Quantcast
Channel: Cosmopoliti.com –Χριστίνα Πολίτη
Viewing all 36042 articles
Browse latest View live

Εδώ Ουρανός: πανελλήνια πρώτη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

$
0
0

mail (3)

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη, το έργο της Αγλαΐα Βετεράνι (Aglaja Veteranyi) «Εδώ Ουρανός», σε μετάφραση Σοφίας Γεωργακοπούλου και σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Η νέα παραγωγή θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, στο Φουαγιέ του Θέατρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

mail

Η τρομερή ερώτηση που κρύβει ο πρωτότυπος τίτλος του έργου «Warum das Kind in der Polenta kocht» (Γιατί βράζει το παιδί στην πολέντα😉 της Αγλαΐα Βετεράνι αντανακλά το παραμυθικό υπόβαθρο του έργου, που αξιοποιεί τον χώρο του μύθου για να αναδείξει την αγριότητα της ζωής. Έχοντας εγκαταλείψει την πατρίδα προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, ταξιδεύοντας με το τσίρκο και ψάχνοντας την ασφάλεια, την τρυφερότητα και την ελπίδα, η πρωταγωνίστρια έρχεται αντιμέτωπη με τον σκληρό κόσμο των μεγάλων. Μέσα από τη δική της νεανική κι ευαίσθητη ματιά ο αναγνώστης / θεατής, ακολουθεί τους δύσβατους δρόμους αναγνώρισης και ερμηνείας της πραγματικότητας με την οποία ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι: την αδιαφορία, τις προλήψεις, την κακομεταχείριση, την αδικία, τη δυσκολία επικοινωνίας, τις βαθιές παθογένειες της οικογένειας αλλά και της κοινωνίας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗ | Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως και Κυριακή στις 21:15

mail (4)

Αγλαΐα Βετεράνι

Η Αγλαΐα Βετεράνι γεννήθηκε το 1962 στο Βουκουρέστι, κόρη μιας αρτίστας και ενός κλόουν και αρτίστα, με τους οποίους ήδη από το 1965 άρχισε να εμφανίζεται στη σκηνή του τσίρκου. Το 1967 η οικογένεια εγκατέλειψε τη Ρουμανία και πήγε στην Ελβετία. Τα επόμενα δέκα χρόνια ακολούθησαν μεγάλα ταξίδια με εμφανίσεις σε τσίρκο και βαριετέ στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Μετά την επιστροφή στην Ελβετία το 1978, η Αγλαΐα Βετεράνι άρχισε να αυτό-μορφώνεται και από το 1979 ως το 1982 σπούδασε ηθοποιός στη Θεατρική Ομάδα Ζυρίχης (Schauspiel-Gemeinschaft Zürich). Εκείνη την εποχή έγραψε και τα πρώτα της λογοτεχνικά κείμενα. Από το 1982 δούλεψε ως ηθοποιός και από το 1988 ήταν συνδιευθύντρια της Θεατρικής Ομάδας Ζυρίχης. Εκτός από τις πολλές ανεξάρτητες θεατρικές παραστάσεις που ανέβασε, ίδρυσε και δύο ομάδες περφόρμανς, με τις οποίες πραγματοποίησε πολλές θεατρικές παραγωγές: «Die Wortpumpe» [Αντλία λέξεων]  μαζί με τον Ρενέ Ομπερχόλτσερ (1993-1996) και «Die Engelsmaschine» [Αγγελική μηχανή] μαζί με τον Γιενς Νίλσεν (1996-2002). Παράλληλα δημοσίευε σύντομα διηγήματα σε ανθολογίες, λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Έγινε διεθνώς γνωστή με το αυτοβιογραφικό κείμενο μυθοπλασίας Γιατί βράζει το παιδί μέσα στην πολέντα (Warum das Kind in der Polenta kocht, εκδόσεις DVA, 1999).

Η Αγλαΐα Βετεράνι αυτοκτόνησε στις 3 Φεβρουαρίου 2002 στη Ζυρίχη. Μετά θάνατον εκδόθηκαν δύο ακόμη βιβλία της, το μυθιστόρημα Das Regal der letzten Atemzüge [Το ράφι των τελευταίων αναπνοών], εκδόσεις DVA, 2002 και η συλλογή διηγημάτων Vom geräumten Meer, den gemieteten Socken und Frau Butter [Για την αδειασμένη θάλασσα, τις νοικιασμένες κάλτσες και την κυρία Μπούτερ], εκδόσεις DVA, 2004.

mail (2)

«ΕΔΩ ΟΥΡΑΝΟΣ» της Αγλαΐα Βετεράνι (Aglaja Veteranyi)

ΦΟΥΑΓΙΕ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗ: Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως και Κυριακή στις 21:15

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Σοφία Γεωργακοπούλου, Διασκευή-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Σίμος Κακάλας, Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας, Μάσκες: Μάρθα Φωκά, Κούκλες: Στάθης Μαρκόπουλος, Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής, Video/Video Mapping: Κλεάνθης Καραπιπέρης, Βοηθός σκηνοθέτη-Διασκευή-Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Καλακίδης, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη

Παίζουν: Στεφανία Ζώρα, Γιώργος Κολοβός, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Γιάννης Τσεμπερλίδης

mail (1)


Η πρώτη γυναίκα που πήρε Νόμπελ

$
0
0

IMG_3247-2

Και εκτός από το Νόμπελ, ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στην Σορβόννη. Επίσης να σας πω ότι παντρεύτηκε χωρίς δακτυλίδι και έκανε μήνα του μέλιτος με ποδήλατο. Τι άλλο να πει κανείς μετά απ΄ αυτά για την Μαρία Κιουρί; Ότι ανακάλυψε το Ράδιο και το Πολώνιο;

 currii7

Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie), γεννήθηκε 7 Νοεμβρίου 1867 και πέθανε 4 Ιουλίου 1934. Ήταν Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία . Ήταν η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή και ως Μαντάμ Κιουρί.

6Dwpw7o5da2zMrWu7pWB

Η Μαρία Σκλοντόφσκα γεννήθηκε το 1867 στη Βαρσοβία και ήταν το πέμπτο παιδί μιας ευκατάστατης οικογένειας. Από μικρή έδειξε έφεση στις θετικές επιστήμες και έτσι το 1891, σε ηλικία 24 ετών, μετακόμισε στο σπίτι τής μεγαλύτερης αδελφής της, στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή Θετικών επιστημών του πανεπιστημίου της Σορβόνης. Συνάντησε για πρώτη φορά τον Πιέρ Κιουρί τον Φεβρουάριο του 1894. Στην αρχή της γνωριμίας τους αναπτύχθηκε αμοιβαίος αλληλοσεβασμός που εξελίχθηκε σε βαθύτερο αίσθημα. Τον Μάιο του 1894 της έκανε πρόταση γάμου αλλά εκείνη απάντησε αρνητικά…..

Διαβάστε την συνέχεια εδώ  https://bit.ly/2HEElZD

Pierre and Marie Curie with their bicycles.

Τα 10 χαρακτηριστικά της τέλειας γυναίκας (σύμφωνα με τους άντρες)

$
0
0
wp101
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που ψάχνουν οι άντρες στην γυναίκα των ονείρων τους; Διαβάστε παρακάτω για να δείτε αν είστε εκείνη η καταπληκτική κοπέλα που περιγράφουν!
3317_sharon_stone

Είναι ανεξάρτητη

Κανείς δεν μπαίνει σε μια σχέση να κάνει babysitting. Αν λοιπόν είχε μια δύσκολο μέρα στην δουλειά είναι πολύ ωραίο να έχει έναν δυνατό ώμο για να κλάψει. Αργά ή γρήγορα όμως, αν διαπιστώσετε πώς δεν λειτουργεί χωρίς εσάς, το πιθανότερο είναι να αισθανθείτε ασφυξία και να τρέξετε προς την πλησιέστερη έξοδο.

Η ανεξαρτησία είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη σχέση, τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα. Θα διαπιστώσετε ότι ακόμα την μαθαίνετε ακόμα κι αν έχουν περάσει πολλά χρόνια που είστε μαζί, αν έχετε και οι δυο ενδιαφέροντα και δεσμεύσεις έξω από τη σχέση σας.

Είναι έξυπνη

Η καθημερινότητα με μια Bimbo γυναίκα, πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε ρουτίνα και μετά έρχεται η πλήξη. Μια πραγματικά όμως έξυπνη γυναίκα με την οποία ένας άντρας μπορεί να συνδεθεί διανοητικά, είναι πάντα ελκυστική.

Μια έξυπνη γυναίκα μπορεί συνέχεια να εκπλήσσει και να κρατάει σε εγρήγορση έναν άντρα. Δεν θα τον αφήσει να βαρεθεί ή να εφυσηχαστεί . Εκτός αυτού είναι ωραίο για να ένα ζευγάρι να μπορεί να μιλάει σε ένα κρεβάτι και όχι μόνο να κάνει σεξ.

cindycrawford_p108-109

Είναι σέξι

Όχι με τη γενική έννοια της λέξης αλλά η σεξουαλικότητά της να είναι συμβατή με εκείνη του συντρόφου της. Για παράδειγμα εάν σε έναν άντρα αρέσουν οι γυναίκες με καμπύλες αλλά η καλή του είναι skinny, τότε αυτό είναι πρόβλημα. Κάποιος από τους δύο συμβιβάζεται και δεν έχει αυτό που πραγματικά ποθεί. Όχι πώς αυτό δεν ισορροπείται με άλλα χαρίσματα , αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πώς σε λίγο καιρό δεν θα ψάχνει για κάτι άλλο.

