του 1995, με επιμέλεια του Ιδρύματος Πολεμικών Ντοκουμέντων της Ολλανδίας. Σε αυτήν την εκδοχή η Άννα εμφανίζεται αρκετά διαφορετική, αλλά πιο κοντά στην αληθινή της εικόνα.

 

 

 

 

 


Τι θα δούμε στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

$
0
0

«Το πέτρινο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου φιλοξένησε τα προηγούμενα πέντε καλοκαίρια, 75 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ανδριώτες και παραθεριστές χάρηκαν σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικές και κινηματογραφικές βραδιές. Φέτος, η περιπέτεια της πανδημίας επιβάλλει τους κανόνες της για την ασφάλεια θεατών, καλλιτεχνών, τεχνικού προσωπικού και εθελοντών.

Λιγότεροι θεατές θα κάθονται αραιά, οι χώροι θα απολυμαίνονται όπως πρέπει, τα μέτρα προστασίας θα τηρούνται με μεγάλη σοβαρότητα.

Η Άνδρος, λοιπόν, δεν θα στερηθεί το 6ο Φεστιβάλ. Από τις 138 προτάσεις που δεχτήκαμε, οι περισσότερες ήταν αληθινά ενδιαφέρουσες και ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες που θεωρούν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ του νησιού μας έναν όμορφο σταθμό στον προγραμματισμό τους.

Λόγω προσαρμογής στις έκτακτες συνθήκες, οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι μόνο πέντε, αλλά προσεκτικά διαλεγμένες, ποιοτικές και με πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σταύρο Ξαρχάκο και στους μουσικούς του, στην Ανέζα Παπαδοπούλου και στην Έλλη Ιγγλίζ, στον Γιώργο Κιμούλη και στην Φωτεινή Μπαξεβάνη, στον Στέλιο Μάινα και στην Κάτια Σπερελάκη.

Ας βάλουμε τα δυνατά μας , να κυλήσουν όλα ομαλά, ώστε να χαρούμε όσο γίνεται νύχτες με θέατρο και μουσικές στις κερκίδες, από 30 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου».

 Παντελής Βούλγαρης

Το Πρόγραμμα:

 

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

«Το παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν

 

Γραμμένο το 1983, πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όπου κυριαρχούσε η διαφθορά και η αυθαιρεσία, στοιχεία που συχνά αποτελούν το φόντο της ρωσικής δραματουργίας της εποχής, το έργο του Γκέλμαν περιγράφει τη συνάντηση δύο μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων. Ένας άντρας και μια γυναίκα κάθονται στο παγκάκι ενός πάρκου και ξεκινάει μεταξύ τους ένα λεκτικό παιχνίδι κατά το οποίο ο καθένας κρύβει από τον άλλον την πραγματική του ταυτότητα. Έτσι, εγείρονται ερωτήματα όπως αν γνωρίζονταν ή όχι πριν από αυτή τους τη συνάντηση, αν όντως βρεθήκανε τυχαία στο συγκεκριμένο σημείο τη συγκεκριμένη στιγμή, μήπως κάποτε ήταν ήταν κάτι άλλο, αν είχαν φανταστεί μια διαφορετική ζωή που θα ήθελαν να έχουν ζήσει. Ένα έργο για την αδυναμία μας να συνυπάρξουμε χωρίς να κρύβουμε την αλήθεια μας ο ένας από τον άλλο.

Μετάφραση: Νίκος Καμτσής

Σκηνοθεσία – Διασκευή – Διαμόρφωση χώρου: Γιώργος Κιμούλης

Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Παναγιωτίδης

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης , Φωτεινή Μπαξεβάνη

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

«Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ

 

Η Γουίνι καθηλωμένη σε έναν καμένο λόφο, κάτω από το φλογισμένο φως, συνομιλεί ακατάπαυστα με τον εαυτό της. Με τη φωνή και το σώμα, την ανάσα και τον ήχο διανύει το δύσκολο ταξίδι προς την ανθρώπινη επαφή μην αφήνοντας την απόγνωση να την καταβάλλει. Από κάθε της χειρονομία, από κάθε της σκέψη και λέξη, από κάθε της ανάσα και ήχο αναβλύζει το πάθος για ζωή. Το βίωμα της καταστροφής και του θανάτου, το βίωμα της απώλειας του αγαπημένου της προσώπου συντελούν στην καθήλωση της. Ωστόσο, το αίτημα για ανθρώπινη επαφή, για συνύπαρξη, τρυφερότητα και ζεστασιά, είναι αγωνιώδες και διαρκές. Με υλικά της τη μνήμη του έρωτα και την επίγνωση του θανάτου, επιμένει, συνδέεται με τη σπίθα της ζωής, προσπερνά τους φραγμούς της οδύνης, αποκαλύπτοντας την όψη του αγωνιζόμενου ανθρώπου στην εσχατιά του κόσμου.

 

Από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε συνεργασία με την Ανέζα Παπαδοπούλου

Μετάφραση: Θωμάς Συμεωνίδης

Σκηνοθεσία – σκηνική εγκατάσταση – επιμέλεια κοστουμιών: Σάββας Στρούμπος

Μουσική επί σκηνής: Έλλη Ιγγλίζ

Ηχογραφημένη μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης

Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης

Ζωγραφική πίνακα: Ηλίας Παπανικολάου

Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο

 

Ηθοποιοί: Ανέζα Παπαδοπούλου, Έλλη Ιγγλίζ

Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

 «5 Λαϊκές  Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν»

 

Μία μουσική παράσταση, γεμάτη εικόνες, εντάσεις και στιγμές, η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά με αφορμή τον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και  επαναλήφθηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού σε μία  μεγαλειώδη   συναυλία. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, διευθύνει μια επταμελή ορχήστρα   κορυφαίων σολίστ που τον πλαισιώνει και φωνητικά, σε ένα μοναδικό ταξίδι ήχων  και  συναισθημάτων στα μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Νεοκλής  Nεοφυτίδης  -πιάνο

Βασίλης Δρογκάρης – ακορντεόν

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης-  κλασική κιθάρα, νυκτά έγχορδα

Γιώργος Λιμάκης  κιθάρα

Αντώνης Τζίκας  – κοντραμπάσο

Ηρακλής Ζάκκας  μπουζούκι , μπαγλαμάς, τζουράς

Δημήτρης Ρέππας – μπουζούκι , μπαγλαμάς, τζουράς

H εκδήλωση θα τελεστεί με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος  Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου

Η συναυλία του Σαββάτου 8/8 θα μεταδοθεί ζωντανά και από το διαδίκτυο μέσω you tube/andros festival

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

«Ο κήπος» του Μπρους Γκους

 

Ένας οικοδόμος και βετεράνος του Βιετνάμ αναρρώνει μετά από μια εγχείρηση στο γόνατό του όταν ξαφνικά εμφανίζεται στο σπίτι του μια γυναίκα η οποία έχει προσληφθεί από τον ανιψιό της πρώην γυναίκας του για να τον φροντίζει. Άψογη επαγγελματίας και με ποιητικές ανησυχίες, ο άξεστος χαρακτήρας του την τρέπει σε άτακτη φυγή.  Στην πορεία όμως τα πράγματα παίρνουν αναπάντεχη τροπή. Εκείνος δείχνει αποφασισμένος να γίνει καλύτερος άνθρωπος ενώ  εκείνη θα αναζητήσει στο πρόσωπο του απεγνωσμένα τη βοήθεια. Δύο μοναχικοί άνθρωποι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γεφυρώσουν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους και να βρουν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη σωτηρία. Η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν είναι μεγάλη.

Μετάφραση: Κάτια Σπερελάκη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνικά-Κοστούμια: Λήδα Σπερελάκη, Αγγελική Αθανασιάδου

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου

B΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Xρήστος Καρανικόλας

Επιμέλεια Κίνησης και Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

 

Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Κάτια Σπερελάκη

 

 

 

Το μοναδικής αισθητικής ξενοδοχείο Athens Marriott ανοίγει ξανά

$
0
0

Στην αρχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, με θέα στην Ακρόπολη, το Λυκαβηττό και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το μοναδικής αισθητικής ξενοδοχείο Athens Marriott ανοίγει ξανά τις πόρτες του στις 04.07.2020 για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του για μια ξεχωριστή και υψηλού επιπέδου εμπειρία με την υγιεινή και την ασφάλεια να είναι το επίκεντρο της φιλοξενίας.

Το Athens Marriott Hotel, μέλος του ομίλου Χανδρή  και της Marriott International , είναι  έτοιμο να να σας υποδεχτεί και πάλι εφαρμόζοντας ένα ειδικά σχεδιασμένο πλάνο λειτουργίας και προστασίας σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου με συγκεκριμένες οδηγίες που εστιάζουν στην ασφάλεια χωρίς κανέναν συμβιβασμό στην ποιότητα,  με  πάντα γνώμονα το απαράμιλλο στυλ και την εμπειρία φιλοξενίας που μόνο το Athens Marriott μπορεί να προσφέρει.

Yψηλή αισθητική, artistic διάθεση, ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, εξαιρετικό σέρβις, είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες που χαρακτηρίζουν το γνωστό για την design αισθητική του Athens Marriott Hotel, με την ασφάλεια των επισκεπτών μας να είναι ύψιστη προτεραιότητά μας.

Όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση του ομίλου το 1969  έχουμε αποδείξει  ότι νοιαζόμαστε  για όλους  τους εργαζομένους μας, τις οικογένειες τους και τους επισκέπτες μας . Από τα πρώτα στάδια της πανδημίας και προτού ανακοινωθούν από τις αρχές υποχρεωτικά μέτρα, προβήκαμε σε όλες τις ενέργειες  που ήταν απαραίτητες ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία  εργαζομένων και επισκεπτών. Σήμερα συνεχίζουμε εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης  με την εταιρική  πολιτική και τις διαδικασίες λειτουργίας μας  για την αντιμετώπιση του  ιού  σύμφωνα με τις κυβερνητικές πολιτικές και εντολές σε ότι αφορά την πανδημία καθώς και τις οδηγίες και πρακτικές των δημοσίων υπηρεσιών υγείας (ΕΟΔΥ, ΕΦΕΤ κ.α.) και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, ενώ το προσωπικό έχει υποβληθεί σε μοριακό τεστ που θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Είναι δεδομένο ότι με την πάροδο του χρόνου θα αναθεωρούμε την πολιτική μας, ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλες οι τελευταίες οδηγίες και τα  νέα επιστημονικά συμπεράσματα. Επιπρόσθετα είμαστε προετοιμασμένοι να αναπτύξουμε νέα πρωτόκολλα λειτουργίας, όπου χρειαστεί, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα που πιθανόν θα προκύψουν, προχωρώντας στην αντίστοιχη εκπαίδευση του προσωπικού μας ώστε να εφαρμοστούν όλοι οι κανόνες υγιεινής και λειτουργίας  που περιέχονται στο σχέδιο υγιεινής και ασφάλειας των ξενοδοχείων Χανδρή , για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης πραστατεύοντας τους επισκέπτες μας αλλά και το ίδιο το προσωπικό και τις οικογένειες τους .

 

 

Contact Details:

A : Syngrou Avenue 385, Athens  17564 Greece

T: +30 21 0947 1000

E: marketingmanager@marriottathens.com

 

STAY SOCIAL

Athens Marriott Facebook page

Athens Marriott Instagram

 

Η Ελπίδα έχασε τον αγαπημένο της σύζυγο…

$
0
0

Μια δυσάρεστη είδηση που δυστυχώς επιβεβαιώσαμε πριν λίγο.

Η Ελπίδα με την χαρακτηριστική φωνή,  η τραγουδίστρια που έχει συνδέσει το όνομά της με μεγάλες επιτυχίες και διαχρονικά τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από όλους, περνάει την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής της, καθώς έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο λατρεμένος της σύζυγος Στάθης Κατσαντώνης. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1979 και μαζί έζησαν 41 ευτυχισμένα  χρόνια με τα παιδιά τους, την Ήρα και τον Στέφανο να ολοκληρώνουν την ευτυχία τους.

Η κηδεία του αρχιτέκτονα Στάθη Κατσαντώνη θα γίνει σήμερα στη Λαμία, τόπο καταγωγής της Ελπίδας (Σπερχειάδα Φθιώτιδας).

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Ελπίδα, στα παιδιά τους και τους οικείους τους.

Για πρώτη φορά μαζί: η Ελπίδα με τον κούκλο γιο και την όμορφη κόρη της

Ταϋγέτη: η συγκλονιστική ιστορία της άσχημης με την όμορφη ψυχή

$
0
0

Η Γεωργία Βασιλειάδoυ όταν την ρώτησα αν θεωρούσε τον εαυτό της άσχημο μου είχε πει πως αν γινόταν καλλιστεία ασχήμιας, αυτή θα έβγαινε Σταρ Ελλάς και η Ταϋγέτη Μις Ελλάς. “Και η Σαπφώ Νοταρά;” την ρώτησα, επειδή ήξερα ότι δεν την πολυσυμπαθούσε. “Ε, η Σαπφώ θα ήταν η αναπληρωματικιά!” μου είπε με το γνωστό χαμόγελο και μου έκλεισε με νόημα το μάτι.

Είναι Ιούνιος του 1992. Η Γεωργία και η Σαπφώ έχουν πεθάνει. Είμαι στην οδό Ιπποκράτους, μπροστά σε μια πολυκατοικία και χτυπάω το κουδούνι που γράφει “Μπασούρη”. Εχω έρθει για να γνωρίσω την Μις Ελλάς της ασχήμιας Ταϋγέτη, για μια συνέντευξη. Είναι πάνω από τα 75, από το τηλέφωνο όμως που της έχω μιλήσει, η φωνή της ακουγόταν νεανική.
“Ποιος είναι;” λέει από το θυροτηλέφωνο. “Ο Γιώργος Παυριανός, σας είχα πάρει τηλέφωνο.” “Αχ, να σας πω, επειδή δεν είμαι έτοιμη, μπορείτε να περάσετε σε μισή ώρα; Πάρτε κι από το ψιλικατζίδικο ό,τι θέλετε, CocaCola, μια πορτοκαλάδα, ό,τι θέλετε, δεν θα πληρώσετε, είναι κερασμένα από μένα”.
Πάω στο ψιλικατζίδικο, παίρνω μια Coca Cola, κάνω να πληρώσω, “Μήπως είστε ο κύριος Παυριανός; Είναι πληρωμένα από την κυρία Ταϋγέτη, τώρα πήρε τηλέφωνο.” μου λέει ο ψιλικατζής. Ανάβω ένα τσιγάρο, κάνω αργά τον κύκλο του τετραγώνου, χαζεύω τις βιτρίνες, μετά από μισή ώρα ξαναχτυπώ το κουδούνι. Αυτή τη φορά μου ανοίγει, ανεβαίνω με το ασανσέρ και όπως βγαίνω, την βλέπω απέναντί μου, ντυμένη με ένα λουλουδάτο φόρεμα, χτενισμένη, μακιγιαρισμένη, με ένα τσουρομαδημένο καπέλο με ψεύτικα λουλούδια στο κεφάλι, έτοιμη για να γυρίσουμε ταινία. Μόλις με βλέπει γουρλώνει τα τεράστια μάτια της. “Καλέ εσύ είσαι νέος, παιδί σχεδόν!” τσιρίζει με χαρά, της φιλάω το χέρι, της δίνω μια μικρή ανθοδέσμη, γουρλώνει πάλι τα μάτια, “Για μένα;” ρωτάει ντροπαλά, με πιάνει από το χέρι και με τραβάει μέσα στο διαμέρισμα “Από εδώ! Από εδώ! Πάμε στο σαλόνι!”

Μπαίνω στο σαλόνι και αυτό που βλέπω είναι σαν παράσταση του Bob Wilson! O ένας τοίχος του δωματίου, είναι γεμάτος από τηλεοράσεις, η μια πάνω στην άλλη, έγχρωμες και ασπρόμαυρες, όλες αναμμένες, παίζουν διαφορετικό κανάλι  καθεμιά! Στέκομαι σαν χαζός μπροστά σε αυτό το video wall, η Ταϋγέτη μου δείχνει απέναντι ένα καναπέ-κρεβάτι, σκεπασμένο με μια καφέ κουβέρτα με τα αρχικά ΕΣ, Ελληνικός Στρατός. ” Εκεί να κάτσεις, είναι αναπαυτικά. Στάσου μια στιγμή να βάλω τα λουλούδια στο βάζο και θα έρθω κι εγώ.”

