Quantcast
Channel: Cosmopoliti.com –Χριστίνα Πολίτη
Viewing all 36646 articles
Browse latest View live

Θαύματα και τάματα στην Μεγαλόχαρη

$
0
0

tamata

Προσωπικές ιστορίες, ιστορίες πόνου και ελπίδας είναι συνδεδεμένες με τα εκατοντάδες τάματα στο Ναό της Παναγίας. Ας μάθουμε μερικές:

Το δαχτυλίδι: Ο Γέρος του Μοριά, το 1838, αφιέρωσε ως τάμα το προσωπικό του δαχτυλίδι το οποίο φυλάσσεται στην Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και Εικόνων.

Το σιντριβάνι: Ο Τούρκος χιλίαρχος της Κρήτης Μουσταφά Αγάς υπέφερε από παράλυση των κάτω άκρων, απογοητευμένος από τις ιατρικές γνωματεύσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν θα περπατούσε ξανά. Άκουσε για τη θαυματουργική χάρη της Παναγίας στην οποία εναπόθεσε της ελπίδες του. Το 1845 ταξίδεψε με ιστιοφόρο στην Τήνο. Τον μετέφεραν στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας όπου προσευχόταν για ώρες όταν κατά τη διάρκεια της παράκλησης αντιλήφθηκε ότι μπορούσε να σηκωθεί στα πόδια του. Θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για το θαύμα λιθόστρωσε το προαύλιο, κατασκεύασε τα μαρμάρινο σιντριβάνι που υπάρχει στο προαύλιο και φύτεψε τα τέσσερα κυπαρίσσια γύρω του.

Η πορτοκαλιά: Ο Γεώργιος Λαμπράκης, ομογενής στην Αμερική, έχασε ξαφνικά το φως του. Για πολύ καιρό προσπάθησε να βρει τον γιατρό που θα τον θεραπεύσει, χωρίς αποτέλεσμα. Πίστευε και ήλπιζε. Έταξε στην Παναγία ασημένιο το πρώτο πράγμα που θα δει και ταξίδεψε στην Τήνο για να προσκυνήσει. Αφού προσκύνησε άρχισε σταδιακά να διακρίνει σκιές και στο προαύλιο είδε καθαρά την πορτοκαλιά. Η ασημένια πορτοκαλιά είναι τοποθετημένη στο παγκάρι δεξιά της κυρίας εισόδου του Ναού.

Το Καράβι: Καράβι φορτωμένο ταξιδεύει στη Μεσόγειο κατευθυνόμενο προς την Ισπανία. Κυκλώνας το ρίχνει σε ύφαλους και αρχίζει εισροή υδάτων. Το πλήρωμα προσπαθεί να αντλήσει τα νερά, η στάθμη τους όμως στα αμπάρια συνεχώς αυξάνει. Ο καπετάνιος έντρομος επικαλείται τη βοήθεια της Μεγαλόχαρης. Ξαφνικά η στάθμη αρχίζει να πέφτει και το καράβι να ελαφραίνει. Φτάνοντας τελικά στο λιμάνι, διαπιστώνεται ότι στο ρήγμα έχει σφηνωθεί ένα μεγάλο κήτος. Το καράβι με το χρυσό ψάρι κρέμεται από καντήλι κοντά στην κύρια είσοδο του Ναού.

Ο Ναός της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο είναι συνδεδεμένος με πολλά ευρέως διαδεδομένα θαύματα αλλά και με ακόμα περισσότερα που έμειναν προσωπικά.

1a1176


Οι αχειροποίητες εικόνες της Παναγίας και η ιστορία τους

$
0
0

panagia_h_axeiropoihtos2

Μετά την παράδοση που θέλει τον Λουκά ως τον πρώτο αγιογράφο της χριστιανοσύνης, υπάρχουν και σχετικές παραδόσεις που αναφέρονται στις αχειροποίητες -που θεωρείται δηλαδή ότι δεν δημιουργήθηκαν από ανθρώπινο χέρι- εικόνες της Παναγίας. Ας δούμε μερικές και την ιστορία τους.

lhddas2

Η Παναγία της Λύδδας

Η παλαιότερη αχειροποίητος εικόνα της Παναγίας προέρχεται από την πόλη Λύδδα της Παλαιστίνης (5ος αι.).  Οι απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης κατά τη διάρκεια του ευαγγελισμού των κατοίκων στην πόλη Λύδδα, χτίζουν ναό προς τιμή της Παναγίας και την παρακαλούν να τον επισκεφθεί. Εκείνη τους υπόσχεται ότι θα βρίσκεται σε εκείνο τον τόπο μαζί τους. Τότε αποτυπώνεται με θαυματουργικό τρόπο, η εικόνα της Παναγίας, σ΄ ένα κίονα του ναού. Δύο αιώνες περίπου αργότερα, όταν ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Παραβάτης πληροφορείται για την αχειροποίητη εικόνα της Παναγίας, στέλνει στη Λύδδα εβραίους ζωγράφους για να την εξετάσουν και να διαπιστώσουν τι συνέβη. Οι ζωγράφοι προσπαθούν να καταστρέψουν την εικόνα, εκείνη όμως γίνεται όλο και πιο λαμπρή και παραμένει ανέπαφη από τις παρεμβάσεις των βέβηλων. Στη συνέχεια σημειώνονται και διάφορα θαύματα που συνέβησαν από την εικόνα, όπως καθαρισμοί λεπρών και θεραπείες ασθενειών

Από τον 7ο αι. η εικόνα της Λύδδας ονομάζεται και Παναγία της Ρώμης διότι, κατά την παράδοση, ο Γερμανός Κωνσταντινουπόλεως, περνώντας από τη Λύδδα αφού ζήτησε να αντιγραφεί η εικόνα, την έστειλε στη Ρώμη. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για την τύχη της εικόνας. Η εικόνα της Λύδδας δεν σώζεται, φαίνεται όμως να σχετίζεται με την παλαιστινιακής προέλευσης εικόνα της Παναγίας Santa Maria Nova (6ος αι.), την οποία όπως είδαμε ακολουθεί αποστολική παράδοση.

plataniotisa42

Παναγία η Πλατανιώτισσα.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την εμφάνιση της εικόνας. Η πρώτη, που είναι και η πιθανότερη, η εικόνα σώζεται όταν το σπήλαιο της Μεγάλης Μονής πυρπολείται. Οι πιστοί την περιφέρουν σε πόλεις και χωριά για να οικοδομηθεί η πίστη των χριστιανών. Σε μία τέτοια περιφορά οι ιερομόναχοι της μονής διανυκτερεύουν στον ίδιο τόπο που είχαν διανυκτερεύσει τα δύο αδέρφια, ο Συμεών και ο Θεόδωρος όταν αναζητούσαν την εικόνα του Ευαγγελιστή Λουκά, ανάμεσα δηλαδή στα τρία πλατάνια. Στο κοίλο εσωτερικό του ενός πλατάνου, όπου κρέμασαν την εικόνα, χαράκτηκε με θαυμαστό τρόπο, αχειροποιήτως το ομοίωμά της.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, την ώρα που οι Πατέρες Συμεών και Θεόδωρος βλέπουν στο όνειρό τους τον Ανδρέα και τον Λουκά, ο δεύτερος δείχνει προς τα δυτικά, δηλαδή προς το ένα από τα τρία πλατάνια και τους παρακινεί να δουν την εικόνα της Παναγίας που αποτυπωνόταν εκείνη τη στιγμή στην κουφάλα του δέντρου. Οι Άγιοι Πατέρες ξυπνούν τρομαγμένοι και κοιτώντας ανατολικά βλέπουν λαμπρό φως να χτυπά τον κορμό του πλατάνου. Κοιτούν και βλέπουν το ιερό εκτύπωμα της εικόνας της Παναγίας. Σύμφωναλοιπόν μʹ αυτή την εκδοχή το θαύμα της αποτύπωσης συνέβη τον 4ο αι. Η Παναγία Πλατανιώτισσα γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου ημέρα της Γεννήσεως της Θεοτόκου και πλήθος πιστών προσέρχεται κάθε χρόνο για να την προσκυνήσει.

Στο σημείο του Ιερού αποτυπώματος της Θεοτόκου ο φλοιός του πλατάνου είναι νεκρός και αμετάβλητος. Το πάχος του είναι ιδιαίτερα μικρό. Γύρω όμως από το σημείο του πλατάνου που είναι αποτυπωμένη η εικόνα, ο πλάτανος βλασταίνει και αναπτύσσεται κανονικά ακόμα και μέσα στην κουφάλα του δέντρου

cf80ceb1cebdceb1ceb3ceb9ceb1-cf80cf81cebfceb4cf81cebfcebccebfcf85-212

Παναγία η Προδρομίτισσα.

Ο αγιογράφος Γιωργάκης Νικολάου ξεκίνησε να ζωγραφίσει, έπειτα από επιθυμία του ιερομόναχου Νήφωνα (1857‐1870), την Παναγία βρεφοκρατούσα. Καθώς κόντευε όμως να ολοκληρώσει την αγιογράφηση της εικόνας είδε ότι τα πρόσωπα του Χριστού και της Παναγίας ήταν αλλοιωμένα. Ο αγιογράφος πίστεψε ότι δεν ήταν άξιος να τελειώσει την εικόνα. Άφησε λοιπόν την εργασία με σκοπό να την συνεχίσει την επόμενη μέρα. Το πρωί έκανε τρεις μετάνοιες και προσευχήθηκε ώστε να μπορέσει τελειώσει το έργο του. Όταν πήγε να συνεχίσει την εργασία του είδε έκπληκτος τα πρόσωπα στην εικόνα να είναι τέλεια ζωγραφισμένα και να λάμπουν.

Από τότε η εικόνα της Παναγίας που παριστάνεται στον τύπο της Οδηγήτριας ονομάζεται Παναγία Προδρομίτισσα η αχειροποίητος και βρίσκεται αναρτημένη στον αριστερό ανατολικό κίονα του Κυριακού μπροστά από το Τέμπλο.

ierosolymitissa12

Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα.

Η παράδοση που συνοδεύει την εικόνα έγινε ευρέως γνωστή από διηγήσεις γερόντων όπως εκείνη του γέροντα Παΐσιου του αγιορείτη. Η δημιουργία της εικόνας συνδέεται με τη μοναχή αγιογράφο Τατιανή, η οποία μόνασε στη ρώσικη Ιερά μονή της Μυροφόρου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την παράδοση, η Τατιανή βλέπει σε όραμα ότι την επισκέπτεται στο κελί της μία άγνωστη μοναχή, η οποία της ζητά να την ζωγραφίσει. Η Τατιανή απαντά ότι δεν είναι ζωγράφος αλλά αγιογράφος. Τότε η άγνωστη μοναχή της λέει να την αγιογραφήσει. Η Τατιανή απορεί με το θάρρος της ξένης και της αποκρίνεται ότι δεν έχει ξύλο (σανίδι) για να την αγιογραφήσει. Έπειτα η άγνωστη μοναχή της δίνει ένα σανίδι και της λέει να την ζωγραφίσει. Ενώ τελικά αρχίζει η Τατιανή να την αγιογραφεί βλέπειτα άμφια της μοναχής να γίνονται χρυσά, το πρόσωπό της να λάμπει και να λέει: ʹʹΩ μακαρία Τατιανή, μετά τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, θα με αγιογραφήσεις πάλι εσύʹʹ. Τότε η Τατιανή καταλαβαίνει ότι αγιογραφεί την Παναγία. Ταράζεται και σπεύδει στην Ηγουμένη για να της διηγηθεί το όραμα. Η Ηγουμένη δυσπιστεί και της λέει να πάει να κοιμηθεί και την επόμενη μέρα να αγιογραφήσει μία εικόνα της Παναγίας. Καθώς όμως επιστρέφει στο κελί της, βλέπει να βγαίνει φως και αισθάνεται ευωδία. Τότε ειδοποιεί την Ηγουμένη και μαζί αντικρίζουν το θαύμα. Η εικόνα του οράματος της Τατιανής βρίσκεται εκεί στο κελί αχειροποιήτως.Έπειτα παρουσιάζεται πάλι η Παναγία στην Τατιανή και της λέει να την μεταφέρουν στο σπίτι της, στη Γεσθημανή. Έτσι και έγινε. Η εικόνα παριστάνει την Θεοτόκο να κρατάει το Βρέφος στο αριστερό της χέρι.

Γιορτάζεις σήμερα; Δες τι σημαίνει το όνομά σου

$
0
0

 

23b2c99259c21675bf4d8467341941a6

Γιορτάζεις σήμερα; Παναγιώτα, Παναγιώτης, Μαρία, Δέσποινα, Μάριος δες τι σημαίνει το όνομά σου και Χρόνια Πολλά!

Παναγιώτης / Πάνος / Τάκης
Παναγιώτη, δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από το όνομά σου που προέρχεται από την Παναγία! Είσαι ένας δραστήριος άνδρας, με λογική σκέψη αλλά και δυνατά συναισθήματα. Νιώθεις την ανάγκη να προσφέρεις, να δημιουργείς και να είσαι χρήσιμος γύρω σου. Έχεις μεγάλη εξάρτηση από την οικογένειά σου την οποία τιμάς και σέβεσαι με τον καλύτερο τρόπο. Στην αριθμολογία, το όνομά σου έχει λεξάριθμο 2 και αυτό σημαίνει ότι είσαι ένας άνδρας που επιθυμεί να λειτουργεί συλλογικά και όχι μεμονωμένα. Θέλεις να διατηρείς σταθερές σχέσεις στη ζωή σου που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι ασφάλεια και σιγουριά. Συμβιβάζεσαι, υποχωρείς και προσπαθείς αρκετά για να διατηρείς ηρεμία και τάξη στη ζωή σου! Έχεις πιστά και αφοσιωμένα συναισθήματα και όταν είσαι σε έναν δεσμό, δεν έχεις μάτια και ενδιαφέρον για κάτι καλό! Η δειλία, η αναποφασιστικότητα και οι διχασμοί, είναι μερικά από τα αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητάς σου, που σε φέρνουν σε μπελάδες

Παναγιώτα / Πένυ / Γιώτα
 Στην αριθμολογία, το όνομά σου έχει λεξάριθμο 3, είσαι δηλαδή μία επικοινωνιακή, ευχάριστη και κοινωνική γυναίκα! Έχεις πολλές φιλίες, σου αρέσει να γνωρίζεις νέο κόσμο και προσαρμόζεσαι εύκολα σε κάθε περίσταση. Θέλεις να εξελίσσεις τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου στη ζωή, για αυτό και διαβάζεις, ενημερώνεσαι και προσπαθείς με κάθε τρόπο να εξελίσσεσαι. Τα ταξίδια και οι επικοινωνίες είναι δύο από τις μεγάλες σου αγάπες.

Μαρία
«Μαρία λένε την Παναγιά, Μαρία λένε και εσένα»! Η ευλογία και η προστασία της Θεοτόκου σε συντροφεύει πάντα στη ζωή σου! Στα εβραϊκά το όνομά σου σημαίνει «θαλασσινή», έτσι εξηγείται και η μεγάλη αγάπη που έχεις για την θάλασσα αλλά και για το καλοκαίρι . Από την πλευρά της αριθμολογίας το όνομά σου έχει λεξάριθμο το 7 και αυτό σημαίνει ότι είσαι μία σκεπτόμενη γυναίκα, με βαθύ στοχασμό και με μεγάλη ωριμότητα. Οι σκέψεις και τα λόγια σου χαρακτηρίζονται από σοφία και ωριμότητα και σου αρέσει να εξελίσσεις το πνεύμα σου και να μαθαίνεις νέα πράγματα. Προτιμάς να περνάς λίγες στιγμές απομόνωσης που σε βοηθούν να ανασυντάσσεις τις δυνάμεις σου. Στις ερωτικές σου σχέσεις, προτιμάς να διατηρείς την ανεξαρτησία σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχεις πίστη και αφοσίωση στο ταίρι σου. Η διαίσθησή σου είναι ισχυρή και σου αρέσει να ασχολείσαι με θέματα αποκρυφισμού, αστρολογίας.