Μας ελκύει

Ναι είναι προφανές, αλλά παρ ‘όλα αυτά είναι σημαντικό. Η τέλεια γυναίκα θέλει να δείχνει υπέροχη όχι μόνο για τον σύντροφο της αλλά και για τον εαυτό της. Και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ένας κλώνος της Heidi Klum. Η αμοιβαία έλξη είναι αυτό που δίνει διάρκεια στη σχέση.

Μας σέβεται

Η σύντροφος πρέπει να δείχνει σεβασμό, διαφορετικά θα αναρωτιέται ο εκάστοτε σύντροφος γιατί παραμένει σε αυτή τη σχέση (σε περίπτωση που δεν υπάρχει σεβασμός.) Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η τέλεια γυναίκα αφιερώνει χρόνο για να ακούσει έναν άντρα, ακόμα κι αν διαφωνεί μαζί του.

Η τέλεια γυναίκα θα κρατήσει επίσης για τον εαυτό της τις πιο προσωπικές στιγμές και δεν θα τις μοιραστεί με πρόθυμο ακροατήριο ή κοινό (που πάντα υπάρχει.)

Το κλειδί βέβαια εδώ είναι ο σεβασμός να είναι αμοιβαίος και να μην αισθάνεται κανένας σύντροφος προσβεβλημένος. Ο χρυσός κανόνας είναι να σέβεται ο ένας την άποψη του άλλου.

1864_catherine_deneuve

Είμαστε ο άντρας αυτής της σχέσης

Σε κανέναν άντρα δεν αρέσει να συνάπτει σχέση με μια γυναίκα που τον ταΐζει τυρί cottage και φρούτα για πρωινό σε αντάλλαγμα μια βραδιά poker με τους φίλους του – και ακόμα κι αυτοί που το δέχονται, δεν είναι για πολύ. Αργά ή γρήγορα θα καταλήξει εκείνος να δυσφορεί.

Η τέλεια γυναίκα (για τους άντρες πάντα) είναι εκείνη που δεν έχει πρόβλημα ο καλός της να παίζει poker όλο το βράδυ με τους φίλους τους και προσφέρει μάλιστα σάντουιτς από τα χεράκια της και ποτήρια με μπύρες.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να κατανοήσουμε πώς οι άντρες και οι γυναίκες είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας αλλά σημασία έχει πάντα ο εκάστοτε σύντροφος να μας επιτρέπει να είμαστε ο εαυτός μας. Ακριβώς όπως δεν αρέσει στις γυναίκες η ιδέα να στερούνται τα ψώνια με την κολλητή τους έτσι και στους άντρες δεν αρέσει να στερούνται τα φιλαράκια τους για χάρη της.

Γκρινιάζει μόνο όταν υπάρχει λόγος

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε γνωρίσει κανέναν άντρα που να άλλαξε την συμπεριφορά του μόνο και μόνο επειδή η φίλη του γκρινιάζει. Η τέλεια γυναίκα το γνωρίζει αυτό και επιλέγει τις μάχες που θα δώσει με σύνεση. Ξέρει πότε μπορεί να εκνευριστεί και ξέρει πότε πρέπει να κάνει τη χαζή και να το αφήσει να περάσει.

Ωστόσο αν μένετε μαζί και περνάτε όλη τη νύχτα έξω χωρίς καν να πάρετε ένα τηλέφωνο, τότε προφανώς οδεύεται προς την καταστροφή και προκαλείτε την τύχη σας.

Τα πηγαίνει καλά με φίλους και οικογένειά

Η τέλεια γυναίκα προσπαθεί να τα πηγαίνει καλά με τους φίλους και την οικογένεια του συντρόφου της ή έστω κάνει μια προσπάθεια.

Μας αγαπάει

Εάν έχετε βρει μια γυναίκα που σας αγαπάει για αυτό που είστε και όχι για αυτό που προσποιείστε ότι είστε, τότε δεν πρέπει να τη χάσετε. Φυσικά ο καθένας έχει διάφορες ενοχλητικές συνήθειες αλλά αν είναι πραγματικά ερωτευμένη, θα είναι σε θέση να αγαπήσει ακόμα κι εκείνες τις ενοχλητικές συνήθειες.

Προσπαθεί να μας κάνει καλύτερο άνθρωπο

Δεν χρειάζεται να πει ή να κάνει κάτι, απλά με τον τρόπο της τα καταφέρνει. Αν ξαφνικά αισθάνεστε άσχημα για τον τρόπο που συμπεριφερόσασταν στην αδερφή σας όταν ήσασταν νεότεροι ή θέλετε να βάλετε σε μια τάξη τα οικονομικά σας, που τα ‘χετε κάνει θάλασσα, ίσως δεν χρειάζεται να σκεφτείτε ποιο είναι το κίνητρο. Προφανώς είναι η αγάπη.

Monica_Belluci-6

 

Harriet Tubman: ποια ήταν η γυναίκα που την φώναζαν Μωυσή

$
0
0
IMG_2765
Την φώναζαν Μωυσή  γιατί απελευθέρωσε εκατοντάδες σκλάβους, βοηθώντας την απόδραση τους, οργανώνοντας ένα δίκτυο ασφαλών καταφυγίων στη μεγάλη πορεία από τις νότιες Πολιτείες στον ελεύθερο Βορρά . Η ίδια ήταν η πρώτη που, ακολουθώντας τον Πολικό Αστέρα, έφτασε στην πολυπόθητη ελευθερία, φοβούμενη ότι θα πέσει σε χειρότερα χέρια από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, που πέθανε. Αυτός, της είχε πετάξει ένα βάρος 5 κιλών στο κεφάλι όταν αρνήθηκε να τον βοηθήσει για να δέσει ένα άλλο σκλάβο προκαλώντας της από τότε πονοκεφάλους, βαθείς ύπνους και παραισθήσεις (ή “οράματα”).

Portrait of abolitionist Harriet Tubman

H Harriet Tubman, κόρη σκλάβων, γεννήθηκε το 1820 και πέθανε το 1913 και η επιχείρηση που οργάνωσε για να βοηθήσει πάμπολλους άλλους σκλάβους να γλιτώσουν ονομάστηκε Υπόγειος Σιδηρόδρομος. Όταν η ίδια κατάλαβε ότι είχε περάσει τη γραμμή που χώριζε τον αμερικανικό Νότο με τις φυτείες και τη σκλαβιά από τις βόρειες βιομηχανικές και πιο προοδευτικές πολιτείες, είπε: κοίταξα τα χέρια μου για να δω αν είμαι ο ίδιος άνθρωπος. Υπήρχε τέτοια δόξα σε όλα: ο ήλιος έλαμπε χρυσός ανάμεσα στα δέντρα και στα χωράφια. Αισθανόμουν ότι ήμουν στον Παράδεισο.

larson

Όταν έφτασε στη Φιλαδέλφεια άρχισε να προσπαθεί να φέρει τους συγγενείς της και όσους άλλους απευθύνονταν σε αυτή. Παρά την τεράστια αμοιβή για τη σύλληψη της έκανε πολλά και επικίνδυνα ταξίδια πίσω στην ‘κόλαση’ για να βοηθήσει και άλλους.

mamamoses3

Στον αμερικανικό Εμφύλιο εργάστηκε ως νοσοκόμα, μαγείρισσα και κατάσκοπος και μετά αποσύρθηκε στη φάρμα που της είχε πουλήσει ένας γερουσιαστής, ο οποίος ήταν υπέρ της κατάργησης της δουλείας. Υιοθέτησε ένα παιδάκι και πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 93 ετών, ενώ η κηδεία της συνοδεύονταν από πλήρεις στρατιωτικές τιμές. Πολλά σχολεία στις ΗΠΑ έχουν πάρει το όνομα της και το σπίτι της έγινε μουσείο.

kxnp14r

Η ακτιβίστρια Harriet Tubman είχε πει: Νομίζω ότι πολλοί ιδιοκτήτες σκλάβων θα πάνε στον παράδεισο επειδή απλώς δεν ξέρουν αλλιώς. Έτσι έχουν μεγαλώσει, αυτό ξέρουνΕλευθέρωσα 1000 σκλάβους και θα μπορούσα να ελευθερώσω χίλιους ακόμα, αν μόνο ήξεραν ότι είναι σκλάβοι.

Γυναίκες στην κρίση του ’30: «Δεν πεινάσαμε, αλλά ζήσαμε λιτά χωρίς πολυτέλειες»

$
0
0

 

uwrf_soccer_1930

Το 1933, στο βιβλίο της Εξαρτάται από τις Γυναίκες, η Έλινορ Ρούσβελτ, σύζυγος του Αμερικανού προέδρου και μία από τις πιο ισχυρές και δραστήριες πολιτικά γυναίκες του 20ου αιώνα, τιμούσε τις Αμερικανίδες που βοήθησαν να βγει η χώρα τους από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ως τότε ιστορία της: the Great Depression που μπορεί να μεταφραστεί και ως Η Μεγάλη Κατάθλιψη, άρχισε το 1930 και κράτησε για μερικές χώρες μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’40 με προμήνυμα τη Μαύρη Τρίτη του ’29, όταν το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέρρευσε.
«Οι γυναίκες ξέρουν ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και οι αναγκαιότητες της να αντιμετωπιστούν. Το δικό τους κουράγιο και αποφασιστικότητα μας έχει βγάλει από χειρότερες καταστροφές». Αν και στην περίπτωση αυτή βοήθησε η μεταστροφή της βιομηχανίας για τις ανάγκες του πολέμου, η συνεισφορά του γυναικείου πληθυσμού ήταν καθοριστικής σημασίας.

article-1248066-0821F837000005DC-510_468x367

«Δεν πεινάσαμε, αλλά ζήσαμε λιτά, χωρίς πολυτέλειες». Αυτή η φράση είναι η επιτομή της εμπειρίας πολλών αμερικανικών οικογενειών εκείνη την περίοδο. Γλίτωσαν από την ένδεια αλλά δυσκολεύτηκαν να τα βγάλουν πέρα. Η τυπική νοικοκυρά της δεκαετίας του ’30 έχει σύζυγο που ακόμη δουλεύει αλλά ο μισθός του έχει περικοπεί δραστικά, προκειμένου να κρατήσει τη δουλειά του. Αν ο σύζυγος έχανε τη δουλειά του, συχνά η οικογένεια είχε αρκετές καβάτζες και δεν χρειαζόταν να καταφύγει στην πρόνοια ή να χάσει τα πάντα.