Στη μέση του δωματίου είναι ένα μεγάλο τραπέζι γεμάτο με αποκόμματα από εφημερίδες, κουτάκια με φάρμακα, ένα πλαστικό μπολ με σοκολατάκια, τασάκια με το σφυροδρέπανο ζωγραφισμένο πάνω, ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, μια κρυστάλλινη καράφα με λικέρ, μια χάλκινη οβίδα που έχει μετατραπεί σε βάζο. Παίρνει την οβίδα-ανθοδοχείο, “τι τα θέλουμε τα όπλα, τα ντουφέκια, τα σπαθιά, να τα κάνουμε εργαλεία, να δουλεύει η εργατιάάά” τραγουδάει με πάθος και τοποθετεί τα λουλούδια. Έρχεται και κάθεται δίπλα μου. “Και τώρα είμαι όλη δική σου!” λέει με νάζι. Και πριν προλάβω να την ρωτήσω, αρχίζει:

“Εγώ δεν λέω την ηλικία μου! Μόνο την ημερομηνία γέννησης! Έχω γεννηθεί στο Μαρούσι, στις 29 Ιουνίου.” “Στις 29 Ιουνίου; Την ίδια ημερομηνία έχω γεννηθεί κι εγώ! έχουμε ίδια μέρα γενέθλια! λέω χαρούμενος. Πεταρίζει τα μάτια και μετά σουφρώνει τα χείλη “ναι, αλλά διαφορετική χρονιά!” λέει μελοδραματικά, βγάζει το καπέλο και συνεχίζει:

“Ταϋγέτη με έβγαλε ο πατέρας μου από το βουνό, τον Ταϋγετο, γιατί ήταν από τη Λακωνία. Δεν ήθελε να μου δώσει χριστιανικό όνομα. Μπορεί να ήταν δικαστής και να έβαζε τους άλλους να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο, ο ίδιος όμως ήταν άθεος. Άθεος και δημοκράτης. Ενώ η μάνα μου ήταν θρήσκα και βασιλικιά. Πέθανε όμως νωρίς και μας άφησε ορφανά.  Παλεύαμε για να τα βγάλουμε πέρα. Εγώ είχα ένα φίλο, γυμναστής ήταν, που τον είχα ερωτευτεί και του έπαιζα διάφορα σκετς. Αυτός με ξεμυάλισε και μου είπε ότι έχω ταλέντο και έπρεπε να γίνω ηθοποιός. Έτσι, κρυφά από τον πατέρα μου, πήγα στο Εθνικό Ωδείο κι σπούδασα ηθοποιία και τραγούδι. Είχα μια καταπληκτική  φωνή, ήμουν μέτζο σοπράνο, όταν έμαθαν ότι θέλω να γίνω ηθοποιός, έλεγαν “κρίμα να χαθεί μια τέτοια φωνή”. Πιάνει το καπέλο, σηκώνεται όρθια κι αρχίζει να τραγουδάει: “O ταυρομάχος προχωρεί, και προχωρεί και προχωρειειειεί!” βγάζει μια τσιρίδα στο τέλος και αρχίζω να αναρωτιέμαι αν είναι στη ζωή τόσο τρελή όσο και στις ταινίες
Η Ταϋγέτη, όρθια αριστερά, με τη σκούπα, μαζί με άλλες εξόριστες στη Μακρόνησο. Πολλές γυναίκες τις έστελναν εξορία με τα παιδιά τους.

Στη συνέχεια όμως, όταν μου διηγείται, έντονα και παραστατικά, τα βάσανα που πέρασε για την πολιτική της δράση, καταλαβαίνω ότι πίσω απ΄την εξωστρέφεια  και τους θεατρινισμούς κρύβεται μια μοναχική, πονεμένη γυναίκα, με ευαίσθητη ψυχή: “Έβλεπα κάθε μέρα τη φτώχεια και την αδικία που υπάρχει στον κόσμο και έλεγα, δεν μπορεί, πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που να υπερασπίζεται τον φτωχό και τον αδικημένο! Ετσι έγινα κι εγώ κομουνίστρια, στην αρχή δεν είχα γραφτεί στο κόμμα, πήγαινα συχνά στις συγκεντρώσεις τους, πίστευα στον κομμουνισμό σαν κοσμοθεωρία. Όμως με κάρφωσαν οι χαφιέδες και μια ωραία πρωία με κάλεσαν στην ασφάλεια. Με ρωτάνε: “Πες, είσαι κομουνίστρια;” “Όχι” τους λέω. “Υπόγραψε εδώ ότι δεν είσαι και αποκηρύσσεις  τον κομμουνισμό και τις παραφυάδες του” “Δεν υπογράφω!” “Μα θα πας εξορία” “Ας πάω. Αυτό που θέλετε να κάνω είναι άδικο!”

Με άρχισαν στα χαστούκια και τις μπουνιές αλλά εγώ όχι μόνο δεν υπέγραφα αλλά  τραγουδούσα κιόλας τη Διεθνή.” Σηκώνεται ξαφνικά, κάνει το χέρι της γροθιά και αρχίζει να τραγουδάει: Εμπρός της γης οι κολασμένοι, της πείνας σκλάβοι εμπρός! εμπρός!, το δίκιο απ΄τον κρατήρα βγαίνει, σαν βροντή σαν κεραυνοοός!” φωνάζει και κουνάει τη γροθιά της. Τα έχω χάσει. Περίμενα μια ευχάριστη τρελή και μου βγήκε Πασιονάρια! Δεν ξέρω τι να κάνω. Ευτυχώς μετά από λίγο συνέρχεται, φτιάχνει τα μαλλιά της, φοράει το καπέλο της, κάθεται δίπλα μου και συνεχίζει:” Και αυτοί δόστου να με χτυπάνε με τα γκλοπ, με ξύλα, να με κλωτσάνε, να μου ξεριζώνουν τα μαλλιά. “Υπόγραψε γιατί θα σε στείλουμε εξορία!” μου λέγανε. “Μωρέ κομματάκια να με κάνετε δεν υπογράφω!” Στο τέλος αφού είδαν κι αποείδαν ότι δεν υπέγραφα, με έστειλαν εξορία.
Εξόριστες στο Τρίκερι, μπροστά στο θέατρο που η Ταϋγέτη έπαιξε την Ιώ από τον “Προμηθέα Δεσμώτη”  του Αισχύλου.
” Για 3 χρόνια ήμουν εξορία. Χίο, Μακρόνησο, Τρίκερι, Αη Στράτη. Είμαστε χιλιάδες γυναίκες, πολλές είχαν μαζί και τα παιδιά τους. Μέναμε σε κάτι σκηνές τρύπιες, όταν έβρεχε γέμιζαν με νερό και λάσπη. Είχαμε βγάλει και τραγούδι: Στήνουμε τσαντίρια δίχως αντοχή, και την άλλη μέρα φτου κι απ΄ την αρχή.” Στην εξορία έφαγα πολύ ξύλο! Πρωί, μεσημέρι και βράδυ μας έδερναν. Και όχι μόνο ξύλο. Βασανιστήρια να δουν τα μάτια σου. Μας κούρευαν, μας μαστίγωναν, μας έκλειναν σε ένα τσουβάλι με μια γάτα μέσα και μας έριχναν στη θάλασσα. Άλλες τις χώριζαν από τα παιδιά τους, άλλες τις βίαζαν, τις άφηναν για μέρες νηστικές. Πολλές δεν άντεξαν και υπέγραψαν. Εγώ είμαι από τη Λακωνία, Μανιάτισσα, αγύριστο κεφάλι. Υπέφερα πολλά αλλά δεν υπέγραψα!
Και όχι μόνο δεν υπέγραψα, αλλά παρ΄όλα τα βασανιστήρια κατορθώσαμε και ανεβάσαμε στο Τρίκερι και μια παράσταση, τον “Προμηθέα Δεσμώτη”! Με σκηνικά, κοστούμια, μάσκες, μουσική. Το παίξαμε κοντά στην παραλία, ο χορός των Ωκεανίδων ερχόταν από τη θάλασσα. Για εμάς τις εξόριστες, ο Προμηθέας ήταν αυτός που αντιστάθηκε, αυτός που δεν υπέγραψε. Εγώ έπαιξα την Ιώ, που την κυνηγάει ένα έντομο ο “οίστρος” και την τσιμπάει κάθε τόσο κι αυτή ουρλιάζει από πόνο. Όταν το έπαιζα σκεφτόμουν όλο αυτό το ξύλο που τρώγαμε και ούρλιαζα πιο δυνατά.  Θέλεις να σου παίξω λίγο, όσο θυμάμαι;” με ρωτάει.
“Τώρα θα κρεμαστώ! Τώρα θα σκοτωθώ!” Η Ταϋγέτη στον “Παπατρέχα”
Τι θα κάνατε αν η Ταϋγέτη σας πρότεινε να σας παίξει τραγωδία; Εγώ πάντως της είπα ναι και βλαστήμαγα την τύχη μου που δεν είχα πάρει ούτε φωτογραφική μηχανή, ούτε μαγνητόφωνο. Σηκώθηκε, πήγε στο video wall, έκλεισε τον ήχο στις τηλεοράσεις και άφησε μόνο την εικόνα, στάθηκε μπροστά, συγκεντρώθηκε για λίγο και άρχισε να ουρλιάζει: “Αααχ! Αααααχ! Πάλι την άθλια με κεντά ο οίστρος! Ααααχ! Αλίμονό μου, που πάλι με τραβούν μακριοπεριπλάνητοι δρόμοι;” Μας άκουσε όλη η πολυκατοικία. Και την ώρα που έβγαζε την πιο ψηλή τσιρίδα της, χτύπησε το κουδούνι της εξώπορτας. Ήταν η κυρία από το διπλανό διαμέρισμα. “Κυρία Ταϋγέτη είστε καλά; Γιατί άκουσα κάτι φωνές” της λέει. “Δεν ήταν φωνές, ήταν ο “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου!”  της απαντάει η Ταϋγέτη περιφρονητικά. “Και σας έχω πει τόσες φορές, δεν είμαι κυρία, είμαι δεσποινίς!” συμπληρώνει και της κλείνει την πόρτα στα μούτρα! Κι όπως γυρίζει προς τα εμένα, βλέπω το πρόσωπό της να έχει αλλάξει, να έχει πάρει αυτό το μισότρελο ύφος με το πλατύ χαμόγελο και αναγνωρίζω επιτέλους την Ταϋγέτη των ελληνικών ταινιών! “Πού είχαμε μείνει;” με ρωτάει και κάθεται δίπλα μου.
Ταϋγέτη και Βασιλειάδου που ρωτάει: “Εσείς από τι πάσκετε; Μιλίγκρα;”

Έχει φτάσει η στιγμή να τη ρωτήσω, αυτό που είχα ρωτήσει και την Γεωργία Βασιλειάδου, αν θεωρεί τον εαυτό της άσχημο ή όμορφο. “Κοίτα”, μου λέει διστακτικά, “δεν με λες και πεντάμορφη, αλλά με θέλει ο φακός, έχω μια φωτογένεια, γι΄αυτό με παίρνουν στις ταινίες. Εξ΄άλλου έχω και τα ωραιότερα πόδια στον ελληνικό κινηματογράφο!” και μου δείχνει τα πόδια της, που όντως, παρά  την ηλικία της είναι αξιοθαύμαστα.”Σε ποια ταινία πρωτοεμφανιστήκατε;” “Στην “Κάλπικη Λίρα” το 1955. Μετά έπαιξα σε πολλές, που να θυμάμαι τώρα, στον “Ζηλιαρόγατο”, στο “Ενας ήρωας με παντούφλες”, στο “Θησαυρό του μακαρίτη”, στην “Χαρτορίχτρα”, στον “Παπατρέχα”, στο “Τρελός, παλαβός και Βέγγος”. Α, ο Θανάσης Βέγγος ήταν καταπληκτικός άνθρωπος, με είχε πάρει σε πολλές ταινίες. Με αγάπαγε πολύ. Και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με αγάπαγε και με βοηθούσε. Όταν γύρισα από την εξορία, κανείς δεν με έπαιρνε στο θέατρο και μόνο ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με φώναξε και μου είπε: “Πώς είσαι Ταϋγέτη οικονομικά; Κάθε 15νθήμερο που πληρώνομαι θα έρχεσαι και θα σου δίνω κάτι.” Ποιος; Ο δεξιός Κωνσταντάρας! Και ο Τίτος Βανδής, παρ΄όλο που δεν είχε να φάει, ήρθε μια μέρα και μου έφερε 80 δραχμές. Σου το λέω τώρα και βουρκώνω.”

Με την Γεωργία Βασιλειάδου και την Ξένια Καλογεροπούλου στο “Θησαυρό του μακαρίτη”

Φοβήθηκα πως η κουβέντα θα ξαναγύριζε στα πέτρινα χρόνια και για να την προλάβω, τη ρωτάω πότε να έρθω με τον φωτογράφο να την φωτογραφίσω. Πριν προλάβει να μου απαντήσει , χτυπάει το τηλέφωνο, το σηκώνει, αρχίζει να μιλάει με κάποιον και κάθε τόσο με κοιτάζει. “Μα είναι εδώ ο άνθρωπος!” την ακούω να λέει κάποια στιγμή. “Εντάξει, εντάξει, θα του το πω!” συμπληρώνει εκνευρισμένη, κλείνει το τηλέφωνο και πάνω εκεί, μου σκάει το κανόνι: “Ξέρεις, με είχαν πάρει από την τηλεόραση για να δώσω μια συνέντευξη και μου είπαν να μη πάω να δώσω πουθενά αλλού, πριν βγει στον αέρα. Μετά μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε.”

Τα πήρα στο κρανίο. Όποιος έχει δουλέψει σε κάποιο έντυπο, ξέρει καλά πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα, προγραμματισμός για κάθε θέμα και είναι δύσκολο να αλλάξει. Τι να τους έλεγα τώρα; Περιμένετε να βγει πρώτα η συνέντευξη στην τηλεόραση; Να έρθουμε δεύτεροι και καταϊδρωμένοι; Δημοσιογραφικά δεν θα είχε ενδιαφέρον. Δεν είπα τίποτα, συμφώνησα πως έτσι είναι το σωστό, πρώτα η τηλεόραση και μετά όλα τα άλλα.
Είχε νυχτώσει, επέμενε να μου κάνει το τραπέζι, δέχτηκα, δεν ήθελα να την προσβάλω, έφερε για μένα μακαρονάκι κοφτό, σκέτο, χωρίς σάλτσα και ένα μπουκάλι μπύρα. Αυτή έφαγε ένα γιαούρτι, μιλούσε συνεχώς και μου έλεγε πως δεν θα τα πει όλα στην τηλεόραση, μερικά θα τα φυλάξει αποκλειστικά για μένα. Έφαγα σιωπηλός, σηκώθηκα από τον καναπέ-κρεβάτι, της έδωσα το τηλέφωνό μου να το έχει πρόχειρο, συμφωνήσαμε μόλις τελειώσει με την τηλεόραση να με ειδοποιήσει. Στην εξώπορτα μου έβαλε ένα πεντακοσάρικο με τη βία στην τσέπη μου για να πάρω ταξί! Προσπάθησα να της το δώσω πίσω, στάθηκε αδύνατον, την χαιρέτησα και έφυγα βέρι χολοσκασμένος που θα έλεγε και η Γεωργία Βασιλειάδου.
Αργά το βράδυ με πήρε στο τηλέφωνο. “Μήπως ενοχλώ;” μου λέει ναζιάρικα. Και μου αρχίζει μια ολόκληρη ιστορία, ότι από την πρώτη στιγμή που με είδε με συμπάθησε, ότι αυτή δεν συμπαθεί εύκολα, άρα για να με συμπαθήσει πάει να πει πως είμαι καλός άνθρωπος, ότι θέλει να μιλάμε στον ενικό και άμα δεν με ενοχλεί να τα λέμε πότε-πότε τηλεφωνικά.
Και έτσι άρχισαν τα τηλεφωνήματα, τα περισσότερα αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Και τι δεν΄μου είπε σε αυτά τα τηλεφωνήματα!  Στην αρχή μιλούσε για απλά θέματα, για τον καιρό: “ούτε στη εξορία δεν είχε τέτοια ζέστη!”, για την πολιτική: “από όλους τους πολιτικούς μόνο τον Γεννηματά σέβομαι”, για τη διατροφή  μου: “είσαι χλωμός, να τρως συκώτι”. Σιγά-σιγά, με την οικειότητα που αναπτύχθηκε, μου μιλούσε, καλυμμένα στην αρχή, για άσχετα θέματα που όμως έκρυβαν έναν ερωτισμό: “πήγα στη λαϊκή και και είδα κάτι μελιτζάνες μαύρες, ωραίες, ντούρες! Κολάστηκα, μου θύμισαν ξέρεις τι, αλλά δεν τις πήρα, είχαν 100 δραχμές το κιλό.” Μετά πιο απροκάλυπτα άρχισε να μου μιλάει για τα προσωπικά της: “Είχα ένα φίλο πριν μερικά χρόνια, αλλά μόλις εμφανίστηκε το Αids του είπα να διακόψουμε. Απαπαπά! δεν το ρισκάρω! Θα βάλω κλειδαριά και θα το κλειδώσω!” Ξεκαρδιζόμασταν στα γέλια! Άρχισα κι εγώ να της εκμυστηρεύομαι διάφορα και κάποια στιγμή, τι το ήθελα; της λέω, “το ξέρεις ότι σε αγαπούν πολύ οι αδελφές;” Μικρή παύση από την άλλη μεριά του τηλεφώνου και μετά ρωτάει με περιέργεια: “Σοβαρά; και τι λένε οι αδελφοί για μένα;” ” Ότι αν σε είχε συναντήσει ο Αλμοδόβαρ, θα ήσουν πρωταγωνίστρια σε όλες του τις ταινίες.” Τον ήξερε τον Αλμοδόβαρ, είχε δει και τις ταινίες του, κολακεύτηκε. Από τότε, κάθε φορά που μου τηλεφωνούσε, κάποια στιγμή ρωτούσε: “Kαι οι αδελφοί; Τι λένε οι αδελφοί για μένα;”
Η Ταϋγετη στο Εθνικό Θέατρο με τον Δημήτρη Τσούτση.
Μετά ξεκίνησε η ιστορία της μπερτούλας. “Εχω ένα κομμάτι βελούδο και θέλω να φτιάξω μια μπερτούλα για τους ώμους, μια σαλοπέτ. Ξέρεις κανά μόδιστρο να πάω να τη ράψω;” μου λέει μια μέρα. Θυμήθηκα πως ο Μάρκελλος Νύχτας μου είχε πει σε  ανύποπτο χρόνο πόσο θαυμάζει την Ταϋγέτη και πόσο θα ήθελε να τη γνωρίσει από κοντά ” Ναι” της λέω, “ξέρω κάποιον που σε θαυμάζει πολύ και είναι και μόδιστρος, το όνομά του είναι Μάρκελλος Νύχτας.” Της έδωσα τον αριθμό του, ειδοποίησα και τον Μάρκελλο και για ένα μήνα η Ταϋγέτη σταμάτησε να με παίρνει τηλέφωνο. Είχα αρχίσει να ανησυχώ, όταν, μια μέρα, με παίρνει ο Μάρκελλος κι αρχίζει να με βρίζει: “Παύρη η ώρα που σου είπα για την Ταϋγέτη! Που να παυρίσεις και να γίνεις σαν κατράμι! Mωρή, με έχεις καταστρέψει! Με παίρνει η Ταϋγέτη τρεις φορές την ημέρα για αυτή την μπερτούλα και με έχει τρελάνει! Τη μια τη θέλει έτσι, την άλλη τη θέλει αλλιώς, δεν ξέρω τι να κάνω! Πες της κάτι κι εσύ γιατί μου έχει σπάσει τα νεύρα!”
Τι να της πω; Eίχε πεθάνει η αγαπημένη της αδελφή και μετά από αυτό, η Ταϋγέτη είχε αρχίσει να χάνει τη σπιρτάδα της, το κέφι της για ζωή, την πίστη της πως μια μέρα θα κυριαρχήσει η αγάπη και η δικαιοσύνη. Σιγά-σιγά έμπαινε στον κόσμο της άνοιας, εκεί που όλα μπερδεύονται γλυκά και τίποτα δεν έχει σημασία πια. Έτσι η συνέντευξη δεν έγινε ποτέ. Ούτε και η φωτογράφιση. Τελευταία φορά που την πήρα τηλέφωνο και μιλήσαμε ήταν στις 29 Ιουνίου του 1994, που ήταν τα γενέθλιά μας. Εκείνη γινόταν 80 ετών κι εγώ 40. “Οι αδελφοί  εύχονται χρόνια πολλά!” της λέω και την ακούω να γελάει ευχαριστημένη. “Χαχαχα! Και τι είναι σήμερα; Τι γιορτάζουμε;” ρωτάει με απορία. “Τα γενέθλιά σου Ταϋγέτη μου! Τα δικά σου και τα δικά μου! Χρόνια μας πολλά! Μήπως θέλεις να πεις  κάτι στους αδελφούς; Μήπως έχεις να κάνεις κάποια δήλωση;” Κι εκεί που κακάριζε γεμάτη χαρά, σταματάει και ακούω τη φωνή της να αλλάζει, να πάλλεται, να γίνεται άγρια και αποφασιστική: “Δήλωση; Κομματάκια να με κάνετε κερατάδες, δεν υπογράφω δήλωση!” μου λέει και μου κλείνει το τηλέφωνο!

