Quantcast
Channel: Cosmopoliti.com –Χριστίνα Πολίτη
Viewing all 36685 articles
Browse latest View live

Πέθανε ο “γίγαντας”της μόδας André Leon Talley

$
0
0

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, ο André Leon Talley, γνωστός ως “γίγαντας” της μόδας,  πρώην fashion editor της Vogue, Αμερικανός δημοσιογράφος μόδας και στιλίστας. Ξεκίνησε στη Vogue το 1983 έως το 1987, και στη συνέχεια  έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός άνδρας creative director του περιοδικού από το 1988 έως το 1995. Fashion icon, ήταν γνωστός για την υπεράσπιση της διαφορετικότητας στη βιομηχανία της μόδας.Ο Talley  υπήρξε επίσης μέλος στην κριτική επιτροπή του America’s Next Top Model (από τον κύκλο 14 έως τον κύκλο 17). Είχε κάνει περάσματα και στο σινεμά ως ο εαυτός του, όπως στο “Sex and the city” το 2008.  Είχε γράψει τρία βιβλία, το πιο γνωστό ήταν οι αποκαλύψεις για την κάποτε στενή του φίλη Anna Wintour.

Η αιτία του θανάτου του, δεν έχει γίνει γνωστή


Nατάσα Θεοδωρίδου: Νέα παράταση στο Παλλάς

$
0
0

Μετά τη σαρωτική επιτυχία των 8 πρώτων εμφανίσεων της Νατάσας Θεοδωρίδου στο Θέατρο Παλλάς, που ξεπέρασαν τα 11.000 εισιτήρια, η αγαπημένη ερμηνεύτρια συνεχίζει
για 2 ακόμη συναυλίες, το Σάββατο 29/1 και το Σάββατο 5/2.

Μαζί της επί σκηνής ο Κώστας Καραφώτης.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ & ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 21:00

Κυριακή 23 Ιανουαρίου, στις 20:00

NEW DATE Σάββατο 29 Ιανουαρίου, στις 21:00

NEW DATE Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στις 21:00

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Κλείστε τα εισιτήριά σας ΕΔΩ

https://youtu.be/H9AxhWw50IY

Η δική μας Νατάσα, μετά τις 8 πρώτες συναυλίες με περισσότερους από 11.000 θεατές να συρρέουν στο Θέατρο Παλλάς για να απολαύσουν τις επιτυχίες της μεγάλης λαϊκής ερμηνεύτριας, μας προσκαλεί και πάλι σε μια μουσική γιορτή, με όλα εκείνα τα τραγούδια που μας κάνουν κάθε φορά να ερωτευόμαστε, να ταξιδεύουμε και να τραγουδάμε μαζί της. Μετά τις ήδη ανακοινωμένες συναυλίες, το Σάββατο 22/1 και την Κυριακή 23/1, η Νατάσα συνεχίζει για δύο επιπλέον Σάββατα στο Θέατρο Παλλάς, στις 28/1 & 5/2.

 

Η Νατάσα Θεοδωρίδου ερμηνεύει τις διαχρονικές της επιτυχίες, τραγούδια της από τον τελευταίο της δίσκο «Η ερωτική Νατάσα», αγαπημένα τραγούδια του κοινού που αναδείχθηκαν μετά από online ψηφοφορία, αλλά και τις πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες της «Έξαψη» και «Υπάρχω για σένα».

 

Η Νατάσα είναι εδώ και μας προσκαλεί, να γίνουμε όλοι μια παρέα.

Μαζί της επί σκηνής, ο δημοφιλής τραγουδιστής Κώστας Καραφώτης.

Τις συναυλίες της Νατάσας Θεοδωρίδου επιμελείται σκηνοθετικά ο Γιώργος Λύρας, τη σκηνογραφία υπογράφει η Μαίρη Τσαγκάρη, τους φωτισμούς ο Περικλής Μαθιέλλης.

 

Στο εμβληματικό Θέατρο Παλλάς λειτουργεί για το κοινό, το υψηλής αισθητικής «Foyer Pallas», από το Panas Group, που έχει επιμεληθεί η σκηνογράφος Εύα Νάθενα. Το bar και οι υπηρεσίες εστίασης θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις συναυλίες, για βράδια που θα μας μείνουν αξέχαστα!

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Σχεδιασμός φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης

Επιμέλεια φωτισμού: Δημήτρης Μυλωνάς

Μουσική επιμέλεια & Ενορχηστρώσεις: Παναγιώτης Μπρακούλιας

Μπουζούκι: Σωτήρης Κάτσος

Βιολί: Χρήστος Μπουσδούκος

Τύμπανα: Κώστας Καρασαββιδης

Μπάσο: Ηλίας Τσαπατσάρτης

Κιθάρα: Φοίβος Ζαχαρόπουλος

Πιάνο: Μιχάλης Ασίκης

Πλήκτρα: Ανδρέας Μπουσδούκος

Κρουστά: Βασίλης Παπαδοπουλος

Ακουστική κιθάρα – Μπαγλαμάς: Παναγιώτης Μπρακούλιας

 

ΝΑΤΑΣΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

στο Θέατρο Παλλάς

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ & ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 21:00

Κυριακή 23 Ιανουαρίου, στις 20:00

NEW DATE Σάββατο 29 Ιανουαρίου, στις 21:00

NEW DATE Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στις 21:00

 

Τιμές εισιτηρίων: 15€ – 80€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Κλείστε τα εισιτήριά σας ΕΔΩ

Γιώτα Γιάννα: Η ραφινάτη ερμηνεύτρια του λαϊκού μοτίβου στα πρώτα της βήματα

$
0
0

Η Γιώτα Γιάννα είναι η ραφινάτη ερμηνεύτρια του λαϊκού μοτίβου, αντισυμβατική με την εμφάνιση ροκ Πυθίας, που οι στίχοι βγαίνουν από το στόμα της σαν να ήτανε χρησμοί, όπως χαρακτηριστικά λέει για εκείνη, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς. Αναδείχτηκε και καθιερώθηκε στην underground λαϊκή σκηνή της Αθήνας και δεν εντάχτηκε ποτέ στο κατεστημένο των δισκογραφικών εταιρειών, κατάφερε όμως να κερδίσει την εκτίμηση και το θαυμασμό των συναδέλφων της και να αποκτήσει ένα φανατικό κοινό, που την ακολουθεί πιστά εδώ και δεκαετίες. Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική διαδρομή, μια γυναίκα ανθεκτική και δοτική, μια Πασιονάρια, όπως χαρακτηριστικά είπε γι’ αυτήν ο Μάνος Χατζιδάκις. Το 2019 την αγαπήσαμε ακόμα περισσότερο με το ντουέτο  «Όσοι Αγαπάνε Δεν Πεθαίνουνε» με την Άννα Βίσση.

Σε περιοδικό εποχής, διαβάζουμε για τα πρώτα της βήματα ως εκλεκτή νέα καλλιτέχνιδα:Η Γιώτα Γιάννα, συνεχίζοντας το γρήγορο ανέβασμά της στη σκάλα του πενταγράμμου, βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή  και θριαμβεύει κυριολεκτικά κάθε βράδυ σε ταβέρνα της πλατείας Αμερικής. Το κοινό δεν την αφήνει να φύγει από την πίστα, εκδηλώνοντας το θαυμασμό του με φωνές και μπράβο, χτυπώντας χέρια, πόδια και μαχαιροπίρουνα. Σπάνιο φαινόμενο για κοινό ταβέρνας που συνήθως ασχολείται με το φαγητό πιο πολύ, παρά με τους καλλιτέχνες. Αλλά η ωραία φωνή της, το έξυπνο σπικάρισμά της και το στιλ της, δημιουργούν ατμόσφαιρα συμπαθητική και μπρίο. Η φωνή της βαθιά και εκφραστική, έχει το χάρισμα της έμφυτης μουσικότητας”.