Το διάστημα 1935-36, το μέσο ετήσιο εισόδημα ήταν 1160 δολάρια (μεγαλύτερης αξίας από τα σημερινά) που σήμαινε 20-25 δολάρια την εβδομάδα για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες της οικογένειας και σπάνια περίσσευε κάτι για το σινεμά που ήταν η πιο λαϊκή διασκέδαση. Οι γυναίκες σαν διαχειρίστριες του σπιτιού καμιά φορά αγόραζαν μπαγιάτικο ψωμί για φθηνότερο. Κάποιο ατύχημα ή ασθένεια δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τα τεντωμένα οικονομικά τους.

did-women-wear-during-1930s_e3afa1b1fc6a100a

«Περνούσαμε τη ζωή μέρα με την ημέρα». Η εμπειρία των 2 φύλων διέφερε: οι άντρες είχαν κοινωνικοποιηθεί θεωρώντας τους εαυτούς τους ως αποκλειστικούς προμηθευτές της οικογένειας. Όταν απολύονταν αισθάνονταν αποτυχημένοι, έχαναν την αίσθηση του χρόνου και περιφέρονταν άσκοπα στους δρόμους και τα μπαρ. Από την άλλη, οι γυναίκες ενδυναμώθηκαν καθώς έπρεπε να σκαρφιστούν διάφορα για να τα καταφέρουν. Όμως ανάμεσα στις ρουτίνες του μαγειρέματος, καθαριότητας και οικιακής επισκευής (που τις κρατούσαν σε εγρήγορση) προστέθηκε και η μαζική έξοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας καθώς οι περισσότεροι άντρες βρίσκονταν στα διάφορα μέτωπα του φρικιαστικού 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

woman

Οι καριέρες που ήταν διαθέσιμες τότε ήταν σε λιγότερο βαθμό επιτελικές και καινοτόμες: γραμματείς, χειριστές τηλεφωνικών κέντρων, αλλά και δασκάλες, νοσοκόμες, κοινωνικές λειτουργοί, με δύο λόγια δομικές και απαραίτητες προκειμένου να υπάρχει η έννοια της κοινωνίας σαν κάτι παραπάνω από αγέλη. Εργάτριες σε εργοστάσια, υπάλληλοι σε καταστήματα, ενώ οι έγχρωμες γυναίκες (ακόμη πιο αποκλεισμένη ομάδα) απασχολήθηκαν μαζικά σαν οικιακές βοηθοί.

2

Πληρώνονταν σίγουρα λιγότερο από τους άντρες για την ίδια δουλειά. Αν και οι περισσότερες αγωνίζονταν για να επιβιώσουν, υπήρχαν κάποιες που δούλευαν για να διατηρήσουν μερικές «ανέσεις», όπως το φούρνο γκαζιού, τα ηλεκτρικά φώτα ή το σχολείο του παιδιού. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, αλλά οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι ο πυρήνας της ζωής, της οικογένειας και της κοινωνικής εξέλιξης.

Lillian_Gish_in_Bed_-_Nell_Dorr_cca_1930_Massillon_2x

Οι ωραιότερες Eλληνίδες στη “Γυναίκα”

$
0
0

melina merkoyrh

Το πιο αγαπημένο γυναικείο περιοδικό φιλοξένησε στα εξώφυλλά του, τις πιο ωραίες Ελληνίδες. Ας δούμε μερικές, με πρώτη τη Μελίνα Μερκούρη λίγο πριν γνωρίσει τη μεγάλη δόξα με την Στέλλα.

;222

Η δική μας Υακίνθη Καραβίτη-Πολίτη, κομψοτάτη και ωραιοτάτη

;77

Η Ζωή Λάσκαρη σε εξώφυλλο… καρναβαλιού!

;14

Η Ρίκα Διαλυνά σε αποκριάτικο εξώφυλλο

;7754

Η Μάρθα Καραγιάννη, η Μις Μπικίνι του Ελληνικού σινεμά με μπικίνι!

aliki

H Aλίκη Βουγιουκλάκη πριν γίνει εντελώς ξανθιά!

;2

Η Μάρω Κοντού το 1961, όπως τη συνέλαβε ο φακός του περιοδικού, σε μια εκδρομή της στο Μαρούσι!

;1

Πλάι σ΄ένα μπουκέτο ανοιξιάτικα λουλούδια, ένα όμορφο κοριτσίστικο πρόσωπο: η Τζένη Καρέζη.

;7

H Έλενα Ναθαναήλ σε χαρακτηριστικό εξώφυλλο του 1969

anna bissh

 

Η  Άννα Βίσση  με ταγιέρ Βαλεντίνο.

;22

Η Αγάπη Πολίτη τον Απρίλιο του 1996, σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εξώφυλλα του περιοδικού.

;6

Όμορφα κορίτσια -που παραμένουν όμορφα και σήμερα- πριν 26 χρόνια!

;4

Μάιος του 2004, η Ελένη Μενεγάκη στο εξώφυλλο, ως νικήτρια της μητρότητας, του έρωτα και των τηλεθεατών.

 

Κυριακή της Ορθοδοξίας

$
0
0

sun-of-orthodoxy-2

Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Α’ Νηστειών) ονομάζεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, που σηματοδότησε το τέλος της Εικονομαχίας (726-843), της πολιτικοθρησκευτικής διαμάχης που συντάραξε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και απείλησε τη συνοχή της.

Στην πανηγυρική λειτουργία της ημέρας στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας παρίσταται από την εποχή του βασιλιά Γεωργίου Α’ ο εκάστοτε ανώτατος άρχοντας της χώρας (από τη Μεταπολίτευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και απαγγέλει το «Σύμβολο της Πίστεως» («Πιστεύω»), συνεχίζοντας μία παράδοση αιώνων, που κρατά από το Βυζάντιο.

 Η μέρα αυτή είναι μέρα νηστείας για την Ορθοδοξία. Τρώμε δηλαδή: Λαχανικά, όσπρια, πατάτες, ζυμαρικά, ξηρούς καρπούς,  ελιές, φρούτα, ψάρι. Δεν τρώμε λάδι, πίνουμε κρασί και οινοπνευματώδη ποτά, μόνο τις μέρες που τρώμε τουλάχιστον το λάδι, επιτρέπονται το κρασί και τα οινοπνευματώδη.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Ορθοδοξία και Ορθόδοξος.

Κερδίστε προσκλήσεις για την “Πόρνη από πάνω”με την Κατερίνα Διδασκάλου

$
0
0

816-1

Το Cosmopoliti εξασφάλισε για τους αναγνώστες του διπλές προσκλήσεις για την παράσταση H πόρνη από πάνω με την Κατερίνα Διδασκάλου τη Δευτέρα 9/3  στις 20:00 και την Τρίτη 10/3 στις 21:00 στο θέατρο Coronet . Για να τις διεκδικήσετε, γράψτε το ονοματεπώνυμό σας  και την ημέρα επιλογής (πχ. Μαρία Παππά, Τρίτη) εδώ ή στη σελίδα μας στο Facebook και αυτόματα μπαίνετε στην κλήρωση. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο inbox ή με e-mail. Καλή επιτυχία!

Η Ερατώ – η νοικοκυρά από κάτω – μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα, ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε, η ζωή της αλλάζει με ένα μαγικό τρόπο.

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας, που μας ταξιδεύει για 90 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα, για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη!

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός

Μουσική Επιμέλεια: Μιχάλης Ρουμπής, Ιωάννης – Ιόλαος Μανιάτης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Ρουμπής

Φωτογραφίες: Ανδρέας Αίσωπος

Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία

CORONET THEATER
Φρύνης 11, Παγκράτι, 11634 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 7012123 – 210 7012511

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Οι θεατές του Θεάτρου CORONET μπορούν να σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους στο Parking Αυτοκινήτων παραπλεύρως του θεάτρου, με είσοδο από την οδό ΑΣΠΑΣΙΑΣ 5 (Εμπορικό Κέντρο Athens Millenium), στην Προνομιακή Τιμή των 5,00€ για όσο χρόνο παραμονής χρειασθούν. (Με την επίδειξη του Εισιτηρίου)

ΜΜΜ
Εάν χρησιμοποιήσετε ΜΜΜ, οι γραμμές που εξυπηρετούν τη μετάβαση στο Θέατρο είναι οι παρακάτω:
• Λεωφορεία: 211, 203, 204
• Τρόλεϊ: 2, 11


Θεές του Χόλιγουντ: Εlizabeth Τaylor

$
0
0

Elizabeth-Taylor-elizabeth-taylor-16357387-1024-768

Στην καριέρα της έκανε τα πάντα. Στην ζωή της έκανε ακόμα περισσότερα. Αυτή η γυναίκα ρούφηξε την ζωή μέχρι το μεδούλι. Δεκάδες ταινίες, πολλά λεφτά, μεγάλη δόξα, 2 Oscar, χιλιάδες εξώφυλλα περιοδικών, 8 γάμους, αμέτρητες σχέσεις, πολλά ειδύλλια-εξπρές, διαμάντια, αλκοόλ και κλινικές αποτοξίνωσης… Τα πάντα.