Μάριος
Μάριε, το όνομά σου προέρχεται από την Παναγία και πάντα στη ζωή σου θα έχεις την φώτιση και την προστασία της.  Στην αριθμολογία, ο προσωπικός σου λεξάριθμος είναι το 5, για αυτό και διαθέτεις τόσο φιλελεύθερη και εκφραστική προσωπικότητα. Είσαι λάτρης της ελευθερίας, φλερτάρεις, κάνεις γνωριμίες, έχεις άστατη ερωτική ζωή και δεν σου αρέσουν οι δεσμεύσεις. Έχεις κλίση προς την καλλιτεχνία ή τα ελεύθερα επαγγέλματα που σου δίνουν την ευκαιρία να εκφραστείς όπως αισθάνεσαι.

Δέσποινα / Ντέπυ/Νταίζη
Δέσποινα, έχεις ένα όνομα με μεγάλη δυναμική, που σου χαρίζει φώτιση, σοφία αλλά και προστασία, αφού είναι και το όνομα της Παναγίας! Δέσποινα σημαίνει δεσπόζω και ετυμολογικά είναι το θηλυκό του δεσπότη, σημαίνει καλή και επιβλητική νοικοκυρά. Στην αριθμολογία το όνομά σου έχει λεξάριθμο 5, για αυτό και είσαι τόσο κεφάτη και δημιουργική. Ξεχωρίζεις για τον πρωτότυπο τρόπο που σκέφτεσαι και λειτουργείς και έχεις έναν μοντέρνο και φιλελεύθερο τρόπο ζωής. Δεν σου αρέσει να πιέζεις και να πιέζεσαι, για αυτό και προτιμάς να διατηρείς στις σχέσεις του την ανεξαρτησία, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν έχεις πιστά συναισθήματα. Μία μέρα χωρίς γέλιο, κέφι και αισιοδοξία, είναι για σένα μία χαμένη μέρα. Λατρεύεις τα ζώα, τα παιδιά, αλλά και τους ηλικιωμένους ανθρώπους , τα πας καλά με όλες τις ηλικίες των ανθρώπων και συμβιβάζεσαι εύκολα.

 

Kαταδρομικό “Έλλη”: Το χρονικό του τορπιλισμού ανήμερα Δεκαπενταύγουστο

$
0
0

ellh4

1η Αυγούστου 1940: Με δεδομένα τα συχνά θερμά επεισόδια που προκαλούνται από τους Ιταλούς, υπάρχει ανησυχία και έντονος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να σταλεί πολεμικό πλοίο στη Μεγαλόχαρη της Τήνου για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

9η Αυγούστου 1940: Η μη αποστολή πολεμικού πλοίου για να αποδώσει τις καθιερωμένες τιμές θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία και φόβος που θα έπληττε το λαϊκό αίσθημα. Αποφασίζεται λοιπόν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ότι το καταδρομικό “Έλλη” θα καταπλεύσει στην Τήνο και θα συμμετάσχει κανονικά στον εορτασμό της Μεγαλόχαρης. Παράλληλα, δίδονται στους αρμόδιους αξιωματικούς οδηγίες για αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

14η Αυγούστου 1940, βράδυ: Χιλιάδες πιστών έχουν συγκεντρωθεί στη στολισμένη Χώρα της Τήνου, στον φωταγωγημένο Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας τελείται ολονυκτία, οι τελευταίες προετοιμασίες για το Πανηγύρι ολοκληρώνονται.

15η Αυγούστου 1940, 01.00: To “Έλλη” ξεκινάει από το λιμάνι της Μήλου στο οποίο είναι αγκυροβολημένο με πορεία προς την Τήνο, όπου αναμένεται να φτάσει τα ξημερώματα. Το πλήρωμα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και ο Κυβερνήτης παραμένει στη γέφυρα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

15η Αυγούστου 1940, 06.25 To καταδρομικό φτάνει στην Τήνο και αγκυροβολεί 550 μέτρα έξω από τον πράσινο φάρο του λιμενοβραχίονα, αφού το βάθος του λιμανιού δεν επέτρεπε περαιτέρω προσέγγιση. Η θέση στην οποία αναγκαστικά βρίσκεται είναι επισφαλής και λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα ασφαλείας (κλειστά στεγανά, ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση, αντιαεροπορικά σε ετοιμότητα, κ.α.).

15η Αυγούστου 1940, 06.45: Οι ανησυχίες επιβεβαιώνονται. Μαχητικό αεροσκάφος , τύπου “Γκανς”, χωρίς διακριτικά εθνικότητας πετάει πάνω από την περιοχή. Τα αντιαεροπορικά του “Έλλη” παρακολουθούν τις κινήσεις του. Η εντολή είναι σαφής: να μην ανοίξουν πυρ αν δεν επιτεθεί.

15η Αυγούστου 1940, 08.00: Το επεισόδιο έχει λήξει. Οι προετοιμασίες του αγήματος που έχει οριστεί για να συνοδεύσει την Ιερή Εικόνα στη λιτανεία ολοκληρώνονται. Πραγματοποιείται έπαρση της ελληνικής σημαίας. Μετατίθεται η ώρα επιθεώρησης του Αγήματος στο κατάστρωμα για τις 08:45 αντί για τις 08:30 που είχε οριστεί αρχικά (απόφαση που θα αποδειχθεί σωτήρια). Βάσει προγράμματος, το άγημα πρόκειται να εξέλθει στις 10:30.

Στο μεταξύ στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας τελείται η Θεία Λειτουργία (η οποία δεν θα διακοπεί ούτε και στη συνέχεια), επικρατεί εορταστική ατμόσφαιρα, η λιτανεία προετοιμάζεται και πάνω από 10.000 πιστών έχουν κατακλύσει τον ναό και το λιμάνι.

15η Αυγούστου 1940, 08.25: Σημειώνεται ισχυρότατη έκρηξη που ακολουθείται από έντονη βοή, το καταδρομικό δονείται από την πλώρη ως την πρύμνη. Ο συναγερμός έχει μπλοκάρει και δεν χτυπάει ποτέ. Ο Κυβερνήτης που βρίσκεται στην καμπίνα του θεωρεί αρχικά ότι πρόκειται για εσωτερική έκρηξη. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι την Έλλη έχει πλήξει τορπίλη στο μέσο του δεξιού τμήματος της, κάτω από το λεβητοστάσιο το οποίο εξερράγη. Από τύχη δεν συμβαίνει το ίδιο και στην κοντινή αποθήκη πυρομαχικών, ενδεχόμενο που θα είχε ολέθριες συνέπειες για όλη τη Χώρα της Τήνου.

asyrmatos-elli

 

15η Αυγούστου 1940, 08.35: Δύο νέες τορπίλες, πιθανώς με αρχικό στόχο τα αγκυροβολημένα και γεμάτα κόσμο ατμόπλοια “Έλση” και ” Έσπερος”, προσκρούουν σε ύφαλο και στο λιμενοβραχίονα. Στο λιμάνι επικρατεί πανδαιμόνιο. Τα μαζεμένα πλήθη τρέχουν προς το βόρειο τμήμα της πόλης για να προφυλαχθούν. Το καταδρομικό έχει πάρει κλίση 10-15 μοιρών. Από τα δεξιά ύφαλα του εισέρχεται συνεχώς νερό. Στο κατάστρωμα έχει δημιουργηθεί ρήγμα από την έκρηξη. Οι καταστροφές του εξοπλισμού διαδέχονται η μία την άλλη. Οι μηχανικοί στο λεβητοστάσιο βρίσκουν ακαριαίο θάνατο, μέλη του πληρώματος είναι εγκλωβισμένα, οι πόρτες έχουν στραβώσει και δεν ανοίγουν, τα ηλεκτρικά και μηχανικά μέρη δεν λειτουργούν.

Ο Κυβερνήτης ζητάει ρυμούλκηση από τα επιβατηγά που βρίσκονται στο λιμάνι, που πρέπει όμως πρώτα να αδειάσουν τον κόσμο. Όσο περνάει η ώρα, η κλίση μεγαλώνει. Για τη ρυμούλκηση είναι απαραίτητη η ανάσυρση της άγκυρας που δεν είναι δυνατή, αφού δεν υπάρχει ατμός. Ξεκινάει η χρονοβόρα προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα μηχανικά. Τραυματισμένα μέλη του πληρώματος έχουν εκτιναχθεί στη θάλασσα και περισυλλέγονται από βάρκες και ιδιωτικά σκάφη. Ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να σώσουν την ” Έλλη”. Η πρώτη προσπάθεια ρυμούλκησης από βενζινάκατο είναι άκαρπη.

15η Αυγούστου 1940, 09.10: Ο “Έσπερος” πλησιάζει για τη ρυμούλκηση. Ο κυβερνήτης κρίνει ότι με δεδομένη την κλίση το εγχείρημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Δίνει διαταγή για την εγκατάλειψη του σκάφους. Στο κατάστρωμα του βυθιζόμενου πλοίου, αξιωματικοί και πλήρωμα, πριν εγκαταλείψουν, σε στάση προσοχής φωνάζουν: “Ζήτω η ΕΛΛΑΣ” και ο Πλοίαρχος Χατζόπουλος αποχαιρετά το πλήρωμα, αποφασισμένος να ακολουθήσει το Έλλη στον υγρό του τάφο. Τελικά σώζεται από τον Ύπαρχο που τον απομακρύνει δια της βίας.

15η Αυγούστου 1940, 10.20: Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του ” Έσπερου” να το ρυμουλκήσει, το καταδρομικό Έλλη χάνεται στο βυθό του Αιγαίου.

15η Αυγούστου: Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο θα συνδέεται για πάντα με τον Τορπιλισμό της Έλλης και την ιστορική του σημασία.

Παναγιά μου, μεγάλη η χάρη σου!

$
0
0

 

O_epigeios_bios_ths_Theotokou-01

Η Μαριάμ -όπως ήταν το πραγματικό της όνομα πριν εξελληνιστεί σε Μαρία– ήταν η μονάκριβη κόρη ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, της Άννας και του Ιωακείμ. Ε­πει­δή ο Ι­ω­α­κείμ και η Άν­να ή­ταν ά­τε­κνοι, πα­ρα­κα­λού­σαν για πολ­λά χρό­νια το Θε­ό να τους χα­ρί­σει έ­να παι­δί, με την υ­πό­σχε­ση ό­τι το παι­δί που θα γεν­νη­θεί, θα το α­φι­ε­ρώ­σουν σ’ Αυ­τόν. Πρέ­πει να ση­μει­ω­θεί ό­τι η α­τε­κνί­α την ε­πο­χή ε­κεί­νη ή­ταν ντρο­πή-κα­τά­ρα για έ­να αν­δρό­γυ­νο και ό­λοι τους πε­ρι­φρο­νού­σαν μέ­σα στην κοι­νω­νί­α. Α­κό­μα και οι ι­ε­ρείς δεν δέ­χον­ταν τα δώ­ρα που πρό­σφε­ραν στο να­ό του Θε­ού, λό­γω της α­τε­κνί­ας τους. ­ Με δά­κρυ­α πα­ρα­κα­λού­σαν το Θε­ό να τους χα­ρί­σει έ­να παι­δί και να λύ­σει την α­τε­κνί­α τους. Και ο Θε­ός τους προ­μή­νυ­σε με τον αρ­χάγ­γε­λό Του Γα­βρι­ήλ ό­τι θα συλ­λά­βει η πρώ­ην ά­γο­νος και στεί­ρα Άν­να και θα γεν­νή­σει παι­δί ά­γιο. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του ζευγαριού, τα λόγια του αγγέλου βγήκαν αληθινά και γέννησαν ένα όμορφο κορίτσι.

Έ­τσι λοι­πόν γεν­νή­θη­κε η α­γί­α Παρ­θέ­νος Μα­ρί­α, χω­ρίς σαρ­κι­κή συ­νά­φεια των γο­νέ­ων της. Γεν­νή­θη­κε σε εν­νέ­α μή­νες και, ναι μεν ή­ταν καρ­πός της υ­πόσχεσης του Θε­ού, αλ­λά έ­γι­νε με σπέρ­μα αν­δρός με τη συ­νεύ­ρε­ση των γο­νιών της. Μό­νο ο Ι­η­σούς Χρι­στός γεν­νή­θη­κε α­πό την α­γί­α Παρ­θέ­νο Μα­ρί­α με τρό­πο α­νέκ­φρα­στο και α­νερ­μή­νευ­το, ό­πως Ε­κεί­νος Μό­νος γνω­ρί­ζει, χω­ρίς να υ­πάρ­χει το σαρ­κι­κό θέ­λη­μα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

H Πα­να­γί­α γεν­νή­θη­κε στην Ι­ε­ρου­σα­λήμ. Όταν η Μαριάμ έγινε τριών ετών, οι γονείς της, τήρησαν την υπόσχεση τους και την οδήγησαν στο Ναό όπου την παρέλαβε ένας ιερέας ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Προφήτη Ζαχαρία, τον πατέρα του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Η Παναγία έζησε 12 χρόνια στο Ναό, στα Άγια των Αγίων. Κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας αυτός που της έφερνε καθημερινά τροφή ήταν ο ίδιος ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Όταν ήρθε η ώρα να βγει από το Ναό, οι ιερείς αποφάσισαν να την δώσουν σε κάποια οικογένεια, δεδομένου πως οι γονείς της είχαν ήδη φύγει από τη ζωή.

Τότε, γνωρίζοντες  την ειδική αποστολή της Μαριάμ, βρήκαν έναν μεγάλο σε ηλικία άνδρα, τον Ιωσήφ, ο οποίος ήταν χήρος και πατέρας τριών παιδιών (άλλες πηγές αναφέρουν επτά παιδιά). Αυ­τά εί­ναι τα «θε­τά» ά­δέλ­φια του Ι­η­σού και ό­χι παι­διά της Θε­ο­τό­κου, η ο­ποί­α εί­ναι Α­ει­πάρ­θε­νος, πα­ρέ­μει­νε δη­λα­δή Παρ­θέ­νος και με­τά τη γέν­νη­ση του Κυ­ρί­ου και πο­τέ δεν ήλ­θε σε σαρ­κι­κή ε­πα­φή με τον Ι­ω­σήφ. Έ­τσι ο αρ­ρα­βώ­νας ή­ταν α­πα­ραί­τη­τος, για να κα­λυ­φθεί η υ­περ­φυ­σι­κή γέν­νη­ση του Ι­η­σού με την πα­ρου­σί­α του Ι­ω­σήφ. Τέσσερις μήνες έμεινε κοντά στον Ιωσήφ η Μαριάμ μέχρι να ξεκινήσει πλέον το Θεϊκό σχέδιο.