Σκηνές από έναν γάμο: Πρόγραμμα περιοδείας

$
0
0

Η παράσταση που προκάλεσε αίσθηση για δύο χρονιές,  επιστρέφει ανανεωμένη σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Ο Αντώνης Λουδάρος υπογράφει τη σκηνοθεσία  στο βραβευμένο αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Σκηνές από έναν γάμο».

Τον Γιόχαν ερμηνέυει ο Αντώνης Λουδάρος και την Μαριάννα η Παυλίνα Χαρέλα.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα ζευγάρι, μια ιστορία είκοσι χρόνων. Υπάρχει άραγε η τέλεια σχέση; Ο Γιόχαν και Μαριάννα είναι –φαινομενικά τουλάχιστον- το τέλειο ζευγάρι. Κι όμως μια ματιά, μια παύση, μια μισοτελειωμένη φράση, μια αδιόρατη κίνηση ίσως μαρτυρούν ένα χάσμα. Τι θα συμβεί όταν αυτό το χάσμα έρθει στο φως;

 

Η κλασική ταινία του Μπέργκμαν “Σκηνές από έναν γάμο” έχει τιμηθεί με βραβείο καλύτερης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες, με βραβεία καλύτερης ταινίας και σεναρίου από την Εθνική Ένωση Κριτικών των ΗΠΑ (NSFC) και χάρισε στην Λιβ Ούλμαν πολλά βραβεία και υποψηφιότητες για την ερμηνεία της.

 

Το έργο παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον Ατζέντη Josef Weinberger Limited, Λονδίνο, για λογαριασμό του Ιδρύματος Ingmar Bergman.

 

 

 

Συντελεστές

Πρωτότυπο κείμενο: Ingmar Bergman

Μετάφραση- Διασκευή : Αντώνης Λουδάρος

Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Μουσική επιμέλεια: Παύλος Αντωνίου

Κινησιολογία: Ελένη Χρυσομάλλη

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Κοντόγιωργας

Οργάνωση Παραγωγής: Κρίτωνας Ζαχαριάδης

Συν σχεδιασμός αφίσας Άρης Σομπότης

 

Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις:

Νταίζη Λεμπέση,  Χρύσα Αρβανιτίδου

Παραγωγή: Θέατρο Σοφούλη – Όψεις Πολιτισμού

Το τραγούδι της παράστασης  « Αποκάλυψη η αγάπη » ερμηνεύει η Βίκυ Καρατζογλου, σε μουσική του Στέφανου Κόκκαλη και στίχους της Ρεβέκκας  Ρούσση.

 

Ερμηνεύουν:

Αντώνης Λουδάρος

Παυλίνα Χαρέλα

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ (ενδέχεται να προστεθούν και άλλες ημερομηνίες παραστάσεων )

 

 

13 Ιουλίου Γιαννιτσά Ανοιχτό θέατρο Γιαννιτσών

15 Ιουλίου Σάμος Καρλόβασι Αυλειος χώρος Γυμνασίου

16 Ιουλίου Χίος Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης Καστρομηνά

18 Ιουλίου Μυτιλήνη Κάστρο

20 Ιουλίου Πέραμα Ανοιχτό θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

21 Ιουλίου Ξυλόκαστρο Θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης

23 Ιουλίου Κάλυμνος Ανοιχτό θέατρο Καλύμνου

24 Ιουλίου Ρόδος  Θέατρο Μεσαιωνικ,ήςΤάφρου

28 Ιουλίου Καμμένα Βούρλα Cine Ράνια

29 Ιουλίου Λαμία – Υπάτη Τόπος Τεχνών

30 Ιουλίου Λειβαδιά Ανοικτό θέατρο Κρύας

31 Ιουλίου Αίγινα Αύλειος χώρος Λαογραφικού Μουσείου

2 Αυγούστου Θέατρο Κολωνού

4 Αυγούστου Βόλος Κινηματοθέατρο Εξωραιστική

5 Αυγούστου Πολύγυρος Ανοιχτό θέατρο Πολύγυρου

6 Αυγούστου Ξάνθη Δημοτικό Αμφιθέατρο

7 Αυγούστου Κομοτηνή Θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής

8 Αυγούστου Αλεξανδρούπολη θέατρο Αλτιμαναζή

9 Αυγούστου Ορεστιάδα Θερινό θέατρο Ορεστιάδας

4 Σερπτεμβρίου Νέα Σμύρνη Άλσος Νέας Σμύρνης

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου live στο Θέατρο Πέτρας Πετρούπολης

$
0
0

Στο φόβο και την ανασφάλεια της εποχής του κορωνοϊού και της πανδημίας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου απαντάει με συναίσθημα και λυρισμό. Μας ενώνει όλους σε μια βραδιά στο Θέατρο Πέτρας Πετρούπολης την Παρασκευή 24 Ιουλίου και μας τραγουδάει τα πιο λυρικά του τραγούδια, τα πιο ευαίσθητα, τα πιο ρομαντικά. Αυτά που ζεσταίνουν την ψυχή μας και μας κάνουν να ζητάμε «κι άλλο, κι άλλο». Ναι, ο Βασίλης είναι ο αιώνιος έφηβος, αυτός που μας ξεσηκώνει.

Στο Θέατρο Πέτρας αυτό το καλοκαίρι- ένα δύσκολο καλοκαίρι με πανδημίες, τρόμο και κοινωνική απoστασιοποίηση -, ο Βασίλης μας προσκαλεί σε μια βραδιά συλλογικής, πνευματικής και ψυχικής ανάτασης. Μια βραδιά που οι καρδιές και οι ψυχές μας θα γίνουν ένα και θα αισθανθούμε όλοι μια μεγάλη παρέα.

Για τη συγκεκριμένη, μοναδική βραδιά, ο Βασίλης επιλέγει με δυναμική διάθεση, τραγούδια αγαπημένα που έχουν ριζωθεί βαθιά στην συνείδηση του κοινού. Πάντα μαζί του οι μόνιμοι συνεργάτες, με τον Αντρέα Αποστόλου στις ενορχηστρώσεις, καθώς και οι φωνές της Μαίρης Μπρόζη και του Απόστολου Μόσιου.

 

Μαζί του οι μουσικοί:

Πιάνο – keyboards: Αντρέας Αποστόλου

Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης,

Τύμπανα: Στέφανος Δημητρίου

Βιολί – τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη

Κιθάρες – τραγούδι: Απόστολος Μόσιος

Κιθάρες: Γιάννης Αυγέρης

Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος  Μπίτος, Λυσιέν Κλίμης

Επιμέλεια φώτων: Γιάννης Δίπλας

Ενορχήστρωση : Αντρέας Αποστόλου

 

Ωρα έναρξης: 21:30

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00

 

 

 

Τιμή εισιτηρίου: 

Γενική είσοδος: 15ευρώ

 

Link online προπώλησης:

https://www.viva.gr/tickets/music/periodeia/vasilis-papakonstantinou-summer-2020

 

 

*Σεβόμενοι τους περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι θέσεις είναι περιορισμένες για να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

*Επιτρέπεται η αγορά σε group  των 2, 3 και 4 ατόμων και περιορισμένες θέσεις του 1 ατόμου.
*Η συναυλία θα είναι αποκλειστικά για καθήμενους.

 

Σημεία Προπώλησης:

  • Δημαρχείο Πετρούπολης (Κώστα Βάρναλη 74-78, 213 2024401), ώρες 10:30-13:00
  • Δημοτικός Κινηματογράφος “CINE Πετρούπολις” (Λεωφ. Πετρουπόλεως 168, 210 5012391), ώρες 21:30- 22:30
  • Σε όλα τα καταστήματα WIND, Ευριπίδης, RELOAD, Yoleni’s και σε όλα τα φυσικά σημεία προπώλησης viva.gr
  • Στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων
  • Ηλεκτρονικά στο www.viva.gr
  • Τηλεφωνικά στο 11876

 

 

 

Οργάνωση παραγωγής: STRAY MUSIC, info@straymusic.gr

 

® Το θέατρο και η παραγωγή τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και διασφάλισης της υγείας των θεατών.

Λόγω περιορισμού θέσεων, συνίσταται η έγκαιρη προκράτηση θέσεων μέσω viva ή των φυσικών σημείων προπώλησης.

 

Υπεύθυνη Επικοινωνίας:

Μαρία Τσολάκη

HELIOS: Νέα συλλογή κοσμημάτων ZOLOTAS εμπνευσμένα από το λαμπρότερο άστρο του ουρανού

$
0
0

Από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, δίνει ζωή στη Γη που περιστρέφεται αέναα γύρω του δωρίζοντάς της απλόχερα ενέργεια, θερμότητα και φως. Ο Ήλιος, ο φεγγοβόλος θεός της ελληνικής Μυθολογίας δανείζει το όνομά του στη νέα συλλογή κοσμημάτων ZOLOTAS.

Σχεδιασμένη σαν ένα ταξίδι, η συλλογή HELIOS εξυμνεί την απέραντη ομορφιά του σύμπαντος. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, θα ανακαλύψετε μοναδικά κοσμήματα εμπνευσμένα από το λαμπρότερο άστρο του ουρανού, τον Ήλιο, που έρχονται να φωτίσουν την σύγχρονη γυναίκα.

Τα δαχτυλίδια και τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια και τα περιδέραια, σμιλεμένα στα εργαστήρια μας, ακτινοβολούν τον μοναδικό ηλιακό χρυσό τού Οίκου ZOLOTAS και τιμούν την παραδοσιακή τεχνική της κοκκίδωσης. Οι χρυσές ηλιακές ακτίνες 18 καρατιών, διακοσμημένες με διαμάντια, συνθέτουν τα κοσμήματα της συλλογής σε σχήμα μισού ή ολόκληρου ήλιου. Ο λαζουρίτης και το σεντέφι αναπαριστούν τον ουράνιο θόλο, τα δεκάδες μικρά διαμάντια στην περίμετρο του κοσμήματος, όμοια με μικροσκοπικά αστέρια, γεμίζουν με φως τις πολύτιμες αυτές δημιουργίες.

Οι μοντέρνες, στιλιστικές γραμμές και οι λεπτεπίλεπτοι όγκοι των κοσμημάτων προσδίδουν μια νότα δυναμισμού και αγκαλιάζουν το σώμα σαν ουράνιο κέντημα, σμιλεμένο με πολύτιμο κίτρινο χρυσό.

Για την υλοποίηση της συλλογής HELIOS, οι μοναδικοί τεχνίτες χρυσοχόοι μας διεύρυναν τα όρια της επιδεξιότητας και της επινοητικότητας για να ικανοποιήσουν την βαθιά μας επιθυμία για εικαστικές καινοτομίες.

Τα κοσμήματα HELIOS εγκαινιάζουν μια νέα λαμπρή εποχή στην καλλιτεχνική μας ιστορία!


Σ’ Αγαπώ: εκρηκτικό remix από την Τάμτα

$
0
0
Λίγες ώρες πριν την κυκλοφορία του αγγλόφωνου EP της Awake”, η Τάμτα παρουσιάζει το ολοκαίνουργιο εκρηκτικό remix του «Σ’ Αγαπώ».
 
Το δημοφιλές radio & club hit της δεκαετίας του 2000 πήρε νέα πνοή με το εκπληκτικό remake της Τάμτα, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο από τη Minos EMI, a Universal Music Company και ξεχωρίζει τόσο στο ραδιοφωνικό airplay -όντας σταθερά στο Top10 του Official Chart επί εβδομάδες– όσο και στις streaming πλατφόρμες.
 
Το ολοκαίνουργιο καλοκαιρινό remix του τραγουδιού που ακούτε στον ΔΡΟΜΟ 89,8 επιμελήθηκε ο Σπύρος Μεταξάς.
 
Μουσική: Αλέξανδρος Βουραζέλης
Στίχοι: Ναταλία Γερμανού
 
Βρείτε το σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες:
 
Δείτε ξανά το official video του «Σ’ Αγαπώ»:
Ακούστε το στο YouTube:
 

Ένα άλυτο (;) μυστήριο: Τι συμβαίνει στο Τρίγωνο των Βερμούδων;

$
0
0

2-bermuda-triangle-conceptual-artwork-victor-habbick-visions

Το Tρίγωνο των Βερμούδων εμφανίστηκε σε τόσες ταινίες και βιβλία, και υπενθυμίζει πάντα πόσο μικροί είναι οι άνθρωποι μπροστά στη γνωστή (ή άγνωστη) φύση και ας έχει εξελιχθεί τόσο η τεχνολογία μας που να απειλεί παγκόσμιες ισορροπίες.

Ο θρύλος του Τριγώνου των Βερμούδων άρχισε γύρω στο 1945, όταν μία μοίρα 5 αεροπλάνων του Αμερικανικού Ναυτικού εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής πτήσης και αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του Ατλαντικού που ορίζεται από τρία σημεία: το Μαϊάμι (Βάση Φορτ Λόντερντεηλ), και τα κράτη της Καραϊβικής Πουέρτο Ρίκο και Βερμούδα. Από τότε έχουν εμφανιστεί πολλές θεωρίες, κάποιες πολύ γελοίες, άλλες πιο αληθοφανείς, γιατί δεν βρέθηκαν ποτέ ίχνη από τους άτυχους πιλότους ή τα αεροπλάνα τους. Διαβάστε μερικές:

1

1. Ανθρώπινο λάθος – αποπροσανατολισμός των πιλότων

Όλοι κάνουν λάθη, οι πιλότοι και οι ναυτικοί δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο τροπικός καιρός, απρόβλεπτος και συχνά απειλητικός και τα κρυστάλλινα μπλε νερά της περιοχής, διάσπαρτα με νησιά που μοιάζουν μεταξύ τους, μπερδεύουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες πιλότους. Η εναέρια κυκλοφορία είναι ιδιαίτερα πυκνή και μια λάθος στροφή μπορεί να αποβεί μοιραία χωρίς καύσιμα.

2. Ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αρκετά βάσιμο σενάριο, αν σκεφτεί κανείς ότι στους τροπικούς δημιουργούνται έντονες καταιγίδες καθώς θερμές και ψυχρές αέριες μάζες συγκρούονται. Είναι η λεωφόρος των τυφώνων που χτυπούν τις νοτιο-ανατολικές Αμερικανικές πολιτείες από καιρό σε καιρό. Επιπλέον, το γιγάντιο Ρεύμα του Κόλπου που κινείται ταχύτατα, μεταφέροντας τη θερμότητα του στη Δυτική Ευρώπη, καθιστά το Τρίγωνο δύσβατη περιοχή για αεροπλάνα και πλοία. Το υποβρύχιο τοπίο είναι ιδιαίτερα τραχύ και κοντά στο Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται το βαθύτερο σημείο του Ατλαντικού. Αυτό καθιστά την εύρεση συντριμμιών εξαιρετικά δύσκολη.