Γεννήθηκε ως Elizabeth Rosemond Taylor, στις 27 Φεβρουαρίου του 1932 και πέθανε στις 23 Μαρτίου του 2011. Αμερικανίδα ηθοποιός που γεννήθηκε στο Χάμστεντ του Λονδίνου. Η οικογένειά της επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όταν εκείνη ήταν 7 χρόνων.

www.kobal-collection.com XTA001MX TAYLOR, ELIZABETH (1960) , January 1, 1960 Photo by VIRGIL APGER/COLUMBIA/The Kobal Collection/WireImage.com To license this image (10405269), contact The Kobal Collection/WireImage.com

Ξεκίνησε την καριέρα της ως παιδί θαύμα το 1943 με την ταινία Σιωπηλός Κατήγορος και συνέχισε να γυρίζει ταινίες και τη δεκαετία του πενήντα όπου και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου. Είχε προταθεί 5 φορές για βραβείο Oscar και το έχει κερδίσει δύο. Το πρώτο για την ταινία Ζήσαμε στην Αμαρτία (1960) και το δεύτερο για το Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ παντρεύτηκε 8 φορές  εκ των οποίων τις δύο με τον Richard Burton. Αγαπούσε πολύ τα κοσμήματα, τα αρώματα και ήταν διάσημη για …

η συνέχεια στο nikosonline.gr

wp4289220

Αποκαλύψεις στις “Άγριες Μέλισσες”

$
0
0

4. (1)

Τι θα δούμε στις Άγριες Μέλισσες αυτή την εβδομάδα στον Αντ1, Δευτέρα με Πέμπτη στις 22:45

Δευτέρα 9 Μαρτίου

Επεισόδιο 86

Η Ελένη δέχεται τη θέση της Προέδρου του συνεταιρισμού, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Θεοδοσίας. Παράλληλα, η Ασημίνα γίνεται έξαλλη με την Δρόσω που αποδέχτηκε το σχέδιο της Μυρσίνης, όσον αφορά το μωρό της αλλά η Μυρσίνη δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα. Την ίδια στιγμή, ο Νέστορας σοκαρισμένος απ’ την εξαφάνιση του φίλου του Σαράντη Γεωργαλά προσπαθεί να μάθει τι απέγινε, ενώ ο Κυπραίος ανησυχεί μήπως ανακαλύψουνε την αποτρόπαια πράξη του. Η Ανέτ καταλαβαίνει πως κάτι βαθύτερο υπάρχει ανάμεσα στην Πηνελόπη και τον Μελέτη ενώ ο Μελέτης αποκαλύπτει στον Κωνσταντή το ένοχο μυστικό του Κλεομένη. Η Θεοδοσία αποφασίζει να κάνει ένα παράτολμο βήμα τόσο για την ίδια, όσο και για το γάμο της ενώ ο Μιλτιάδης σοκάρεται από μια αποκάλυψη της Ελένης. Την ίδια ώρα, η Ασημίνα επιστρέφει στο σπίτι των Σεβαστών, φέρνοντας μαζί της ένα χαρμόσυνο νέο που θα αλλάξει τη ζωή της οικογένειας. Θα είναι, όμως, το ίδιο χαρμόσυνο και για τον Νικηφόρο;

5. (1)

Τρίτη 10 Μαρτίου

Επεισόδιο 87

Τα νέα για την εγκυμοσύνη της Ασημίνας φέρνουν σε όλους χαρά, στο σπίτι των Σεβαστών, αλλά πιο πολύ στον Δούκα, ο οποίος για χάρη του εγγονιού του είναι αποφασισμένος να κάνει μια νέα αρχή με τον Νικηφόρο. Ο Νικηφόρος σοκαρισμένος που η Ασημίνα προχωράει με το σχέδιο της Μυρσίνης, παρά τις αντιρρήσεις του, δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Θα μπορέσει η Ελένη να πείσει την αδελφή της να σταματήσει αυτό το ψέμα πριν να είναι αργά; Ο Μελέτης αποκαλύπτει στον Κωνσταντή όσα έγιναν με τον Κλεομένη και τα αισθήματά του για την Πηνελόπη. Του ζητάει να τον βοηθήσει ν’ αποδείξει στον Δούκα το αληθινό πρόσωπο του γαμπρού του. Θα δεχτεί ο Κωνσταντής να τον βοηθήσει; Αισθήματα αναπτύσσονται ανάμεσα στην Θεοδοσία και τον Βασταρδή, οποίος εκφράζει το ενδιαφέρον του για εκείνη. Ο Προύσαλης συντονίζει ομαδική έρευνα για να βρεθεί ο Γεωργαλάς, ενώ ο Κυπραίος κάνει ό,τι μπορεί για να τους αποπροσανατολίσει προκαλώντας τις υποψίες του Ενωμοτάρχη.

8. (1)

Τετάρτη 11 Μαρτίου

Επεισόδιο 88

Η Ελένη προσπαθεί να αποτρέψει τις αδελφές της απ’ το παράτολμο σχέδιο που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν αλλά η Ασημίνα είναι αποφασισμένη, βγάζοντας πια έναν άλλον, σκληρό, χαρακτήρα και προς την Ελένη αλλά και προς όλους. Η τελευταία ελπίδα της Ελένης είναι ο Νικηφόρος. Θα καταφέρει να τον πάρει με το μέρος της ή θα αποδεχτεί κι εκείνος τη λύση της Μυρσίνης; Ο Κωνσταντής και ο Μελέτης επισκέπτονται τον κατάλληλο άνθρωπο που θα τους βοηθήσει να ξεσκεπάσουν τα ψέματα του Κλεομένη. Την ίδια ώρα, ο Κυπραίος μαρκάρεται στενά απ’ τον Προύσαλη, ο οποίος τον υποψιάζεται για τη δολοφονία του φίλου, του Νέστορα. Θα καταφέρει να ξεφύγει κι αυτήν την φορά;

Παράλληλα, ο Δούκας πλέει σε πελάγη ευτυχίας για τον ερχομό του εγγονιού του αλλά η χαρά του δεν θα κρατήσει πολύ μετά από μια συνάντησή του με τον Μιλτιάδη. Η Μυρσίνη και η Ασημίνα, έχοντας ξεκινήσει μια άσπονδη συμμαχία, κάνουν μια ιδιαίτερη πρόταση στην Ρίζω ενώ ο Κυπραίος προσεγγίζει ξανά την Ελένη κι αυτήν την φορά αποφασίζει να χρησιμοποιήσει όλα του τα… «όπλα».

13. (1)

Πέμπτη 12 Μαρτίου

Επεισόδιο 89

Η Ασημίνα και η Μυρσίνη προχωράνε το σχέδιο της ψεύτικης εγκυμοσύνης, παρά τις αντιρρήσεις της Ελένης, βάζοντας άλλον έναν σύμμαχο στο πλευρό τους. Ο συνεταιρισμός ιδρύεται, επίσημα, και ο Δούκας έρχεται αντιμέτωπος με τα μέλη του. Καταλαβαίνει πως είναι όλοι εναντίον του πια και θα στραφεί στον Κυπραίο με μια συμφέρουσα πρόταση. Πώς θα αντιδράσει ο Κυπραίος; Ο Μελέτης και ο Κωνσταντής προσεγγίζουν τον Δημητράκη για να τους βοηθήσει να ξεσκεπάσουν τον Κλεομένη, μόνο που εκείνος θυμάται καλά πόσο έχει υποφέρει στα χέρια τους. Θα τον πείσουν να γίνει το δόλωμα; Η Θεοδοσία και ο Βασταρδής έρχονται πιο κοντά παρά τις προσπάθειες του Λάμπρου να την προσεγγίσει για να προσπαθήσουν πάλι για ένα παιδί. Ο Προύσαλης, απογοητευμένος που δεν μπορεί να στριμώξει τον Κυπραίο, αποφασίζει να μοιραστεί τις αμφιβολίες του με τον Νέστορα. Εκείνος αποφασίζει να ψάξει πιο βαθιά με τη βοήθεια κάποιων φίλων του…

10. (1)

«Η Κόλαση του Δάντη» από τις Θερμαϊδες

$
0
0

0598

 

Η Γυναικεία Οργάνωση «ΘΕΡΜΑΪΔΕΣ» , παράρτημα Θεσσαλονίκης της Πανελλαδικής Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών  οργάνωσε  μια ιδιαίτερη  εκδήλωση, ένα  αποκριάτικο πάρτι με τον πρωτότυπο τίτλο «Η Κόλαση του Δάντη»   στο Bar Restaurant Les ZAZOUS στη Θεσσαλονίκη.

Ο καταξιωμένος ερμηνευτής Χρήστος Δάντης με τους μουσικούς του έδωσαν μια μοναδική  παράσταση που ενθουσίασε τους καλεσμένους.

Οικοδεσπότης της βραδιάς ο Λάκης Γαβαλάς, που είναι πάντα αρωγός στο έργο του σωματείου .