Πέθανε ο σημαντικός εικαστικός καλλιτέχνης Χρήστος Σαρακατσιάνος

$
0
0

Έφυγε από τη ζωή ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης Χρήστος Σαρακατσιάνος. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στη 1.00 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο, ναός Αγίων Θεοδώρων.

 

Γεννήθηκε το 1937 στη Μεγάλη Γότιστα Ιωαννίνων. Πρώτοι του δάσκαλοι στην τέχνη ήταν ο αγιογράφος Γιώργος Καζάκος και ο Πάνος Σαραφιανός. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, αρχικά στο εργαστήριο γλυπτικής του Θανάση Απάρτη και στη συνέχεια κοντά στον Γιάννη Μόραλη, με υποτροφία του ΙΚΥ. Έκανε επίσης σπουδές σκηνογραφίας και διακοσμητικής. Αποφοίτησε το 1967. Την περίοδο 1967-1973 ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπου επισκέφτηκε μουσεία και μελέτησε τα ρεύματα της σύγχρονης τέχνης. Μελέτησε επίσης την αρχαία ελληνική, τη βυζαντινή και τη λαϊκή τέχνη.

Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο “Ώρα”, 1982). Τόσο στο ζωγραφικό όσο και στο χαρακτικό του έργο, κύριο θεματικό στοιχείο είναι το γυμνό γυναικείο σώμα ενώ σπανιότερα συναντάται το ανδρικό σώμα. Στη ζωγραφική του χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ακρυλικά και λάδια. Οι μορφές αποδίδονται μερικές φορές αποσπασματικά ή με ανατομικές αυθαιρεσίες. Έχουν ζωηρά επίπεδα χρώματα και καθαρά σχήματα, όπου κυριαρχούν οι καμπύλες. Οι φιγούρες συχνά συνοδεύονται από αφαιρετικά στοιχεία με έντονο γεωμετρικό χαρακτήρα, που καθορίζουν το φόντο. Η προσωπική γραφή του καλλιτέχνη έχει διαμορφωθεί με την αφομοίωση κυβιστικών, εξπρεσιονιστικών και σουρεαλιστικών στοιχείων, αλλά εμπεριέχει και αναφορές στη γεωμετρική αφαίρεση, καθώς και στην αγγειογραφία της αρχαιότητας. Το περιεχόμενο των έργων του, προβάλλει κυρίως έναν  προβληματισμό για το φαινόμενο της ζωής της γονιμότητας και του θανάτου.

Στα ασπρόμαυρα χαρακτικά του έργα συναντάμε μια συγγενική θεματολογία και τους ίδιους κώδικες που χρησιμοποιεί στη ζωγραφική του. Ιδιαίτερα στις ξυλογραφίες του αναδεικνύει την σκληρότητα, την τραχύτητα αλλά και τη ζεστασιά που μπορεί να δώσει το υλικό του.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης καλλιτεχνικής του δραστηριότητας ασχολήθηκε με την εικονογράφηση εντύπων και την επιμέλεια εκδόσεων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Χαλκογραφίας (1977-1980) και είναι ενεργό μέλος πολλών συλλογικών φορέων σχετικών με την τέχνη.

Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Βέλγιο, Αυστραλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Κύπρο). Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και πινακοθήκες (Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Βορρέ, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Άνδρος, Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, Ηρακλείου κ.α.) καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.

Ο Χρήστος Σαρακατσιάνος από τον καθηγητή ιστορίας της τέχνης Γιάννη Κολοκοτρώνη

Ο Χρήστος Σαρακατσιάνος εξέθεσε πρώτη φορά το 1967 (στην Αίθουσα Εποχή) αλλά όποιος προσέξει τον κατάλογο της πρώτης αναδρομικής έκθεσης (Μουσείο Βορρέ, 1990), θα διαπιστώσει ότι ο ίδιος σηματοδοτεί το ξεκίνημά του με τον πίνακα Άτιτλο Νο ΧΙ-402 (1973. Ακρυλικό, 135X90 εκ. συλλογή Ζ. Πορταλάκη). Σ’ αυτόν, εμπεριέχονται τα μορφοπλαστικά χαρακτηριστικά της τέχνης που επρόκειτο να αναπτύξει, τα επόμενα σαράντα χρόνια, πλουτίζοντας την όρασή μας με μοναδικές και πρωτότυπες συνθέσεις. Επίπεδοι χρωματικοί συνδυασμοί, μηχανικά και ανθρώπινα συμπλεκόμενα μορφότυπα, ρεαλιστικές περιγραφές και αφαιρετικές σχηματοποιήσεις, παραφορτωμένοι ή ανάλαφροι χώροι, δίνουν το στίγμα ενός καλλιτέχνη που δείχνει να αλώνει με ασφάλεια τα χωράφια της τέχνης για να υπογραμμίσει την ενότητα και τη συνέχεια που διέπει τον κόσμο των μορφών και των εννοιών.

Στο ίδιο προγραμματικό έργο, στα χωρισμένα χρυσά μαλλιά της δίχρωμης στρογγυλοπρόσωπης γυναίκας, μακρινή συγγενή της “σκυθρωπής1 Κόρης του Ευθυδίκου από την Ακρόπολη της Αθήνας, ενσωματώνονται και οι πρώτες λέξεις απαύγασμα εμπειρίας στους δύσκολους χρόνους της δικτατορίας και συνάμα στόχοι ζωής: στην κόμμωση της σκοτεινής πλευράς του προσώπου της η λέξη Ελευθερία και το έμβλημά της, και στην κόμμωση της φωτεινής πλευράς της, οι λέξεις Όραμα, Ήλιος Ζωή, Ελπίδα Φως, Πέτρα Θάνατος. Αυτή η συμβολική ανάμειξη φωτός – σκιάς που συμπίπτει με την οντολογική αντίληψη του Παρμενίδη, στρέφει την προσοχή μας στην ουσία των πραγμάτων και μας πάει σ’ ένα επίπεδο ψηλά τοποθετημένο πάνω από τη συμβατική αντίληψη της ζωής. Κοντά σ’ αυτόν τον πίνακα, ένα ψυχολογικό πορτρέτο εκείνης της εποχής, που φανερώνει συνάμα τη διάθεση να συμβαδίσει η τέχνη του παράλληλα με τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής νοοτροπίας, πρέπει να προσθέσουμε περίπου είκοσι πίνακες σ’ όλη την περίοδο της καλλιτεχνικής του πορείας, διανθισμένους με προσωπικά αποφθέγματα και στίχους ελλήνων ποιητών. Αυτή η μικρή, σε ποσότητα, ενότητα έργων μοιάζει να είναι η λογική δομή εικόνας και λόγου που εισάγει την τάξη στη σύνθεση, σαν οδηγός για την υλοποίηση των επόμενων έργων που μεταβάλλουν την ιστορική πραγματικότητα σε συμβολική υπερπραγματικότητα.