3

 

3. Μαγνητικά πεδία.

Οι μύθοι ότι η βελόνα της πυξίδας τρελαίνεται ή ότι το Τρίγωνο είναι ένα από τα 2 σημεία του πλανήτη όπου τα όργανα δείχνουν τον πραγματικό Βορρά (όχι τον μαγνητικό) βασίζεται στο γεγονός ότι (αναλόγως του σημείου πάνω στον πλανήτη) οι ναυτικοί και η πιλότοι πρέπει να ‘καλιμπράρουν’ την πυξίδα για να διορθώσουν την απόκλιση της από τον γεωγραφικό Βορρά. Και το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλάζει συνεχώς. Ενώ τον 19ο αιώνα η περιοχή της Καραϊβικής παρουσίαζε την ιδιαιτερότητα και ο μαγνητικός και ο γεωγραφικός Βορράς να συμπίπτουν, αυτό δεν ισχύει σήμερα ή το 1945.

4

4. Η Ατλαντίδα.

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι κάτω από το Τρίγωνο των Βερμούδων βρισκόταν η πανάρχαιη και υποβρύχια Ατλαντίδα και ότι τα απομεινάρια των ‘ενεργειακών κρυστάλλων’ της κάνουν παρεμβολές στα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροπλάνων και τα τρελαίνουν. Απόδειξη; Το 1970 ένας οπαδός της θεωρίας που έκανε καταδύσεις στην περιοχή ισχυρίζεται ότι είδε μια υποβρύχια πυραμίδα κάπου κοντά στις Μπαχάμες. Αλλά ξέχασε την κάμερα. Άλλοι συνάδελφοι του εστιάζουν στον παράξενο γεωλογικό σχηματισμό κοντά στο νησί Μπίμινι που αποτελείται από ομοιόμορφους, σχεδόν λαξεμένους βράχους σαν πύργους, που ονομάζεται ‘οδός Μπίμινι’. Οι οπαδόι της θεωρίας λένε ότι παλιά ήταν λιμάνι, ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι έργο των φυσικών δυνάμεων. Εσείς ποιόν θα πιστεύατε;

5. ΑΤΙΑ/εξωγήινοι

Ένα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο που είτε καταρρίφθηκε από την Αμερικανική Αεροπορία είτε έπαθε βλάβη και η παράξενη τεχνολογία του παρεμβαίνει στη δική μας. Ή – και η θεωρία έχει όντως δημοσιοποιηθεί – το περίεργο Τρίγωνο χρησιμεύει σαν διαπλανητική-διαγαλαξιακή πύλη για όντα από άλλες διαστάσεις. Η ανθρώπινη φαντασία είναι ανεξάντλητη και είναι στη βάση και των τεχνολογικών μας επιτευγμάτων. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη θεωρία τα πληρώματα των πλοίων και αεροσκαφών που κατά καιρούς έχουν χαθεί εκεί βρίσκονται παγιδευμένα σε άλλη διάσταση. Απ’ όπου, σύμφωνα με τον Σπίλμπεργκ (Στενές επαφές τρίτου τύπου) θα τους φέρουν με διαστημόπλοιο στην έρημο της Νεβάδα.

6

6. Κυβερνητικές δοκιμές.

Οι φανατικοί των X-Files το ξέρουν:  η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι μπλεγμένη βαθιά σε ό,τι  περίεργο συμβαίνει, από την Κιβωτό της Διαθήκης που πετά κεραυνούς ως κρατούμενους Αρειανούς. Μόνο που τώρα δεν πρόκειται για τη διαβόητη Περιοχή 51 αλλά για τη βάση AUTEC (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center). Βρίσκεται στο νησί Άντρος,  του νησιωτικού συμπλέγματος που είναι οι Μπαχάμες, καταμεσής του Τριγώνου και εκεί το αμερικανικό ναυτικό δοκιμάζει τα καινούρια υποβρύχια, όπλα και περίεργα ηχο-εντοπιστικά συστήματα του. Είναι όμως μόνο αυτό; Ή εκεί δοκιμάζουν την εξωγήινη τεχνολογία που έχουν βρει; Αλλά μαυροφορεμένοι πράκτορες με γυαλιά ηλίου αποτρέπουν την αποκάλυψη της αλήθειας.

7. Χρονο-δίνη.

Η θεωρία αυτή έχει ξεκινήσει από την ιστορία που αφηγήθηκε όταν επέστρεψε στη στεριά ο πιλότος από τη Φλόριντα, Μπρους Γκέρνον, ο οποίος πετώντας με τον πατέρα του από το νησί Άντρος στο νησί Μπίμινι συνάντησε ένα παράξενο σύννεφο που άρχισε να μεγαλώνει απίστευτα και μεταμορφώθηκε σε μια τεράστια δίνη. Εσείς στη θέση του θα πετούσατε καταμεσής; Αυτός το έκανε και βρέθηκε μέσα σε ένα είδος ‘ηλεκτρονικής ομίχλης’ που περιέβαλλε το σκάφος με μια άσπρη λάμψη και έκανε τα όργανα να τρελαθούν. Όταν τελικά βγήκε από κει, βρέθηκε χιλιόμετρα μακριά σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορούσε να φτάσει σε τόσο λίγο χρόνο. Τα πάντα είναι πιθανά.

2

8. Υδρίτες μεθανίου.

Πρόκειται για συγκεντρώσεις μεθανίου, σαν τεράστιες φούσκες, κάτω από το βυθό, που αν απελευθερωθούν απότομα προκαλούν σεισμική δραστηριότητα και υποβρύχιες κατολισθήσεις. Κάθε πλοίο που θα βρεθεί στη μέση μιας τέτοιας τεράστιας φούσκας, θα χάσει την ισορροπία του καθώς θα βρεθεί ξαφνικά από πυκνότητα του θαλασσινού νερού σε πυκνότητα αερίου. Και καθώς αυτά τα αέρια ανεβαίνουν ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, μπορεί να αναφλέξουν τους κινητήρες των αεροπλάνων. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αποθέματα υδριτών υπάρχουν σε όλο τον κόσμο,  αλλά η περιοχή του Τριγώνου δεν είναι αυτή με την υψηλότερη συγκέντρωση. Πάντως η ξαφνική απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων τέτοιου αερίου αποτελεί ένα από τα εσχατολογικά σενάρια καταστροφής της Γης καθώς με την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1 μόνο βαθμό τεράστιες ποσότητες θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα (90 δισεκατομμύρια τόνους) που τώρα βρίσκονται κάτω από τους πάγους.

9. Πειρατές.

Ναι, πειρατές σαν τον Τζόνι Ντεπ, καθώς η περιοχή υπήρξε ανέκαθεν ορμητήριο τέτοιων τύπων από την εποχή της διαμάχης της Ελισάβετ της Αγγλίας με τους Ισπανούς. Δεν θα εξηγούσε την εξαφάνιση αεροσκαφών, αλλά ενισχύει την αγορά των καταδύσεων στην περιοχή για κυνήγι θησαυρού.

Bermuda-Triangle-Whirlpool

Το Τρίτο Στεφάνι: 9ο επεισόδιο

$
0
0
TO TRITO STEFANI 22
Το Τρίτο Στεφάνι από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ παραγωγής 1978, συνεχίζεται με το 9ο επεισόδιο. Μέσα σε λίγα χρόνια η Νίνα χάνει την μητέρα της, τον πατέρα της, τον θείο Ηρακλή, την θεία Παναγιώτα και στο τέλος τον αδελφό της τον Ντίνο. Μετά όμως από όλο αυτό το θανατερό σκηνικό γνωρίζει την Εκάβη. Μια μέρα…
Πατήστε play κι ακούστε το:
Παίζει η Ρένα Βλαχοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Λέκκας
Τεχνική Επιμέλεια: Ακης Μελής Earth Studio
Ραδιοσκηνοθεσία: Γιώργος Παυριανός  (ευγενική παραχώρηση από το προσωπικό του αρχείο)

Ζέτα Δούκα: “Κάνω ευέλικτα σχέδια εφόσον -πρέπει να- ζούμε στο σήμερα”

$
0
0

Covid-19, πανδημία, καραντίνα, μέτρα, μένουμε ασφαλείς, μάσκες, απολυμαντικά, επιστροφή στην κανονικότητα. Εναλλαγή καταστάσεων και συναισθημάτων, αλλαγή προγράμματος, ματαιώσεις αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον. Η Zέτα Δούκα μιλάει για την κατάσταση που βιώνουμε, για την καραντίνα και πώς πέρασε, μας λέει τη γνώμη της για τα κλειστά θέατρα και κάνει σχέδια για το άμεσο μέλλον.

-Στην καραντίνα έκανες γυμναστική ή έτρωγες;

Και τα δυο! Γιατί, αυτοί που τρώνε δεν κάνουν γυμναστική ή το αντίθετο;

-Φοράς μάσκα και τι τύπου (ιατρική, πάνινη, χάρτινη ή την ολόκληρη με το πλαστικό;)

Πάνινη, για να μην επιβαρύνω το περιβάλλον, και βέβαια, όταν και όπου χρειάζεται.

-Τι σε εκνευρίζει περισσότερο σε αυτή την κατάσταση.

Υπάρχουν αρκετά που με εκνευρίζουν αλλά εξοργίζομαι τόσο με την καταστροφολογία όσο και με τη συνομωσιολογία…

-Συμφωνείς  να ανοίξουν τα θέατρα;

Σαφώς! Και ως ηθοποιός και ως θεατής. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ληφθούν αποφάσεις, που εκτιμούν σωστά και συνεχώς την κατάσταση, και διασφαλίζουν την υγεία και των θεατών και των εργαζόμενων σε αυτά. 

-Αν την ώρα που παίζεις στη σκηνή κάποιος βήξει στην πρώτη σειρά τι θα κάνεις;

Έχω κατά καιρούς αντιμετωπίσει περιστατικά όχι μόνο βήχα (που είναι και το πιο ανώδυνο) αλλά και άλλα όπως χτύπημα τηλεφώνου ( σύνηθες) , κουβεντούλα με τον διπλανό (επίσης σύνηθες), παίξιμο κομπολογιού ( πιο σπάνιο αλλά hardcore όσον αφορά στην ενόχληση) μέχρι και ανοιχτό σχολιασμό των τεκταινομένων επί σκηνής.  Τι κάνω; Εξαρτάται από το πόσο ενοχλεί τόσο τους ηθοποιούς όσο και τους υπόλοιπους θεατές. Συνήθως κάνω υπομονή, κάποιες φορές παύση μέχρι να τελειώσει το θέμα και μόνο μια φορά έχω διακόψει το έργο κάνοντας παρατήρηση στον κύριο που νόμιζε ότι βρίσκεται σε καφενείο κι όχι σε θέατρο…

-Κάνεις σχέδια για το άμεσο μέλλον;

Φυσικά! Προσεγγίσιμα , πραγματοποιήσιμα αλλά κι ευέλικτα εφόσον -πρέπει να- ζούμε στο σήμερα …

ΕκσταΚόσμος –Μια συνέντευξη με τον Nigel Coates

$
0
0

Μια συνέντευξη ενός ανθρώπου με υψηλό κυρός στον τομέα του design: ο αναγνωρισμένος διεθνώς αρχιτέκτονας, σχεδιαστής προϊόντων και εσωτερικών χώρων, καθηγητής, ιδρυτής της avantgarde ομάδας ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, Πατέρας της Αφηγηματικής Αρχιτεκτονικής, οραματιστής των Body Buildings και Cityscapes, δημιουργός του Ecstacity, υποστηρικτής του διπόλου τέχνη – αρχιτεκτονική και πολλά άλλα: Nigel Coates.

 Ο Nigel Coates διερευνά τις προκλήσεις που φέρει ο ρόλος της αρχιτεκτονικής και του design σήμερα, εξετάζει τα δομικά χαρακτηριστικά μιας πόλης και ενός σπιτιού, ενώ την ίδια στιγμή μελετά και αναλύει τρόπους μιας δημιουργικής διαδικασίας σε σχέση με το πως σχετιζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε κάθε οντότητα στο βιότοπό μας. Ένας δημιουργικός χαμαιλέοντας με προοδευτική και πειραματική διάθεση η οποία έχει συμβάλλει  στη διαμόρφωση πολλών κτιρίων, εσωτερικών χώρων και εκθέσεων ανά τον κόσμο.

Κοινός παρονομαστής όλων των εγχειρημάτων του είναι η ανακάλυψη: Τόσο στο Design όσο και στην Αρχιτεκτονική  δουλεύει με αλληλένδετες ιδέες, με σκοπό η μία να τροφοδοτεί την άλλη και το εκάστοτε εγχείρημα να χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και εφευρετικότητα.

Σε αυτήν τη συνέντευξη, ο Nigel Coates μοιράζεται τις σκέψεις και εμπειρίες του που συνδέονται με τις προκλήσεις που εμφανίζονται στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και της διεπιστημονικότητας με τη διάθεση μιας συλλογιστικής διαδικασίας όσον αφορά τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητά στην ταχύτατα εξελισσόμενη εποχή μας. Από το “Ecstacitycyberpunk όραμα του μέχρι το πώς η οικονομική δυσχέρεια αναδεικνύει την εφευρετικότητα, και πως η εξέλιξη της ψηφιακής πανταχού «παρουσίας» χαρακτηρίζεται απο μια τάση μας να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κατάσταση με δημιουργικό τρόπο. Από τις επαναλαμβανόμενες αναφορές στο έργο του όταν πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ των σωμάτων μας και των περιβαλλόντων που δημιουργούμε για να τα προσαρμόσουμε στην εγωκεντρική κουλτούρα του «εγώ». Από το τέλος της εποχής της εφαρμοσμένης επώνυμης σχεδιαστικής γλώσσας μέχρι την έννοια ενός εναρμονισμένου, ευέλικτου και ιδιόρρυθμου σπιτιού – όπως ο χώρος ενός WestEnd θεάτρου. Από το κόστος του ωραίου ως τη συνδυαστική εφαρμογή εκπαιδευτικών μεθόδων που βασίζονται σε εξελικτικές προσαρμογές των σπουδαστών σε κοινωνικά, πρακτικά, πνευματικά και συναισθηματικά επίπεδα, έναντι της προσκόλλησης τους σε μία αναχρονιστική διαδικασία σχεδιασμού.


NATØ Cover, AA Publications, 1985

Έχεις προκαλέσει την πρακτική της αρχιτεκτονικής – αλληλεπικαλύπτοντάς τη με τη μόδα, το ντιζάιν και την ιστορία των ιδεών. Πόσο πιο επίκαιρη είναι αυτή η διεπιστημονική ανάμειξη σήμερα γενικά;

Στο μυαλό μου, μία ανάμειξη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε τις ζωές μας. Στον ψηφιακό κόσμο μεταπηδούμε ανά τις πλατφόρμες συνεχώς. Μηνύματα φτάνουν από τόσες διαφορετικές εφαρμογές που απλά και μόνο το να τα βρούμε μπορεί να είναι πρόβλημα. Καταλαβαίνω την ελκυστικότητα του να σκεφτόμαστε την αρχιτεκτονική σαν μια πρακτική που ξεχωρίζει. Η ορθολογιστική θέση σχετίζεται με τη συνέχεια και την απόλυτη φύση του τύπου και της τυπολογίας. Αλλά το πώς συνθέτουμε συνεχώς είναι πιο επίκαιρο: κάθε ταξίδι κινούμενοι μέσα σε μια πόλη περιλαμβάνει το να παρατηρούμε τα σήματα, την κίνηση, τους ανθρώπους τα κτήρια. Βιώνουμε μια αλληλεπιδραστική κατάσταση, οπότε ακολούθως η αρχιτεκτονική θα έπρεπε να συγκεντρώνει τα βιώματα αντί να αυτο απομονώνεται.  Δεν εννοώ ότι ένας αρχιτέκτονας θα έπρεπε να ξέρει να κόβει ένα ένδυμα διαγωνίως, αλλά τουλάχιστον να ξέρει τι σημαίνει. Τη δεκαετία του ’80 είχα εμπνευστεί από τη μόδα γιατί ήταν γρήγορη και με άμεση ανταπόκριση.  Μια κολεξιόν μπορούσε να είναι ένα μανιφέστο με ευρύ πολιτισμικό αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα η κολεξιόν Pirate της Vivienne Westwood. Με βοήθησε να γίνω αρχιτέκτονας-πειρατής!