Στόχος της εκδήλωσης η συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά εξοπλισμού για το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

THE D (32)

Οι «Θερμαϊδες»  Μαριάννα Τριανταφύλλου, Σοφία Λαμπρίδου, Ντέπυ Σφακιανάκη, Ράνια Σακαλή, Όλγα Τσιμισκή, Εύη Γεωργακοπούλου, Αφροδίτη Νέστορα, Ανθή Λυσσαρίδη, Φωτεινή Καραρίζου, Λίνα Ιωάννου, Άννυ Πλουμιστού, Χρύσα Γκαβανίδου

0284

Οι Θερμαϊδες Ντέπυ Σφακιανάκη, Φωτεινή Καραρίζου, Εύη Γεωργακοπούλου. Όλγα Τσιμισκή, Άννυ Πλουμιστού με τον Λάκη Γαβαλά

THE D (327)

Ο  Χρήστος Δάντης με την πρόεδρο των Θερμαϊδων Όλγα Τσιμισκή και την γ.γ. Αλίκη Βεργίδου

THE D (257)Βίκυ και Σταύρος Καλαφάτη, Μαρία Τσακάλου Αλεξία Αηδονά της Tsakalou Pr

0207

Νικόλας Γραμμενος και Χρήστος Κουμαντζιας του χορηγού JEEP ΚΟΥΜΑΝΤΖΙΑΣ ΑΕ με την Όλγα Τσιμισκή

THE D (380)

Κυριάκος Δημητριάδης και Φαίη Αυλογιάρη του χορηγού ΙΑΚΕΝΤΡΟ, Νίκος Τζόλλας

THE D (365)

Αναστάσιος Ντούγκας, Θεόδωρος Καράογλου, Λάκης Γαβαλάς, Όλγα Τσιμισκή, Αφροδίτη Νέστορα, Ευαγγελία Τσιάλτα

THE D (153)

Μπάμπης και Δέσποινα Πορτουλίδη του χορηγού STARK

THE D (80)

Ντέπυ Σφακιανάκη, Βασιλική Λιόντου και Θεόφιλος Τζώρτζης του χορηγού Privilege Hair

 

 

Συνταγή για να φτιάξετε τα καλύτερα τηγανητά καλαμαράκια

$
0
0

kalamarakia-tiganita-1

Τα τηγανητά καλαμαράκια με το καλύτερο χρυσαφένιο κρούστα και το πιο γευστικό και μαλακό εσωτερικό.

Συστατικά:

1 κιλό καλαμαράκια κατά προτίμηση φρέσκα

καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα

ηλιέλαιο για το τηγάνι

αλάτι, πιπέρι

λεμόνι για το σερβίρισμα

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια μας κόβουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια και αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα.

Κόβουμε το σώμα σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκατοστά.

Σε μία πλαστική σακούλα βάζουμε το καλαμποκάλευρο και μερικά από τα καλαμαράκια και την κουνάμε πολύ καλά να πάει το αλεύρι παντού.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία για όλα τα καλαμαράκια.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι μας.

Το λάδι πρέπει να είναι καυτό και αρκετό ώστε να καλύψει εντελώς τα καλαμαράκια.

Ρίχνουμε το 1/4 από τα καλαμαράκια μας και τα αφήνουμε να τηγανιστούν για 3 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.

Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα περιττά λάδια.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα.

Σερβίρουμε ζεστά με λίγο λεμόνι.

Tips

ΠΡΟΣΟΧΗ: μην τηγανίζετε πάνω από τρία λεπτά γιατί τα καλαμαράκια μετά από εκεί σκληραίνουν πολύ

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό

$
0
0
UzO7hsDFTHqcbEYl1xNE_handwashing_1280
Αυτή την περίοδο επικρατεί μεγάλη αναστάτωση σχετικά με την ιογενή λοίμωξη που οφείλεται στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Λαμβάνουμε συχνά ερωτήματα για το ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος προστασίας επιπρόσθετα των οδηγιών αποφυγής μετάδοσης μιας λοίμωξης, όπως το να πλένουμε τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε συχνά το πρόσωπο μας, να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό με άτομα που νοσούν κλπ.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια θεραπεία για τη λοίμωξη από τον COVID-19. Θα πρέπει να ενεργήσουμε α) με βάση την προηγούμενη εμπειρία που έχουμε από παρόμοιες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού β) ως προς την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και γ) να βασιστούμε και σε στοιχεία που έχουμε από την εμπειρία διαχείρισης της λοίμωξης στην Κίνα.

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν συνδυαστικά και ότι ένα μεμονωμένο συστατικό ή βιταμίνη δεν μπορεί από μόνο του να έχει σημαντική ευεργετική δράση. Πρέπει να λαμβάνονται όλα μαζί συνδυαστικά. Όπως και μια μηχανή, για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο, δεν θα λειτουργούσε μόνο με βενζίνη, ή μόνο με τη μπαταρία, ή μόνο έχοντας φίλτρο αέρα, αλλά χρειάζεται όλα τα προηγούμενα μαζί για να τεθεί σε λειτουργία.

Συνοψίζω παρακάτω πρακτικές οδηγίες, που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τόσο για σας όσο και για τα μέλη της οικογένειας σας:
Η βιταμίνη C
Η βιταμίνη D3
Η κάλυψη των βασικών ελλείψεων και αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά
Η αποφυγή ζάχαρης και τροφών που έχουν παρόμοια δράση με τη ζάχαρη (γλυκά, χυμοί φρούτων, πατάτες, αλκοόλ κλπ)
Η λήψη τροφής που να μην έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και έχει την μεγαλύτερη δυνατή θρεπτική αξία (φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, αυγά και κρέας ελευθέρας βοσκής). Η λήψη κενών θερμίδων δεν έχει θρεπτική αξία.
Η καθημερινή κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού
είναι ζωτικής σημασίας στην διατήρηση μιας αποτελεσματικής απόκρισης του ανοσοποιητικού. Mπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία εδώ:
https://www.drtsoukalas.com/pos_mporoume_na_enishisoume_to_anosopoiitiko_mas-su-284.html

Θανατηφόρες πανδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας προέκυψαν σε συνθήκες σημαντικής καχεξίας για τον πληθυσμό και παρουσία ραχιτισμού (έλλειψη βιταμίνης D) και σκορβούτου (έλλειψη βιταμίνης C). Η πανούκλα στο μεσαίωνα και η ισπανική γρίπη του 1918 είναι τέτοια παραδείγματα. Οπότε, η διατήρηση καλής κατάστασης θρέψης* είναι πρωταρχικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και οργανισμό.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C στην πρόληψη και θεραπεία της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2.

Συστάσεις Συμπλήρωσης της Διατροφής
Προτείνουμε δύο συνδυασμούς συμπληρωμάτων για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού που θεωρούμε εφάμιλλους με βάση την κλινική μας εμπειρία. Μπορείτε να επιλέξετε ή τον έναν ή τον άλλον.

Συνδυασμός 1
My Total Health 1 tablet την ημέρα μετά φαγητό
Μy Immuno 2 tablets 2 φορές την ημέρα μετά φαγητό
(ή σε σκόνη μια μεζούρα 1 φορά την ημέρα σε λίγο νερό)
My CalMag 1 tablets 2 φορές την ημέρα μετά φαγητό
(ή σε σκόνη μια μεζούρα 1 φορά την ημέρα σε λίγο νερό, μαζί με το My Immuno)
Από www.meetabstore.ch

Συνδυασμός 2
Bewell 1 tablet την ημέρα μετά φαγητό
Vit. C Incell 2 tablets 2 φορές την ημέρα μετά φαγητό
Complete D3&K2 Cofactors 1 tablets 2 φορές την ημέρα μετά φαγητό
Από www.naturaldoctor.gr

Οι δόσεις αυτές αφορούν σε ενήλικες και παιδιά από 12 ετών και πάνω και μπορούν να λαμβάνονται για αυτή την περίοδο ή και σε συνεχή βάση για την συμπλήρωση της διατροφής.

Όσοι λαμβάνετε ήδη συμπλήρωση με βάση πρόσφατη επίσκεψή σας στην κλινική μας, συνεχίστε ως έχει και φροντίστε να προσθέσετε τα παραπάνω στην αγωγή σας εάν δεν συμπεριλαμβάνονται ήδη.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

iatreio@drtsoukalas.com
Κουμπάρη 5
Πλατεία Κολωνακίου

Μακμπέθ: η επιτυχία συνεχίζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

$
0
0

10mikri_makbeth_ethniko_marilena_anastasiadou_KK

Ο ΜΑΚΜΠΕΘ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από την Πέμπτη 12 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ο πόθος για εξουσία, ο φόβος, ο φόνος, η οσμή του αίματος, οι δαίμονες και τα σκοτάδια των δύο φύλων κι από την άλλη η μαύρη κωμωδία του έργου που λέγεται «ζωή» συναντιούνται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

15mikri_makbeth_ethniko_marilena_anastasiadou_KK

Το περίφημο «καταραμένο» έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ γράφτηκε στις αρχές του 17ου αιώνα σε μια περίοδο πολιτικής και ηθικής κρίσης και αποτυπώνει τη μεγάλη τραγωδία του ανθρώπου να διακρίνει το καλό από το κακό, την επιθυμία από τον φόβο, το φως από το σκοτάδι. Το κυνήγι της εξουσίας, η ανασφάλεια και ο φόβος, μήπως αυτή χαθεί, οδηγούν στα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του Σκώτου βασιλιά Ντάνκαν. Επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία. Υποκινείται από τη σύζυγό του αλλά και από το Πεπρωμένο του. Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: είναι γραπτό του να γίνει βασιλιάς. Η δίχως όριο φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο. Η πτώση θα είναι το ίδιο ηχηρή.

Η πρώτη παρουσίαση του Μακμπέθ στο Εθνικό Θέατρο ήταν το 1967 σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο και την Κατίνα Παξινού Λαίδη Μακμπέθ. Η δεύτερη παρουσίαση ήταν το 1981 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ομώνυμο ρόλο και την Ελένη Χατζηαργύρη στο ρόλο της Λαίδης Μακμπέθ.