Ο Σαρακατσιάνος ταγμένος στην υπόθεση της τέχνης, δημιούργησε με τα υλικά της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της χαρακτικής, εικόνες σύμβολα του καιρού του και ανέδειξε την ποιητική διάσταση της καθημερινότητας του νεοέλληνα σε μια μεταβατική περίοδο της ιστορίας του. Από το 1973, που επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από μια εξαετή περιπλάνηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη κ.ά.), εμφανίζεται με ένα ήδη διαμορφωμένο εικονιστικό λεξιλόγιο που του επιτρέπει να δομεί εικόνες με πολλαπλές σημασίες καθώς συνδέονται με συνειδητές εμπειρίες καθημερινής ζωής και ασύνειδες μνήμες: Σχηματοποιημένες πολυκατοικίες, φουγάρα εργοστασίων, μπουκάλες οξυγόνου, μηχανές σε λειτουργία, μοτοσυκλέτες, γρανάζια και σήματα κυκλοφορίας συνυπάρχουν με παχύσαρκες ή αθλητικές ανθρώπινες μορφές καθιστές και αιωρούμενες, καβαλάρηδες, ερωτιδείς, φτερωτά άλογα, σπασμένα αγάλματα και αγγέλους σαλπιστές. Ο καλλιτέχνης, αντιλαμβάνεται μια δέσμη καθημερινών συμβόλων σαν ένα νέο σύνολο σημείων επικοινωνίας του σύγχρονου έλληνα.

Για να αξιολογήσουμε επαρκώς τη μεστή και πρωτότυπη θεματογραφία του Χρήστου Σαρακατσιάνου, από τη δεκαετία του ’70, ας μην παραβλέψουμε το γεγονός ότι η ενεργή συμμετοχή του στις κοινωνικές διαδικασίες (σε ομάδες, συλλόγους, κριτικές επιτροπές, σε πολιτιστικούς κ.ά.) για την προώθηση της τέχνης στον ελλαδικό χώρο, του επέτρεψε να αναπτύξει έντονο κριτικό και επικριτικό λόγο με επιπτώσεις στη διαμόρφωση του μορφοπλαστικού του ιδιώματος. Όσοι έχουν ακούσει μάλιστα τη φράση «εγώ μπογιατζής είμαι!» γνωρίζουν καλά ότι πίσω από την αυτοσαρκαστική στάση του υπάρχει μια βαθιά τάση έρευνας και πειραματικής μεθόδευσης πάνω στο μουσαμά, γεγονός που τον υποχρεώνει στην παραγωγή περιορισμένου αριθμού έργων. Αξιοποιώντας με οξυδέρκεια στοιχεία από τις τεχνικές του Ματίς, την παραμορφωτική δεξιοτεχνία του Πικάσο, τον μηχανοποιημένο κόσμο του Λεζέ, τα σουρεαλιστικά παράδοξα και την επιφανειακή εικονογραφία της Ποπ Αρτ, δημιούργησε μια εμπνευσμένη ελκυστική θεματογραφία που προκαλεί το διάλογο. Για το φιλότεχνο ελληνικό κοινό που μέχρι τότε ήταν εξοικειωμένο κυρίως με τις εικόνες παραστατικής ζωγραφικής και στερημένο παντελώς από τις σύγχρονες τάσεις της δυτικής τέχνης, η ζωγραφική του ήταν μια προκλητική αισθητική πρόταση και συνάμα προφητική.

Ο Σαρακατσιάνος, αν και δεν έκανε αναφορές στις θεωρίες της κριτικής κοινωνιολογίας της εποχής, εντούτοις η επίδραση των ιδεών της Νέας Αριστερής διανόησης που βρισκόντουσαν στο επίκεντρο του πνευματικού κόσμου, την εποχή εμφάνισης του έργου του, συμπίπτει με τις θεματικές του επιλογές. Αφού ξέκοψε από την ακαδημαϊκή απόδοση της φόρμας και τα ταμπού του ρεαλισμού, ξεκίνησε από τις μονόχρωμες ντελικάτες παραμορφώσεις του ανθρώπινου σώματος που οδηγεί πίσω στον Ματίς και στον Πικάσο και ακόμη πιο πίσω, στις χυμώδεις παλαιολιθικές Αφροδίτες (Άτιτλο Νο ΧΙΙΙ-616. 1983. Ακρυλικό 136X89 εκ.), για να μελετήσει τον άνθρωπο στο νέο πολιτιστικό του περιβάλλον που καθορίζεται από την καταναλωτική μανία, τη μόδα, τη διαφήμιση, τη μηχανοποίηση της παραγωγής, την άμβλυνση της συνείδησης και την αναθεώρηση της ιστορίας του. Επί της ουσίας, ορμώμενος από τον μετασχηματισμό της νεοελληνικής πραγματικότητας, εστίασε σε μια εικονογραφία κριτικής του σύγχρονου πολιτισμού ο οποίος, όπως είχε υποστηρίξει ανάλογα ο Ουμπέρτο Έκο για το έργο τέχνης, ήταν ένα ανοιχτό σύστημα όπου η εμπειρία του γίνεται ελαστική και διαρκώς ανανεωμένη. Δεν είναι τυχαίο, ότι από το 1982, εμφανίζεται για πρώτη φορά το ρωμαλέο ανθρώπινο σώμα με γυρισμένη την πλάτη στο θεατή (Άτιτλο Νο ΧΙΙΙ-611. 1982. Ακρυλικό 120X100 εκ. Συλλογή Σταύρου Μιχαλαριά), εικόνα που αντανακλά μια πανηγυρική μοναξιά και μεταφράζει αυτόματα το σκεπτικισμό του Σαρακατσιάνου απέναντι στον εξωτερικό κόσμο.

Από τεχνικής απόψεως, ο Σαρακατσιάνος κάνει μια ισορροπημένη ζωγραφική δύο διαστάσεων ή ένα είδος γεωμετρικής απλοποίησης του χώρου, των μορφών και των αντικειμένων που ζωγραφίζονται επίπεδα υποχρεώνοντας το βλέμμα του θεατή να αλλάζει διαρκώς οπτική παρατήρησης του πίνακα. Έντονες αντιπαραθέσεις καθαρών και επίπεδων χρωμάτων σε μικρές ή μεγάλες επιφάνειες, μικρά τρικ προοπτικής, μνημειακές μονόχρωμες ανθρώπινες μορφές με καλοσχεδιασμένους όγκους δίνουν στις συνθέσεις του την εντύπωση ότι όλα είναι μετέωρα και ανάλαφρα. Αυτή η εντύπωση του μετεωρισμού, που καθορίζεται από το άνοιγμα ή το κλείσιμο των αποστάσεων ανάμεσα στις χρωματισμένες επιφάνειες (τεχνική της διαπλάτυνσης), του επιτρέπει να σχεδιάσει τις μορφές σε ύψος ή σε πλάτος και να τους προσδώσει ρυθμική θέση στο χώρο. Η τέχνη του μας υποχρεώνει σε μια υπερβολική αυτοσυνειδησία επειδή ακριβώς δεν δημιουργεί τη ψευδαίσθηση της πραγματικότητας, ούτε απλά την ερμηνεύει. Αντίθετα, μορφοποιεί ένα παιχνίδι λεπτών ισορροπιών ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη ψευδαίσθηση ώστε ο θεατής να ανακαλύψει τα υποβόσκοντα νοήματα και να εντοπίσει τον φαινομενολογικό χαρακτήρα της εποχής. Έτσι, οι άτιτλοι πίνακες του είναι νοητικές εικόνες ενός κόσμου που βρίσκεται σε μετακαταναλωτικό στάδιο και συγκαλυμμένα αναφέρονται στον ερωτισμό, στη σαγήνη, στην ηδυπάθεια, στη ραστώνη, στη μητρότητα, στο θάνατο, στη μοναξιά, στη φυγή, στη νίκη, στην ιστορία, στον αθλητισμό (αφού και ο ίδιος υπήρξε για χρόνια φανατικός αθλητής). Γ’ αυτό και ο Σαρακατσιάνος δεν ζωγραφίζει επικαλούμενος το στοιχείο του τυχαίου ώστε να αφήσει το χρώμα του να στάξει ή να προσθέσει μια μορφή συμπληρώνοντας κάποιο κενό. Οι εικόνες του, μεθοδικά ζωγραφισμένες, είναι ένα βήμα μετά τη φαντασιακή εικονογραφία των καθολικών σουρεαλιστών και ένα βήμα παραπέρα από την κυνική πραγματικότητα των προτεσταντών καλλιτεχνών της Ποπ Αρτ με την οποία εξοικειώθηκε κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη (1988-2001). Αξιοποιώντας τις διαδρομές τους, απέκλινε από την υποκειμενικότητα του σουρεαλισμού και την αντικειμενικότητα της αμερικανικής ποπ για να προβάλλει και να υπογραμμίσει το στοχαστικό στοιχείο της σύγχρονης εικόνας. Από αυτή την άποψη, ήδη μετά έργα της δεκαετίας του 70, προετοίμασε την Εννοιολογική Μετά-Ποπ Τέχνη  της δεκαετίας του ’90, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους στυλοβάτες της.