© Nigel Coates, 2020

Το MDFF World Tour Athens 2020 έχει τίτλο «Φως: Προβάλλοντας το Σύγχρονο Μέλλον μας». Το πρόγραμμα μας καλεί να αναλογιστούμε πώς επικοινωνούμε μεταξύ μας, με τις πόλεις μας και τελικά με τον εαυτό μας. Επιπλέον, προσεγγίζει τη σχέση ανάμεσα στο έργο και την καινοτομία, τη μνήμη και το μέλλον, τις ομοιότητες και τις διαφορές. Πώς έχει διαμορφωθεί η προσέγγισή σου προς το ντιζάιν και το πελατολόγιό σου με τα χρόνια; Πόσο άνετος νιώθεις με την αλλαγή σε προσωπικό επίπεδο;

Και πάλι η σύνθεση είναι η απάντηση. Προσπαθώ να ζω στη στιγμή και ταυτόχρονα έχοντας την επισκόπηση του παρελθόντος και το βλέμμα προς το μέλλον.  Αναζητώ δυναμικά μοντέλα που διαπερνούν τα κοινωνιο-πολιτισμικά φαινόμενα προς το άμεσο μέλλον. Με όλη αυτή την Covid-19 κατάσταση, βρισκόμαστε σε μια ακραία στιγμή που θα έχει πρωτοφανή επίδραση στις πόλεις και σε ολόκληρο τον τρόπο ζωής μας. Αδηφάγες κυβερνήσεις θα τη χρησιμοποιήσουν για να διευκολύνουν την επικείμενη υφαρπαγή εξουσίας, αλλά αυτοί από εμάς που ασπαζόμαστε την δεκτικότητα και την δημοκρατία θα πολεμήσουμε για να δημιουργήσουμε νέες συγκυρίες που θα υπογραμμίζουν την ελευθερία. Σε ό,τι αφορά τους πελάτες, στο πρώτο μέρος της καριέρας μου, ήθελαν κάτι που να κλέβει την παράσταση για να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό. Αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό στην Ιαπωνία, κάτι το οποίο ενίσχυσε τη φήμη μου ως ταραξίας πίσω στη χώρα μου. Όσο μεγαλώνουμε, μεγαλώνουν και οι πελάτες μας: τώρα δεν αναζητούν την εικονομαχία και αυτό μου κάνει. Η δουλειά μου πλέον είναι πιο λιτή, λιγότερο φορτωμένη, αλλά με την ίδια τάση για ανακάλυψη όπως πάντα.

© Nigel Coates, Jonathan Glancey, Body Buildings and City Scapes, Thames & Hudson, 1999

Στη δουλειά σου, ποιο είναι το κόστος της ομορφιάς και ποια είναι η αξία της ομορφιάς; Πώς έχει αυτό αλλάξει (αν έχει αλλάξει) με τα χρόνια;

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα οπτική – το κόστος της ομορφιάς! Κατά κάποιο τρόπο υπήρχε πάντα, ανάλογα σε ποιον και πώς το αναζητήσεις. Στο άλλο άκρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εξουσίας, και να νομισματοποιηθεί. Αλλά η ομορφιά σήμερα δεν είναι τόσο οπτική, όσο αντιληπτική με την ευρύτερη έννοια. Είμαι υπέρμαχος της τέχνης στην αρχιτεκτονική. Υπάρχει επίσης και μια μαθηματική ομορφιά: στο ρυθμό της κιονοστοιχίας ή στο χρυσό άξονα. Η μουσική είναι συχνά όμορφη όταν την ακούς όχι όταν τη βλέπεις. Οι ιστορίες δημιουργούν ομορφιά με τη διάσταση του χρόνου, πηγαίνοντάς μας σε ένα ταξίδι με ανατροπές, όπου ο χώρος βρίσκεται απλά στο παρασκήνιο.  Ως προς τη δική μου δουλειά, πάντα αναζητούσα τρόπους να εκφράζω την ομορφιά, αλλά αυτό έχει πάρει τόσες διαφορετικές μορφές με τα χρόνια. Σχεδόν οτιδήποτε κάνω έχει ένα κλασσικό υπόβαθρο το οποίο υπόκειται στον μύλο της εμπειρίας. Οι προσπάθειές μου έχουν καλύτερο αποτέλεσμα όταν καταλαμβάνουν τον θεατή εξαπίνης. Η ομορφιά θα μπορούσε να αιχμαλωτίσει την οπτική τελειότητα – το κλασικό ιδεώδες – αλλά είναι πιο πιθανό να αποκαλύψει την ευαλωτότητα, την ειλικρίνεια, μια μάχη ενάντια στις πιθανότητες, ή να φέρει στο φως κάποιο αρχέγονο συναίσθημα. Πάντα εκτιμούσα τον αγώνα κάποιων ανθρώπων να εκφράσουν την ομορφιά, το κίνητρο να μιμηθούν κάτι, όπως ο ντόπιος τεχνίτης που προσπαθεί να αντιγράψει κάτι κομψό που είδε τυχαία και κατά τη διαδικασία της κατασκευής, κάνει κάτι ελαφρώς λανθασμένα. Από την άλλη, ένα πράγμα δουλεύει όταν αποκτά αυτονομία και δεν χρειάζεται εμένα να το στήνω όρθιο.

© Nigel Coates, Picaresque, ‘Kama, Sex and Design’, Triennale di Milano, 2012

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, δημοσίευσες στα κοινωνικά [σου μέσα] την έννοια της ζωής σε καραντίνα μέσα από το φανταστικό σου έργο “House for a Whistleblower” [Σπίτι για έναν Πληροφοριοδότη]. Μίλησέ μας για το μήνυμα πίσω από αυτό. 

Έκανα αυτό το έργο πριν μερικά χρόνια για ένα περιοδικό ονόματι TAR. Η ιδέα ήταν να εξερευνήσω έναν κλειστό, οικιακό κόσμο και πώς θα μπορούσε να διατηρήσει την ψυχική υγεία του ενοίκου, ο οποίος, στο φανταστικό μου έργο, ήταν ο Edward Snowden, ο πληροφοριοδότης που έδωσε ένα τεράστιο φάκελο κρυφών εγγράφων στο Wikileaks. Υπό το φόβο σύλληψης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, του δόθηκε άσυλο από τον Πρόεδρο Putin στην Μόσχα. Στον αποκλεισμένο του κόσμο, θα χρειαζόταν ψυχαγωγία και ενημέρωση από το τοπίο του εσωτερικού χώρου. Πέρα από την εκτίμησή μου για τον Snowden, το φανταστικό σπίτι απομόνωσης θα ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος να αναδείξω την σχεδιαστική δουλειά μου – το τραπέζι, οι καρέκλες, οι λάμπες και το κρεβάτι – που θα άξιζαν ένα προνομιούχο περιβάλλον στο οποίο θα παρακολουθούνταν συνεχώς. Το έργο επινοήθηκε και διεκπεραιώθηκε ως ένα αφιέρωμα μόδας ή  μια μικρού μήκους ταινία, με ένα μοντέλο να παίρνει τη θέση του πρωταγωνιστή μου, ένα δομημένο σκηνικό και μια φωτογράφηση από τον κινηματογραφιστή φίλο μου, John Maybury. Με τον Covid-19, είναι η τέλεια στιγμή να επαναφέρω αυτό το έργο στο προσκήνιο.

 

Όταν μιλάμε για την πόλη ως οργανισμό με τις δικές του αφηγήσεις, θα ήταν/θα μπορούσε να είναι ένα «νέο φως» για τα ερευνητικά σου έργα, όπως το “Ecstacity” [Εκσταπόλη];

To κυβερνοπάνκ όραμα του “Ecstacity” έχει βασικά πραγματοποιηθεί. Το ζούμε. Απ’όταν αρχικά εξερεύνησα την ιδέα στις αρχές του 1990, το έργο έχει εκτυλιχθεί πάνω στους δύο βασικούς του άξονες, εξελισσόμενο σε όλο και πιο επίκαιρο. O πρώτος είναι το ιδεώδες μιας πόλης με μια μεγαλοποιημένη πολιτισμική μίξη: στο έργο, ένα μείγμα επτά πόλεων χαρακτηρίζει την παγκοσμιοποιημένη πόλη που γνωρίζουμε όλοι. Η δεύτερη αρχή ενστερνίζεται την απόλαυση ως συστατικό της αστικής ζωής, και πώς ένας αρχιτέκτονας ή ένας πολεοδόμος μπορεί να την συμπεριλάβει στην αντίληψή του για το πώς δουλεύουν οι πόλεις οργανικά. Παράλληλα με την συνδεσιμότητα και την αφηγηματική εμπειρία εργασίας και αναψυχής, αυτές οι βάσεις συνεχίζουν να ισχύουν όσο ποτέ, πέρα από τον εξαιρετισμό της μεγαλούπολης. Τα οφέλη της απόλαυσης δεν θα περιοριστούν στην πόλη. Θα μπορέσεις να τα κυνηγήσεις οπουδήποτε και παντού. Αντί για “Ecstacity”, θα έπρεπε να μιλάω για “Ecstaworld” [Εκστακόσμο].

 

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους αρχιτέκτονες και τους ντιζάινερ σήμερα; Είναι μια γόνιμη στιγμή για την δημιουργική κοινότητα, ώστε να βρει λύσεις για ένα πρόβλημα που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο;

Αν είσαι αρχιτέκτονας στην πράξη η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι συνεχίσεις την δραστηριότητα της επιχείρησής σου. Αλλά τα δημιουργικά μυαλά δεν σταματούν ποτέ και κατά κάποιο τρόπο, η οικονομική δυσχέρεια ανεβάζει τον πήχη. Προβλέπω ότι θα υπάρχει αρκετή εφευρετικότητα γύρω από το σχεδιασμό του ανοιχτού χώρου, των πάρκων, των πλατειών, και του πώς αυτά επεκτείνονται [σαν φύλλωμα], προς την εξοχή. Υποθέτοντας πως αυτός ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας για πολύ ακόμη, χρειάζεται να εξετάσουμε όλη την οικολογία της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και της τεχνο-ενδυμασίας που θα μας βοηθήσουν να μένουμε ασφαλείς.


© Nigel Coates, Guide to Ecstacity, Laurence King, London, 2003

Ό,τι έχει συμβεί δεν μπορεί να διαγραφεί. Ακόμη κι αν δεν φέρουμε κανένα σωματικό σημάδι που να δείχνει ότι έχουμε βιώσει μια κατάσταση, αυτή έχει ενταχθεί στο συναισθηματικό και πνευματικό μας DNA. Τι είναι αυτή τη “Ψηφιακή Πανταχού Παρουσία” και η διαταραγμένη “συνύπαρξη” ανάμεσα στις πνευματικές και τις ψηφιακές μας αισθήσεις;

Αυτό που ονομάζεις «Ψηφιακή Πανταχού Παρουσία» υπάρχει σίγουρα, αλλά όσο προχωράει, τόσο προχωρούν και οι προσπάθειες του να κάνουμε πράγματα χωρίς αυτό. Δες την επιτυχία των εκπομπών μαγειρικής, όπως φαίνεται όλοι θέλουν να γίνουν σεφ. Ενώ το smartphone έχει πραγματικά αλλάξει τη ζωή μας, δεν είμαι ο τύπος που θα εκστασιαστεί με κάθε «μαραφέτι» που θα παρουσιαστεί στην έκθεση CES [Consumer Technology Association] στο Λας Βέγκας. Για να αντιληφθούμε πώς συνυπάρχουν αυτά τα δύο φαινόμενα, πρέπει να μελετήσουμε τα παιδιά. Δεν διαχωρίζουν πραγματικά αυτά τα δύο και ασχολούνται κυρίως με το να μαθαίνουν με έναν ρυθμό που ποτέ δεν βίωσε η γενιά μου. Και πάλι, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διάβρωση της προσωπικής ελευθερίας.

 

Δίνεις μεγάλη αξία στην λήψη ρίσκου και στον πειραματισμό. Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας κάποια έργα στα οποία σκοπεύεις να στραφείς; Είναι έργα που χαρακτηρίζονται από μια προσέγγιση επανασυλλογισμού και επανεξέτασης; Ή έργα που διακόπηκαν λόγω της κρίσης και  στα οποία θέλεις να επιστρέψεις και να συνεχίσεις;

Συνέχισα να εργάζομαι καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, κινούμενος ανάμεσα σε διάφορα συγγραφικά έργα και μια νέα σχεδιαστική πρωτοβουλία για μια εταιρεία επίπλων στο Βιετνάμ. Κάθε κομμάτι που σχεδιάζω έχει σκοπό να δουλεύει για το άμεσο μέλλον, να είναι εφικτό να φτιαχτεί, οικονομικά και επαρκώς θελκτικό για να πωληθεί. Ουσιαστικά, είμαι ο ίδιος σχεδιαστής που ήμουν πάντα, με αναφορές και μεθόδους που επαναλαμβάνονται. Κάποιες θεματικές κάνουν γκεστ εμφανίσεις. Μιλάω συχνά για το σώμα και πώς χρειάζεται να αντικατοπτρίζεται στον περιβάλλοντα χώρο. Κάπως κατάφερα κι έφερα το σώμα σχεδόν σε οτιδήποτε έχω κάνει. Υπάρχει επίσης μια ζωόμορφη υποβόσκουσα τάση, πολλές από τις καρέκλες μου έχουν ανιμαλιστικά πόδια που είναι έτοιμα ορμήσουν στη δράση.

 

Είναι αυτή η στιγμή και μια φάση «ώσμωσης» ανάμεσα στο χώρο του Εγώ και το Εμείς;

Ποτέ στην ιστορία μας δεν έχουμε βιώσει μια πιο δριμεία απειλή για τον πολιτισμό μας όσο σήμερα. Στο παρελθόν, έχουν υπάρξει πολλοί Εγώ πολιτισμοί στην κορυφή, οι Νέρωνες και οι Λουδοβίκοι του παρελθόντος. Η διάσταση του Εγώ έχει αναπτυχθεί σταδιακά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο σημείο που τώρα η καταναλωτική κουλτούρα εξισώνεται με το δικαίωμα του Εγώ. Αλλά υπάρχουν και πολλά διαφορετικά Εγώ. Υπάρχει μια οικεία πλευρά του Εγώ, αυτό που ο Φρόιντ ονόμαζε το Αυτό: ο οικείος, ενστικτώδης εαυτός, που περιορίζεται (ελπίζουμε) από την ηθικολογική ψυχή: το υπερεγώ. Η εγωκεντρική Εγώ κουλτούρα έχει αναπτυχθεί σε βάρος των άλλων δύο – του Αυτoύ και του Υπερεγώ. Ωστόσο, οι νέοι αρχιτέκτονες έχουν το πάθος να συμβάλουν σε έναν καλύτερο κόσμο, κάτι που φαίνεται από τα αμέτρητα φοιτητικά έργα που εστιάζουν στους άστεγους, τους πρόσφυγες, την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι όροι αντιστρέφονται αργότερα: όταν έρθει ένας πλούσιος πελάτης, έρχεται ο συμβιβασμός.


© Nigel Coates, Mixtacity, ‘Global Cities’, Tate Modern, 2007

Με βάση την ανοιχτή συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς διαφορετικής κλίμακας που είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν επανεξετάζαμε την έννοια του «αρχιτέκτονα-σταρ», ποιες θα μπορούσαν να είναι οι νέες μας οπτικές; Μπορούμε να ανασυστήσουμε  προκαθορισμένες «ιεραρχίες»;

Η ίδια η ιδέα του «αρχιτέκτονα σταρ» φαίνεται κορεσμένη. Επρόκειτο πάντα για τον αρχιτέκτονα ως brand και μόνο μερικοί έφταναν σε αυτό το επίπεδο. Υπό το φως της δύναμης του αρχιτέκτονα που ελαττώνεται, οι «αρχιτέκτονες-σταρ» προσπαθούν να κρατήσουν τον έλεγχο με άκαμπτη αποφασιστικότητα. Μπορεί να σε προσέλαβαν για την εικόνα σου στον Τύπο, αντί για τις ικανότητές σου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας αρχιτέκτονας μπορεί να απογοητεύσει, προτείνοντας μια κοινότυπη λύση, ή δίνοντας μια «αλαζονική» απάντηση εκτός τόπου και κλίμακας. Ο σκεπτικισμός μου εκτείνεται και στην έλλειψη συνεργασίας στο αποτέλεσμα πολλών «αρχιτεκτόνων-σταρ». Η ιδέα της branded ντιζάιν γλώσσας που εφαρμόζεται στο κτήριο, στα έπιπλα, σε κάθε εξάρτημα, φαίνεται τόσο ξεπερασμένη όσο ο φωτισμός αερίου. Το να φτάνεις στο στάτους ενός brand φαίνεται αντιπαραγωγικό.


© Nigel Coates, Mixtacity, ‘Global Cities’, Prada Skirts, Tate Modern, 2007

© Nigel Coates, Mixtacity, ‘Global Cities’, Mixtacity Central, Tate Modern, 2007

Κατά τη γνώμη σου, ποια σύγχρονα αρχιτεκτονικά πρότυπα είναι επαρκώς αξιόλογα για να «μείνουν» και ποια πρέπει να επανεξεταστούν ή ακόμη και να εγκαταλειφθούν;

Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κατηγοριοποίηση σε έναν πίνακα στιλ, αλλά ο μεταμοντερνισμός φαίνεται να ανεβαίνει και ο παραμετρικός σχεδιασμός να κινείται σε φθίνουσα πορεία. Προσωπικά με έχει κουράσει η τάση της «αρχιτεκτονικής αποθήκης» [shedchitecture]. Πόσες φορές θα δούμε ημιτελές γυαλί και κόντρα πλακέ σε οικιακές λεπτομέρειες να προωθούνται ως ευφάνταστες λύσεις; Ποτέ δεν θα αγνοούσα φτωχά ή ανακυκλωμένα υλικά τα οποία υιοθετούνται με έξυπνο τρόπο. Ελπίζω ότι η επαναχρησιμοποίηση με γούστο όχι απλά θα επιμείνει αλλά θα γίνει καλύτερη και πιο θαρραλέα. Και όταν πρόκειται για νέα κτίσματα, χρειαζόμαστε στρατηγικές που να προσομοιάζουν τον διάλογο ανάμεσα στο παλιό και το νέο, με χαρακτηριστικές χρονικές συνθήκες που αποτελούν ένδειξη του σταθερού σκελετού και του προσωρινότερου τοπίου.