Στη Ναζαρέτ όπου ζούσε την επισκέφθηκε ξανά ο Γαβριήλ όπου της είπε το ιστορικό: «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου». Τότε έμαθε και η ίδια ποια ήταν η αποστολή της την οποία αποδέχτηκε με χαρά. Το μυστήριο της Θείας σαρκώσεως ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική. Στο έργο της σωτηρίας είναι απαραίτητη και η ανθρώπινη θέληση. Αυτήν προσφέρει και η Παναγία, καθώς δέχεται με όλη της την καρδιά να υπηρετήσει το Θεό και να δώσει ολόκληρο τον εαυτό της στο θέλημα Του. Στη συγκατάθεση της Μαρίας εκφράζεται η ολοκληρωτική συγκατάθεση του ανθρώπου να συνεργήσει στο θεϊκό σχέδιο της σωτηρίας του.

panagia1

Ο Ιωσήφ, μετά από λίγο καιρό, προβληματίζεται έντονα διότι ερμηνεύοντας ανθρώπινα την αδικαιολόγητη εγκυμοσύνη της Παναγίας, αποφασίζει να την διώξει. Επειδή ήταν “δίκαιος”, δεν ήθελε να την διαπομπεύσει παραδειγματικά, όπως προέβλεπε ο νόμος. Τότε παρουσιάζεται στον Ιωσήφ, άγγελος Κυρίου και του λέει ότι, το παιδί θα γεννηθεί από Πνεύμα Άγιο. Έτσι ο Ιωσήφ έκανε όπως τον διέταξε ο άγγελος και παρέλαβε τηn Μαρία στο σπίτι του.

Όταν συμπληρώθηκαν οι μέρες της Μαρίας για να γεννήσει τον Ιησού, αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Οκταβιανός, που ονομάστηκε Αύγουστος, και είχε διατάξει να απογραφεί όλος ο πληθυσμός που ήταν κάτω από τη Ρωμαϊκή κυριαρχία και ο καθένας έπρεπε να πάει στον τόπο της καταγωγής του. Ο Ιωσήφ, πού ήταν από τη γενιά του Δαβίδ, έπρεπε να πάει να απογραφεί, μαζί με τηn Μαρία στην πόλη του Δαβίδ, τη Βηθλεέμ. Λόγω της πληθώρας των απογραφομένων, δεn βρίσκουν πουθενά κατάλυμα παρά μόνο σ’ ένα στάβλο. Εκεί γεννήθηκε ο Χριστός, στο πιο ταπεινό μέρος του κόσμου, με τις ανάσες των ζώων να τον ζεσταίνουν. Σε οκτώ μέρες από τη γέννηση, η Μαρία και ο Ιωσήφ έκαναν, σύμφωνα με το νόμο, την περιτομή του παιδιού και του έδωσαν το όνομα «Ιησούς». Σαράντα μέρες μετά τη γέννησή Του, ο Ιησούς σύμφωνα με τον Ιουδαϊκό νόμο οδηγείται για πρώτη φορά στα Ιεροσόλυμα, στο ναό του Θεού, για να αφιερωθεί στο Θεό. Εδώ την υποδέχτηκε ο γέροντας Συμεών που παρακαλούσε το Θεό να μην πεθάνει πριν δει το Μεσσία. Ο γέροντας Συμεών κρατώντας το θείο Βρέφος στην αγκαλιά του είπε ότι: «ο Ιησούς θα γίνει αιτία να πέσουν και να σηκωθούν πολλοί στο Ισραήλ και θα προκαλέσει διχογνωμία». Και στην Παναγία είπε: «και σένα την ψυχή σου θα την διαπεράσει πόνος οξύς, σαν σπαθιά», υπονοώντας τη σταύρωση του Γιου της.

Η Θεοτόκος ακολούθησε τον Ιησού σ’ όλες τις ευαγγελικές Του οδοιπορίες κατά τη διάρκεια της δημόσιας ζωής Του, μετά τη βάπτισή Του. Είχε όμως πάντοτε σιωπηλή παρουσία. Τελευταίοι λόγοι της Παναγίας παρουσιάζονται στα Ευαγγέλια στο γάμο της Κανά. Εκεί είχε ένα διάλογο με τον Ιησού επειδή έλειψε το κρασί. Μετά από λίγο συνέβη η θαυμαστή μετατροπή του νερού σε κρασί, το πρώτο θαύμα της δημόσιας ζωής του Χριστού.

assets_LARGE_t_183762_54049757[1]

Η Μαρία κατά τη Σταύρωση του Ιησού, βρίσκεται πάνω στο Γολγοθά μαζί με την Μαρία του Κλωπά και την Μαρία τη Μαγδαληνή. Ευρισκόμενη κάτω απ’ το Σταυρό, αισθάνεται σαν να τη διαπερνά ρομφαία, κατά την προφητεία του αγίου Συμεών. Ουσιαστικά δεν συμπαρίσταται μόνο στο δράμα αλλά συμμετέχει στον πόνο του Γιου της και Θεού της. Διπλός ο πόνος και η πίκρα. Η Θεοτόκος  πρώτη από όλες τις άλλες  συνάντησε, είδε και αναγνώρισε τον Αναστάντα Κύριο. Πρώτη μίλησε μαζί Του και έπιασε τα άχραντα πόδια Του. Πρώτη απ’ όλους τους ανθρώπους, η Θεοτόκος δέχθηκε το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως του Κυρίου. Από το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων γνωρίζουμε ότι η Παναγία παρέμεινε κοντά τους μέχρι την ημέρα της Πεντηκοστής.

Η τελευταία συνάντηση με τον αρχάγγελο που την συντρόφευε από τα τρία της χρόνια, έγινε τρεις μέρες πριν την κοίμησή Της. Τότε ο Γαβριήλ την ενημέρωσε ότι πλέον ήρθε η ώρα, δίνοντας της μεγάλη χαρά αφού θα έβλεπε ξανά το παιδί Της. Η παράδοση αναφέρει ότι την τρίτη ήμερα από την εμφάνιση του αγγέλου, λίγο πριν κοιμηθεί η Θεοτόκος, οι Απόστολοι δεν ήταν όλοι στα Ιεροσόλυμα, αλλά σε μακρινούς τόπους όπου κήρυτταν το Ευαγγέλιο. Τότε, ξαφνικά νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε όλους μπροστά στο κρεβάτι, όπου ήταν ξαπλωμένη η Θεοτόκος και περίμενε την κοίμηση Της. Μαζί δε με τους Αποστόλους ήλθε και ο Διονύσιος Aρεοπαγίτης, ο Άγιος Ιερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Απόστολος Τιμόθεος, και άλλοι.

Η Παναγία όταν μπήκε στο Ναό ήταν τριών ετών. Έμεινε στο ιερό δώδεκα χρόνια. Τρεις μήνες αφού βγήκε από το ιερό μέχρι τον Ευαγγελισμό και εννέα μήνες κυοφορία, δεκαέξι ετών γεννά το Χριστό. Έζησε με το Χριστό τριάντα δύο χρόνια, άρα 48 ετών ζει τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψή Του. Έζησε μετά απ’ την Πεντηκοστή άλλα έντεκα χρόνια και εκοιμήθη στη Γεσθημανή. Ήταν 59 ετών.

Bασίλης Ζούλιας: H Kim Cattrall με δικές του δημιουργίες στη νέα σειρά του Netflix

$
0
0

Διακρίθηκε, ενθουσίασε και ξεχώρισε ο σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας με τα  σύνολά του στη σειρά του Νetflix “Emily in Paris” και τώρα ετοιμάζεται να μας εντυπωσιάσει με πιο …glamorous δημιουργίες! Στη νέα σειρά του Netflix με τον τίτλο “Glamorous” ο Βασίλης Ζούλιας θα ντύσει την πρωταγωνίστριά του, την υπέροχη Kim Cattrall (αγαπημένη Σαμάνθα του “Sex and the city” που επιστρέφει δυναμικά στη μικρή οθόνη και αναμένουμε το αποτέλεσμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Κιμ Κατράλ θα υποδυθεί την Madolyn Addison, σούπερ μόντελ με μεγάλη καριέρα που πλέον είναι ιδρύτρια και σύμβουλος μια διάσημης boutique beauty με το όνομά της. Στο βασικό ρόλο θα δούμε τον Miss Benny. Το σενάριο των 10 επεισοδίων είναι του Jordon Nardino.

Nέα Glamorous επιτυχία  λοιπόν για την Κιμ και τον Βασίλη μας!

 

“Ιφιγένεια εν Αυλίδι”στην Επίδαυρο

$
0
0

 

   

«Η θυσία είναι μια υπόθεση καθημερινή. Συμβαίνει, κατάφωρα ή αθόρυβα, κάθε στιγμή. Σε κάθε εποχή».

 

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 19 και  το Σάββατο 20 Αυγούστου, παρουσιάζεται η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μια παράσταση που ετοιμάστηκε, από όλους τους συντελεστές της, με την φροντίδα του μεγάλου καλλιτεχνικού γεγονότος, περιμένει την συνάντησή της με το κοινό, στον φορτισμένο χώρο του Αργολικού θεάτρου, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Επιστρέφοντας για τρίτη φορά στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» ο σκηνοθέτης, επιχειρεί να επανατοποθετήσει τα όρια, αναδεικνύοντας την εφιαλτική σχέση της τραγωδίας του Ευριπίδη με την δυστοπία της εποχής μας.

 

Η παράσταση έχει αποσπάσει τα επαινετικά σχόλια κοινού και κριτικής, στις παραστάσεις προηγήθηκαν και καταγράφεται ήδη ως ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού.

 

«Ένας μεγάλος θίασος σημαντικών ηθοποιών που υπηρετούν με συνέπεια το θέατρο, και καταθέτουν  στο σύνολό τους, υψηλής ευαισθησίας ερμηνείες , μια καλοκουρδισμένη παράσταση και μια σπάνιας αισθητικής παραγωγή, αποτελούν εγγυήσεις για ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός αυτό το καλοκαίρι, στο δρόμο για το Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου».

Στο ρόλο της Ιφιγένειας η Μαρία Πετεβή, μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νεότερης γενιάς ηθοποιών. Αγαμέμνων ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κλυταιμνήστρα η Ιωάννα Παππά, Μενέλαος ο Άκης Σακελλαρίου, Αχιλλέας ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Στους ενοποιημένους, για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας,  ρόλους του Πρεσβύτη και των Αγγελιοφόρων, ο Παντελής Δεντάκης.

 

 

 

Μετάφραση Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης

Σκηνικό Γιώργος Γαβαλάς

Μουσική Σταύρος Γασπαράτος

Κοστούμια Νίκη Ψυχογιού

Κίνηση Σεσίλ Μικρούτσικου

Φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη Γεωργία Πιερρουτσάκου

Βοηθός σκηνοθέτη Νικολέττα Μακρυνόρη

Βοηθός συνθέτη – μουσική διδασκαλία Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Βοηθός σκηνογράφου Μαριάννα Παπαγεωργίου

Βοηθός ενδυματολόγου Σοφία Μπαμπανιώτη

Make-up artist Olga Falei

Hair stylist Κωνσταντίνος Κολιούσης

Βοηθός Hair stylist Νίκη Βασιλείου

Φωτογραφίες  Ελίνα Γιουνανλή

Artwork Πέτρος Παράσχης

Video Θωμάς Παλυβός

Επικοινωνία Ειρήνη Λαγουρού

Επικοινωνία περιοδείας Ρίτα Σίσιου

Διεύθυνση παραγωγής Σταμάτης Μουμουλίδης

Οργάνωση παραγωγής Χριστίνα Μπάλλα

Βοηθός δ/σης παραγωγής Μαρία Ραϊστέλλη

Ερμηνεύουν:

Αγαμέμνων  ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πρεσβύτης – Άγγελος   ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΕΝΤΑΚΗΣ

Μενέλαος   ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Κλυταιμνήστρα   ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ

Ιφιγένεια   ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΕΒΗ

Αχιλλέας   ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Γυναίκες της Χαλκίδας

ΙΟΥΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ | ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΕΡΑ | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

ΙΩΑΝΝΑ ΛΕΚΚΑ | ΛΕΝΑ ΜΠΟΖΑΚΗ | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΟΕΑ

ΔΑΝΑΗ ΠΟΛΙΤΗ | ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΦΩΤΑ

Παραγωγή

5η Εποχή Τέχνης

Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

Το έργο

Πανέτοιμη για τη μεγάλη εκστρατεία ενάντια στην Τροία, η τεράστια πολεμική μηχανή των Ελλήνων καθηλώνεται στην Αυλίδα, περιμένοντας να φυσήξουν ούριοι άνεμοι. Και, ενώ η αναμονή τούς εξουθενώνει, ο μάντης Κάλχας χρησμοδοτεί ότι, αν θέλουν να αποπλεύσουν, θα πρέπει ο αρχιστράτηγος Αγαμέμνων να θυσιάσει την κόρη του, την Ιφιγένεια. Αντιμέτωπος με το φρικτό δίλημμα, σπαρασσόμενος ανάμεσα στην πατρική αγάπη και το καθήκον προς την πατρίδα, ο Αγαμέμνων τελικά υποκύπτει στην «ανάγκη» και αποφασίζει να θυσιάσει το παιδί του. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Σ’ αυτόν τον κόσμο, όπου τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, ο Ευριπίδης, από σκηνή σε σκηνή, διαλύει κάθε βεβαιότητα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το κοινωνικοθρησκευτικό σύστημα. Το επιτελείο των Ελλήνων ηγεμόνων, που υποτίθεται ότι ενώθηκαν για έναν πανεθνικό σκοπό, αποδεικνύεται ένας εσμός πατριδοκάπηλων – ο καθένας με τη δική του «ατζέντα». Ο περήφανος στρατός ένας αφιονισμένος όχλος που διψάει για σφαγή και πλιάτσικο. Η «αγία» οικογένεια ένας καταναγκασμός θεμελιωμένος στη βία.

Ωστόσο, ένα βήμα πριν από την απόλυτη άρνηση, η ίδια η Ιφιγένεια κάνει την ανατροπή, δραπετεύοντας από τη μοίρα του θύματος και περνώντας από την έσχατη απελπισία στην τελική κατάφαση. Κατάφαση στη ζωή και την αξία της, κατάφαση στην αιώνια περιπέτεια του ανθρώπου.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», μια κοινωνία σε παρακμή θυσιάζει την Ιφιγένεια –και μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων- για έναν μάταιο και άδικο πόλεμο. Η «Ιφιγένεια» είναι η τραγωδία της Ιστορίας. Μια ωδή σ’ αυτό που κάθε φορά θυσιάζεται – για να γεννηθεί η καινούργια εποχή ή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος καταστροφής;

Αλλά ποια είναι η έννοια της θυσίας στη δική μας ταραγμένη εποχή; Πώς συμπλέκεται με τον φόβο, τη σκοπιμότητα, τη ματαιοδοξία, την ιδιοτέλεια, τα παιχνίδια εξουσίας, το κυνήγι της δόξας, του πλούτου και της ηδονής, τον θανάσιμο συνδυασμό ισχύος και απληστίας; Πώς συμπλέκεται με κάθε πόλεμο, ένοπλο ή οικονομικό, με κάθε έγκλημα; Τι θυσιάζουμε και σε ποιους βωμούς;

Στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», ο Ευριπίδης αναδιευθετεί το μυθολογικό υλικό, αφήνοντας για μια στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο τα πράγματα να εξελιχθούν αλλιώς. Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: «είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος»;

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, και ενώ βιώνουμε τα πρώτα συμπτώματα ενός δυστοπικού μέλλοντος, που εμείς απεργαστήκαμε, αναρωτιόμαστε ακόμη: «είναι άραγε δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος»;

Το ερώτημα αιωρείται, αναπάντητο. Ίσως κάποτε ο πολιτισμός να αποβάλει την εγγενή, θανάσιμη δυσφορία του. Ίσως κάποτε η πρόοδος να πάψει να συμμαχεί με την βαρβαρότητα. Ίσως κάποτε…

Ως τότε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφηγούμαστε ξανά και ξανά, σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, μέσα από το φίλτρο της δικής μας εποχής, την ίδια ιστορία…

Θέμης Μουμουλίδης

 

 

 

 

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Παρασκευή 19 &  Σάββατο 20 Αυγούστου | Ώρα 21.00

Ελληνικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι

 

 

 

Προπώληση  viva.gr

Τιμές εισιτηρίων από 10 €

 

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Ταξίδι στο κινηματογραφικό 1984

$
0
0

bigbrother_1984

Υπήρξαν κάποιες εποχές, που δεν ήξερες ποια ταινία να πας να δεις στο σινεμά και ποια να αφήσεις. Και δεν λέω για τις χρυσές εποχές του Χόλιγουντ, που η παραγωγή ταινιών ήταν ασταμάτητη. Αναφέρομαι στα ΄80ς, τότε που άλλαξαν σχεδόν τα πάντα και μπήκαν νέες βάσεις στις Τέχνες γενικότερα. Ας πάρουμε για παράδειγμα, το 1984 κι ας δούμε ποιες ταινίες βγήκαν τότε, τι θέμα είχαν, τι μουσική και -κυρίως- τι άφησαν στα χρόνια που ήρθαν. Ένα ταξίδι πίσω στον κινηματογραφικό χρόνο…

nineteen_eighty_four_xlg

Το 1984 βγήκε στις αίθουσες η ομώνυμη ταινία από τη μεταφορά του βιβλίου του Τζορτζ Όργουελ. Ο συγγραφέας, ζώντας τον πόλεμο με τη ναζιστική Γερμανία, έχοντας όμως και την εμπειρία της Σοβιετικής Ρωσίας οραματίστηκε το απολυταρχικό κράτος που ελέγχει τα πάντα, την παραγωγή, την ενημέρωση σε σχέση με ένα μακρινό πόλεμο, τον ελεύθερο χρόνο, τον τρόπο που σκεφτόμαστε (όταν 1 και 1 δεν κάνουν απαραίτητα 2), τη γλώσσα και φυσικά (για τέτοια καθεστώτα και νοοτροπίες) τον ερωτισμό.