31mikri_makbeth_ethniko_marilena_anastasiadou_KK

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Μουσική και σχεδιασμός ήχου: Μίνως Μάτσας

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Κίνηση: Θανάσης Ακοκκαλίδης

Συνεργάτις Σκηνοθέτης: Αναστασία Διαμαντοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Ψαρουδάκη

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Δάφνη Φωτεινάτου

Βοηθός συνθέτη: Δήμητρα Αγραφιώτη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Βασίλης Καραμπούλας, Μαρία Κίτσου (Λαίδη Μακμπέθ), Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Αναστάσης Λαουλάκoς, Δημήτρης Λιγνάδης (Μακμπέθ), Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπινιάρης, Ράνια Οικονομίδου, Τζέο Πακίτσας, Ορέστης Τζιόβας, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος

Φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Αναστασιάδου

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 135’

2mikri_makbeth_ethniko_marilena_anastasiadou_KK (1)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 32 ΤΗΛ. 2104143310 ,

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

*TAMEIO ΔΗΜΟΤΙΚΟY ΘΕΑΤΡΟY ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΛ. 2104143310

*ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170-171

* ME χρέωση σε κάρτα 210.7234567

* HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ :  www.ticketservices.gr και  tickets.public.gr

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

 

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:30

Σάββατο στις 18.00 και 21.00

Κυριακή στις 19:00

 

Τιμές εισιτηρίων

Σάββατο, Κυριακή & επίσημες αργίες
Διακεκριμένη Ζώνη 25€
Πλατεία και Α’ εξώστης 18€
Β’ Εξώστης 15€
Γ’ Εξώστης 10€
Τετάρτη & Πέμπτη
Διακεκριμένη Ζώνη 18€
Πλατεία και Α’ εξώστης 15€
Γ’ Εξώστης 10€
Παρασκευή
Διακεκριμένη Ζώνη 18€
Γενική είσοδος 13€

Θέσεις περιορισμένης ορατότητας 10€ /Κάρτα ανεργίας 5€ (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη) /ΑΜΕΑ 5€ και συνοδός 5€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)/Πολύτεκνοι 10€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)

12mikri_makbeth_ethniko_marilena_anastasiadou_KK

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ /ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 32 –/ΤΗΛ. ΤΑΜΕΙΟΥ2104143310

www.dithepi.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

*TAMEIO ΔΗΜΟΤΙΚΟY ΘΕΑΤΡΟY ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΛ. 2104143310

*ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170-171

* ME χρέωση σε κάρτα 210.7234567

* HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ :  www.ticketservices.gr και  tickets.public.gr

Ώρες Ταμείου

Δευτέρα: ΑΡΓΕΙ

Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 – 14.00 και 18:00 – 21:00

Σάββατο: 16.00 – 21.00

Κυριακή: 16.00 – 20:00

32mikri_makbeth_ethniko_marilena_anastasiadou_KK_pp

Harriet Tubman: ποια ήταν η γυναίκα που την φώναζαν Μωυσή

$
0
0
IMG_2765
Την φώναζαν Μωυσή  γιατί απελευθέρωσε εκατοντάδες σκλάβους, βοηθώντας την απόδραση τους, οργανώνοντας ένα δίκτυο ασφαλών καταφυγίων στη μεγάλη πορεία από τις νότιες Πολιτείες στον ελεύθερο Βορρά . Η ίδια ήταν η πρώτη που, ακολουθώντας τον Πολικό Αστέρα, έφτασε στην πολυπόθητη ελευθερία, φοβούμενη ότι θα πέσει σε χειρότερα χέρια από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, που πέθανε. Αυτός, της είχε πετάξει ένα βάρος 5 κιλών στο κεφάλι όταν αρνήθηκε να τον βοηθήσει για να δέσει ένα άλλο σκλάβο προκαλώντας της από τότε πονοκεφάλους, βαθείς ύπνους και παραισθήσεις (ή “οράματα”).

Portrait of abolitionist Harriet Tubman

H Harriet Tubman, κόρη σκλάβων, γεννήθηκε το 1820 και πέθανε το 1913 και η επιχείρηση που οργάνωσε για να βοηθήσει πάμπολλους άλλους σκλάβους να γλιτώσουν ονομάστηκε Υπόγειος Σιδηρόδρομος. Όταν η ίδια κατάλαβε ότι είχε περάσει τη γραμμή που χώριζε τον αμερικανικό Νότο με τις φυτείες και τη σκλαβιά από τις βόρειες βιομηχανικές και πιο προοδευτικές πολιτείες, είπε: κοίταξα τα χέρια μου για να δω αν είμαι ο ίδιος άνθρωπος. Υπήρχε τέτοια δόξα σε όλα: ο ήλιος έλαμπε χρυσός ανάμεσα στα δέντρα και στα χωράφια. Αισθανόμουν ότι ήμουν στον Παράδεισο.

larson

Όταν έφτασε στη Φιλαδέλφεια άρχισε να προσπαθεί να φέρει τους συγγενείς της και όσους άλλους απευθύνονταν σε αυτή. Παρά την τεράστια αμοιβή για τη σύλληψη της έκανε πολλά και επικίνδυνα ταξίδια πίσω στην ‘κόλαση’ για να βοηθήσει και άλλους.

mamamoses3

Στον αμερικανικό Εμφύλιο εργάστηκε ως νοσοκόμα, μαγείρισσα και κατάσκοπος και μετά αποσύρθηκε στη φάρμα που της είχε πουλήσει ένας γερουσιαστής, ο οποίος ήταν υπέρ της κατάργησης της δουλείας. Υιοθέτησε ένα παιδάκι και πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 93 ετών, ενώ η κηδεία της συνοδεύονταν από πλήρεις στρατιωτικές τιμές. Πολλά σχολεία στις ΗΠΑ έχουν πάρει το όνομα της και το σπίτι της έγινε μουσείο.

kxnp14r

Η ακτιβίστρια Harriet Tubman είχε πει: Νομίζω ότι πολλοί ιδιοκτήτες σκλάβων θα πάνε στον παράδεισο επειδή απλώς δεν ξέρουν αλλιώς. Έτσι έχουν μεγαλώσει, αυτό ξέρουνΕλευθέρωσα 1000 σκλάβους και θα μπορούσα να ελευθερώσω χίλιους ακόμα, αν μόνο ήξεραν ότι είναι σκλάβοι.

“Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς”στη Θεσσαλονίκη

$
0
0

a3_poster

«Σκοπός της ζωής δεν είναι να εξυπηρετεί την κατώτερη ζωική φύση, αλλά τη φωτεινή δύναμη, που βρίσκεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και η οποία βοηθάει τον άνθρωπο να αναγνωρίζει το αγαθό.» Leo Tolstoy

Η εταιρία θεατρικών παραγωγών A PRIORI παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη και για 2η συνεχή χρονιά μετά από τη μεγάλη απήχηση και τις εξαιρετικές κριτικές, τη φιλοσοφική νουβέλα του Λέοντος Τολστόι «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Η παράσταση έρχεται στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Μαρτίου στο Θέατρο Αμαλία.

Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς, ξετυλίγουν για άλλη μια χρονιά, όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους της νουβέλας, σ’ ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο, αντιμάχοντας τον τίτλο, σφύζει από Ζωή!

Ο Τολστόι, μέσω αυτού του έργου του, επιχειρεί ένα προσκύνημα στον Θάνατο, αντιλαμβανόμενος εις βάθος τη σημασία της Μνήμης Θανάτου. Το να θυμάται δηλαδή ο άνθρωπος ότι είναι θνητός, ότι θα ‘ρθει η στιγμή που θα πεθάνει. Και τότε, το μόνο που θα ορθωθεί μπροστά του, θα είναι το ΠΩΣ έζησε. Αυτή η σκέψη κάθε άλλο παρά λυπηρή είναι αν ο άνθρωπος καταφέρει να ζήσει «όπως πρέπει να ζει ο Άνθρωπος».

Υπόθεση
Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος Θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπρος στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα ο Γάιος είναι θνητός» που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιό του. Ο Γάιος ναι… αυτός όμως όχι! Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο!

«Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» βασίζεται στο αληθινό γεγονός του θανάτου του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ , όπως το διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες, στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.

 

promo_red_square_no_logo

Κείμενο: Leo Tolstoy
Μετάφραση από τα ρωσικά: Παύλος Στεφάνου
Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά: Νίκος Κασαπάκης
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Φωτογραφίες/Γραφιστική επιμέλεια: GRID FOX
Promo video: Κώστας Γεραμπίνης
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr

Παίζουν οι: Γιώργος Γαλίτης & Θανάσης Κουρλαμπάς

Facebook Pages
https://www.facebook.com/ivanilits/
&
https://www.facebook.com/apriori11/
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020
Τρίτη 10 Μαρτίου 2020
Ώρα 21.00

Διάρκεια παράστασης
80’ (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες-Κρατήσεις
Θέατρο Αμαλία, 2310842509

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 15€ / Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ: 13€