Αν ο Χρήστος Σαρακατσιάνος ζωγράφιζε εικόνες που να αντανακλούν απλά συμβάντα της ζωής, η τέχνη του θα στένευε τους νοητούς μας ορίζοντες και θα μέναμε με την εμπειρία της πραγματικότητας. Αντίθετα, η ικανότητα του να δίνει φιλοσοφική διάσταση στις εικόνες και να αποτυπώνει την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης κάνει τα έργα του διαχρονικά. Ας συγκρίνουμε τον Θρήνο της Ανδρομάχης μπροστά στο νεκρό σώμα του Έκτορα (1783. Λάδι σε μουσαμά, 275 Χ203εκ. Παρίσι, Σχολή Καλών Τεχνών) που ζωγράφισε ο νεοκλασικιστής ϋαοςυθδ-Ιουϊδ Πενιά με τον αντίστοιχο θρήνο του νεκρού ήρωα με το μπαταρισμένο δεξί πόδι Ατιτλο Νο ΧΙΙΙ-623 (1984. Ακρυλικό 150X155 εκ.) του Χρήστου Σαρακατσιάνου για να αντιληφθούμε ότι την εποχή της ταχύτητας και του ψηφιακού κόσμου, το αρχέτυπο του πένθους και της αγωνίας επαναλαμβάνεται πάνω στο λείψανο οποιουδήποτε ανώνυμου ήρωα της εποχής. Μελετητής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας ο Σαρακατσιάνος βάζει στο κέντρο της τέχνης του τον άνθρωπο όπως κεντρική θέση είχε ιδίως στη σωκρατική φιλοσοφία και μας δείχνει ότι στην ερημώδη μορφή του κοινωνικού χώρου που δημιουργήθηκε από τον ίλιγγο της ταχύτητας και την πληροφόρηση υπάρχει πάντα ο μύθος και η μεταμόρφωση. Πίσω από το μετασχηματισμό των μορφών, μια συμβολική τάξη πραγμάτων δίνει στο νόημα μεταφορική αξία. Γι’ αυτό και δεν ζωγράφισε ποτέ μέσα από αναπαραγωγές εικόνων (καρτ ποστάλ, αφίσες) όπως οι καλλιτέχνες της Ποπ Αρτ ούτε τα όνειρά του, όπως οι σουρεαλιστές.

3/10/2010 Γιάννης Κολοκοτρώνης

Επ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης

ΔΠΘ/ΤΆΜ

Ο Χρήστος Σαρακατσιάνος από την Δρ. Βίκυ Σαρακατσιάνου Ιστορικός της Τέχνης

Ο κόσμος ενός δημιουργού

Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κάποιος για τον κόσμο ενός δημιουργού, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Χρήστου Σαρακατσιάνου, ο οποίος δεν περιορίζεται από τα διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα, ούτε εντάσσεται σε κάποιο συγκεκριμένα, αλλά μέσα από το προσωπικό του ιδίωμα και την ιδιαίτερή του γραφή προσεγγίζει και μεταλλάσσει τις ποιότητες της κοινής εμπειρίας δημιουργώντας μια νέα οπτική πραγματικότητα.

Βασικό θέμα και άξονας της δημιουργίας του αποτελεί η γυναικεία μορφή. Γυμνή, πληθωρική, ερωτική, με υπερτονισμένους γλουτούς και διεγερμένους μαστούς που αντικαθιστούν τα χέρια, παραπέμπει στις Ωρινιάκειες Αφροδίτες της απώτατης προϊστορικής εποχής και τα στεατοπυγικά ειδώλια των νεολιθικών χρόνων, σύμβολα της γονιμότητας και της ευφορίας. Παρά την έντονη σχηματοποίηση και αφαίρεση δεν χάνει στο ελάχιστο την πληρότητα και τη ζωντάνια της. Μια μονοκονδυλιά αρκεί για να διαγραφούν τα βασικά ανατομικά της χαρακτηριστικά και να δημιουργηθεί μια πλήρης, πειθαρχημένη, ιδιαίτερα εκφραστική μορφή, που επιβάλλεται με την αγαλματώδη πυκνότητα και το μνημειώδη χαρακτήρα της.

Συνειδητά επιλέγει να εκφραστεί με γεωμετρικές φόρμες και επίπεδες επιφάνειες, οι οποίες αντανακλούν το πνεύμα της εποχής, την κίνηση, την ταχύτητα, τη ραγδαία μεταβολή των πάντων που βιώνει καθημερινά ο σύγχρονος άνθρωπος. Ο Σαρακατσιάνος θεωρεί την καλλιτεχνική δημιουργία αδιανόητη έξω από κοινωνικές επιρροές. Ιδιαίτερα στα παλαιότερα έργα του ήταν περισσότερο εμφανής η κριτική στάση του απέναντι στο σύγχρονο τρόπο ζωής, που κατακερματίζει και αλλοτριώνει τον άνθρωπο. Στον εξαιρετικά περιορισμένο χώρο της ζωγραφικής επιφάνειας, οι μορφές ήταν αναγκασμένες να ζουν και να συνυπάρχουν μέσα από αλληλοεισχωρήσεις, πιέσεις και διαιρέσεις με φουγάρα εργοστασίων, καπνοδόχους, θραύσματα μηχανών, τα εμβλήματα της σύγχρονης μεγαλούπολης. Στα πιο πρόσφατα έργα, ο χώρος γίνεται πιο λιτός και υπαινικτικός, ενώ τα σύμβολα είναι λιγότερο ευανάγνωστα. Αυτό ενισχύεται και από τη χαρακτηριστική απουσία τίτλων, που οδηγεί σε μια πιο υποκειμενική ερμηνεία των έργων, καθώς ο δημιουργός δεν επιθυμεί να δεσμεύσει ή να κατευθύνει το θεατή, αλλά τον αφήνει ελεύθερο να πλάσει το δικό του μύθο και να βιώσει τη μαγεία των σχημάτων και των χρωμάτων.

Τόσο μορφολογικά, όσο και εννοιολογικά, τα έργα στηρίζονται στην ισορροπία των αντιθέσεων: αρσενικό-θηλυκό, ανθρώπινο-μηχανικό, πραγματικό-φανταστικό, μικρόσωμο-μεγαλόσωμο, γεωμετρικό-πλαστικό. Συχνά ανοίγονται μικροσκοπικά παράθυρα-πίνακες, όπου αποδίδονται ψευδαισθησιακά τοπία ή αυτόνομα αντικείμενα με φωτορεαλιστική ακρίβεια, δημιουργώντας μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα με έντονους συμβολικούς υπαινιγμούς, αποδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τη σχεδιαστική δεινότητα του δημιουργού.