Το κορίτσι που έμοιαζε με αγόρι, η Annie Lennox τραγουδούσε Sex Crime. Στην ταινία έπαιζε ο Τζον Χερτ αλλά και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον.

electric_dreams_1984

Την ίδια χρονιά προβλήθηκε και το Electric Dreams, που αφορούσε ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ ενός άντρα, μίας γυναίκας και ενός …υπολογιστή, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα αρχίζει να συνειδητοποιεί τον εαυτό του. Στην ηχητική της επένδυση περιλαμβάνεται και το υπέροχο The Dream, το οποίο τραγουδούσε το αγόρι που έμοιαζε με κορίτσι, ο Boy George.

boy george annie lennox 

“Like Alice in Wonderland, the dream takes you by the hand.”. Η σκηνή με τη «μονομαχία» της (ακουστικής) τσελίστριας Βιρτζίνια Μάντσεν με τον ηλεκτρονικό ήχο της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια καταπληκτική μουσική μίξη του Τζόρτζιο Μοροντέρ, στην οποία η ηθοποιός κερδίζει μόνο και μόνο επειδή ζαρώνει την όμορφη μύτη της στην προσπάθεια.

electric dreams  

DunePoster2

H Βιρτζίνια Μάντσεν έπαιξε και την πριγκίπισσα Ιρουλάν στο θρυλικό Dune του Ντέιβιντ Λιντς, δίπλα στον Κάιλ ΜακΛάχλαν αλλά και στον Χοσέ Φερέρ και την Σιλβάνα Μαγκάνο και τον – μετέπειτα κυβερνήτη του Έντερπράιζ και καθηγητή Χ, Πάτρικ Στίουαρτ. To φιλμ διαδραματίζεται σε ένα ερημικό πλανήτη, όπου παράγεται το ψυχότροπο “μπαχάρι” που διεκδικούν διαστημικές αυτοκρατορίες και τάγματα ψυχοκινητικών μαγισσών. Οι ντόπιοι κατατρεγμένοι επαναστάτες περιμένουν τον μεσσιανικό σωτήρα που θα υποτάξει τα γιγάντια σκουλήκια που κολυμπούν στην άμμο της απέραντης ερήμου και εκκρίνουν το ναρκωτικό. Στο φιλμ εμφανίζεται και ο – υπέροχα διαβολικός – Στινγκ (τότε αρχηγός των Police). Ένα οπτικό αριστούργημα του σκηνοθέτη, που κάνει και ένα πέρασμα από την ταινία και αργότερα θα μας δώσει τον Ύποπτο Κόσμο του Τουίν Πικς, το Μπλε Βελούδο κ.α. Tην ατμοσφαιρική μουσική έγραψε το ροκ συγκρότημα Τότο και ένα κομμάτι ο Μπράιαν Ίνο.

2367703-a2600_ghostbusters

Εκείνη τη χρονιά, αν είχες προβλήματα με λαίμαργα φαντάσματα, καλούσες μόνο τους Ghostbusters Μπιλ Μάρρεϊ, Νταν Άκροϊντ και Χάρολντ Ράμις (στην ταινία του Άιβαν Ράιτμαν που συμμετείχε και η Σιγκούρνι Γουίβερ). Το ομώνυμο αστείο τραγούδι έχασε το Όσκαρ από το γλυκανάλατο Woman in red. Ήταν μεγάλη εμπορική επιτυχία με εισπράξεις μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.

11168027_ori

Από την άλλη μεριά, η θεϊκή μουσική του ιδιοφυούς Μότσαρτ, έντυσε ακουστικά την ταινία Αμαντέους του Μίλος Φόρμαν που σάρωσε τα βραβεία (ανάμεσα τους και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για τη χρονιά). Η συγκλονιστική ζωή του συνθέτη που – σαν τον Μέγα Αλέξανδρο – ήρθε, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του και έφυγε νωρίς, παρουσιάζεται σαν αφήγηση του κύριου ανταγωνιστή του, Σαλιέρι, τον οποίο παίζει ο Murray Abraham (Όσκαρ  αντρικού ρόλου).

91K43kjdOaL._SL1500_

To εικονικό Footloose, μια κλασική ιστορία νεανικής επανάστασης βγήκε στις αίθουσες τo 1984. Ο Κέβιν Μπέικον ήταν ο πρωταγωνιστής και συμμετείχαν η Νταϊάν Γουίστ, ο Τζον Λίθγκοου και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Το φιλμ βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα σε μια μικρή και συντηρητική κοινότητα των ΗΠΑ, όπου ο χορός δημόσια απαγορεύονταν και οι έφηβοι έδωσαν αγώνα για να διοργανώσουν ένα χορό αποφοίτησης, που θα ζήλευε και ο Τζον Τραβόλτα και έχει ωραίες χορευτικές σεκάνς.

Weddingchart-1080p

Τα Μάπετς Κατακτούν το Μανχάταν του Φρανκ Οζ με τον ίδιο και τον δημιουργό των αξιολάτρευτων Mάπετς, Τζιμ Χένσον, είναι ένα κλασικό μιούζικαλ για όλη την οικογένεια με υπέροχη μουσική και το γάμο της Μις Πίγκυ με τον Κέρμιτ! Το πιο ωραίο τραγούδι είναι το I m gonna always love you.

e1ucTKyaogdN3x4HnWsi5iS28GK

H Παρέα των Λύκων είναι μια σκοτεινή ταινία του Νιλ Τζόρνταν με  συμβολισμούς για την ενηλικίωση και το ζώο που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Ένα οπτικό αριστούργημα με ατμοσφαιρική μουσική του Τζορτζ Φέντον, στο οποίο το ρόλο της γιαγιάς παίζει η Άντζελα Λάνσμπουρι. Μια από τις καλύτερες ταινίες για λυκανθρώπους μόνο και μόνο γιατί είναι μια μεταφορά για τη ζωή και την ανθρώπινη κατάσταση, για όλους μας.

greystoke

Ίσως η καλύτερη μεταφορά στην οθόνη του Ταρζάν, ενός ήρωα που ακόμη βασιλεύει στη φαντασία των παιδιών, είναι το Γκρέιστοουκ, ο θρύλος του Ταρζάν, Άρχοντα της Ζούγκλας, με τον Κρίστοφερ Λαμπέρ και την Άντι ΜακΝτάουελ στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο (ντουμπλαρισμένη όμως από την Γκλεν Κλόουζ, λόγω της ‘Νότιας’ προφοράς της). 90 άτομα ασχολήθηκαν μόνο με την κατασκευή των κοστουμιών των γοριλών, έτσι ώστε να φαίνεται ο διαφορετικός τους χαρακτήρας, ακόμα και ο τρόπος που γερνούσαν. Η μουσική υπόκρουση, πιο ‘αμερικάνικη’, δηλαδή άξια απόγονος μιας λαμπρής παράδοσης που έγραψε ο Τζον Σκοτ, συνθέτης κλασικής και τζαζ μουσικής και διευθυντής ορχήστρας.

Once_Upon_A_Time_In_America

O Ένιο Μορικόνε έχει γράψει κλασσική μουσική για το Κάποτε στην Αμερική, με τους Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τζέιμς Γουντς, Τζο Πέσι, κ.α. Επικό δράμα Εβραίων γκάνγκστερ, φίλων από παιδιά, που συναντιούνται 35 χρόνια μετά, στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης.

cotton-club-1984-03-g

Ένα από τα καλύτερα τζαζ soundtrack όμως είναι αυτό της ταινίας Κόττον Κλαμπ, που επίσης βγήκε αυτή τη χρονιά. Σκηνοθέτης, Φράνσις Φορντ Κόπολα, πρωταγωνιστής ένας πανέμορφος Ρίτσαρντ Γκιρ μαζί με Μπομπ Χόσκινς, Νταϊάν Λέιν, Νίκολας Κέιτζ, Λόρενς Φίσμπουρν. Στο διάσημο κλαμπ του Χάρλεμ, που όμως ήταν αποκλειστικά για λευκούς, είχαν παίξει οι ορχήστρες του Ντιουκ Έλινγκτον, Κάουντ Μπέισι, Λιούις Άρμστρονγκ και είχαν τραγουδήσει η Μπίλι Χόλιντέι, η Λένα Χορν και ο Καμπ Κάλογουεϋ (χάιντι χάιντι χάιντι χο!).

birdy-1984-07-g

Ο Νίκολας Κέιτζ έπαιξε και στο Μπέρντι: ο άνθρωπος πουλί, του Άλαν Πάρκερ, μαζί με τον συγκλονιστικό Μάθιου Μοντίν. Ο ένας παίζει έναν εξωστρεφή τύπο, τον Αλ, κέντρο της παρέας, που παρ’ όλα αυτά γίνεται φίλος με τον ‘παράξενο’ και αντικοινωνικό Μπέρντι, παρατσούκλι που του δίνει λόγω της εμμονής του με τα πουλιά και τη φύση. Και οι δύο υπηρετούν στο Βιετνάμ, επιστρέφοντας ο πρώτος με σοβαρά τραύματα και ο δεύτερος με έντονα ψυχολογικά προβλήματα και κλείνεται σε ψυχιατρείο. Ο Αλ πηγαίνει στο ψυχιατρείο και συγκρούεται με τους γιατρούς, προσπαθώντας να βοηθήσει τον φίλο του. Καταπληκτικό φινάλε. Υπέροχη μουσική και ερμηνεία από τον Πήτερ Γκάμπριελ, που μας έδωσε και το σάουντρακ του Τελευταίου Πειρασμού.

THE-KARATE-KID-3-DI-02

Το Καράτε Κιντ, το πρώτο και καλύτερο από την τριλογία, είναι μια κλασική ιστορία ενηλικίωσης και της σχέσης του δασκάλου (που παίζει ο καταπληκτικός Πατ Μορίτα – wax on, wax off) και του μαθητευόμενου (ίσως ο ρόλος του Ραλφ Μάτσιο που τον χαρακτήρισε πιο πολύ). Η πολεμική τέχνη του καράτε προσφέρει άφθονα ηθικά διδάγματα έτσι κι αλλιώς και οι σκηνές μάχης εναλλάσσονται με κωμικές, με τον πρώτο έρωτα να προσφέρει περισσότερο στο ενδιαφέρον όλων των εφήβων της εποχής εκείνης. Στο σάουντρακ περιλαμβάνεται και το Cruel Summer των Μπαναναράμα.

neverending_story_poster

H Ιστορία χωρίς τέλος είναι μία αγγλόφωνη, γερμανικής παραγωγής, ταινία φαντασίας που βγήκε επίσης εκείνη τη χρονιά. Ένα αγόρι που κατατρύχεται από πιο δυνατά παιδιά στο σχολείο, μπαίνει σε ένα κόσμο φαντασίας, όπου πετάει πάνω σε ένα γλυκύτατο δράκο, τον Φέλκορ και κάνει ηρωικές πράξεις. Ταινία-έμπνευση για πολλά παιδιά, με το ομώνυμο τραγούδι, ερμηνευμένο από τον σταρ της χρονιάς εκείνης Λαϊμάλ.

“-Ο καθηγητής των μαθηματικών σου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι ζωγράφιζες άλογα στην ώρα του μαθήματος. -Μονόκεροι ήταν

starman_1984_2

Στην ίδια κατηγορία με το Στάρμαν, του Κάρπεντερ με τον Τζεφ Μπρίτζες, όπου ένας αγαθός εξωγήινος παίρνει ανθρώπινη μορφή και βλέπει τα πάντα με παιδικά μάτια.

Shiseido Run for Beauty1

Το 1984 βγήκαν και άλλες ταινίες που ακόμη βλέπουμε, όπως ο πρώτος Εξολοθρευτής με τον – I’ll be back – Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ (που επίσης πρωταγωνιστούσε και στον Κόναν τον βάρβαρο) και ο πρώτος Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες που μας χάρισε απίστευτο τρόμο και αδρεναλίνη. Και τα δύο είχαν πολλές συνέχειες, κάποιες όχι τόσο καλές. Επίσης τα Γκρέμλινς, το Άκρως τρελό και απόρρητο (με τον Βαλ Κίλμερ), η πανέμορφη Γοργόνα (με την Ντάριλ Χάνα στα καλύτερά της και τον Τομ Χανκς στα ξεκινήματα του), το ατμοσφαιρικό Παρίσι, Τέξας του Βιμ Βέντερς με την επίσης κουκλάρα Ναστάζια Κίνσκι, το Πέρασμα στην Ινδία, η τελευταία ταινία του Ντέιβιντ Λιν, που πήρε Όσκαρ για τη μουσική της (Μωρίς Ζαρ) και το Police Academy με τον κούκλο Steve Guttenberg… αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

s-l1000


Τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά, πριν τα καταστρέψει το Instagram