 

Τι σημαίνει για εσένα σπίτι; Το εσωτερικό του προσωπικού μας χώρου είναι μια έκφραση ενός κλειστού κόσμου όπου η αισθητική, η λειτουργική, η διαπροσωπική και ακόμη και η συναισθηματική επιτελεστικότητα χρειάζεται να «κατοικούν» αρμονικά;

Η επιτελεστικότητα του εσωτερικού είναι ένα από τα αγαπημένα μου θέματα. Μπορεί να θεωρούμε το σπίτι ως μια εξαίρεση από την επιτελεστικότητα, αλλά στην πραγματικότητα, είναι τόσο ανοιχτό στο παραστατικό στοιχείο όσο ένα θέατρο στο West End. Απλά η παράσταση είναι σε μικρο-κλίμακα και απευθύνεται μόνο στον αναφερόμενο ένοικο, και την οικογένεια και τους φίλους του. Καταρχάς, το σπίτι πρέπει να είναι άνετο και εύπλαστο, αλλά χρειάζεται και να ανταποκρίνεται σε εμάς. Η τηλεόραση και ο υπολογιστής φέρνουν ενημέρωση και διασκέδαση στο σπίτι, αλλά ο τρόπος που είναι σχεδιασμένος ο χώρος πρέπει να αποτελεί παράγοντα και για τα δύο. Οι χώροι και τα έπιπλα μαζί ορίζουν το τοπίο της καθημερινής ζωής και θα πρέπει να συνομιλούν συνεχώς μαζί μας. Το σπίτι θα έπρεπε να κάνει ερωτήσεις. Γιατί δεν έρχεσαι να φας εδώ; Δεν δοκιμάζεις να κοιμηθείς εδώ; Μήπως να διάβαζες ένα βιβλίο εδώ; Το τέλειο σπίτι για μένα συνέχεια αλλάζει ελαφρώς με το χρόνο, σύμφωνα με τον καιρό, τη διάθεσή μου, ποιος είναι μαζί μου. Το “House for a Whistleblower” [Σπίτι για έναν Πληροφοριοδότη] είναι μια τέτοια άσκηση, σχεδόν σαν τροχόσπιτο, όπου λόγω χώρου, κάθε στοιχείο έχει διπλή χρήση. Αλλά λίγος παραπάνω χώρος μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με μια ποικιλία αλληλοδιασταυρωνόμενων σεναρίων που μπορούν να αναπαρασταθούν σύμφωνα με τις συνθήκες.

 

Μίλησες σχετικά με την μεταφορά την έννοιας του σώματος στην αρχιτεκτονική. Πώς μπορείς να εξηγήσεις την διασύνδεση της σωματικής κίνησης και του χώρου; Πώς θα μπορούσε αυτή η σωματική μεταφορά της αρχιτεκτονικής να μας βοηθήσει να επαναδιατυπώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε κτήρια;

Δεν αναφέρομαι στο φάντασμα στην μηχανή, αλλά στην καλοήθη συνεργασία ανάμεσα στα ίδια μας τα σώματα και τα περιβάλλοντα που δημιουργούμε για να τα ικανοποιήσουμε. Κάθε κτίριο διαθέτει το ίχνος του σώματος – στο σχεδιασμό του, στις πόρτες και τα παράθυρά του. Αλλά αν πάμε πιο μακριά, αν του δώσουμε προτεραιότητα, το σώμα μπορεί να καθοδηγήσει το πώς εκφράζεται ο χώρος. Αυτός είναι ο λόγος που ενδιαφέρομαι για κάποια είδη κτιρίων, όπου το σώμα είναι βασικό στοιχείο όπως τα κλαμπ ή τα στάδια. Αντιστρόφως, το σώμα μπορεί να επηρεάσει το πως συλλαμβάνουμε τον χώρο – φανταζόμενοι την εμπειρία της κίνησης σε αυτό ως βασικό μέρος της σχεδιαστικής διαδικασίας. Το ντιζάιν είναι σαν την σκηνοθεσία μιας ταινίας: χρειάζεται έναν πρωταγωνιστή να πει μια ιστορία. Γι’αυτό υπάρχει ένας ηθοποιός στο έργο Whistleblower.

 

Οι φοιτητές με τους οποίους αλληλεπιδράς και έρχεσαι σε επαφή – ως υπεύθυνος της Ακαδημαϊκής ύλης του London School of Architecture και ως Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Royal College of Art – ανήκουν σε διαφορετικές γενιές οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα, ακόμη περισσότερο από εμάς. Ποιες είναι οι νέες προσεγγίσεις στην διδασκαλία της αρχιτεκτονικής και πώς μπορεί η εκπαίδευση να προετοιμάσει τους αρχιτέκτονες του αύριο για να αντιληφθούν καλύτερα την κοινωνική εξέλιξη και να ανταποκριθούν σε αυτή;

Όπως όλα τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, στο LSA αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε τώρα την τηλεδιδασκαλία. Αλλά η συντροφιά των άλλων παραμένει βασική και θα συνεχίσει να είναι. Είμαι υπέρ της ανάμειξης μεθόδων, συνδυάζοντας τη δουλειά σε υπολογιστή με το σχεδιασμό στο χέρι και τη δημιουργία μακετών, ακόμη και με την κινηματογράφηση. Η ευελιξία είναι το παν. Σχεδόν οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία μπορεί να τροφοδοτήσει την αρχιτεκτονική. Η έκπληξη μπορεί επίσης να προσθέσει αξία. Είμαι υπέρμαχος της αποδιοργάνωσης των αντιλήψεων σχετικά με το πώς μαθαίνουμε. Στο παρελθόν, παρουσίασα έργα που προαπαιτούσαν το να σχεδιαστεί και να φορεθεί ένα ρούχο ή να γραφτεί και να αναπαρασταθεί ένα θεατρικό έργο ή να σχεδιαστεί ένα αντικείμενο και μετά να κινηματογραφηθεί. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε το σχεδιασμό μιας εφαρμογής, να φτιάξουμε ένα μοντέλο ευεξίας με AR [Επαυξημένη πραγματικότητα], να σχεδιάσουμε περίεργα οχήματα ή ένα ξεκάθαρο τραπέζι και μια καρέκλα. Προσθέτοντας οποιαδήποτε από αυτές τις εργασίες, οι φοιτητές μπορούν να εμπλακούν περισσότερο στην κοινωνική εξέλιξη και να αποφύγουν να σχεδιάζουν ακολουθώντας μια τυποποιημένη διαδικασία. Οι φοιτητές χρειάζεται να στραφούν σε άλλους τομείς και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, περισσότερο από ποτέ.

 

Ο Nigel Coates (από το Malvern, γεννημένος το 1949) προκαλεί συνεχώς το νόημα της αρχιτεκτονικής και του αντικειμένου. Η αποστολή του είναι να αποδίδει ισόποσα τέχνη και νοημοσύνη στην αρχιτεκτονική και το ντιζάιν. Είτε πρόκειται για το χώρο είτε για το αντικείμενο, ο Coates το γεμίζει με πάθος, ειρωνεία και ένστικτο.

Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή του στην Architectural Association, ο Coates έγινε σύντομα δύναμη πρωτότυπου ντιζάιν, με πολλές ιδέες του να αντλούν έμπνευση από «την σύγχυση και τον ενθουσιασμό» της αστικής ζωής. Οι εφευρετικές του αφηγήσεις έχουν «μεταφραστεί» σε πολλά κτίρια, εσωτερικούς χώρους και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως στην Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πιο πειραματικά έργα του έχουν εκτεθεί σε χώρους τέχνης και ντιζάιν, όπως το Ecstacity στην Architecture Association (1992), το Mixtacity στη Tate Modern (2007), το Hypnerotosphere στη Venice Architecture Biennale του 2008 και το Picaresque στο Triennale Design Museum. Είναι περιζήτητος ως σχεδιαστής φωτισμού και επίπλων, έχοντας συνεργαστεί με πληθώρα ιταλικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των Alessi, Ceramica Bardelli, Gebrüder Thonet Vienna, Fornasetti, Fratelli Boffi, Glamora, L’Abbate, Poltronova, Richard Ginori, Slamp, Terzani και Varaschin. Δείγματα της δουλειάς του συμπεριλαμβάνονται σε μουσειακές συλλογές όπως το V&A στο Λονδίνο και το FRAC στο Orléans. Το βιβλίο του ‘Guide to Ecstacity’ εκδόθηκε από το οίκο Laurence King το 2003 και το τελευταίο του ‘Narrative Architecture’, εκδόθηκε από τον Wiley το 2012.

 

Συνέντευξη και επιμέλεια περιεχομένου από την Άννη Μαρκιτάνη, Διευθύντρια του MDFF Greece & Cyprus, Συνέταιρο του Milano Design Film Festival.

Katerine Duska & Leon of Athens live στην Τεχνόπολη

$
0
0

Katerine Duska &  Leon of Athens
Πέμπτη 30 IOYΛΙΟΥ
ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Opening act: SneakyBlack
 
Οι δύο καλλιτέχνες έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια για το ταλέντο τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 
Η συνεργασία τους ξεκίνησε με το τραγούδι “Better Love”, που οδήγησε την Katerine Duska στον περσινό διαγωνισμό της Eurovision.
 
Ακολούθησε το ντουέτο «Άνεμος», το πρώτο τους τραγούδι με ελληνικό στίχο, που κατέκτησε σταθερή θέση στα playlists των ραδιοφώνων, φτάνοντας στο Top 3 του ελληνικού Spotify, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησαν τα προσωπικά τους αγγλόφωνα singles Sanctuary” και “Communication”.
 
Η Katerine και ο Leon, δυο ταλαντούχοι τραγουδοποιοί της σύγχρονης ποπ, θα συναντηθούν και θα ανέβουν μαζί για πρώτη φορά στη σκηνή της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ στο κέντρο της πόλης και του καλοκαιριού,  για μια βραδιά με τραγούδια που έχουμε αγαπήσει  από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά και μουσική που τους έχει εμπνεύσει.
 
Τη συναυλία θα ανοίξει ο SneakyBlack.
 
ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΙ:
ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΤΟΥΣΚΑΣ – drums, πλήκτρα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ – κιθάρα, πλήκτρα
ΤΖΙΜ ΣΤΑΡΙΔΑΣ – τρομπόνι
 
Στον ήχο ο Νίκος Γκουντινάκης
Στα φώτα ο Μενέλαος Ορφανός
 
 ΒΙΟ
Η τραγουδοποιός και τραγουδίστρια Katerine Duska πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2013 μέσα από την επιτυχία του “One In A Million” και τη διασκευή του “Do I Wanna Know” των Arctic Monkeys, η οποία σημείωσε εκατομμύρια προβολές στο YouTube. To 2015 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ τηςEmbodiment στο οποίο υπογράφει τη μουσική και τους στίχους ενώ μόλις ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις του νέου της EP στο Λονδίνο με την ίδια ομάδα που βρίσκεται πίσω από τις παραγωγές των Lana Del Rey και  Lewis Capaldi, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2020.
H Katerine Duska είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες φωνές της εγχώριας αγγλόφωνης μουσικής σκηνής. Hχαρακτηριστική χροιά της μας ταξιδεύει σε φωνές περασμένων δεκαετιών. Μέσα από τoυς στίχους και τη μουσική της αποκαλύπτει το μουσικό της υπόβαθρο, ακολουθώντας indiepop, neosoul και soulful popμονοπάτια, ενώ η σκηνική της παρουσία είναι, αναμφισβήτητα, μαγευτική. Έχει συνεργαστεί με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι LP, Albin Lee Meldau, Tom Baxter, Yasmine Hamdan, Oddisee,Kadebostany και έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μεγάλες σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
 
Ο Leon of Athens μας σύστησε τον ιδιαίτερο ήχο του με τον πρώτο προσωπικό του δίσκο Future (2011), ενώ το ταλέντο του στην τέχνη της τραγουδοποιίας αναδύθηκε από την πρώτη στιγμή. Δύο χρόνια μετά, με το δίσκο Global και έχοντας διανύσει μια περίοδο ωρίμανσης και επαναπροσδιορισμού του ήχου του, ο Leon απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από μεγάλα διεθνή μέσα, όπως ο Guardian, οι New York Times και το BBC, και πραγματοποίησε περιοδείες σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Ακολούθησαν και άλλες δημιουργίες, ανάμεσα στις οποίες ο δίσκος Xenos, σε παραγωγή του David Kosten (Bat for Lashes). Έχει στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες, ανάμεσα στις οποίες και ο Γιώργος Λάνθιμος που σκηνοθέτησε το video clip του Baby Asteroid, ενώ, παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ (South by Southwest, Firefly Music Festival, Okeechobee καιSummerfest). Η πολυχρωμία του ήχου του, η εικονοπλαστική στιχουργική του, η γνησιότητα της έμπνευσής του έχουν αναδείξει τον Leon ως ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα που έχει εξάγει μουσικά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30 μ.μ.
Ώρα έναρξης: 21.15 μ.μ.
 
Πληροφορίες εισιτηρίων:
Διάζωμα Α: 12€
Διαζώματα Β, Γ1, Γ2, Δ: 10€
Τραπέζια: 8€
 
Η προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω www.viva.gr:https://www.viva.gr/tickets/music/texnopoli/katerina-duska-leon-of-athens/

Ταϋγέτη: η συγκλονιστική ιστορία της άσχημης με την όμορφη ψυχή

$
0
0

Η Γεωργία Βασιλειάδoυ όταν την ρώτησα αν θεωρούσε τον εαυτό της άσχημο μου είχε πει πως αν γινόταν καλλιστεία ασχήμιας, αυτή θα έβγαινε Σταρ Ελλάς και η Ταϋγέτη Μις Ελλάς. “Και η Σαπφώ Νοταρά;” την ρώτησα, επειδή ήξερα ότι δεν την πολυσυμπαθούσε. “Ε, η Σαπφώ θα ήταν η αναπληρωματικιά!” μου είπε με το γνωστό χαμόγελο και μου έκλεισε με νόημα το μάτι.

Είναι Ιούνιος του 1992. Η Γεωργία και η Σαπφώ έχουν πεθάνει. Είμαι στην οδό Ιπποκράτους, μπροστά σε μια πολυκατοικία και χτυπάω το κουδούνι που γράφει “Μπασούρη”. Εχω έρθει για να γνωρίσω την Μις Ελλάς της ασχήμιας Ταϋγέτη, για μια συνέντευξη. Είναι πάνω από τα 75, από το τηλέφωνο όμως που της έχω μιλήσει, η φωνή της ακουγόταν νεανική.
“Ποιος είναι;” λέει από το θυροτηλέφωνο. “Ο Γιώργος Παυριανός, σας είχα πάρει τηλέφωνο.” “Αχ, να σας πω, επειδή δεν είμαι έτοιμη, μπορείτε να περάσετε σε μισή ώρα; Πάρτε κι από το ψιλικατζίδικο ό,τι θέλετε, CocaCola, μια πορτοκαλάδα, ό,τι θέλετε, δεν θα πληρώσετε, είναι κερασμένα από μένα”.
Πάω στο ψιλικατζίδικο, παίρνω μια Coca Cola, κάνω να πληρώσω, “Μήπως είστε ο κύριος Παυριανός; Είναι πληρωμένα από την κυρία Ταϋγέτη, τώρα πήρε τηλέφωνο.” μου λέει ο ψιλικατζής. Ανάβω ένα τσιγάρο, κάνω αργά τον κύκλο του τετραγώνου, χαζεύω τις βιτρίνες, μετά από μισή ώρα ξαναχτυπώ το κουδούνι. Αυτή τη φορά μου ανοίγει, ανεβαίνω με το ασανσέρ και όπως βγαίνω, την βλέπω απέναντί μου, ντυμένη με ένα λουλουδάτο φόρεμα, χτενισμένη, μακιγιαρισμένη, με ένα τσουρομαδημένο καπέλο με ψεύτικα λουλούδια στο κεφάλι, έτοιμη για να γυρίσουμε ταινία. Μόλις με βλέπει γουρλώνει τα τεράστια μάτια της. “Καλέ εσύ είσαι νέος, παιδί σχεδόν!” τσιρίζει με χαρά, της φιλάω το χέρι, της δίνω μια μικρή ανθοδέσμη, γουρλώνει πάλι τα μάτια, “Για μένα;” ρωτάει ντροπαλά, με πιάνει από το χέρι και με τραβάει μέσα στο διαμέρισμα “Από εδώ! Από εδώ! Πάμε στο σαλόνι!”

Μπαίνω στο σαλόνι και αυτό που βλέπω είναι σαν παράσταση του Bob Wilson! O ένας τοίχος του δωματίου, είναι γεμάτος από τηλεοράσεις, η μια πάνω στην άλλη, έγχρωμες και ασπρόμαυρες, όλες αναμμένες, παίζουν διαφορετικό κανάλι  καθεμιά! Στέκομαι σαν χαζός μπροστά σε αυτό το video wall, η Ταϋγέτη μου δείχνει απέναντι ένα καναπέ-κρεβάτι, σκεπασμένο με μια καφέ κουβέρτα με τα αρχικά ΕΣ, Ελληνικός Στρατός. ” Εκεί να κάτσεις, είναι αναπαυτικά. Στάσου μια στιγμή να βάλω τα λουλούδια στο βάζο και θα έρθω κι εγώ.”