Το τυχαίο έχει ελάχιστη θέση στη δουλειά του. Η αμοιβαία εξάρτηση όλων των στοιχείων διέπεται από μια εσωτερική αναγκαιότητα. Η ενότητα και η ισορροπία που αποπνέουν τα έργα, είναι αποτέλεσμα συνεχών πειραματισμών και αναζητήσεων, ώστε να επιτευχθεί η μορφοποίηση της ιδέας. Ο ίδιος αναφέρει: «ο κάθε καλλιτέχνης κρίνεται από τα ερωτήματα που θέτει, τις πλαστικές λύσεις που δίνει και την ταύτισή του με τα στοιχεία που χρησιμοποιεί. Τότε μόνο μπορούμε να μιλήσουμε για δημιουργία, διαφορετικά έχουμε διακοσμητικές εικόνες, που οργανώνονται με βάση μια μορφολογική αρχή».

Τα χρώματα είναι πάντοτε λαμπερά, πλακάτα και απλώνονται σε υπολογισμένες, αυστηρά καθορισμένες γεωμετρικές επιφάνειες. Η προσωπική διαπραγμάτευση του χρώματος πηγάζει από την εξαιρετικά πλούσια πλαστική του μνήμη και τη βιωματική σχέση του με τη λαϊκή τέχνη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ηπείρου, τις βυζαντινές εικόνες, τα χρώματα της ελληνικής υπαίθρου, ανάμεικτα με στοιχεία Ρορ ΑιΤ. Η Ελλάδα, άλλωστε, ήταν πάντοτε πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς στο έργο του. Τα αναρίθμητα ταξίδια του, ωστόσο, στο εξωτερικό και η μακροχρόνια παραμονή του στη Νέα Υόρκη και στα διάφορα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικαστικής του ταυτότητας. Στα έργα του φιλτράρονται και ενσωματώνονται δημιουργικά στοιχεία από την ευρωπαϊκή ζωγραφική παράδοση και τα κινήματα του μοντερνισμού, τα βιώματά του από το λαϊκό μας πολιτισμό και οι διαχρονικές αξίες της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Ο Σαρακατσιάνος δεν σταματά ποτέ να θέτει ερωτήματα, να προβληματίζεται, να αναζητά πλαστικές λύσεις, να εκφράζει τις φιλοσοφικές και υπαρξιακές του ανησυχίες και να αποτυπώνει αιώνιες αξίες που σχετίζονται με τον αμετάκλητο κύκλο της ζωής, τη γέννηση, τον έρωτα και το θάνατο, δημιουργώντας έργα σύγχρονα, με μια παγκόσμια διάσταση, που φέρουν τη σφραγίδα του μορφοπλαστικού του ιδιώματος και εκφράζουν το όραμά του για την τέχνη και τον κόσμο.

Δρ. Βίκυ Σαρακατσιάνου Ιστορικός της Τέχνης

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΟΡΡΕ ΤΟ 1990

Στην όλη αυτή αντιμετώπιση ο ζωγράφος προσθέτει και τη σαρκαστική διήγηση καθώς ο άνθρωπος υποτάσσεται στον παραλογισμό, τον ζει, τον παραδέχεται, ταυτίζεται μαζί του αλλά όπως μπορεί να συμβαίνει ούτε απορροφάται ούτε μηδενίζεται. Ο ι ερμηνείες είναι άπειρες γιατί οι έννοιες είναι πάντα αμφίσημες χωρίς ποτέ να αναγκάζουν σε ένα και μοναδικό μονόδρομο αλλά σε σταυροδρόμια επιλογών και πολύπλευρων οπτικών θεωρήσεων. Το χρώμα στην καθαρότητά του και στον κάθε περιχαρακωμένο τόνο που δεν ενοποιείται με τον διπλανό, ούτε συγχέεται αλλά σε κάποιο σημείο συναντάται με τον άλλο και συνδιαλέγεται, είναι απόλυτα υπηρέτης των εννοιών που υποβάλλει και διατείνεται το έργο του Σαρακατσιάνου. Κάποια στιγμή η ανεξαρτητοποίηση του χρώματος είναι τόση που δημιουργεί ένα νέο πλέγμα χρωματικών πια μορφών που συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα.

Το παιχνίδι αυτό στα τρία αυτά πλάνα, μορφή-περιβάλλον-χρώμα, η επέκταση του ενός μέσα στο άλλο, η ελευθερία όμως καθενός χωριστά και η κοινή ζωή όλων μαζί είναι ένα ιδίωμα που σφραγίζει το έργο του Σαρακατσιάνου ως προσωπικό και από πλευράς εννοιών ως πολυσήμαντο. Έξω όμως από όλες αυτές τις ερμηνείες, το ζωγραφικό έργο του Σαρακατσιάνου λειτουργεί πάντα και ως έργο τέχνης, ως μήνυμα εικαστικό γιατί χωρίς αυτή την ιδιότητα είναι γράμμα κενό στον τομέα της δημιουργίας.

ΔΡ. ΝΕΛΛΗ ΜΙΣΙΡΛΗ Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης Αθηνών

 

Στον Σαρακατσιάνο, το μηχανικό στοιχείο βρίσκεται, κατ’ αρχήν, σε αρμονική συνύπαρξη με το ανθρώπινο, χωρίς όμως ν’ αποκλείονται και υπαινιγμοί για αλλοτριωτική σχέση. Το έργο προτείνει έτσι μια θετική ιδεολογική θέση, σύμφωνα με την οποία η τεχνολογία από μόνη της, δεν μπορεί παρά να λειτουργεί λυτρωτικά για τον άνθρωπο. Η αλλοτρίωση που βιώνεται από το ανθρώπινο στοιχείο στο έργο του προέρχεται από άλλες πηγές, μάλλον κοινωνικο-πολιτικές, όπως υπαινίσσονται συμβολισμοί σαφείς (στρατιώτης και κατάκλειστα, σκοτεινά κτήρια κ.λπ.), καθώς και άλλοι με καθαρά πλαστικά μέσα. Ο ι αλλεπάλληλες εισχωρήσεις επιπέδων και στοιχείων στο έργο, οι μορφές που διαιρούνται και συμπυκνώνονται, υποδηλώνουν ένα κλειστό ασφυκτικό χώρο, αυτών των σύγχρονων κοινωνιών και πόλεων, όπου άνθρωποι και πράγματα μπερδεύονται, συμπιέζονται, αλλοτριώνονται. Ο ι έντονες χρωματικές αντιθέσεις του έργου λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, κριτικά, για να υποδηλώσουν το ίδιο ιδεολογικό περιεχόμενο. Εξάλλου, το γραφίστικο ύφος που υιοθετεί πολύ συχνά και που δανείζεται από σύγχρονα μέσα μαζικής κουλτούρας, όπως είναι η διαφήμιση, τα κόμικς κ.λπ. προσδίνει μιαν ειρωνική χροιά στο έργο, με απώτερο στόχο να κριτικάρει την αλλοτριωτική επίδραση των μέσων αυτών στην σύγχρονη κοινωνία. Αυτό που ενδιαφέρει την αισθητική ανάλυση είναι το γεγονός ότι η κριτική αυτή ασκείται με καθαρά ζωγραφικά μέσα και η αναπαράσταση της πραγματικότητας στο έργο του δεν είναι ρεαλιστική, με την έννοια μιας φωτογραφικής απεικόνισης. Προτιμάει να δείξει την αίσθησή του της αντιφατικής και αλλοτριωμένης πραγματικότητας μέσα από το σοκ και την έκπληξη που δημιουργούν οι ζωγραφικές του πραγματώσεις. Πρόκειται περισσότερο για έναν κριτικό ρεαλισμό, που άλλωστε δίνει το πραγματικό νόημα στο έργο και το δικαιώνει αισθητικά.