$
0
0
Εκατομμύρια τουρίστες αναζητούν τον ήλιο στα Ελληνικά νησιά κάθε χρόνο, σουφρώνοντας τα χείλη και ποζάροντας, στο κυνήγι των “likes” και της εφήμερης δημόσιας αποδοχής στα social media. H Σαντορίνη και η Μύκονος, τώρα συνώνυμες με τον “υπερτουρισμό”, ήταν πολύ διαφορετικές τη δεκαετία του ’50, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες του βετεράνου Αμερικανού φωτογράφου και λάτρη της Ελλάδας Robert McGabe.
“‘Οταν επισκέφθηκα τη Σαντορίνη για πρώτη φορά με τον αδερφό μου το 1954, ήμασταν οι μοναδικοί ξένοι στο νησί”, λέει ο McGabe, τώρα 88 χρονών. “Δεν υπήρχε αεροδρόμιο και ηλεκτρισμός. Για να μιλήσεις με τον έξω κόσμο έπρεπε να περιμένεις στην ουρά για να χρησιμοποιήσεις το μοναδικό τηλέφωνο του νησιού και το πόσιμο νερό δεν έβγαινε από τη βρύση, αλλά το μετέφερε ένας άντρας με ένα παλιό κάρο. Η υπηρεσία αποκομιδής σκουπιδιών ήταν ένας άλλος άντρας με ένα γαϊδούρι στο οποίο ήταν φορτωμένα δύο καλάθια” λέει ο φωτογράφος, που μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας και έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του εξερευνώντας κάθε γωνιά της Μεσογειακής χώρας. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε πάμπολλες συλλογές, με πιο σημαντικές τα βιβλία Σαντορίνη: Πορτραίτο μιας Χαμένης Εποχής και Μύκονος: Πορτραίτο μιας Χαμένης Εποχής.
 “Στο πρώτο ταξίδι το 1954 ταξιδέψαμε με πλοίο όλη την απόσταση από τη Νέα Υόρκη και κοιμόμασταν σε κουκέτες στα αμπάρια του πλοίου, γύρω στους 12 σε κάθε δωμάτιο. Θυμάμαι μια φορά ξύπνησα και σηκώθηκα από το κρεβάτι και τα πόδια ήταν μέσα στο νερό μέχρι τον αστράγαλο. Για ένα λεπτό νόμισα πως το πλοίο βυθιζόταν, αλλά μετά ανακάλυψα ότι η διαρροή ήταν από μία τουαλέτα που ξεχείλισε! Υποτίθεται ότι θα φτάναμε στην Ελλάδα σε 2 εβδομάδες και σχεδιάζαμε να πάμε και στην Αίγυπτο και να επιστρέψουμε μέσω Ιταλίας και Γαλλίας. Αλλά η Ελλάδα μας μάγεψε τόσο πολύ που ακυρώσαμε τα υπόλοιπα σχέδια μας”.
Ο McGabe επέστρεψε στην Ελλάδα το 1955 και τότε επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Μύκονο. “Εκείνη την εποχή είχε ήδη αρχίσει να έχει τη φήμη ενός ενδιαφέροντος μέρους που σύχναζαν καλλιτέχνες και συγγραφείς, αλλά μιλάμε ακόμη για λίγους ανθρώπους, νομίζω ότι τότε που πήγα ήμουν ο μοναδικός ξένος στο νησί. Υπήρχε και τότε υπερβολικός τουρισμός αλλά ήταν κάτι διαφορετικό. Όταν ξαναπήγαμε στην Ελλάδα, ο αδελφός μου κι εγώ, λίγα χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του ’60, ακούσαμε ότι η Ίος ήταν εντελώς παρθένος προορισμός. Αλλά όταν πήγαμε βρήκαμε ένα γκρουπ 5 Γάλλων τουριστών και είπα στον αδελφό μου “πρέπει να φύγουμε αμέσως… χάλασε κι αυτό το νησί’.
“Τότε δεν υπήρχαν ξενοδοχεία,  οι κάτοικοι σου νοίκιαζαν ένα δωμάτιο. Μας περιεργάζονταν με περιέργεια, πολλοί δεν είχαν ξαναδεί φωτογραφική μηχανή και τους άρεσε να τους φωτογραφίζουμε. Μερικοί απλώς δεν καταλάβαιναν το λόγο που είχαμε πάει εκεί ή πού βρήκαμε τα λεφτά για να το κάνουμε. Η φιλοξενία ήταν εξαιρετική. Θυμάμαι τη δεκαετία του ’60, όταν μείναμε για μία εβδομάδα σε ένα νησί και όλα μας τα γεύματα ήταν σε ένα οικογενειακό εστιατόριο. Κάθε νύχτα προσπαθούσαμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό και ο ιδιοκτήτης μας έδιωχνε. Την τελευταία νύχτα του είπαμε ότι θα φεύγαμε και ξαναπροσπαθήσαμε να πληρώσουμε το χρέος και πάλι δεν το δέχτηκε. “Για να με θυμάστε!”, είπε. Εγώ τρύπωσα στην κουζίνα και του άφησα κάποια μετρητά στα κρυφά”.
Προσπαθώντας να εξηγήσει τη ζεστή Ελληνική φιλοξενία, ο McGabe λέει: “Είναι μία κοινωνία που περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια, πράγμα που έχει χαθεί στην Αμερική και τη Βρετανία. Είναι αφοσιωμένοι στα παιδιά και στις παραδόσεις τους. Στην Πάτμο όπου περνάω τον περισσότερο καιρό μου, νομίζεις ότι έχει μια θρησκευτική γιορτή κάθε μέρα. Ταξιδεύοντας ανάμεσα στα νησιά ήταν κάποιες φορές δύσκολο. “Τη δεκαετία του ’50 ταξίδεψα από τη Ρόδο στην Κρήτη και μιας έπιασε φοβερή καταιγίδα. Εκείνα τα πλοία ήταν όλα παλιά και χρησιμοποιημένα και λίγο καιρό αργότερα έμαθα ότι εκείνο το καράβι βυθίστηκε στα Δωδεκάνησα, για δεύτερη φορά. Την πρώτη φορά το είχαν βυθίσει οι Ναζί και οι επιχειρηματίες το ανέσυραν για να το χρησιμοποιήσουν σαν επιβατηγό. Μέχρι που βυθίστηκε πάλι.
Στα νησιά ο κόσμος πήγαινε από μέρος σε μέρος με τα γαϊδούρια, αν και η Σαντορίνη είχε 2 οχήματα: ένα λεωφορείο και ένα τζιπ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1954 μας παραχώρησαν το τζιπ και το χρησιμοποιήσαμε για ν’ ανέβουμε στα ερείπια της αρχαίας Θήρας μέσω του φιδογυριστού δρόμου που μόλις είχε φτιαχτεί για να τον χρησιμοποιήσει ο πρώτος καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Konrad Adenauer, του οποίου ο παππούς είχε κάνει τις ανασκαφές στο σημείο. Η ακτοπλοϊκή επικοινωνία μεταξύ των νησιών δεν ήταν τακτική, πράγμα που σε έκανε να καταλάβεις γιατί το καθένα είχε τις δικές του παραδόσεις και πολιτισμό, τη δική του κουζίνα, παραδοσιακή μουσική, χορούς, αρχιτεκτονικές συνήθειες, τρόπο κεντήματος, ακόμη και τον ιδιαίτερο τρόπο του για να χτίζονται οι πέτρινοι τοίχοι. Κάθε ταξίδι είχε και μία αίσθηση ανακάλυψης – τι θα βρίσκαμε άραγε;
“Μέσα στην αφέλεια μου πίστευα ότι αυτός ο τρόπος ζωής ήταν παντοτινός, ότι κάθε καλοκαίρι θα επέστρεφα και τα πράγματα θα ήταν ίδια. Αλλά στα τέλη του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70 τα πράγματα άλλαξαν δραματικά. Μετά την πρώτη μας επίσκεψη στη Σαντορίνη βρήκαμε ένα ναυτικό χάρτη και, για αστείο, σχεδιάσαμε ένα αεροδρόμιο και κάνα δυο μαρίνες… αλλά στην πραγματικότητα η εξέλιξη ήταν 50 φορές χειρότερη”. Ο McGabe στεναχωριέται που η Μύκονος και η Σαντορίνη κατακλύζονται πλέον από τουρίστες, αλλά αναγνωρίζει τα οφέλη του τουρισμού για τους ντόπιους. “Η καλλιέργεια της γης ήταν πολύ δύσκολη και ο πόλεμος είχε αφήσει τη χώρα σε ερείπια. Κατά συνέπεια οι ντόπιοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν ή ακόμη και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παρ’ όλα τα αρνητικά του ο τουρισμός βοήθησε την τοπική οικονομία και βοήθησε να μείνουν κατοικημένα τα νησιά”. Πιστεύει ότι ακόμη υπάρχουν ανέγγιχτα μέρη στην Ελλάδα, υποδεικνύοντας το Αγαθονήσι, την Κάσο και τους Λειψούς στα Δωδεκάνησα, όπως και τους Φούρνους: “Έχουν αυτό το απίστευτο αρχαίο λατομείο μαρμάρου, ακριβώς πάνω στην ακτή με ημιτελή έργα των μαστόρων που απέμειναν εκεί εδώ και 2000 χρόνια, σαν να περιμένουν να τα πάρουν. Έχω να πάω λίγο καιρό αλλά είναι σαν την Ελλάδα πριν το μαζικό τουρισμό”.
Οι φωτογραφίες είναι από τα βιβλία Σαντορίνη: Πορτραίτο μιας Χαμένης Εποχής και Μύκονος: Πορτραίτο μιας Χαμένης Εποχής.

Πηγή

Πώς θα φτιάξετε τα καλύτερα τηγανητά καλαμαράκια

$
0
0

Τα τηγανητά καλαμαράκια με το καλύτερο χρυσαφένιο κρούστα και το πιο γευστικό και μαλακό εσωτερικό.

Συστατικά:

1 κιλό καλαμαράκια κατά προτίμηση φρέσκα

καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα

ηλιέλαιο για το τηγάνι

αλάτι πιπέρι

λεμόνι για το σερβίρισμα

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια μας κόβουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια και αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα.

Κόβουμε το σώμα σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκατοστά.

Σε μία πλαστική σακούλα βάζουμε το καλαμποκάλευρο και μερικά από τα καλαμαράκια και την κουνάμε πολύ καλά να πάει το αλεύρι παντού.

Συνεχίζουμε την διαδικασία για όλα τα καλαμαράκια.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι μας.

Το λάδι πρέπει να είναι καυτό και αρκετό ώστε να καλύψει εντελώς τα καλαμαράκια.

Ρίχνουμε το 1/4 από τα καλαμαράκια μας και τα αφήνουμε να τηγανιστούν για 3 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Μην τηγανίζετε πάνω από τρία λεπτά γιατί τα καλαμαράκια σκληραίνουν πολύ.

Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα περιττά λάδια.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τα υπόλοιπα.

Σερβίρουμε ζεστά με λίγο λεμόνι.

Ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος επιστρέφει με “Βραδινό Μπανάκι”

$
0
0

Ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος επιστρέφει δυναμικά με το αγαπημένο τραγούδι «Βραδινό Μπανάκι» το οποίο κυκλοφορεί από τη Heaven Music.

Για πρώτη φορά ακούσαμε και αγαπήσαμε το συγκεκριμένο κομμάτι το 1991 στο δίσκο «Καίγομαι». 31 χρόνια αργότερα ο δημοφιλής μουσικός παραγωγός και dj Sanny X επιμελείται το remix του τραγουδιού, δημιουργώντας μια φρέσκια και ενδιαφέρουσα διασκευή του πρωτότυπου κομματιού.

Ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, ερμηνευτής με σημαντική και  αξιόλογη πορεία στον χώρο του τραγουδιού, μεσουρανεί τη δεκαετία του ’80 και του ’90 και επιστρέφει ξανά εν έτη 2022 με φρέσκια, καλοκαιρινή και ανέμελη διάθεση.

“Καλοκαιράκι

Βραδινό μπανάκι

σαν το ψαράκι μπαίνεις στο νερό

καλοκαιράκι

Βραδινό μπανάκι

μες στο νεράκι χωρίς μαγιό”

 

 

Το τραγούδι «Καλοκαιρινό Μπανάκι» κυκλοφορεί  από την Heaven Music και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Βρείτε το εδώ: https://lnk.to/VradinoBanaki_RemixBySannyX

Ακούστε το στο YouTube εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=b1FKNc0bb-0

Heaven Music 2022

Subscribe στο μεγαλύτερο μουσικό κανάλι: ΕΔΩ

🌐 Heaven all around

https://geni.us/HeavenMusic

Με “Enigma 2”επιστρέφει ο Κωστής Γεωργίου

$
0
0

 

Ο διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στην Αθήνα με την έκθεσή του ENIGMA 2, η οποία  θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ,  του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην οδό Πειραιώς! Την έκθεση θα εγκαινιάσει την 1η Σεπτεμβρίου 2022, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η έκθεση ENIGMA 2  έχει αναδρομικό χαρακτήρα και είναι εμπλουτισμένη με έργα από όλες τις περιόδους της μακρόχρονης πορείας του δημιουργού καθώς και με προσθήκη πρόσφατων έργων   ζωγραφικής και γλυπτικής. Πρόκειται για μια ιστορική έκθεση που απαρτίζεται από 160 έργα ζωγραφικής μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων καθώς και 40 γλυπτά.

Αποτελεί το τρίτο, ανανεωμένο σκέλος της ευρείας κλίμακας ατομικής έκθεσης με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής μνημειακών και όχι μόνον, διαστάσεων που ξεκίνησε το Μάιο του 2019 από το ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ στην Κωνσταντινούπολη  υπό την αιγίδα του Ελληνικού προξενείου!

Ο Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από την ατομική έκθεση γλυπτικής  του, που είχε πραγματοποιηθεί στο μουσείο ΜΠΕΝΑΚΗ στην οδό Πειραιώς το 2014. Να σημειώσουμε ότι έχει να παρουσιάσει έργα ζωγραφικής στην Αθήνα από το 2008.  

Ανάμεσα στα γλυπτά που θα εκτεθούν, θα υπάρχουν και γλυπτικές εγκαταστάσεις  με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες-χορευτές όπως αυτοί του έργου METEORON που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην παραλία της Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων ανάλογων γλυπτών μνημειακών διαστάσεων, εγκατεστημένων σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ευρώπη, την  Αμερική και την Κίνα.

Επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην Αθήνα η μεγάλη του γλυπτική εγκατάσταση «9 Μούσες», (σύγχρονη απεικόνιση των εννέα Μουσών της Μυθολογίας) και η εγκατάσταση «Pombi A’» που αποτελείται από πέντε διάτρητα σκυλιά. Στον χώρο του μουσείου θα εκτεθεί και η εγκατάστασή του “Birds in Dreamland”, η οποία είναι ένα πολύπτυχο έργο μήκους 10 μέτρων που αποτελείται από 6 ζωγραφικά έργα. Επίσης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά  τα νέα γλυπτά μικτής τεχνικής από τη νέα σειρά έργων του Κωστή Γεωργίου, υπό τον τίτλο DREAMCATCHERS. Μια πλειάδα 160 περίπου ζωγραφικών έργων και 40 γλυπτών θα χαρτογραφήσουν  την  ιδιότυπη ταυτότητα και τη μακρόχρονη πορεία του δημιουργού, που τον έχουν καταξιώσει διεθνώς  και τον έχουν καταστήσει άμεσα αναγνωρίσιμο από τη δυναμική που εκπέμπει η δουλειά του!

Σε ειδικό χώρο του Μουσείου θα προβάλλεται ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Κωστή Γεωργίου τα τελευταία 35 χρόνια.

Το κεντρικό κριτικό σημείωμα του λευκώματος υπογράφει ο Χάρης Καμπουρίδης, τεχνοκριτικός-σημειολόγος, μέλος της Academia Europaea (Salzburg). Όπως σημειώνει ο Χάρης Καμπουρίδης: «Ο Γεωργίου ως αισθητικός ερευνητής είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, μέσα στα δεδομένα της παγκόσμιας τέχνης των τελευταίων 100 ετών, αλλά και με τροχιά που προκύπτει από αυτόνομες αποφάσεις και επιτεύξεις. Δεν στηρίχθηκε δηλαδή σε δεδομένες νόρμες της εποχής για να φτάσει σε αποδεκτό μορφικό αποτέλεσμα αλλά το βρήκε ο ίδιος και προστέθηκε στα κεντρικά ρεύματα μέσα από ανεξαρτησία και τόλμη».