Προπώληση εισιτηρίων
– Ταμείο Θεάτρου Αμαλία
– Ηλεκτρονικά στην ticketplus.gr

Σημείωμα σκηνοθέτριας
Πρέπει να είναι… 10 χρόνια… περίπου ναι, τόσα έχουν περάσει απ’ όταν πρωτοδιάβασα αυτό το αριστούργημα. Το είχα βρει ανάμεσα σε κάτι βιβλία της θείας μου και το «έκλεψα» με μαεστρία. Παρ’ ότι δεν έχω καλή μνήμη, θυμάμαι έντονα τη στιγμή που διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο. Ήταν νύχτα και ήμουν ξαπλωμένη στο κρεβάτι μου, στο πατρικό μου. Είχε ησυχία. Όταν διάβασα και την τελευταία λέξη, το έκλεισα, έμεινα λίγο στη σιωπή και στο σκοτάδι και αναρωτήθηκα -πέραν από αυτά που ένιωσα τα οποία είχαν τεράστιο όγκο για να καταφέρω να αποκρυπτογραφήσω- τι είχα μόλις δει! Ναι, πολύ σωστά! Δεν είχα διαβάσει τον Θάνατο του Ιβάν Ιλίτς, τον είχα δει! Κι όχι μόνο! Τον είχα ζήσει! Η υπέροχη πένα του Τολστόι μπόρεσε, όχι μόνο να μου δημιουργήσει εικόνες, αλλά να με κάνει συμπαίκτη. Ήμουν εκεί, σε όλα όσα συνέβησαν σ’ αυτόν τον άνθρωπο… τον Ιβάν Ιλίτς. Μα αυτό το έργο είναι θέατρο! Είναι πιο θέατρο κι απ΄ το θέατρο! Το έκλεισα. Δεν ήταν τότε η ώρα του να το κάνω κάτι. Δεν μπορούσα τότε να το κάνω κάτι. Μετά, όπως συμβαίνει δυστυχώς κάποιες φορές, χαθήκαμε. Πέρασαν τα χρόνια, ξέχασα τον τίτλο, ξέχασα την υπόθεση, ξέχασα και τον συγγραφέα (συγνώμη Μέγα Τολστόι, μα αυτή είναι η αλήθεια). Θυμόμουν μόνο την απόχρωση του εξώφυλλου, ένα περίεργο όνομα κι ένα πόμολο. Α! Και μια κουρτίνα! Κι έναν Θάνατο. Τον Θάνατο. Τα τελευταία χρόνια άρχισα να το αναζητώ πιο επίμονα. Το έψαξα πάρα πολύ, σφούγγιζα το μυαλό μου να βρω μία έστω μικρή πληροφορία για κάτι… Κάτι! Δυστυχώς τίποτα. Ρώτησα πολλούς, περιέγραψα όπως-όπως την ιστορία (είχε ξεθωριάσει κι αυτή, παρ’ όλο που το συναίσθημα ήταν το ίδιο έντονο μέσα μου όπως εκείνη τη νύχτα), έψαξα στο ίντερνετ… αλλά τι να βρεις με μια κουρτίνα, ένα πόμολο κι έναν Θάνατο. Η Πίστη όμως μετακινεί βουνά κι εγώ πίστευα βαθιά μέσα μου ότι θα το βρω, ότι θα με βρει! Και με βρήκε. Αυτό με βρήκε! Μετά από 10 χρόνια. Εγώ απλώς κάτι έψαχνα για Ντοστογιέφκσι… να ‘ναι καλά! Και να ‘μαστε τώρα εδώ, με τον Γιώργο και τον Θανάση, να σκαλίζουμε αυτή την υπέροχη ιστορία για 2η χρονιά. Να γελάμε… να κλαίμε… να φοβόμαστε… να αγαπάμε! Αυτά κι άλλα τόσα, μέσα απ’ τον Θάνατο του Ιβάν Ιλίτς. Ένας απλός θάνατος ενός απλού ανθρώπου, όπως τον περιγράφουν. Για μένα… ένας ύμνος στη Ζωή και στον Θάνατο.
Σημείωμα μεταφραστή Παύλου Στεφάνου

Ο Τολστόι στη νουβέλα του «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» ξεσκεπάζει το αξιοθρήνητο κενό της ζωής αυτής (και υπάρχουν, σαν κι αυτή, μυριάδες, μυριάδων). Με τις κωμικές φιλοδοξίες της, τις φτωχές ικανοποιήσεις του εγωισμού που δεν προσπορίζουν καμία σχεδόν ευχαρίστηση, την ανία και την αηδία του υπαλληλικού σταδίου, τις παραχωρήσεις που πληγώνουν και οργίζουν και τέλος τη μόνη αληθινή ευτυχία, τη χαρτοπαιξία! Και η γελοία αυτή ζωή κινδυνεύει από μια αιτία ακόμα πιο γελοία… Μετά ακολουθεί… το ψέμα της ασθένειας, το ψέμα του γιατρού, το ψέμα της οικογένειας… το ψέμα της ζωής. Ο Ιβάν Ιλίτς θρηνεί για την απομόνωση του και τον εγωισμό των ανθρώπων. Υποφέρει φρικτά ως την ημέρα που συνειδητοποιεί ότι ολόκληρη η περασμένη ζωή του ήταν ένα ψέμα. Αλλά το ψέμα αυτό, ακόμη και τούτη την ύστατη ώρα, μπορεί να το επανορθώσει.

promo_dance_no_title

Έρχεται “Η κυρία του Μαξίμ”

$
0
0

 

©Patroklos_Skafidas-2068

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή, το ανυπέρβλητο αριστούργημα του Ζωρζ Φεντώ, Η κυρία του Μαξίμ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Πολλοί είναι οι αθώοι που περνάνε διά πυρός και σιδήρου στα εξωφρενικά πεπρωμένα που επινόησε ο Φεντώ· το αρχέτυπο, ωστόσο, είναι ο δύσμοιρος ο κύριος Πετιπόν, ο οποίος ξυπνά στο σπίτι του έπειτα από ένα ξενύχτι στο καμπαρέ «Μαξίμ». Ο ίδιος δεν θυμάται τίποτα από τη χθεσινή βραδιά, στο κρεβάτι του όμως βρίσκεται μια νεαρή χορεύτρια από τα μπαλέτα του «Μαξίμ». Η φάρσα τίθεται σε κίνηση και η ζωή του γίνεται άνω-κάτω μέσα σε ένα λεπτό. Οι άπειροι χαρακτήρες του έργου μπλέκονται στις ατελείωτες πιθανότητες για συγχύσεις, παρεξηγήσεις και αναποδιές! Λίγο πριν από την… έκρηξη, ο δαιμόνιος συγγραφέας ξεμπλέκει τις μαριονέτες του, αλλά όχι προτού ο Πετιπόν έχει υποφέρει ένα πραγματικό μαρτύριο, δυσανάλογα βαρύ για το αθώο λάθος του.

Το έργο έκανε την πρώτη πρεμιέρα του στις 17 Ιανουαρίου 1899 στο  Théâtre des Nouveautés, και σημείωσε θρίαμβο. Επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης του 1900 ήρθαν στο Παρίσι τόσο για την ίδια την έκθεση όσο και για να μη χάσουν την Κυρία του Μαξίμ!

Έχουν αποκαλέσει τον Φεντώ μοναδικό κληρονόμο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Ο ίδιος δήλωνε πως «για να γράψεις ένα καλό βωντβίλ, παίρνεις την τραγικότερη δυνατή κατάσταση και προσπαθείς να αποκαλύψεις την μπουρλέσκ πλευρά της». Αντίθετα, όμως, από την τραγωδία, ο Φεντώ δεν αναγνωρίζει στον άνθρωπο τραγικό  μεγαλείο. Είναι στο τέλος όσο ασήμαντος και μηδαμινός ήταν στην αρχή, και συνεχίζει να παραπατάει στο χείλος του τίποτα.

©Patroklos_Skafidas-2338

Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος σημειώνει: Κοινωνική υποκρισία. Απονεκρωμένες καταπιεστικές συμβάσεις. Δυσλειτουργικοί γάμοι. Απιστία. Εξαπάτηση. Ενοχή. Άγχος. Αναζήτηση ταυτότητας. Καταπιεσμένη σεξουαλικότητα. Χάσμα μεταξύ κοινωνικών τάξεων. Αλλοτρίωση μέσω του χρήματος. Εκμετάλλευση. Χειραγώγηση. Εκδίκηση. Βία. Πορνεία. Σεξισμός. Φαλλοκρατία. Και άγχος πάλι και πάλι άγχος. Άγχος και φόβος απώλειας. Και άλλος φόβος απώλειας. Πολύς φόβος απώλειας και θανάτου.  Με μία πρόχειρη καταγραφή θεμάτων που εμφανίζονται στην δραματουργία του Ζώρζ Φεντώ και συγκεκριμένα στο αριστούργημά του Η Κυρία του Μαξίμ θα μπορούσε να διαπιστώσει κανείς ότι συσσωρεύεται εδώ άφθονο υλικό για να δομηθεί ένα ή και περισσότερα δράματα, από εκείνα που απασχολούσαν, γοήτευαν -ή ακόμα σόκαραν – το κοινό στο πέρασμα μεταξύ 19ου και 20ου αιώνα, καθώς και τη μετέπειτα δραματουργία. Και όντως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα έργων που αποσκοπώντας στη συγκίνηση και τον προβληματισμό του κοινού σε αυτά ακριβώς τα θέματα επικεντρώνονται. Όχι όμως ο Φεντώ. Εκείνος ούτε να συγκινήσει προσπαθεί ούτε και να προβληματίσει. Δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε μια «συγκινησιακά εκλεπτυσμένη» ανθρώπινη φύση. Δεν θεωρεί κανέναν άνθρωπο ούτε ακριβώς αθώο ούτε ακριβώς θύμα. Θα υπέθετε κανείς πως  η άποψη που είχε για το είδος μας είναι πως πρόκειται για ένα σμάρι δαιμόνιων  επιβιωτικών ζώων που θορυβούν ασταμάτητα και έχουν ειδικευτεί στο να διαφεύγουν διαρκώς με κόλπα και πανουργία από τους κινδύνους που τους επιφυλάσσει η χαμηλή θέση τους στην τροφική αλυσίδα. Ο άνθρωπος ούτε διορθώνεται, ούτε προβληματίζεται , ούτε και νοιάζεται ιδιαιτέρως για κάτι άλλο πέρα από τον εαυτούλη του. Οι «υψηλές αξίες» είναι απλώς ένα τέχνασμα που έχει εφευρεθεί για να χειραγωγούν οι λίγοι πανούργοι τους πολλούς αφελείς. . Ο Φεντώ δεν νοιάζεται για «ευαισθησίες». Είναι πολύ ευφυής για κάτι τέτοιο. Και όπως είχε γράψει ο συμπατριώτης του Ρακίνας κάποιους αιώνες πριν «Η τραγωδία αποτείνεται  στο συναίσθημα, η κωμωδία στην ευφυία». Οπότε με τα θέματα που άλλοι θα συναισθηματολογούσαν ο Φεντώ κατασκευάζει ανελέητες κωμωδίες: Μηχανές που συνθλίβουν κάθε σοβαροφάνεια και κομπορρημοσύνη. Που κονιορτοποιούν ακόμα και την παραμικρή βεβαιότητα του όποιου «νοήματος» που  ο άνθρωπος μπορεί να υιοθετεί ως παρηγοριά μέσα στο υπαρξιακό κενό του. Ο άνθρωπος του Φεντώ δεν μαθαίνει από τα λάθη του. Απλώς τα επαναλαμβάνει μέχρι τελικής πτώσης. Ο Κάρλ Μάρξ είχε γράψει «Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αρχικά ως τραγωδία. Κατόπιν ως φάρσα». Αυτούς λοιπόν τους φαρσικούς φαύλους κύκλους της ζωής αποτυπώνει και ο Φεντώ επιτρέποντας ως μόνο νόημα μέσα σε αυτόν τον παράδοξο υπαρξισμό του το να γελάμε με τα χάλια μας. Προετοιμάζοντας σχεδόν την ρήση του Σ. Μπέκετ «Μπροστά σου το χειρότερο ώσπου να αρχίσεις να γελάς» .