ΔΡ. ΑΝΝΑ ΚΑΦΕΤΣΗ Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης Αθηνών Περ. Ζυγός, Ιούλιος – Αύγουστος 1982

 

Ο Χρηστός Σαρακατσιάνος δημιουργεί με τις πληθωρικές σχηματοποιημένες φιγούρες του έναν πρωτόγονο, πλαστικό τόπο και στη συνέχεια, προσπαθεί να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές του από πλευράς σύνθεσης. Η διάθεσή του για πειθαρχία και ισορροπία φαίνεται από τα περιγράμματα, με τα οποία περιβάλλει τις φόρμες του, ενώ η γραμμή του, αξιοποιώντας την ελαστικότητα και συγχρόνως την ένταση της καμπύλης, δημιουργεί δυναμικά σχήματα μέσα στο χώρο. Το σίγουρο, ηθελημένα λιτό και σχηματοποιημένο σχέδιο, δίνει στον πίνακα τη λογική του βάση. Το χρώμα τώρα, πλακάτο, απηχώντας ποπ αντιλήψεις, δεν ενδίδει στην διακοσμητικότητα αλλά φτάνει σε προχωρημένες πλαστικές λύσεις. Γιατί πλαστικότητα δεν συνιστά μόνο η ζυμωμένη, χρωματική επιφάνεια αλλά και η επίπεδη, όταν η δυναμική της φόρμας κτίζεται αρμονικά στο χώρο, μέσα από τις διάφορες συμφωνίες ή αντιφωνίες των χρωματικών συνδυασμών. Αυτή η αντίληψη, εξάλλου, αποτελεί ολόκληρη αισθητική τάση, εγκαταλείπει το «ρομαντισμό» του πλασίματος και αφήνει το χρώμα να λειτουργήσει αυτόνομα πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια, ασχέτως παραστατικών ή μη παραστατικών αναφορών.

ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ Περ. Τέχνη, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1983

 

Με αφετηρία το ανθρώπινο σώμα, αλλά με τις κάθε είδους παραμορφώσεις και την αποσπασματικοποίηση, όπως και με την παρεμβολή νέων θεμάτων, τα φτερά, τα κάγκελα, οι αλυσίδες κ.τ.λ. το διαχρονικό θέμα έρχεται να εκφράσει όλες τις σύγχρονες ανησυχίες, όλη την αντιφατικότητα και το αδιέξοδο των καιρών μας. Και αυτό δεν εκφράζεται τόσο με τα περιορισμένα καθαρά θεματικά στοιχεία όσο με την ένταση των μορφών και την εσωτερικότητα των χρωμάτων, τον συνδυασμό γνωστών τύπων και νέων χαρακτηριστικών, τον ελλειπτικό προβληματικό χώρο και το χαρακτήρα του συνόλου.

Ζωγραφική που διακρίνεται για την πηγαιότητα της έμπνευσης και την αμεσότητα της έκφρασης, η ζωγραφική του Σαρακατσιάνου επιβάλλεται στο θεατή με τη μνημειακότητα των μορφών και τη ρωμαλεότητα της γλώσσας του. Κάτοχος των κατακτήσεων του εξπρεσιονισμού και σε επαφή με τις διατυπώσεις του κυβισμού και ακόμη το πνεύμα του σουρεαλισμού ο Σαρακατσιάνος δεν περιορίζεται σε κανένα από τα ρεύματα αυτά. Προχωρεί με απόλυτη ασφάλεια σε μια ζωγραφική προσωπικών διατυπώσεων, που διακρίνεται για την εκφραστική δύναμη και τη ζωγραφική της αλήθειας.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Αθηνών Από τον κατάλογο της έκθεσης στην γκαλερί «Επίπεδα» (Α.Ι.C.Α.). 1984

 

Το μεγάλο παρελθόν αυτού του τόπου στον Πολιτισμό, μας δίδει τη δυνατότητα να πλησιάσουμε το έργο του ζωγράφου Σαρακατσιάνου, ένα έργο το οποίο, χαρακτηρισμένο από ένα είδος λιτής τονικής χρωματικής δύναμης, τον ανεβάζει στο επίπεδο της δωρικής απλότητας και έντασης, με προεκτάσεις Pop Art, τον κονστρουκτιβισμό, τον υπερρεαλισμό και, ταυτόχρονα, προς μια πιο μακρινή έκφραση της τέχνης των Αρχαίων Ελλήνων και των Αιγυπτίων, προς τα μεγάλα σύγχρονα ρεύματα όπως αυτό του κυβισμού και, τολμώ να προσθέσω ακόμα προς το δικό μας τον Brancusi).

Το έργο του Σαρακατσιάνου το χαρακτηρίζει απλότητα και, ταυτόχρονα, πληρότητα τέλεια και ευφορική που είναι ένα είδος εξ’ ορισμού αντίθετο. Η ζωγραφική του είναι η ζωγραφική που διατηρεί τη δική της εκφραστική γλώσσα και το προσωπικό στυλ. Μια ζωγραφική «μνημειακή» και πραγματική που ανήκει ταυτόχρονα στο σύγχρονο αλλά και στο διαχρονικό.

Dan Haulica

Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Τεχνοκριτών

(Α.Ι.C.Α.) 1984

Ισχυρίζομαι ότι τα έργα του Χρήστου Σαρακατσιάνου παρουσιάζουν τον αγώνα όλων των ανθρώπων ενάντια σε μια πολύ αυτόματη και τεχνολογικά προσανατολισμένη κοινωνία. Και ότι με το να τοποθετεί τεμαχισμένες ή παραμορφωμένες ανθρώπινες φόρμες σ’ ένα σχεδόν σουρεαλιστικό σκηνικό εντείνει τη γνώση μας ότι η μηχανοποίηση έχει μπει στη ζωή μας, γεγονός που τον κάνει, πιστεύω, να νιώθει, ότι πρέπει ν’ αντικατοπτρίζει αποκλειστικά την ελεύθερη έκφραση των ιδεών και επιθυμιών του ανθρώπου. Εμφανώς, ο καλλιτέχνης απομακρύνεται από μια αυστηρά μοντερνιστική αισθητική όσον αφορά το μήνυμα των έργων και πραγματοποιεί με επιτυχία μια έντονα εξανθρωπισμένη τέχνη. Παρ’ όλο που χρησιμοποιεί πολλά κοινά αντικείμενα στα έργα του, τα αντιπαραθέτει μ’ ένα πορτρέτο του ανθρώπινου πνεύματος που μάχεται μέσα απ’ ό,τι μοιάζουν με παραμορφώσεις φόρμας που πρέπει ο θεατής ν’ αναγνωρίσει και να συνειδητοποιήσει σαν μια πιο σημαντική ένδειξη ζωής. Οι φόρμες του Χρήστου Σαρακατσιάνου δεν στερούνται συναισθήματος αλλά μάλλον εκπέμπουν μια σχεδόν ανεξέλεγκτη τάση να τις παρατηρήσει κανείς ακόμα κι αν είναι κάπως μπλοκαρισμένες ή περιτριγυρισμένες από τη μηχανοποίηση.

Παρ’ όλα αυτά, η πραγματική ιδιοφυία του Σαρακατσιάνου έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι τα έργα του δεν μπορούν εύκολα να ταξινομηθούν. Μάλιστα, τα έργα του υπερβαίνουν καθιερωμένο ορισμό. Ο ι φορμαλιστικές επιλογές του έρχονται σε αντίθεση με τη θεαματική του επιλογή ενώ ταυτόχρονα οι απεικονίσεις που παρουσιάζει των προσωπικών και διαπροσωπικών κόσμων διαψεύδουν γενικότητες. Συμπερασματικά, είναι μοναδικός και σ’ ένα μεγάλο βαθμό απροσδιόριστος που είναι και η πραγματική ουσία της ιδιοφυίας και της πρωτοτυπίας.