Ο Κωστής Γεωργίου είναι ζωγράφος και γλύπτης με δράση διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας. Τα γλυπτά του, μνημειακών διαστάσεων, είναι εγκατεστημένα στο Βέλγιο (St. Elizabeth Hospital-Brussels), στην Κίνα (Vanke Mall , Yia Yuan Gardens etc), στην Αθήνα (Greek riviera -Βουλιαγμένη, Βούλα, Π. Φάληρο), στην Αλεξανδρούπολη, στο Λουξεμβούργο, στον Καναδά, στο Μαϊάμι κλπ. Έργα του επίσης βρίσκονται σε  μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και Τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις  ( Ιαπωνία, Ιταλία, Βέλγιο κλπ).

Έργα του Κωστή Γεωργίου έχουν πλειστηριαστεί από SOTHEBY’S – BONHAM’S – CHRISTIE’S στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Χάρης Καμπουρίδης, καθώς και ο Κώστας Γουλιάμος, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών κι Τεχνών Ευρώπης.

Στο ίδιο λεύκωμα γράφουν:

Η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλόγλειου Ιδρύματος κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά,

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης κ. Κώστας Γουλιάμος,

Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της τέχνης Α.Π.Θ κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου,

Η Γενική Πρόξενος  της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κα Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου,

η Ιστορικός Τέχνης και Μουσειολόγος κα Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα και ο Κωστής Γεωργίου.

Μεγάλος χορηγός της έκθεσης ENIGMA  και ENIGMA 2 είναι η MAPEI HELLAS.

Επίσης χορηγοί είναι το ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  και χορηγός επικοινωνίας ο REAL FM

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 1η Σεπτεμβρίου 2022, Ώρα: 20:00.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 1 Σεπτεμβρίου 2022 – 20 Σεπτεμβρίου 2022

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 09:00 – 13:00

Τετάρτη, Παρασκευή 09:00 – 20:00, Σάββατο 11:00-16:00

Κυριακή 10:00-18:00

Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.

 

Ίδρυμα Μείζωνος Ελληνισμού, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»:

Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος

Τηλ: 212 254 0000

Fax: 212 254 0123

hellenic-cosmos@ime.gr

www.ime.gr

 

 

Διακοπές στα Κουφονήσια

$
0
0

Τα ονειρεμένα  Κουφονήσια των Μικρών Κυκλάδων, ένα μέρος ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές, επέλεξαν φέτος να ξεκουραστούν η Έλενα Χριστοπούλου με την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, την Κλέλια Ανδριολάτου και την παρέα τους, ο Κώστας Κοκκινάκης με την Χριστίνα Κανελοπούλου, η Πέγκυ Τρικαλιώτη με την οικογένειά της και η Λήδα Ματσάγγου με τον σύζυγό της.

Απολαύστε τους σε καλοκαιρινά ενσταντανέ

Kώστας Κοκκινάκης, Χριστίνα Κανελοπούλου

Kώστας Κοκκινάκης, Χριστίνα Κανελοπούλου

Kώστας Κοκκινάκης, Χριστίνα Κανελοπούλου

Έλενα Χριστοπούλου

Έλενα Χριστοπούλου

Ηλιάνα Παπαγεωργίου

Ηλιάνα Παπαγεωργίου

Ηλιάνα Παπαγεωργίου

Κλέλια Ανδριολάτου

Ηλιάνα Παπαγεωργίου, Δημήτρης Γιαννέτος

Έλενα Χριστοπούλου

Ζενεβιέβ Μαζαρί, Βασίλης Καρύδης

Πέγκυ Τρικαλιώτη

Λήδα Ματσάγγου

Κώστας Καρδουλάκης, Λήδα Ματσάγγου

Kλέλια Ανδριολάτου

Ηλιάνα Παπαγεωργίου, Έλενα Χριστοπούλου

 

Η Βίκυ Μοσχολιού στον ελληνικό κινηματογράφο

$
0
0

00000

Όταν είδε την Αστέρω, κλειδώθηκε στο δωμάτιο και έπαιζε όλη την ταινία. Είχε αποφασίσει να γίνει ηθοποιός. Όμως η ζωή είχε άλλα σχέδια (χρόνια αργότερα, ο Ζιλ Ντασσέν θα της προτείνει να παίξει στην Όπερα της πεντάρας, με την Μελίνα Μερκούρη και τον Νίκο Κούρκουλο. Δεν νιώθει έτοιμη και αρνείται. Δεύτερη πρόταση από τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, να παίξει στο Βιολιστή στη στέγη (που δεν ανεβαίνει ποτέ). Τι κι αν δεν έγινε τελικά ηθοποιός. Η ανεπανάληπτη τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού εμφανίστηκε σε περισσότερες από 70 ελληνικές ταινίες και χάρισε με την εμφάνισή και τη φωνή της, πολιτιστικά ντοκουμέντα αξέχαστων τραγουδιών. Πρώτη εμφάνιση στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου “Λόλα” της Φίνος Φιλμ, το 1964, με το τραγούδι “Χάθηκε το φεγγάρι”

5

Η Βίκυ Μοσχολιού άλλαξε τα δεδομένα στο ελληνικό τραγούδι. Ο κόσμος μιλούσε με θαυμασμό για τη βαθιά, καθαρή κι εκφραστική φωνή της, με την ιδιότυπη βραχνάδα που της δίνει ακατανίκητη και παράξενη γοητεία. Οι περισσότεροι από τους καλύτερους συνθέτες, συνεργάζονται μαζί της. Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Ακης Πάνου, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Χατζηνάσιος, Τζορτζ Μουστακή, Βασίλης Τσιτσάνης, Μάρκος Βαβακάρης, Λουκιανός Κηλαϊδόνης και Σταμάτης Κραουνάκης. Επιπλέον, τους στίχους τραγουδιών της υπογράφουν οι σημαντικότεροι ποιητές και στιχουργοί της χώρας: Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Γκάτσος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Βαγγέλης Γκούφας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκούρτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Μάνος Ελευθέριου, Πυθαγόρας, Κώστας Κινδύνης, Κώστας Βίρβος, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χρονάς, Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστας Τριπολίτης και Θεόδωρος Ποάλας. Οι δίσκοι της γίνονται ανάρπαστοι από τη μια στιγμή στην άλλη, τα κέντρα όπου εμφανίζεται κάνουν χρυσές δουλειές.

3

Ήταν από τις πρώτες γυναίκες τραγουδίστριες, που γύρισαν την πλάτη στις πίστες και στα γερά νυχτοκάματα και αναζήτησαν έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης και η Πλάκα ήταν ο ναός αυτής της διασκέδασης. Η Βίκυ Μοσχολιού παραμένει το μεγάλο αστέρι του τραγουδιού, μια γνήσια λαϊκή ερμηνεύτρια, με τραγούδια διαχρονικά που αγαπήθηκαν και αγαπιούνται ακόμα…

11

Το Cosmopoliti θυμάται σήμερα την Βίκυ Μοσχολιού, μέσα από εμφανίσεις της στις ελληνικές ταινίες:

00χαζομπαμπας

Ο χαζομπαμπάς (1967)

34περαστε την πρωτη του μηνος

Περάστε την πρώτη του μηνός (1965)

32της ζηλιας τα καμωματα

Της ζήλιας τα καμώματα (1971)

32ο αγαθιαρης και η ατσιδα

Ο αγαθιάρης και η ατσίδα (1971)

21αγαπησα μια πολυθρονα

Αγάπησα μια πολυθρόνα (1971)

2

Γαμπρός από το Λονδίνο (1967)

4

Ο ουρανοκατέβατος (1965)

ενας τρελος γλεντζες000000

Ένας τρελός γλεντζές (1970)

13

Ο αγαθιάρης και η ατσίδα (1971)

0000000

Περάστε την πρώτη του μηνός (1965)

00 14 1

mosxoliou

Έλαμψε η “Ελένη”στην Επίδαυρο

$
0
0

Η πολυαναμενόμενη «Ελένη», μπορεί να άργησε ένα χρόνο να παρουσιαστεί στην Επίδαυρο -λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών και της ακύρωσης των περσινών προγραμματισμένων παραστάσεων- «επέστρεψε», όμως, φέτος, κι «έλαμψε» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Η «Ελένη» του Ευριπίδη, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με ένα δυνατό επιτελείο ηθοποιών και συντελεστών και την Έμιλυ Κολιανδρή στον ομώνυμο ρόλο. Η παράσταση του ΚΘΒΕ ανέδειξε τα διαχρονικά νοήματα του κειμένου και τα πρόσωπα των ηρώων μιας παλιάς αλλά πάντα επίκαιρης αντιπολεμικής ιστορίας και κέρδισε τις εντυπώσεις και το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού που βρέθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

«Είναι ευτυχής συγκυρία και νιώθω συγκινημένος που βρήκα ως «προίκα» τη συγκεκριμένη παράσταση. Το ρεπερτόριο μας έχει συγκεκριμένο όραμα και στόχο και η «Ελένη» αποτελεί μέρος της σημειολογικής μας πρότασης», τονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης.


Σταμάτης Φασουλής, Ελένη Ράντου, Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)

Ελένη Ράντου- Σταμάτης Φασουλής- Βασίλης Παπαβασιλείου (Σκηνοθεσία)- Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’)

Χρήστος Λούλης- Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)- Γιάννης Μόσχος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου)

Νίκος Καραθάνος-Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης, με τη σύζυγο και το γιο του.

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Αντιγόνη Κουλουκάκου- Διονύσης Φωτόπουλος

Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’)- Θέμης Πάνου (Μενέλαος)- Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα)

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)- Θέμης Πάνου (Μενέλαος)

Εύα Νάθενα-Κώστας Λαμπρόπουλος

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)- Ελένη Ράντου-  Χρήστος Λούλης


Θέμης Πάνου (Μενέλαος)- Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη)

Σοφία Ζαχαράκη (Υφυπουργός Τουρισμού)- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Σμαράγδα Καρύδη- Θοδωρής Αθερίδης

Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη)- Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)-Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα)- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ) -Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’)

Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)- Θέμης Πάνου (Μενέλαος) – Σοφία Ζαχαράκη (Υφυπουργός Τουρισμού)

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Δάφνη Λαμπρόγιαννη

Θοδωρής Αθερίδης- Θέμης Πάνου (Μενέλαος)- Σμαράγδα Καρύδη

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)-Τάκης Τζαμαργιάς

Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)-Δάφνη Λαμπρόγιαννη

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)-Νικαίτη Κοντούρη

Σμαράγδα Καρύδη-Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη)

Λουκία Μιχαλοπούλου- Θέμης Πάνου (Μενέλαος)

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)- Σπύρος Μπιμπίλας (Πρόεδρος ΣΕΗ)

Παντελής Μπουκάλας (Μετάφραση) -Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’)-Αντώνης Καφετζόπουλος

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Θανάσης Σαράντος

Σπύρος Μπιμπίλας (Πρόεδρος ΣΕΗ)- Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)-Γιώργος Καρκάς

Θοδωρής Αθερίδης- Βασίλης Παπαβασιλείου (σκηνοθέτης της παράστασης)- Σμαράγδα Καρύδη


Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα)-Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη)-Νικαίτη Κοντούρη


Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)-Θέμης Πάνου (Μενέλαος)-Νικολέτα Φιλόσογλου (Συνεργάτης σκηνοθέτης-Δραματουργία) -Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’)- Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’)

Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)


Τάκης Τζαμαργιάς- Δάφνη Λαμπρόγιαννη- Χρύσα Τουμανίδου (Ηθοποιός- Moυσική διδασκαλία) -Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος)-Νικόλας Μαραγκόπουλος (Διόσκουρος)

Σπύρος Μπιμπίλας (Πρόεδρος ΣΕΗ)- Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’)-Θοδωρής Αθερίδης- Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος)

Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα)- Θανάσης Σαράντος

Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)- Λευτέρης Παυλόπουλος (Φωτισμοί)- Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’)

Δημοσθένης Ταμπάκος

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου με τους ηθοποιούς και συντελεστές της παράστασης

Γραμμένο λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, το έργο Ελένη του Ευριπίδη διακρίνεται τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Αντλώντας όχι από την ομηρική εκδοχή του μύθου, αλλά από αυτήν που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας. Αυτή η σχεδόν καταχρηστικά θεωρούμενη «τραγωδία», καθώς διακρίνεται για τα κωμικά στοιχεία της, παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

«Ο 5ος αιώνας π.Χ. οσονούπω τελειώνει. Τελειώνει ο «χρυσούς αιών» του «κλεινού άστεως». Η Αθήνα ολοκληρώνει μια διαδρομή που την οδήγησε από τους ιδρυτικούς θριάμβους στον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα εναντίον των Περσών και την ακτινοβολία της εποχής του Περικλή στον Πελοποννησιακό πόλεμο, τον φονικό λοιμό και την καταστροφή στην Σικελία, προϊόν της γοητείας του Αλκιβιάδη.

 

Αυτές οι τρεις περίοδοι αντιστοιχούν στις ισάριθμες μορφές των μεγάλων τραγικών ποιητών. Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευρυπίδης. Αν ο πρώτος συμμετέχει και εμπνέεται από την πρώτη περίοδο, που εκτείνεται από την αίγλη των θριάμβων ως την εδραίωση του δημοκρατικού καθεστώτος ως πολιτειακής μορφής , ο δεύτερος συμπλέει με τον βηματισμό του Περικλή και τα ένδοξα έργα της εποχής του. Και ο τρίτος; Ο Ευριπίδης; Αυτός είναι μάρτυρας και συνομιλητής ενός καιρού που βιώνει τη σχετικοποίηση όλων των αξιών. Αν θέλετε είναι ο τραγικός εταίρος της σοφιστικής επανάστασης.

 

Γράφει την «Ελένη», μια αντιτραγική τραγωδία, μια κωμικοτραγωδία αν προτιμάτε, την επαύριο της πανωλεθρίας στη Σικελία. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα χρόνια πριν ο Σικελός σοφιστής Γοργίας έχει αφήσει άναυδο το αθηναϊκό κοινό με το κείμενό του «Ελένης εγκώμιον». Είναι ο τρίτος και φαρμακερός μετά τον Στησίχορο και τον Ηρόδοτο, που τεκμηριώνει με τον τρόπο του, ότι οι Έλληνες, η ένωσή τους δηλαδή, γεννήθηκε από το είδωλο μιας γυναίκας· ότι  οι Έλληνες ενώθηκαν χάρη «σ’ ένα πουκάμισο αδειανό» που λέει ο σύγχρονός μας ποιητής , σε «μιαν Ελένη».

 

«Στην Τροία δεν πήγα εγώ, μόνο το όνομά μου», λέει η Ελένη. Όλοι οι πόλεμοι χρειάζονται τον εξωραϊσμό ενός προσχήματος για να πυροδοτηθούν. Είτε το επίδικο αντικείμενο λέγεται Τροία, είτε Σικελία,  η κατακτητική μηχανή χρειάζεται πάντα «ένα πουκάμισο αδειανό», «μιαν Ελένη» για να πάρει μπρος, ένα όνομα που βαφτίζεται κίνητρο. Τα  αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα κωμικοτραγικά.

Ελένη, λοιπόν. Άλλη μία. Μετά τη μία και μοναδική που μας χαρίζει ο Όμηρος. Για να’ ρθουν μετά οι άλλες, των προαναφερθέντων ποιητών, ιστορικών και ρητόρων αλλά και μεταγενέστερων όπως π.χ ο Ισοκράτης, ο Ρονσάρ, ο Γκαίτε, ο Όφενμπαχ, ο Ζιροντού, ο Ρίτσος και άλλοι, και άλλοι, ων ουκ έστιν αριθμός. Και έπεται συνέχεια.»