Στη μέση του δωματίου είναι ένα μεγάλο τραπέζι γεμάτο με αποκόμματα από εφημερίδες, κουτάκια με φάρμακα, ένα πλαστικό μπολ με σοκολατάκια, τασάκια με το σφυροδρέπανο ζωγραφισμένο πάνω, ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, μια κρυστάλλινη καράφα με λικέρ, μια χάλκινη οβίδα που έχει μετατραπεί σε βάζο. Παίρνει την οβίδα-ανθοδοχείο, “τι τα θέλουμε τα όπλα, τα ντουφέκια, τα σπαθιά, να τα κάνουμε εργαλεία, να δουλεύει η εργατιάάά” τραγουδάει με πάθος και τοποθετεί τα λουλούδια. Έρχεται και κάθεται δίπλα μου. “Και τώρα είμαι όλη δική σου!” λέει με νάζι. Και πριν προλάβω να την ρωτήσω, αρχίζει:

“Εγώ δεν λέω την ηλικία μου! Μόνο την ημερομηνία γέννησης! Έχω γεννηθεί στο Μαρούσι, στις 29 Ιουνίου.” “Στις 29 Ιουνίου; Την ίδια ημερομηνία έχω γεννηθεί κι εγώ! έχουμε ίδια μέρα γενέθλια! λέω χαρούμενος. Πεταρίζει τα μάτια και μετά σουφρώνει τα χείλη “ναι, αλλά διαφορετική χρονιά!” λέει μελοδραματικά, βγάζει το καπέλο και συνεχίζει:

“Ταϋγέτη με έβγαλε ο πατέρας μου από το βουνό, τον Ταϋγετο, γιατί ήταν από τη Λακωνία. Δεν ήθελε να μου δώσει χριστιανικό όνομα. Μπορεί να ήταν δικαστής και να έβαζε τους άλλους να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο, ο ίδιος όμως ήταν άθεος. Άθεος και δημοκράτης. Ενώ η μάνα μου ήταν θρήσκα και βασιλικιά. Πέθανε όμως νωρίς και μας άφησε ορφανά.  Παλεύαμε για να τα βγάλουμε πέρα. Εγώ είχα ένα φίλο, γυμναστής ήταν, που τον είχα ερωτευτεί και του έπαιζα διάφορα σκετς. Αυτός με ξεμυάλισε και μου είπε ότι έχω ταλέντο και έπρεπε να γίνω ηθοποιός. Έτσι, κρυφά από τον πατέρα μου, πήγα στο Εθνικό Ωδείο κι σπούδασα ηθοποιία και τραγούδι. Είχα μια καταπληκτική  φωνή, ήμουν μέτζο σοπράνο, όταν έμαθαν ότι θέλω να γίνω ηθοποιός, έλεγαν “κρίμα να χαθεί μια τέτοια φωνή”. Πιάνει το καπέλο, σηκώνεται όρθια κι αρχίζει να τραγουδάει: “O ταυρομάχος προχωρεί, και προχωρεί και προχωρειειειεί!” βγάζει μια τσιρίδα στο τέλος και αρχίζω να αναρωτιέμαι αν είναι στη ζωή τόσο τρελή όσο και στις ταινίες
Η Ταϋγέτη, όρθια αριστερά, με τη σκούπα, μαζί με άλλες εξόριστες στη Μακρόνησο. Πολλές γυναίκες τις έστελναν εξορία με τα παιδιά τους.

Στη συνέχεια όμως, όταν μου διηγείται, έντονα και παραστατικά, τα βάσανα που πέρασε για την πολιτική της δράση, καταλαβαίνω ότι πίσω απ΄την εξωστρέφεια  και τους θεατρινισμούς κρύβεται μια μοναχική, πονεμένη γυναίκα, με ευαίσθητη ψυχή: “Έβλεπα κάθε μέρα τη φτώχεια και την αδικία που υπάρχει στον κόσμο και έλεγα, δεν μπορεί, πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που να υπερασπίζεται τον φτωχό και τον αδικημένο! Ετσι έγινα κι εγώ κομουνίστρια, στην αρχή δεν είχα γραφτεί στο κόμμα, πήγαινα συχνά στις συγκεντρώσεις τους, πίστευα στον κομμουνισμό σαν κοσμοθεωρία. Όμως με κάρφωσαν οι χαφιέδες και μια ωραία πρωία με κάλεσαν στην ασφάλεια. Με ρωτάνε: “Πες, είσαι κομουνίστρια;” “Όχι” τους λέω. “Υπόγραψε εδώ ότι δεν είσαι και αποκηρύσσεις  τον κομμουνισμό και τις παραφυάδες του” “Δεν υπογράφω!” “Μα θα πας εξορία” “Ας πάω. Αυτό που θέλετε να κάνω είναι άδικο!”

Με άρχισαν στα χαστούκια και τις μπουνιές αλλά εγώ όχι μόνο δεν υπέγραφα αλλά  τραγουδούσα κιόλας τη Διεθνή.” Σηκώνεται ξαφνικά, κάνει το χέρι της γροθιά και αρχίζει να τραγουδάει: Εμπρός της γης οι κολασμένοι, της πείνας σκλάβοι εμπρός! εμπρός!, το δίκιο απ΄τον κρατήρα βγαίνει, σαν βροντή σαν κεραυνοοός!” φωνάζει και κουνάει τη γροθιά της. Τα έχω χάσει. Περίμενα μια ευχάριστη τρελή και μου βγήκε Πασιονάρια! Δεν ξέρω τι να κάνω. Ευτυχώς μετά από λίγο συνέρχεται, φτιάχνει τα μαλλιά της, φοράει το καπέλο της, κάθεται δίπλα μου και συνεχίζει:” Και αυτοί δόστου να με χτυπάνε με τα γκλοπ, με ξύλα, να με κλωτσάνε, να μου ξεριζώνουν τα μαλλιά. “Υπόγραψε γιατί θα σε στείλουμε εξορία!” μου λέγανε. “Μωρέ κομματάκια να με κάνετε δεν υπογράφω!” Στο τέλος αφού είδαν κι αποείδαν ότι δεν υπέγραφα, με έστειλαν εξορία.
Εξόριστες στο Τρίκερι, μπροστά στο θέατρο που η Ταϋγέτη έπαιξε την Ιώ από τον “Προμηθέα Δεσμώτη”  του Αισχύλου.
” Για 3 χρόνια ήμουν εξορία. Χίο, Μακρόνησο, Τρίκερι, Αη Στράτη. Είμαστε χιλιάδες γυναίκες, πολλές είχαν μαζί και τα παιδιά τους. Μέναμε σε κάτι σκηνές τρύπιες, όταν έβρεχε γέμιζαν με νερό και λάσπη. Είχαμε βγάλει και τραγούδι: Στήνουμε τσαντίρια δίχως αντοχή, και την άλλη μέρα φτου κι απ΄ την αρχή.” Στην εξορία έφαγα πολύ ξύλο! Πρωί, μεσημέρι και βράδυ μας έδερναν. Και όχι μόνο ξύλο. Βασανιστήρια να δουν τα μάτια σου. Μας κούρευαν, μας μαστίγωναν, μας έκλειναν σε ένα τσουβάλι με μια γάτα μέσα και μας έριχναν στη θάλασσα. Άλλες τις χώριζαν από τα παιδιά τους, άλλες τις βίαζαν, τις άφηναν για μέρες νηστικές. Πολλές δεν άντεξαν και υπέγραψαν. Εγώ είμαι από τη Λακωνία, Μανιάτισσα, αγύριστο κεφάλι. Υπέφερα πολλά αλλά δεν υπέγραψα!
Και όχι μόνο δεν υπέγραψα, αλλά παρ΄όλα τα βασανιστήρια κατορθώσαμε και ανεβάσαμε στο Τρίκερι και μια παράσταση, τον “Προμηθέα Δεσμώτη”! Με σκηνικά, κοστούμια, μάσκες, μουσική. Το παίξαμε κοντά στην παραλία, ο χορός των Ωκεανίδων ερχόταν από τη θάλασσα. Για εμάς τις εξόριστες, ο Προμηθέας ήταν αυτός που αντιστάθηκε, αυτός που δεν υπέγραψε. Εγώ έπαιξα την Ιώ, που την κυνηγάει ένα έντομο ο “οίστρος” και την τσιμπάει κάθε τόσο κι αυτή ουρλιάζει από πόνο. Όταν το έπαιζα σκεφτόμουν όλο αυτό το ξύλο που τρώγαμε και ούρλιαζα πιο δυνατά.  Θέλεις να σου παίξω λίγο, όσο θυμάμαι;” με ρωτάει.
“Τώρα θα κρεμαστώ! Τώρα θα σκοτωθώ!” Η Ταϋγέτη στον “Παπατρέχα”
Τι θα κάνατε αν η Ταϋγέτη σας πρότεινε να σας παίξει τραγωδία; Εγώ πάντως της είπα ναι και βλαστήμαγα την τύχη μου που δεν είχα πάρει ούτε φωτογραφική μηχανή, ούτε μαγνητόφωνο. Σηκώθηκε, πήγε στο video wall, έκλεισε τον ήχο στις τηλεοράσεις και άφησε μόνο την εικόνα, στάθηκε μπροστά, συγκεντρώθηκε για λίγο και άρχισε να ουρλιάζει: “Αααχ! Αααααχ! Πάλι την άθλια με κεντά ο οίστρος! Ααααχ! Αλίμονό μου, που πάλι με τραβούν μακριοπεριπλάνητοι δρόμοι;” Μας άκουσε όλη η πολυκατοικία. Και την ώρα που έβγαζε την πιο ψηλή τσιρίδα της, χτύπησε το κουδούνι της εξώπορτας. Ήταν η κυρία από το διπλανό διαμέρισμα. “Κυρία Ταϋγέτη είστε καλά; Γιατί άκουσα κάτι φωνές” της λέει. “Δεν ήταν φωνές, ήταν ο “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου!”  της απαντάει η Ταϋγέτη περιφρονητικά. “Και σας έχω πει τόσες φορές, δεν είμαι κυρία, είμαι δεσποινίς!” συμπληρώνει και της κλείνει την πόρτα στα μούτρα! Κι όπως γυρίζει προς τα εμένα, βλέπω το πρόσωπό της να έχει αλλάξει, να έχει πάρει αυτό το μισότρελο ύφος με το πλατύ χαμόγελο και αναγνωρίζω επιτέλους την Ταϋγέτη των ελληνικών ταινιών! “Πού είχαμε μείνει;” με ρωτάει και κάθεται δίπλα μου.
Ταϋγέτη και Βασιλειάδου που ρωτάει: “Εσείς από τι πάσκετε; Μιλίγκρα;”

Έχει φτάσει η στιγμή να τη ρωτήσω, αυτό που είχα ρωτήσει και την Γεωργία Βασιλειάδου, αν θεωρεί τον εαυτό της άσχημο ή όμορφο. “Κοίτα”, μου λέει διστακτικά, “δεν με λες και πεντάμορφη, αλλά με θέλει ο φακός, έχω μια φωτογένεια, γι΄αυτό με παίρνουν στις ταινίες. Εξ΄άλλου έχω και τα ωραιότερα πόδια στον ελληνικό κινηματογράφο!” και μου δείχνει τα πόδια της, που όντως, παρά  την ηλικία της είναι αξιοθαύμαστα.”Σε ποια ταινία πρωτοεμφανιστήκατε;” “Στην “Κάλπικη Λίρα” το 1955. Μετά έπαιξα σε πολλές, που να θυμάμαι τώρα, στον “Ζηλιαρόγατο”, στο “Ενας ήρωας με παντούφλες”, στο “Θησαυρό του μακαρίτη”, στην “Χαρτορίχτρα”, στον “Παπατρέχα”, στο “Τρελός, παλαβός και Βέγγος”. Α, ο Θανάσης Βέγγος ήταν καταπληκτικός άνθρωπος, με είχε πάρει σε πολλές ταινίες. Με αγάπαγε πολύ. Και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με αγάπαγε και με βοηθούσε. Όταν γύρισα από την εξορία, κανείς δεν με έπαιρνε στο θέατρο και μόνο ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με φώναξε και μου είπε: “Πώς είσαι Ταϋγέτη οικονομικά; Κάθε 15νθήμερο που πληρώνομαι θα έρχεσαι και θα σου δίνω κάτι.” Ποιος; Ο δεξιός Κωνσταντάρας! Και ο Τίτος Βανδής, παρ΄όλο που δεν είχε να φάει, ήρθε μια μέρα και μου έφερε 80 δραχμές. Σου το λέω τώρα και βουρκώνω.”

Με την Γεωργία Βασιλειάδου και την Ξένια Καλογεροπούλου στο “Θησαυρό του μακαρίτη”

Φοβήθηκα πως η κουβέντα θα ξαναγύριζε στα πέτρινα χρόνια και για να την προλάβω, τη ρωτάω πότε να έρθω με τον φωτογράφο να την φωτογραφίσω. Πριν προλάβει να μου απαντήσει , χτυπάει το τηλέφωνο, το σηκώνει, αρχίζει να μιλάει με κάποιον και κάθε τόσο με κοιτάζει. “Μα είναι εδώ ο άνθρωπος!” την ακούω να λέει κάποια στιγμή. “Εντάξει, εντάξει, θα του το πω!” συμπληρώνει εκνευρισμένη, κλείνει το τηλέφωνο και πάνω εκεί, μου σκάει το κανόνι: “Ξέρεις, με είχαν πάρει από την τηλεόραση για να δώσω μια συνέντευξη και μου είπαν να μη πάω να δώσω πουθενά αλλού, πριν βγει στον αέρα. Μετά μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε.”