ΘΑΛΕΙΑ ΒΡΟΧΟΠΟΥΛΟΥ Ιστορικός Τέχνης Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Σεπτέμβριος 1989

 

Όλα αυτά τα χρόνια που πήγαινα σε εκθέσεις και έβλεπα κάποιον ζωγράφο που μου άρεσε το σκεφτόμουνα και έγραφα τις σκέψεις μου πάνω στη δουλειά του. Ο Σαρακατσιάνος ήταν ένας απ’ αυτούς που μου τράβηξαν την προσοχή. Τον σκέφτηκα σαν γεννημένο ζωγράφο που τον θαυμάζουν οι άλλοι και στη δίκιά μας γλώσσα αυτό είναι ένα συν για τη δουλειά ενός καλλιτέχνη. Σ’ αυτούς τους υποτιθέμενους απλούς πίνακες από επίπεδες φόρμες ο Σαρακατσιάνος ξέρει πως καταστρέφουν την ψευδαίσθηση και αποκαλύπτουν την αλήθεια και αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι επιπλέον, εύχεται μ’ αυτό τον τρόπο να επιβεβαιώσει την επιφάνεια του πίνακα. Υπάρχει επίσης μια πολύ πολύπλοκη γνώση που ενεργοποιείται, μια που συμπεριλαμβάνει την ιστορία της τέχνης, τους καλλιτέχνες και φτάνει ακόμα πιο πίσω στις πελώριες γυναικείες φιγούρες της περιόδου της ελληνικής γλυπτικής. Οι πίνακές του έχουν επιπλέον κατανόηση της ντόπιας ελληνικής λαϊκής τέχνης που έρχεται στα χέρια ενός καλλιτέχνη όπως του Σαρακατσιάνου που έχει ζήσει μαζί της στο χωριό του στην Ήπειρο. Κοιτάζοντας αυτά τα έργα έχει κανείς μια αίσθηση του Léger αλλά δεν υπάρχει κανένας Léger. Του Magritte αλλά δεν υπάρχει κανένας Magritte. Αυτό θα συμπεριλάμβανε τον Milton Avery αλλά δεν υπάρχει κανένας Milton Avery εδώ. Αυτό που έχουμε είναι μια αίσθηση αυτών, αυτών, φτιαγμένων σε μεγάλες απλές φόρμες και μια νύξη στα αρχαία γλυπτά. “Eτσι μπορεί να έχουμε ένα όμορφο τμήμα ουρανού ή ένα μήλο, ένα μουσικό κέρατο ή μια απίθανα ζωγραφισμένη πλεκτή κάλτσα σε ρίγες από διάφορα χρώματα που ο Σαρακατσιάνος πρέπει να φόραγε σαν παιδί. Μπορεί να εμφανιστούν επίσης σχήματα αντικειμένων που εμένα μου μοιάζουν ξένα αλλά που παρ’ όλα αυτά προσθέτουν στην ποίηση των ζωγραφικών έργων, όπως θα άρεσαν στον Καβάφη, ποιήματα σε χρώμα. Δεν υπάρχει κανένα ερώτημα μεσ’ στο μυαλό μου ότι είναι γεννημένος ζωγράφος που τον θαυμάζουν οι άλλοι αι ποιητής επίσης. Δεν είναι εύκολοι πίνακες αλλά αν κανείς πάρει το χρόνο να τους διαβάσει και να τους αισθανθεί τότε θ’ ανταμειφθεί γιατί θα του μιλήσουν και αυτοί με τη σειρά τους.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΟΣ Λευκάδα, Οκτώβριος 1988

Ατομικές εκθέσεις

1982, Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο “Ώρα”, Αθήνα

1984, Αίθουσες Τέχνης Επίπεδα, Αθήνα

1984, Αίθουσα Τέχνης Σταυρακάκη, Ηράκλειο, Κρήτη

1985, Αίθουσα Τέχνης Εποχή, Γιάννενα

1985, Αίθουσα Τέχνης Σταυρακάκη, Ηράκλειο, Κρήτη

1985, Delphi Gallery of Fine Arts, Δελφοί

1986, Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι, Αθήνα

1986, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου, Άνδρος

1987, Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, Σπάρτη

1988, Gallerie F, Αθήνα

1989, Αίθουσα Τέχνης Σταυρακάκη, Ηράκλειο, Κρήτης

1990, Μουσείο Βορρέ, Παιανία, Αττική

1990, Victoria Artists Society, Μελβούρνη, Αυστραλία

1996, The Union League Club, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.

1999, Stavros Mihalarias Art, Αθήνα

2000, Χώρος Σύγχρονης Τέχνης Αμυμώνη, Ιωάννινα

2002, Gallery Polychromo, Άνδρος

2005, Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Ιωάννινα

2009, Χώρος Σύγχρονης Τέχνης Αμυμώνη, Ιωάννινα

2010, Πολυχώρος “Απόλλων”, Πειραιάς

 

Σκοτώθηκε ο ωραίος Γάλλος ηθοποιός Gaspard Ulliel

$
0
0


Ο ηθοποιός Gaspard Ulliel,που γνωρίσαμε ως Yves Saint Laurent και νεαρό Ηannibal Lecter και πρωταγωνιστεί στην επερχόμενη σειρά της Marvel, Moon Knight, πέθανε σε ηλικία 37 ετών σε ατύχημα στο σκι.

Ο Γάλλος ηθοποιός δεν φορούσε κράνος όταν συγκρούστηκε με έναν άλλο σκιέρ στη διασταύρωση δύο μπλε πίστων στη Γαλλία.

Ο σταρ, ο οποίος κέρδισε τη διεθνή προσοχή για την ερμηνεία του ενός νεαρού Hannibal Lecter στο Hannibal Rising, νοσηλεύτηκε μετά το ατύχημα της Τρίτης στις Άλπεις.

Ο άτυχος ηθοποιός δεν φορούσε κράνος όταν έπεσε πάνω σε άλλο σκιέρ στη διασταύρωση δύο μπλε πίστες στο θέρετρο Rosiere στη Σαβοΐα.

Ο Ulliel υπέστη σημαντικό τραύμα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυμάτων του.

Ο δεύτερος σκιέρ στη συντριβή δεν υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς και οι ερευνητές είπαν ότι οι καιρικές συνθήκες εκείνη τη στιγμή ήταν καλές.


Ο Ουλιέλ κέρδισε ένα Σεζάρ – το γαλλικό αντίστοιχο Όσκαρ – Α’ Ανδρικού Ρόλου το 2017 για το It’s Only the End of the World στο οποίο πρωταγωνίστησε δίπλα στη Marion Cotillard και τη Lea Seydoux.

Είχε πάρει ήδη ένα Cesar το 2004 για τον πιο πολλά υποσχόμενο ηθοποιό μετά την εμφάνιση στο δράμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου A Very Long Engagement μαζί με την Audrey Tautou.


Ο Ulliel, ο οποίος έχει έναν πεντάχρονο γιο με την τραγουδίστρια Gaëlle Piétri, ήταν επίσης το πρόσωπο του ανδρικού αρώματος Chanel Bleu de Chanel και έπαιξε τον Yves Saint Laurent σε μια βιογραφική ταινία του 2014.

Η υπηρεσία ορεινής αστυνομίας που εξυπηρετεί τον τόπο του ατυχήματος είπε ότι οργανώνει πέντε ή έξι διασώσεις την ημέρα τις τελευταίες ημέρες καθώς το χιόνι έχει σκληρύνει.

Στη γειτονική περιοχή Haute-Savoie, ένα πεντάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε το Σάββατο όταν ένας σκιέρ έπεσε πάνω της.