Βασίλης Παπαβασιλείου

 

 

 

 

 

 

 

«ΕΛΕΝΗ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Συντελεστές: Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας, Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου, Συνεργάτης σκηνοθέτης-Δραματουργία: Νικολέτα Φιλόσογλου, Σκηνικά- Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Ενορχήστρωση – Μουσική διδασκαλία: Γιώργος Δούσος, Moυσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα- Μαρία Ιακώβου, Βοηθός σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη, Βοηθός χορογράφου: Σοφία Παπανικάνδρου, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

 

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’),  Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)

 

Χορός: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

 

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).

 

Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022)

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, στις 21.00

 

 

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΕΛΕΝΗ»- ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 2022

Διακεκριμένη Ζώνη: 50€

Α΄ Ζώνη: 45€

Β΄ Ζώνη: 20€

Β΄ Ζώνη, Φοιτητικό: 13€

Άνω Διάζωμα Γ΄ Ζώνη: 14€

Άνω Διάζωμα Δ΄ Ζώνη: 12€

Άνω Διάζωμα Ε΄ Ζώνη: 10€

ΑΜΕΑ/Άνεργοι: 5€ (Στο Άνω Διάζωμα με την επίδειξη της σχετική κάρτας)

Εκπτωτικό πακέτο εισιτηρίων

Πακέτο 4 εισιτηρίων (ανά παράσταση): Με την αγορά 4 εισιτηρίων σας προσφέρουμε το 1 δωρεάν. Η προσφορά ισχύει για Β ΖΩΝΗ και ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ntng.gr | viva.gr | 11876 | wind | public | mediamarkt | tickets.aefestival.gr, Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου).

Τηλεφωνικά: Δε-Πα 10:00-18:00 -2118008181, Σα-Κυ 10:00-18:00 – 210 3225109

ΑΜΕΑ: 210 3221 897  | Δε-Πα 10:00-17:00  & tameia@aefestival.gr

 

Πληροφορίες για προπώληση εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ:

Οι θεατές των παραστάσεων της «Ελένης» μπορούν να εξασφαλίσουν τη μεταφορά τους προς και από την Επίδαυρο στις 12 & 13 Αυγούστου με εισιτήριο 13€. Η κράτηση θέσεων για το λεωφορείο γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/theater/eleni-tou-eyripidi/), με τον κωδικό που αναγράφεται στο εισιτήριο. Κρατήσεις γίνονται μέχρι τις 17:00 της προηγούμενης ημέρας από την παράσταση.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=91&newsid=4309


Εντυπώσεις από την “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”

$
0
0

Η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή της 5ης Εποχής Τέχνης σε συνεργασία με την Ars Aeterna της Ευριπίδειας τραγωδίας ”Ιφιγένεια εν Αυλίδι” είναι μία από τις καλύτερες τραγωδίες και μάλιστα 5 αστέρων που έχω δει μέχρι τώρα. Ο εμπνευσμένος και ευφάνταστος σκηνοθέτης, Θέμης Μουμουλίδης, επέλεξε να ανεβάσει τη βαθιά πολιτική αυτή τραγωδία και να την παραλληλίσει με τα σημερινά τεκταινόμενα της εποχής μας. Η σκηνοθεσία του, όπως πάντα, χωρίς ανούσιους και άσκοπους νεωτερισμούς- μόνο μερικές αδιόρατες φρέσκες πινελιές έδιναν μια πιο σύγχρονη ματιά στην τραγωδία- κινήθηκε σε μια εικαστική ποιητική ατμόσφαιρα, αναδεικνύοντας τις ερμηνείες των ηθοποιών, χωρίς να αποδομήσει το κείμενο, χρησιμοποιώντας  πολλούς συμβολισμούς από τα κοστούμια του χορού που συμβόλιζαν την αθωότητα της Ιφιγένειας και ήταν άσπρα, μέχρι το συγκλονιστικό μονόλογο της, όπου μεταμορφώνεται σε ελάφι. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό επί σκηνής, αλλά και σκηνοθετικά, δείχνοντας με σαφήνεια τι επακολούθησε μετέπειτα… Η μάσκα του ελαφιού ήταν περίτεχνα φιλοτεχνημένη και άξια θαυμασμού! Η σκηνή της μεταμόρφωσης αυτής θα μου μείνει αξέχαστη, γιατί όπως είναι γνωστό, η θεά Άρτεμις δεν επέτρεψε να θυσιαστεί το αγαπημένο της πλάσμα, η ευνοούμενη και προστατευόμενη της Ιφιγένεια, αλλά έβαλε στη θέση της για να θυσιαστεί ένα εξίσου αγαπημένο της πλάσμα, το ελάφι, το ιερό της σύμβολο. Αυτό εξιστορείται με λόγια και όχι με αναπαράσταση…

 

Η παράσταση καλοκουρδισμένη , θα την χαρακτήριζα υψηλής αισθητικής, απέσπασε διθυραμβικά σχόλια, και όχι άδικα, από κοινό και ειδήμονες. Ο άξιος και ευρηματικά δημιουργικός, Θέμης Μουμουλίδης, είχε όμως και ένα επιτελείο σημαντικών ηθοποιών αλλά και ταλαντούχων νέων συντελεστών με τους οποίους δούλεψε άψογα, δημιουργώντας αυτό το άρτιο αποτέλεσμα! Γιατί, όλοι οι ηθοποιοί που επέλεξε διέθεταν ταλέντο πείρα και τεχνική και ήταν πρώτης γραμμής! Χρησιμοποίησε τη σύγχρονη , ποιητική μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή και -όπως όλοι οι σκηνοθέτες τη φετινή σεζόν στις τραγωδίες- απέφυγε το πομπώδες και  στομφώδες ύφος και μετέτρεψε την εκφορά του λόγου σε καθημερινούς απλούς διαλόγους.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω, ότι αυτό με βρίσκει λίγο αντίθετο, γιατί η τραγωδία είναι πασίγνωστο σε όλους ότι ξεχωρίζει εκτός του τεράστιου ποιητικού της λόγου για τη φωνή και την κίνηση που υπάρχει σε αυτή και για αυτό διαφέρει από οποιοδήποτε έργο ρεπερτορίου αλλά και σύγχρονο. Δεν θα ήθελα  βέβαια, και τον υπερβολικό στόμφο, αλλά κάτι ανάμεσα στα δύο, στη πιο σημερινή προσέγγιση σε συνάρτηση με την παλαιά. Γιατί, με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να ξεχωρίσουν- ένα απλό παράδειγμα φέρνω- και να αναδειχθούν η ανώτερη τάξη από τους απλούς ανθρώπους: τους δούλους, τους αγγελιαφόρους, τους κήρυκες, και τους τροφούς, μεταξύ άλλων…

Ο Χορός ήταν μαγικός, θαρρείς και άκουγες φωνές αγγέλων! Η κίνηση της Σεσίλ Μικρούτσικου, εξαιρετική από τις καλύτερες που έχω δει σε τραγωδία, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου απόλυτα εναρμονισμένη με τη σκηνοθεσία και υπέροχη, όπως και τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά άκρως λειτουργικά και τα κοστούμια της Νίκης Ψυχογιού. Οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου δημιουργούσαν μια υπερβατική , εικαστική και σαγηνευτική ατμόσφαιρα!

Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος στο ρόλο του στρατηλάτη Αγαμέμνονα αγέρωχος και εντυπωσιακός, ο Μενέλαος του Άκη Σακελλαρίου ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του, συναινετικός και ”υποταγμένος” στον αδελφό του γιατί γνώριζε τη ματαιότητα της θυσίας αυτής, η Κλυταιμνήστρα της Ιωάννας Παππά  επιβλητική, ο Παντελής Δεντάκης στους ενοποιημένους ρόλους του πρεσβύτη και των αγγελιαφόρων, όπως πάντα έξοχος, και ο Γιώργος Χριστοδούλου ευθύβολος ως Αχιλλέας.

Εκείνη , στην οποία θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα και να την υμνήσω με τα καλύτερα λόγια που υπάρχουν, είναι η πρωταγωνίστρια που αναδείχθηκε μέσα από αυτή την τραγωδία.  Γεννήθηκε, μια αδαμάντινη, χαρισματική πρωταγωνίστρια με λάμψη, με φως αυτόφωτο και δυνατό σαν τον ήλιο, και όχι ένας διάττων αστέρας. Η Μαρία Πετεβή, μια ηθοποιός της νέας γενιάς με ανεκτίμητη καλλιτεχνική αξία, που εκτός από το μεγάλο μπαμ που έκανε με το ρόλο αυτό, την έκπληξη που δημιούργησε, ήταν ερμηνευτικά ένα ποίημα και χάρμα οφθαλμών! Δεν δίστασε να βουτήξει στα βαθιά νερά και όχι μόνο κολύμπησε, αλλά βγήκε πρώτη, έκανε πρωταθλητισμό, αποσπώντας δάφνες και περγαμηνές! Αισθαντική, αέρινη, ονειρική, θεσπέσια, μαγευτική, με πηγαία εσωτερικότητα, εκφραστικά μέσα, ευρεία γκάμα και στόφα μεγάλης θεατρίνας! Αιχμαλώτισε το κοινό με την ερμηνεία της, το συνεπήρε, το καθήλωσε. Προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και ακτινοβολούσε ταλέντο! Της αξίζουν χίλια μπράβο! Η καλύτερη Ιφιγένεια που είδα μέχρι σήμερα. Στο συναρπαστικό μονόλογό της, περνά βίαια την οδυνηρή φάση της ενηλικίωσης, την οποία ανατροπές δραματικές την επιβάλλουν, χάνοντας την παιδική της αθωότητα, όταν αποφασίζει να θυσιαστεί…

Η ηρωίδα τυλιγμένη στο λευκό των ενδυμάτων της υποχρεούται εκ των πραγμάτων να αφήσει πίσω της την ασφάλεια της παιδικότητας και την αφέλεια  της αθωότητας και να περάσει σε ανοίκειες διαδικασίες και καταστάσεις. Έτσι λοιπόν,  στο συγκλονιστικό της μονόλογο ,  απαλλαγμένη από τα στενά όρια της νεοελληνικής απόδοσης, απογειώνει ένα από τα πιο τολμηρά θέματα , που δύσκολα αγγίζει η παγκόσμια λογοτεχνία  αγγίζοντας με προσοχή επίμονη τις τρυφερές χορδές του θεατή. Με έντονες συναισθηματικές εναλλαγές περνάει από τη χαρά, τον ενθουσιασμό, το γέλιο στη θλίψη, στην οργή κι από εκεί στο φόβο του θανάτου, το ξάφνιασμα, την απογοήτευση , ισορροπώντας σοφά και μετρημένα… Κι ,όμως, αποφασίζει να θυσιαστεί, μάταια παρόλα αυτά, αλλά θέλει να σώσει την πατρίδα της. Είναι ώριμη, γυναίκα πια.  Άραγε, η θυσία της θα αποφέρει καρπούς; Θα ξαναγεννηθεί κάτι καινούργιο; Θα λάμψει το φως; Ή όλα θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν επί ματαίω χάρις στις πολιτικές σκοπιμότητες και όχι μόνο…. Η απάντηση; Δική σας!  Μην χάσετε την τραγωδία αυτή!

 

“Ιφιγένεια εν Αυλίδι” στην Επίδαυρο

Σαγηνευτική Άννα Βίσση στην Πάρο: Αποθεώθηκε στη συναυλία της

$
0
0

Ανήμερα Δεκαπενταύγουστο η Άννα Βίσση χάρισε μία υπέροχη βραδιά με τη συναυλία που έδωσε στην Πάρο, στην ειδυλλιακή παραλία του Αμπελά, στο  all day beach bar restaurant Aspro Seaside Paros.

Rock glam ενέργεια, πάθος, πόθος, λάμψη, αισθησιασμός, συγκίνηση, διαχρονικές επιτυχίες, καθηλωτικές ερμηνείες, και εκρηκτικά συναισθήματα με  την Άννα και τους 12 μοναδικούς μουσικούς της σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που μόνο η Άννα με αγάπη υπερβολική ξέρει να χαρίζει σε όλους τους fans της!Μαζί της ο Νικόλας Ραπτάκης και η Νατάσα Μηνδρινού. Την επιμέλεια του προγράμματος έχουν η Άννα Βίσση και ο Παναγιώτης Τσεβάς.

Καρέ καρέ η συναυλία μέσα από 30 φωτογραφίες

Ποιοι χειροκρότησαν την Άννα Βίσση στην Πάρο

 

Παίζουν οι μουσικοί (αλφαβητικά):

Αντώνης Ανδρέου – τρομπόνι
Δημήτρης Γάσιας – βιολί
Γιάννης Καφετζόπουλος – πιάνο/πλήκτρα
Κώστας Κεφαλάς – τρομπέτα
Παναγιώτης Κολοκοτρώνης – μπουζούκι
Χρήστος Κυριαζής – γκάιντα/σαξόφωνο
Μιχάλης Μπακάλης – κρουστά
Νίκος Παγώνης – τύμπανα
Carlos E. Perez – κιθάρες
Δημήτρης Σιάμπος – κιθάρες
Παναγιώτης Τσεβάς -ακορντεόν,μαέστρος
Τάκης Φοίτος – μπάσο

Τεχνική Ομάδα:

Γιάννης Μπαξεβάνης – επιμέλεια ήχου
Μενέλαος Ορφανός – Σχεδιασμός φωτισμού
Αργύρης Λιανός – ηχολήπτης stage
Nικολας Πηλιούρης – stage Manager

 

Λαμπερές παρουσίες στη συναυλία της Άννας Βίσση στην Πάρο

$
0
0

Ανήμερα Δεκαπενταύγουστο η Άννα Βίσση χάρισε μία υπέροχη βραδιά με τη συναυλία που έδωσε στην Πάρο, στην ειδυλλιακή παραλία του Αμπελά, στο  all day beach bar restaurant Aspro Seaside Paros. Ανάμεσα στους φανατικούς θαυμαστές που την απόλαυσαν για μία ακόμη φορά, βρέθηκαν και αρκετοί φίλοι της αλλά και σελέμπριτι.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΠΑΝΑΣ,  ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΛΟΥ, ΠΕΝΝΥ ΜΑΓΚΑΒΑΛΗ, ΛΑΚΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

ΛΑΚΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ, ΔΑΝΑΗ ΠΑΠΠΑ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ

ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ, ΛΑΚΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ, ΔΑΝΑΗ ΠΑΠΠΑ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ

ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ, ΛΑΚΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ, ΔΑΝΑΗ ΠΑΠΠΑ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ

Ανδρέας Χριστοδουλίδης, Ζέλα Χριστοδουλίδη, Λάκης Γαβαλάς

ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΛΟΥ, ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΠΑΝΑΣ, ΠΕΝΝΥ ΜΑΓΚΑΒΑΛΗ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΕΑΝΑ ΠΑΠΠΑ, ΑΙΜΗΛΙΑΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ. ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΙΚΟΥΛΑ. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

ΤΙΝΑ ΜΕΣΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΕΑΝΑ ΠΑΠΠΑ, ΑΙΜΗΛΙΑΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΙΚΟΥΛΑ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Σαγηνευτική Άννα Βίσση στην Πάρο: Αποθεώθηκε στη συναυλία της

8ο Φεστιβάλ Δάσους: Πρόγραμμα Αυγούστου

$
0
0

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το 8ο Φεστιβάλ Δάσους με κορυφαίες παραγωγές θεάτρου αλλά και αγαπημένα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής στα ανοιχτά θέατρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Ένας Αύγουστος γεμάτος από μοναδικές θεατρικές και μουσικές βραδιές στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης!