©Patroklos_Skafidas-2221

Μετάφραση – Σκηνοθεσία:  Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Κίνηση: Σοφία Πάσχου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

Θανάσης Αλευράς, Στέλλα Αντύπα, Αφροδίτη Αντωνάκη, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Μελίνα Βαμπούλα, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Μάνος Γαλανής, Θανάσης Δήμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Εμιλυ Κολιανδρή, Αυγουστίνος Κούμουλος, Πέλλα Μακροδημήτρη, Αθηνά Μουστάκα, Θέμης Πάνου, Αννα Πατητή, Πέτρος Σκαρμέας, Γιώργος Τζαβάρας, Μαρία Τζάνη, Κώστας Φιλίππογλου, Γιάννης Φιλίππου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

©Patroklos_Skafidas-2106

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-KΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας), στο www.ticketservices.gr και στο  tickets.public.gr

Κρατήσεις συλλόγων: 210.7001468

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Tετάρτη, Κυριακή στις 19:00

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30

©Patroklos_Skafidas-2206

Τιμές εισιτηρίων:25€ (Διακεκριμένη ζώνη), 18€ (Α΄ Ζώνη), 15€ (A΄Εξώστης), 10€ (Β΄ Εξώστης)

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη:  18€ (Διακεκριμένη ζώνη), 15€ (Α΄Εξώστης), 10€ (Β΄ Εξώστης)

Κάθε Παρασκευή:   18€ (Διακεκριμένη ζώνη), 13€ (Α΄και Β΄ Εξώστης)

Ειδικές τιμές: Φοιτητικό-Νεανικό 10€ (κάθε Πέμπτη)

Ανω 65 ετών 10€ (κάθε Τετάρτη)

Κάρτα ανεργίας 5€ (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη)

ΑΜΕΑ 5€ και συνοδός 5€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)

Πολύτεκνοι 10€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)

©Patroklos_Skafidas-2185

 

Κερδίστε προσκλήσεις για την παράσταση “Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ”

$
0
0

ELG0710_03

Το Cosmopoliti εξασφάλισε για τους αναγνώστες του διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ την Τετάρτη 11/3 στο θέατρο Αθηνών στις 21:00. Για να τις διεκδικήσετε, γράψτε το ονοματεπώνυμό σας  εδώ ή στη σελίδα μας στο Facebook και αυτόματα μπαίνετε στην κλήρωση. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο inbox ή με e-mail. Καλή επιτυχία!

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Μετάφραση: 
Τζένη Μαστοράκη
Σκηνικά: 
Αθανασία Σμαραγδή
Φωτισμοί: 
Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια: 
Μαρία Κοντοδήμα
Μουσική: 
Μίνως Μάτσας
Βοηθοί σκηνοθέτη: 
Στέλλα Ψαρουδάκη – Νίκος Μανουσάκης
Επιμέλεια προγράμματος: 
Νίκος Μανουσάκης
Παραγωγή: 
Κάρολος Παυλάκης   

 

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Μάρθα:  Μαρία Πρωτόπαππα
Τζωρτζ: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Χάνι: Ντάνη Γιαννακοπούλου
Νικ: Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη- Πέμπτη –Παρασκευή -Κυριακή : 9:15μμ
Σάββατο: 9:30μμ
Λαϊκή απογευματινή: Σάββατο: 6:00μμ

 

Τιμές εισιτηρίων

Τετάρτη, Πέμπτη,Παρασκευή,Κυριακή : 20ε,17ε,14ε
Φοιτητικό (πλην Σαββάτου βράδυ):14 ε
Νεανικό (έως 26 ετών) & άνω των 65 ετων:14ε (Τετάρτη & Πέμπτη)
Ανέργων:10 ε (Τετάρτη & Πέμπτη)
Λαϊκή Απογευματινή Σαββάτου :17ε
Βραδινή Σαββάτου: 20ε

 

 

 

Αποκριάτικo πάρτι του «Είμαι Εδώ»

$
0
0

IMG_2121

Κυριακή Τζίκα, Βενούλα Βαρδαλή

Μια ζεστή αποκριάτικη ατμόσφαιρα κυριάρχησε στο Le Palais piano bar restaurant, όπου πραγματοποιήθηκε το αποκριάτικο πάρτι του Συνδέσμου Φίλων Ιδρύματος Άγιος Παντελεήμων «Είμαι Εδώ». Με χαρούμενη διάθεση παρευρέθηκαν όλοι οι φίλοι και υποστηρικτές του Συλλόγου, για να στηρίξουν για ακόμη μια φορά το σημαντικό έργο τους, καθώς τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τις δράσεις του ιδρύματος. Τη βραδιά απογείωσε η εξαίρετη Ντίνα Παπαϊωάννου με τους μουσικούς της, ξεσηκώνοντας τους καλεσμένους με πολύ χορό και τραγούδι. Στο τέλος της βραδιάς πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά με πολλά και πλούσια δώρα.

IMG_2151

Κατερίνα Βαραδίνη, Έφη Παλαιολόγου, Βάσω Χαρτάμπιλα

IMG_2160

Βασίλης Παπαβασιλείου, Βενούλα Βαρδαλή, Μάγδα Μαυρίδου, Φιλιώ Λουμάκου

IMG_2177

Χριστίνα Σαλαγούδη, Έλενα Σπηλιοπούλου, Βενούλα Βαρδαλή

IMG_2227

Ντίνα Παπαϊωάννου, Βενούλα Βαρδαλή, Έλενα Στριλίγκα, Έφη Παλαιολόγου

IMG_2292

Ο Γιάννης Τσακιριαννίδης με την Βενούλα Βαρδαλή

IMG_2306

Ευαγγελία Μίχου, Δήμητρα Αϊβαζίδου, Φιλιώ Λουμάκου

IMG_2321

Ρίτσα Κουγιόνη, Τάνια Κουμουρτζίδου, Άννα Πετρίδου

IMG_2331

Χριστίνα Κολεσιώτη, Νίνα Ευθυμιάδου, Ελένη Κολεσιώτιου

IMG_2393

Γιάννα Σγουρομάλλη, Τασούλα Δενδρινού, Βενούλα Βαρδαλή, Φιλιώ Λουμάκου

Oυρές για την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»

$
0
0
DSC_6903
Oυρές στις προβολές της Μπαλάντας της τρύπιας καρδιάς, της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη, στο Άστυ, το τετραήμερο του ανοίγματος της ταινίας.  Οι αιθουσάρχες έφερναν έξτρα καρέκλες για να προεκτείνουν τις σειρές των καθισμάτων, ώστε να καθίσουν όλοι. Κυρίως νεαρόκοσμος, 20 με 30, χωρίς να λείπουν ούτε οι μικρότεροι, ούτε οι μεγαλύτεροι – όμως όλοι και όλες αφέθηκαν στους ιούς του φονικού χιούμορ κι αυτού του άγριου ρομαντισμού της ταινίας του Οικονομίδη. Πηγαδάκια, γέλιο και αυθόρμητο χειροκρότημα σε μια αίθουσα που συνεχίζει να πάλλεται από ενέργεια.
Balanda Asty
 
Συνολικά, το τετραήμερο 5-8 Μαρτίου κόπηκαν 2.208 εισιτήρια, με αποκορύφωμα την Κυριακή που σημειώθηκε το ρεκόρ των 648 εισιτηρίων (σε απογευματινή και βραδινή προβολή). 
 
Αναλυτικά: 
 
Πέμπτη 5/3: 485 εισιτήρια
Παρασκευή 6/3: 496 εισιτήρια
Σάββατο 7/3: 579 εισιτήρια
Κυριακή 8/3: 648 εισιτήρια.
 
Χωρητικότητα αίθουσας: 330 θέσεις.
 
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: 2.208 εισιτήρια.
 
Ώρες προβολής: 18.15, 21.10
ASTY ΜΠΑΛΑΝΤΑ DSC_6921 DSC_6916
Viewing all 36042 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>