Τα πήρα στο κρανίο. Όποιος έχει δουλέψει σε κάποιο έντυπο, ξέρει καλά πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα, προγραμματισμός για κάθε θέμα και είναι δύσκολο να αλλάξει. Τι να τους έλεγα τώρα; Περιμένετε να βγει πρώτα η συνέντευξη στην τηλεόραση; Να έρθουμε δεύτεροι και καταϊδρωμένοι; Δημοσιογραφικά δεν θα είχε ενδιαφέρον. Δεν είπα τίποτα, συμφώνησα πως έτσι είναι το σωστό, πρώτα η τηλεόραση και μετά όλα τα άλλα.
Είχε νυχτώσει, επέμενε να μου κάνει το τραπέζι, δέχτηκα, δεν ήθελα να την προσβάλω, έφερε για μένα μακαρονάκι κοφτό, σκέτο, χωρίς σάλτσα και ένα μπουκάλι μπύρα. Αυτή έφαγε ένα γιαούρτι, μιλούσε συνεχώς και μου έλεγε πως δεν θα τα πει όλα στην τηλεόραση, μερικά θα τα φυλάξει αποκλειστικά για μένα. Έφαγα σιωπηλός, σηκώθηκα από τον καναπέ-κρεβάτι, της έδωσα το τηλέφωνό μου να το έχει πρόχειρο, συμφωνήσαμε μόλις τελειώσει με την τηλεόραση να με ειδοποιήσει. Στην εξώπορτα μου έβαλε ένα πεντακοσάρικο με τη βία στην τσέπη μου για να πάρω ταξί! Προσπάθησα να της το δώσω πίσω, στάθηκε αδύνατον, την χαιρέτησα και έφυγα βέρι χολοσκασμένος που θα έλεγε και η Γεωργία Βασιλειάδου.
Αργά το βράδυ με πήρε στο τηλέφωνο. “Μήπως ενοχλώ;” μου λέει ναζιάρικα. Και μου αρχίζει μια ολόκληρη ιστορία, ότι από την πρώτη στιγμή που με είδε με συμπάθησε, ότι αυτή δεν συμπαθεί εύκολα, άρα για να με συμπαθήσει πάει να πει πως είμαι καλός άνθρωπος, ότι θέλει να μιλάμε στον ενικό και άμα δεν με ενοχλεί να τα λέμε πότε-πότε τηλεφωνικά.
Και έτσι άρχισαν τα τηλεφωνήματα, τα περισσότερα αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Και τι δεν΄μου είπε σε αυτά τα τηλεφωνήματα!  Στην αρχή μιλούσε για απλά θέματα, για τον καιρό: “ούτε στη εξορία δεν είχε τέτοια ζέστη!”, για την πολιτική: “από όλους τους πολιτικούς μόνο τον Γεννηματά σέβομαι”, για τη διατροφή  μου: “είσαι χλωμός, να τρως συκώτι”. Σιγά-σιγά, με την οικειότητα που αναπτύχθηκε, μου μιλούσε, καλυμμένα στην αρχή, για άσχετα θέματα που όμως έκρυβαν έναν ερωτισμό: “πήγα στη λαϊκή και και είδα κάτι μελιτζάνες μαύρες, ωραίες, ντούρες! Κολάστηκα, μου θύμισαν ξέρεις τι, αλλά δεν τις πήρα, είχαν 100 δραχμές το κιλό.” Μετά πιο απροκάλυπτα άρχισε να μου μιλάει για τα προσωπικά της: “Είχα ένα φίλο πριν μερικά χρόνια, αλλά μόλις εμφανίστηκε το Αids του είπα να διακόψουμε. Απαπαπά! δεν το ρισκάρω! Θα βάλω κλειδαριά και θα το κλειδώσω!” Ξεκαρδιζόμασταν στα γέλια! Άρχισα κι εγώ να της εκμυστηρεύομαι διάφορα και κάποια στιγμή, τι το ήθελα; της λέω, “το ξέρεις ότι σε αγαπούν πολύ οι αδελφές;” Μικρή παύση από την άλλη μεριά του τηλεφώνου και μετά ρωτάει με περιέργεια: “Σοβαρά; και τι λένε οι αδελφοί για μένα;” ” Ότι αν σε είχε συναντήσει ο Αλμοδόβαρ, θα ήσουν πρωταγωνίστρια σε όλες του τις ταινίες.” Τον ήξερε τον Αλμοδόβαρ, είχε δει και τις ταινίες του, κολακεύτηκε. Από τότε, κάθε φορά που μου τηλεφωνούσε, κάποια στιγμή ρωτούσε: “Kαι οι αδελφοί; Τι λένε οι αδελφοί για μένα;”
Η Ταϋγετη στο Εθνικό Θέατρο με τον Δημήτρη Τσούτση.
Μετά ξεκίνησε η ιστορία της μπερτούλας. “Εχω ένα κομμάτι βελούδο και θέλω να φτιάξω μια μπερτούλα για τους ώμους, μια σαλοπέτ. Ξέρεις κανά μόδιστρο να πάω να τη ράψω;” μου λέει μια μέρα. Θυμήθηκα πως ο Μάρκελλος Νύχτας μου είχε πει σε  ανύποπτο χρόνο πόσο θαυμάζει την Ταϋγέτη και πόσο θα ήθελε να τη γνωρίσει από κοντά ” Ναι” της λέω, “ξέρω κάποιον που σε θαυμάζει πολύ και είναι και μόδιστρος, το όνομά του είναι Μάρκελλος Νύχτας.” Της έδωσα τον αριθμό του, ειδοποίησα και τον Μάρκελλο και για ένα μήνα η Ταϋγέτη σταμάτησε να με παίρνει τηλέφωνο. Είχα αρχίσει να ανησυχώ, όταν, μια μέρα, με παίρνει ο Μάρκελλος κι αρχίζει να με βρίζει: “Παύρη η ώρα που σου είπα για την Ταϋγέτη! Που να παυρίσεις και να γίνεις σαν κατράμι! Mωρή, με έχεις καταστρέψει! Με παίρνει η Ταϋγέτη τρεις φορές την ημέρα για αυτή την μπερτούλα και με έχει τρελάνει! Τη μια τη θέλει έτσι, την άλλη τη θέλει αλλιώς, δεν ξέρω τι να κάνω! Πες της κάτι κι εσύ γιατί μου έχει σπάσει τα νεύρα!”
Τι να της πω; Eίχε πεθάνει η αγαπημένη της αδελφή και μετά από αυτό, η Ταϋγέτη είχε αρχίσει να χάνει τη σπιρτάδα της, το κέφι της για ζωή, την πίστη της πως μια μέρα θα κυριαρχήσει η αγάπη και η δικαιοσύνη. Σιγά-σιγά έμπαινε στον κόσμο της άνοιας, εκεί που όλα μπερδεύονται γλυκά και τίποτα δεν έχει σημασία πια. Έτσι η συνέντευξη δεν έγινε ποτέ. Ούτε και η φωτογράφιση. Τελευταία φορά που την πήρα τηλέφωνο και μιλήσαμε ήταν στις 29 Ιουνίου του 1994, που ήταν τα γενέθλιά μας. Εκείνη γινόταν 80 ετών κι εγώ 40. “Οι αδελφοί  εύχονται χρόνια πολλά!” της λέω και την ακούω να γελάει ευχαριστημένη. “Χαχαχα! Και τι είναι σήμερα; Τι γιορτάζουμε;” ρωτάει με απορία. “Τα γενέθλιά σου Ταϋγέτη μου! Τα δικά σου και τα δικά μου! Χρόνια μας πολλά! Μήπως θέλεις να πεις  κάτι στους αδελφούς; Μήπως έχεις να κάνεις κάποια δήλωση;” Κι εκεί που κακάριζε γεμάτη χαρά, σταματάει και ακούω τη φωνή της να αλλάζει, να πάλλεται, να γίνεται άγρια και αποφασιστική: “Δήλωση; Κομματάκια να με κάνετε κερατάδες, δεν υπογράφω δήλωση!” μου λέει και μου κλείνει το τηλέφωνο!

Women’ secret: νέες συλλογές μαγιό με tropical prints

$
0
0

Τropical prints, η καλοκαιρινή τάση της women’secret που θα λατρέψεις! H νέα συλλογή Praya είναι εμπνευσμένη από παραδεισένια τροπικά τοπία. Trendy σχέδια με τετράγωνη λαιμόκοψη, tops με δέσιμο στο λαιμό σε κυρίαρχα χρώματα όπως το μαύρο και το κόκκινο υπόσχονται  τις πιο εντυπωσιακές tropical εμφανίσεις.

Περισσότερα εδώ WS PRAYA & PERFECT FIT COLLECTION

 

Φωτεινή Μπαξεβάνη: “Πολιτισμός είναι να νοιάζεσαι κάτι πέρα από τον εαυτό σου”

$
0
0

Το ευρύ κοινό την έχει ταυτίσει με κωμική ηθοποιό από τότε που έπαιζε στη διαχρονική hit σειρά Εγκλήματα, όπου απέκτησε αναγνωρισιμότητα και καθιερώθηκε ως πρωταγωνίστρια στις μετέπειτα δουλειές της! Όμως, η Φωτεινή Μπαξεβάνη είναι πολυτάλαντη: υποδύεται με την ίδια άνεση και ευκολία δραματικούς ρόλους, σκηνοθετεί και ενσαρκώνει σημαντικούς ρόλους του παγκοσμίου αλλά και ελληνικού ρεπερτορίου. Την περίοδο αυτή βρίσκεται εκτός τηλεόρασης, αλλά ερμηνεύει δύο ρόλους σε δύο εξαιρετικά έργα που έδρεψαν δάφνες, αποσπώντας ύμνους και επευφημίες από κοινό και ειδήμονες. Και τα δύο έργα κάνουν περιοδεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος και σε νησιά. Πρόκειται για το συνταρακτικό κωμικοτραγικό έργο με ένα γλυκόπικρο κείμενο του Αλεξάντερ Γκέλμαν ‘’Το Παγκάκι ‘’ που σκηνοθέτησε ο σπουδαίος Γιώργος Κιμούλης στο οποίο συνυπάρχουν επί σκηνής και δίνουν δυνατές ερμηνείες- ένα ντουέτο που έδεσε και ταίριαξε απόλυτα-ενώ παράλληλα, η ίδια, ντύνεται την ‘’Κυρά της Ρω’’ στο δραματικό μονόλογο του Γιάννη Σκαραγκά σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα. Δείτε και τα δύο έργα οπωσδήποτε και χαρείτε την Φωτεινή Μπαξεβάνη από το Α έως το Ω!

 

Αλεξάντερ Γκέλμαν: Σκληρός, ρομαντικός.

Βία: Αυτό που σε αναγκάζει να κάνεις κάτι πέρα από τις αρχές σου.

Γιώργος Κιμούλης: Μεγάλη αξία.

Διαφθορά: Σίγουρα θα μπορούσε ο κόσμος να κάνει και χωρίς αυτό.

Ευαισθησία: Εγώ.

Ζωή: Το πιο απρόβλεπτο δώρο.

Ηθοποιός: Το μέσο για να “μετακινηθεί” η ζωή έστω κι ενός θεατή.

Θέατρο: Αλήθεια.

Ιός: Δοκιμασία.

Κυρά της Ρω: Το έργο που με ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Λογοπλόκος: Ένα ταλέντο που θα ήθελα να έχω.

Μοναξιά: Μεγάλο ταξίδι.

Νοιάζομαι: Όπως πάντα. Για όλους. Τους ανθρώπους μου.

Ξένοι συγγραφείς: Γιατί όχι Έλληνες;

Όνειρα: Μυστικό δικό μου.

Πολιτισμός: Να νοιάζεσαι κάτι πέρα από τον εαυτό σου. Στάση ζωής.

Ρεαλισμός: Ποιητικός.

Σκηνή: Το σπίτι μου. Τόπος καταγωγής μαγείας της ζωής μου. Σχολείο.

Το Παγκάκι: Πρώτη σκηνική συνάντηση με τον σπουδαίο Γιώργο Κιμούλη.

Υπογραφή: Απόφαση.

Φώτα: Εκεί που αναδεικνύεται η σκιά.

Χαρμόσυνος: Η ευχή μου.
Ψυχή: Υγεία.

Ωραία παράσταση: Η τόλμη να δείξεις ποιος πραγματικά είσαι.

«Η Αθήνα τη νύχτα – restart» στο Υπαίθριο Δημοτικό θέατρο Ζωγράφου

$
0
0

Με οδηγό τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, τραγούδια που σημάδεψαν την εποχή της αθωότητας, μεγαλώνοντας γενιές και γενιές Ελλήνων, η παράσταση με τίτλο «Η Αθήνα τη νύχτα – restart», επιχειρεί ένα ταξίδι στα περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα.
Ένα βήμα δρόμος, πολλών δεκαετιών δρασκελιά, με την Ερωφίλη και την Αργυρώ Καπαρού, την Πέμπτη 16 Ιουλίου στο Υπαίθριο Δημοτικό θέατρο Ζωγράφου.

Την έρευνα και τα κείμενα υπογράφει η Σοφία Αδαμίδου, την σκηνοθετική επιμέλεια η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αμαλία Καβάλη και Σήφης Πολυζωίδης.

Η παράσταση ξεκινάει κάπου το ’54 και φτάνει στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Τότε που όπως λέει ο Χατζιδάκις «το φεγγάρι ήταν κάτι σαν μαγικός κήπος και οι αστροναύτες δεν είχαν τραυματίσει θανάσιμα την παραδοσιακή μας αντίληψη περί Σελήνης». Αξίζει μια βόλτα εκεί πάνω.

Μια βόλτα στην Αθήνα που επούλωνε σιγά – σιγά τις πληγές των δύο προηγούμενων δεκαετιών,  που στα σαλόνια υπήρχαν ακόμη ανθοστήλες και κάθε οικογένεια είχε έναν, τουλάχιστον ναυτικό. Μια βόλτα στις νύχτες που η Αθήνα διασκέδαζε, σα να ήθελε να ξορκίσει το σπαραγμό και την εξαθλίωση που είχε βιώσει. Μια βόλτα στις μέρες που ήταν γεμάτες ζωή, οι νύχτες μύριζαν γιασεμί και αγιόκλημα και οι γείτονες ήταν σχεδόν οικογένεια. Μια βόλτα, συντροφιά με τραγούδια που μιλάνε για αγάπη, έρωτα, απογοήτευση, πάθος, χαρά, τραγούδια με αρχοντιά και μπέσα, τραγούδια που σε μερακλώνουν, σε ανεβάζουν σε ρίχνουν, τραγούδια όμορφα. Μια βόλτα μέσα από ασπρόμαυρες εικόνες της Αθήνας, που έχει πάντα τη γεύση που της δίνεις, έχει το χρώμα που της δίνεις, έχει ένταση, είναι δύσκολη και εύκολη. Είναι παιχνίδι, είναι χαρά και λύπη. Έχει δάκρυα και γέλια. Έχει εχθρούς και φίλους. Αγκάθια και ρόδα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενα – Έρευνα: Σοφία Αδαμίδου

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Τραγούδια ερμηνεύουν η Ερωφίλη και η Αργυρώ Καπαρού

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Αμαλία Καβάλη, Σήφης Πολυζωίδης

Στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας, στην κιθάρα ο Δημήτρης Παπαλάμπρου

Σκηνογραφική και Φωτιστική Επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Διεύθυνση: Υπαίθριο Δημοτικό θέατρο Ζωγράφου (Γ.Ζωγράφου 17, είσοδος από πλατεία Αγ. Γεωργίου)

Η είσοδος είναι ελεύθερη, οι κρατήσεις των θέσεων θα υλοποιηθούν με το πρωτοποριακό σύστημα δήλωσης συμμετοχής/ακυρώσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

https://booking.open1.eu/zografos-politismos

όπου o κάθε ενδιαφερόμενος από το κινητό ή τον υπολογιστή του, μπορεί να δηλώσει την συμμετοχή στην αντίστοιχη συναυλία που επιθυμεί.

Οσοι δεν έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση, μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή τους με επικοινωνία στο τηλέφωνο 211-8002911 (ώρες 08.00-16.00)

Είσοδος ελεύθερη – ώρα έναρξης 21.00

(η είσοδος στους χώρους ξεκινάει μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.)

Νοσταλγικό &καλοκαιρινό “Καρέ του έρωτα”από τον Γιώργο Φρατζεσκάκη

$
0
0

Στην ατμόσφαιρα και την εποχή της ξένοιαστης και πολύχρωμης δεκαετίας του ’70 μας μεταφέρει η φετινή καλοκαιρινή παράσταση “Το καρέ του έρωτα”, που ανεβάζει ο Γιώργος Φρατζεσκάκης.
Πίσω, στα φαντεζί κοστούμια, τα ποπ τραγούδια, τα χρωματιστά φώτα και τις λαμπερές επιγραφές των καλοκαιρινών θεάτρων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.


Ο Κώστας Πρετεντέρης, ο “μετρ” της κωμικής ατάκας, σημαδεύει με την εξαιρετική πένα του, από τη δεκαετία του ’50 και μετά, την ελληνική κωμωδία και όχι μόνο.
Στο “Καρέ του έρωτα” συνθέτει την ανώδυνη γελοιογραφία ενός κοσμικού μικρόκοσμου μπερδεύοντας τις ταυτότητες κι ανακατεύοντας τα ζευγάρια, τα κοινωνικά στρώματα και τις γλώσσες.

Μια φιλική συντροφιά, περνάει την ώρα της με ερωτικές, οικονομικές, συζυγικές και αστυνομικές ίντριγκες, σ’ ένα κοσμοπολίτικο νησί, κι ο θεατής απολαμβάνει “τη διασκέδαση μέσα στη διασκέδαση”.

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΤΖΕΣΚΑΚΗΣ
Σκηνικό: ALPHONSO THIABY
Κοστούμια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΤΖΕΣΚΑΚΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΑΣΠΑΡΗ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΕΛΕΝΗ ΒΟΥΤΥΡΑ
Φωτογραφίες: ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΡΗΣΤΑΚΟΥ
Artwork: ΛΟΥΚΑΣ ΜΕΛΑΣ
Επικοινωνία: ΣΠΥΡΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ

Πρωταγωνιστούν:
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΚΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΖΕΚΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΑΣΠΑΡΗ
Φιλική συμμετοχή: ΝΕΛΛΗ ΓΚΙΝΗ

Ο Γιάννης Πρετεντέρης προσφέρει τα δικαιώματα του έργου του πατέρα του, στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18 & 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020 / 21:00
ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Η μεγαλύτερη 80s και 90s παρέα έρχεται στη Θεσσαλονίκη

$
0
0

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, κρατήστε την ημερομηνία γιατί η μεγαλύτερη 80s και 90s παρέα έρχεται στην Θεσσαλονίκη για να μας φέρει το καλοκαίρι σε μια βραδιά με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους!

Για να εμπεδώσουμε καλά τη χαρά την τρέλα και την ανεμελιά που απλόχερα μοιράζουν
με τις αξέχαστες τραγουδάρες τους! Λατρεμένα ανεπανάληπτα τραγούδια παιδικών εφηβικών φοιτητικών χρόνων και θετική διάθεση μέχρι το πρωί!


Ετοιμαστείτε για…
«Πάμε για τρέλες στις Σεϊχέλες» «Μελισσούλα»
«Τσάι με Λεμόνι» «Στοιχηματίζω»
«Του Αιγαίου τα Μπλούζ» «Αυτό το καλοκαίρι»
«Ροζ Μπικίνι» «Θωρακισμένη μερσεντές»
«Κατερίνα» «Αγκαλίτσες και φιλάκια» «Πους Απς»
«Αλαλούμ» «Με την πρώτη ματιά» «Δώσε μου ένα φιλί»
«Μια σου λέξη» «Κάνε και εσύ μια τρέλα»
«Η κόρη του περιπτερά» και πολλά πολλά άλλα !!!!!!
η
Μύλος open air Βαβυλωνια
Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία
Ώρα προσέλευσης: 20:00
Ώρα έναρξης 21:00
————————————————————————————————–
Ταμείο: 15€, Προπώληση: 12€
Σημεία Προπώλησης
– Σάρωθρον, Cafe bar (Κατούνη 17,Λαδάδικα)
– Διώροφον, Cafe bar (Κερασούντος 81, Καλαμαριά)
Και ιντερνετικα: 123tickets.gr https://bit.ly/2NQLCtt
—————————————————————————————————————
Αποστολή στο inbox της σελίδας Mylos Club Thessaloniki  στο fb με το όνομά σας, τηλέφωνο και αριθμό ατόμων.
Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε στο 2310.510081
Το εισιτήριο είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνει ποτό.
Η συναυλία πραγματοποιείται κάτω από τα μέτρα προστασίας που εχει αναγγείλει το υπουργείο.
H τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας αποτελεί μέριμνα όλων μας. Ο χώρος υποδέχεται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές .
Το κοινό συστήνεται να  χρησιμοποιεί αντισηπτικό διάλυμα κατά την είσοδο και έξοδό του από το χώρο της εκδήλωσης καθώς και να τηρεί αποστάσεις 1,5 μέτρου στις ουρές των εκδοτηρίων όσο και των bar.
Επικοινωνία, Γραφείο τύπου: Μαριλού Φυντανίδου

Viewing all 36617 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>