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

23 & 24 Αυγούστου: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη / Θέατρο Δάσους


27 Αυγούστου: Boléro! Κλασική μουσική κάτω από τα αστέρια / Θέατρο Δάσους


29 Αυγούστου: «Μήδεια» του Μποστ / Θέατρο Δάσους


30 Αυγούστου: «Μήδεια» του Ευριπίδη / Θέατρο Δάσους


31 Αυγούστου: «Προμηθέας Δεσμώτης» Αισχύλου / Θέατρο Δάσους

Viva Elvis!

$
0
0

Annex - Presley, Elvis (King Creole)_10

Ο μύθος του παραμένει ζωντανός μέχρι σήμερα. O Elvis Presley, o Βασιλιάς του Rock and Roll κυκλοφόρησε 75 άλμπουμ από το 1956 ως το 1977. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα, περισσότερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη. Πολλά από αυτά έγιναν χρυσά ή πλατινένια, ακόμη και περισσότερες από μια φορές. Εκτός αυτών, τιμήθηκε με 14 υποψηφιότητες για βραβείο Γκράμι, εκ των οποίων τρεις φορές ήταν νικητής. Στην ηλικία των 36 ετών τιμήθηκε με το Grammy Lifetime Achievement Award για το σύνολο της καριέρας του.

2ceb56642825d491c4ddd2e9509de990

Ο Έλβις γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1935. Ο δίδυμος αδερφός του πέθανε κατά τη γέννα, αφήνοντας έτσι τον Έλβις να ζήσει ως μοναχοπαίδι. Ο Έλβις, στη μνήμη του πρόωρα χαμένου αδελφού του, χρησιμοποιούσε ως μεσαίο όνομα το Άρον αντί του Ααρόν που ήταν και το κανονικό.

1956_001289+copy

Το 1945 ο Έλβις αποκτά την πρώτη του κιθάρα η οποία ήταν μεταχειρισμένη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1953, ο Πρίσλεϊ έκανε διάφορες δουλειές όπως οδηγός φορτηγού, ενώ δούλεψε και σε συνεργείο. Στις 18 Ιουλίου 1953, πληρώνει  για να ηχογραφήσει ένα δίσκο στη Sun Studios με τα τραγούδια My Happiness και That’s When Your Heartaches Begin. Επέστρεψε στη Sun Studios στις 4 Ιανουαρίου 1954 και πλήρωσε για να ηχογραφήσει ένα δεύτερο δίσκο με τα τραγούδια I’ll Never Stand in Your Way και It Wouldn’t Be the Same Without You. Ο ιδρυτής του μικρού στούντιο ηχογραφήσεων, Σαμ Φίλιπς, έψαχνε για έναν λευκό με νέγρικο ήχο και συναίσθημα. Ο Πρίσλεϊ εμφανίστηκε στην κατάλληλη χρονική στιγμή, οπότε στις 26 Ιουνίου 1954 αυτός και η συνεργάτης του, Μάριον Κέιστερ, τον καλούν στο στούντιο για ένα δοκιμαστικό.

ows_14395970994818

Αρχικά το δοκιμαστικό κρίθηκε αποτυχημένο. Κατά τη διάρκεια μιας πρόβας όμως πάνω στο τραγούδι That’s All Right, ο Φίλιπς έκρινε το αποτέλεσμα ικανοποιητικό και στις 19 Ιουλίου 1954 το έδωσε στην κυκλοφορία. Ο δίσκος έγινε επιτυχία και η φήμη του Πρίσλεϊ άρχισε να εξαπλώνεται, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες υπήρξαν γύρω από τη μουσική του. Το δεύτερο σινγκλ του με τα Good Rockin’ Tonight και I Don’t Care if the Sun Don’t Shine κυκλοφόρησε στις 25 Σεπτεμβρίου 1954. Η καριέρα του αρχίζει να παίρνει εθνικές διαστάσεις, όταν στις 28 Ιανουαρίου 1956 μαζί με τους Μουρ, Μπλακ και D.J. Fontana έκαναν την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Stage Show, σε μια σειρά οκτώ παραστάσεων.

Vegas56Portrait1

Ιστορική στιγμή για την καριέρα και την πορεία του Έλβις στάθηκε η γνωριμία του με τον Τομ Πάρκερ (γνωστό και ως “συνταγματάρχη Colonel”), ο οποίος πήρε και τον πλήρη έλεγχο της καριέρας του. Ο Πάρκερ ήταν ένας από τους καλύτερους στη δουλειά του και έκανε τα πάντα για να προωθήσει ακόμη περισσότερο τον Πρίσλεϊ, κλείνοντας μια σειρά από τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ακόμη, έκλεισε στον Έλβις επταετές συμβόλαιο με κινηματογραφικό στούντιο, κάτι που οδήγησε στην παραμέληση της μουσικής καριέρας του για συμμετοχή σε ταινίες

Jailhouse-Rock-11-1024x802

Εκτός από την καριέρα του στη μουσική, ο Πρίσλεϊ εμφανίστηκε και σε 33 κινηματογραφικές ταινίες. Αν και δεν είχαν καλή υποδοχή από τους κριτικούς, ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα με την ταινία Love Me Tender ενώ κάποιες από τις καλύτερες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε θεωρούνται τα Jailhouse Rock και King Creole. Ακόμη, ιστορικές έχουν μείνει οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του και τα ειδικά αφιερώματα.

poster-king-creole-elvis-presley justice25n-6-web Poster - Girls Girls Girls_08 viva las cc1162b62de7bca44040b52655188dbd 487-1_lg

INV01680

Στις 20 Δεκεμβρίου 1957 λαμβάνει το φύλλο πορείας του για την υποχρεωτική θητεία του στον αμερικανικό στρατό. Στις 24 Μαρτίου του 1958 παρουσιάστηκε κανονικά στη μονάδα του στο Φρίεντμπεργκ της Γερμανίας. Κατά την παραμονή του στα γερμανικά εδάφη γνώρισε την 14χρονη Πρισίλα Μπολιέ, την κοπέλα που αργότερα θα παντρευόταν.

00000

Ο Έλβις Πρίσλεϊ επέστρεψε στις Η.Π.Α. για να αποστρατευθεί. Προσγειώθηκε στις 2 Μαρτίου του 1960 στο Νιου Τζέρσεϊ και μερικές μέρες αργότερα του απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του λοχία. Ο μάνατζέρ του δήλωσε ότι ο τραγουδιστής υπολογίζεται να εισπράξει, στο τρέχον έτος, 850.000 δολάρια για εμφανίσεις του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση

0000

Το άστρο του Πρίσλεϊ είχε αρχίσει να τρεμοσβήνει την εποχή που ο ίδιος αφιερωνόταν εξ ολοκλήρου στην κινηματογραφική του καριέρα και η βρετανική “επιδρομή” στις Η.Π.Α. ήταν πλέον γεγονός, με τους Beatles να ηγούνται αυτής. Έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Πρίσλεϊ συμμετείχε σε μια σειρά ταινιών οι οποίες, αν και κερδοφόρες, δεν είχαν κάτι ιδιαίτερο να επιδείξουν όσον αφορά τη μουσική τους. Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος από την πορεία που είχε πάρει η καριέρα του. Αυτό οδήγησε σε ένα μαγνητοσκοπημένο κονσέρτο που αργότερα ονομάστηκε “’68 Comeback Special”, μεταδόθηκε από το NBC στις 3 Δεκεμβρίου 1968 και αργότερα κυκλοφόρησε σε άλμπουμ από την RCA. Ο Πρίσλεϊ είχε να δώσει ζωντανή παράσταση από το 1961 στο Περλ Χάρμπορ.

Elvis_Presley_Elvis_Is_Back_1028x991

Η επιστροφή του 1968 ακολουθήθηκε από ζωντανές συναυλίες το 1969, αρχικά στο Λας Βέγκας και έπειτα σε ολόκληρη την έκταση των ΗΠΑ, με αριθμό-ρεκόρ θεατών στις περισσότερες από αυτές. Παρ όλη την επιτυχία αυτών, ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για τον Έλβις, κατά την οποία απομακρύνθηκε από τα “ρεύματα” που εκείνη την εποχή είχαν παγιωθεί από τους Beatles και Rolling Stones. Πολλοί ήταν αυτοί που άσκησαν κριτική σε αυτήν την απομάκρυνση από τις ρίζες του.

elvis

Μετά από εφτά χρόνια μακριά από τα τσαρτς, το τραγούδι του Πρίσλεϊ “Suspicious Minds” έφτασε στο νούμερο 1 του Αμερικανικού Billboard στις 1 Νοεμβρίου 1969. Από το 1969 έως το 1971 θα κυριαρχήσει στις πωλήσεις δίσκων σε πολλές χώρες, με 20 συνεχόμενες επιτυχίες. Μετά από μια δεκαετία κινηματογραφικών ταινιών, η δεκαετία του ’70 σηματοδότησε την επιστροφή του καλλιτέχνη σε μια καθαρά μουσική καριέρα. Η αρχή έγινε με το σινγκλ “Kentucky Rain” το οποίο μόνο στις ΗΠΑ πούλησε πάνω από 500.000 αντίτυπα. Ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων δίσκων και παραστάσεων, όπως τα “Elvis Country”, “Love Letters”, “That’s The Way It Is” κ.α. Το 1973, η χρονιά ξεκίνησε με δύο παραστάσεις στη Χαβάη, μια από τις οποίες μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω δορυφόρου και την παρακολούθησαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές. Κυκλοφόρησε και σε άλμπουμ με την ονομασία “Aloha from Hawaii via Satellite”.

Elvis-TODAY_Cover

Παρά τις επιτυχίες και ιδιαίτερα μετά το διαζύγιο του το 1973, ο Πρίσλεϊ άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα απόμακρος και να παίρνει συνεχώς βάρος, ενώ μάχονταν και μια εξάρτηση στα φάρμακα με συνταγή, τα οποία είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην εμφάνιση του αλλά και στην απόδοση του πάνω στη μουσική. Παρά τα όποια προβλήματα, ο Πρίσλεϊ συνέχισε τις συναυλίες και τα νέα άλμπουμ για τα επόμενα χρόνια. To 1976 το όνομά του συζητιέται για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο δραματικό μιούζικαλ “Α star is born” δίπλα στην  Barbra Streisand. Με την εμφάνισή του αυτή, ο Έλβις θα έκανε τη μεγάλη ταινία που ήθελε από την αρχή της καριέρας του. Τελικά ο ρόλος δόθηκε στον Kris Kristofferson.

Το 1977 βρήκε τον Πρίσλεϊ να μάχεται με τον εαυτό του, καθώς είχε μετατραπεί σε μια καρικατούρα αυτού που ήταν πριν μερικά χρόνια. Πολλές συναυλίες δεν δόθηκαν καθόλου ενώ δεν ήταν λίγες αυτές στις οποίες το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν κάτω του μετρίου. Αντιμέτωπος με την πολύ κακή του υγεία, έκανε την τελευταία του ζωντανή εμφάνιση στις 26 Ιουνίου 1977.

elvis-dead (1)

Στις 16 Αυγούστου 1977 στο Μέμφις του Τενεσί, ο Πρίσλεϊ βρέθηκε ξαπλωμένος στο πάτωμα στη βίλα του στο Μέμφις του Τενεσί. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist Memorial όπου και στις 3:30 μ.μ. ανακοινώθηκε ο θάνατος του. Ο Πρίσλεϊ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών. Σε μια συνέντευξη τύπου που δόθηκε αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο θάνατος επήλθε από καρδιακή αρρυθμία η οποία προκλήθηκε από μεγάλη δόση χαπιών. (Το 2018, η Πρισίλα  θα πει σε συνέντευξή της ότι «ο καταθλιπτικός Έλβις έβαλε τέλος στη ζωή του επειδή ένιωθε ανασφάλεια).

Η κηδεία του Πρίσλεϊ ήταν εθνικό γεγονός, ενώ την παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι του, θαυμαστές και δημοσιογράφοι. Η ταφή του Πρίσλεϊ αρχικά έγινε στο νεκροταφείο του Φόρεστ Χιλ στο Μέμφις, δίπλα από την μητέρα του, αλλά για λόγους ασφαλείας οι σωροί μεταφέρθηκαν στην Graceland. Μετά το θάνατο του άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες φημολογίες, από τον τρόπο με τον οποίο πέθανε μέχρι και το αν βρίσκεται ακόμη στη ζωή.

elvis68-1

Το 1957 ο Έλβις ήταν ο πιο διάσημος καλλιτέχνης σε όλο τον κόσμο. Αυτό ενέπνευσε τραγουδιστές από πολλά μέρη του κόσμου να φτιάξουν τα δικά τους τραγούδια βασισμένα στη μουσική του Πρίσλεϊ. Την εποχή που άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους και οι πρώτες ταινίες του, πολλοί ήταν αυτοί που μιμήθηκαν τον τρόπο με τον οποίο κινούνταν στη σκηνή ενώ όλο και περισσότεροι έφηβοι άρχισαν να υιοθετούν τον τρόπο με τον οποίο χτενιζόταν. Ένα μεγάλο κεφάλαιο έκανε την εμφάνιση του μετά το θάνατο του το 1977 και αυτό δεν ήταν άλλο από τους μίμους, τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να τον μιμηθούν στα πάντα, από τη φωνή μέχρι την εμφάνιση του

Rare Photographs of Elvis Presley (2)

Ο Πρίσλεϊ ήταν βαρύτονος με φωνή με πολυποίκιλα ηχοχρώματα. Κάλυπτε 2,3 οκτάβες, με πιο ιδανική για τον Πρίσλεϊ τη μεσαία οκτάβα. Η φωνή του θύμιζε σε πολλά αυτή των τραγουδιστών ρυθμικής μπλουζ και γκόσπελ, τα μουσικά βήματα των οποίων άλλωστε ακολούθησε και ο ίδιος

Elvis_Presley_and_Priscilla_with_Lisa_Marie_February_1968

Ο Έλβις, πέρα από τις σχέσεις που κατά καιρούς διατηρούσε, παντρεύτηκε την Πρισίλα Μπολιέ την 1 Μαΐου 1967. Ο Πρίσλεϊ γνωρίστηκε με την Πρισίλα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Γερμανία. Εννιά μήνες μετά το γάμο τους, ήρθε στον κόσμο η μοναχοκόρη τους, Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ (1 Φεβρουαρίου 1968). Χώρισαν στις 23 Φεβρουαρίου 1972 και συμφώνησαν σε από κοινού επιμέλεια της κόρης τους. Έξι μήνες μετά το χωρισμό τους, ο Έλβις γνώρισε τη βασίλισσα της ομορφιάς Λίντα Τόμσον αλλά η σχέση τους θα χαρακτηρίζονταν περισσότερο σαρκική παρά οτιδήποτε άλλο. Τελευταία σύντροφος του Πρίσλεϊ ήταν η Τζίντζερ Όλτεν η οποία έμελλε να είναι και αυτή που θα τον έβρισκε να έχει αφήσει την τελευταία του πνοή το 1977.

Elvis-Presley001-1

NEW YORK, NY - MARCH 21: An original photograph of Elvis Presley autographed and inscribed to songwriter and compose Irving Berlin on auction at Gotta Have It! store on March 21, 2012 in New York City. (Photo by Michael Loccisano/Getty Images)

USA-LPM-1951-A-1959 8de591c51970bdb6bcfcef48ec22c132 amazing-elvis-presley-magazine-802x1024 ab79d4f7bbef5dcfac97f35cef60b819 1963-BRAVO-nr.-35-cover-kopie b984bd9f49029dab605e355ac2105da5 3609b77a3dbc48ef857f60b2f98bddbd--priscilla-presley-elvis-presley 92558d0d910c8e4f22c8ec5b61ad1a5e 71cXPKtb0jL._SL1200_ 50cab26b97cbfe0e525f37601e97a970

Viewing all 36646 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>