Στον άνδρα απαγγέλθηκαν προκαταρκτικές κατηγορίες για ανθρωποκτονία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Haute-Savoie, ο οποίος ανέφερε την υπερβολική ταχύτητα ως την πιθανή αιτία του ατυχήματος.

Το πρώτο τρέιλερ για την επερχόμενη τηλεοπτική σειρά Moon Knight κυκλοφόρησε μόλις την Τρίτη, με πρωταγωνιστές τον Oscar Isaac και τον Ethan Hawke.

Η σειρά θα κάνει το ντεμπούτο της στην υπηρεσία streaming Disney Plus στις 30 Μαρτίου.

Ο Ulliel παίζει τον ρόλο του Anton Mogart, γνωστού και ως Midnight Man, στο πολυαναμενόμενο σόου της Marvel, που βασίζεται στον κωμικό χαρακτήρα που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Doug Moench και τον καλλιτέχνη Don Perlin το 1975.

H γαλλική showbiz τον πενθεί στο instagram.

Ο “Σασμός”επηρεάζει τη “Μουρμούρα”

$
0
0

 

Tι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, στις 20:00 στον Αlpha

Επεισόδιο: 28

Guest: Γιώργος Παπανδρέου (Σωτήρης)

Στο μαγαζί της Βέλης έρχεται κάποιος να πουλήσει προστασία και ο Άγγελος νομίζει ότι τον κυνηγάει η μαφία…

Ο Μηνάς χρειάζεται μια καπάτσα υπάλληλο, άσσο στις μεταμφιέσεις και η Βούλα του προτείνει την ιδανική: τον εαυτό της.

Επηρεασμένος από τον «Σασμό», ο Ηλίας αρχίζει να υποψιάζεται μήπως κρύβεται κάποιο κρυφό ανομολόγητο πάθος ανάμεσα στην Καίτη και στον Σωτήρη (Γιώργος Παπανδρέου).

Η Ξένια στην κοπή της πίτας της εκπομπής της ντύνεται με άλλο στιλ. Ο Μπάμπης της λέει πως τέτοιο ντύσιμο, είναι για γυναίκα μικρότερης ηλικίας. Τελικά το στιλ έχει ηλικία;

 

Δείτε τα trailer: https://youtu.be/Ui_Oep5UHz4    https://youtu.be/kylHWqiiSJM

 

 Κατάλληλο για άνω των 8 ετών

Κωμική σειρά ελληνικής παραγωγής 2021-2022

Σενάριο: Έλενα Σολωμού, Παναγιώτης Χριστόπουλος, Σάρα Γανωτή, Γιάννης Διακάκης, Φώφη Κώττη.

Σκηνοθεσία:  Διονύσης Φερεντίνος.

Παίζουν: Ελένη Κοκκίδου, Αντώνης Αντωνίου, Κλέλια Ρένεση, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Άννα Κουτσαφτίκη, Σπύρος Τσεκούρας, Μαρία Χάνου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Άννη Θεοχάρη, Τόλης Παπαδημητρίου.

Βασισμένο στη σειρά Escenas de Matrimonio των MEDIASET ESPANA & ALBA ADRIATICA (distributed by Mediterraneo)

Παραγωγή: GREEN PIXEL PRODUCTIONS

 

 

Η γη της ελιάς: Τελευταίες βόλτες στο Παρίσι

$
0
0

Στη δίνη των εξελίξεων θα βρεθούν οι ήρωες της σειράς «Η γη της ελιάς». Όσα θα δούμε έως και την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 21:00, στο MEGA:

Επεισόδιο 130 (Πέμπτη 20 Ιανουαρίου)

Ο Στάθης απαιτεί να μάθει που βρίσκεται η Βασιλική, για να της πει κατά πρόσωπο όλα αυτά που τον πνίγουν. Η Χάιδω κι ο Φίλιππος αρνούνται να του δώσουν πληροφορίες κι έτσι γίνονται εκείνοι αποδέκτες της οργής του. Ούτε η Μαργαρίτα, όμως, θα καταφέρει να αποφύγει τη σύγκρουση μαζί του. Ο Στάθης της μιλά απαξιωτικά και την κατηγορεί για ανευθυνότητα. Πιο σκληρός, όμως, θα είναι με τον Λυκούργο, τον οποίο θεωρούσε στενό του φίλο. Ο Θεοδόσης μετακομίζει στο σπίτι της Μαργαρίτας, αλλά εκείνη του ξεκαθαρίζει πως θα περάσει διάφορα τεστ για να κερδίσει πάλι μια θέση στην καρδιά της. Την ίδια ώρα ο Αλέξης παγιδεύεται όλο και περισσότερο στην εμμονή του, και παριστάνει τον άρρωστο για να απομονωθεί. Ο Μάνος ανακοινώνει στον Ισίδωρο ότι μετά το Πάσχα θα παντρευτεί τη Μαρίνα με θρησκευτικό γάμο, αδιαφορώντας για την κατακραυγή. Η Ιουλία κι ο Γιώργης απολαμβάνουν τις τελευταίες βόλτες στο Παρίσι, καθώς η μέρα της επιστροφής τους πλησιάζει. Ο Φίλιππος πηγαίνει στην Αθήνα αποφασισμένος να ζητήσει από τη Βασιλική να σταματήσουν να κρύβονται και να γυρίσουν μαζί στη Μάνη.

 

 

Σκηνοθεσία: Αντρέας Γεωργίου

Σενάριο: Βάνα Δημητρίου

Παίζουν: Αφροδίτη Λιάντου, Liam Ireland και ο Νίκος Γαλανός

Πρωταγωνιστούν: Πασχάλης Τσαρούχας, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Τάσος Ιορδανίδης, Δώρα Χρυσικού, Έλενα Χριστοφή, Πανίκος Πηλάλης, Ιφιγένεια Τζόλα, Διονύσης Παπανδρέου και συμβολαιογράφος ο Μάξιμος Μουμούρης, Αντωνία Χαραλάμπους, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Ιφιγένεια Πιερίδου, Μανώλης Κλωνάρης, Στέφανη Χαραλάμπους, Γιάννης Κρητικός, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Αντιγόνη Νεοφύτου, Σπύρος Νικολαΐδης, Ήβη Νικολαΐδου, Θοδωρής Μπουρδέκας, Ιζαμπέλλα Φούλοπ

Guest: Μαρία Φιλίππου, Σταύρος Λούρας

Και οι:

Στέλα Φυρογένη

Στέφανος Κυριακίδης

Φιλική συμμετοχή, Άντζελα Γκερέκου

Λυκούργος, ο Γιώργος Παρτσαλάκης

Στον ρόλο της Μαργαρίτας, η Λυδία Κονιόρδου

Guest star, Μάρω Κοντού

Εκτέλεση Παραγωγής: MAKE IT PRODUCTIONS

Παραγωγή: ALTER EGO MASS MEDIA S.A. MEGA 2021

 

«Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ»

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΩΣ ΠΕΜΠΤΗ, ΣΤΙΣ 21:00

 

#GiTisElias

Η best seller κρέμα προσώπου που λειτουργεί καλύτερα και από photoshop

$
0
0

Το αγαπημένο προϊόν όλων των γυναικών! Το Prime Renewing Pack της Valmont είναι συνώνυμο της ομορφιάς και της πολυτέλειας. Ένα σύμβολο περιποίησης της επιδερμίδας που λειαίνει τα σημάδια της γήρανσης, την κούραση και τις λεπτές γραμμές.

Λειτουργεί σαν μαγικό ραβδί αφού δρα δύο φορές πιο γρήγορα από τη Retinol (Vit A), χαρίζοντας  φωτεινή, αναζωογονημένη επιδερμίδα, σαν να έχει γίνει retouch με Photoshop! Το μυστικό κρύβεται στη μοναδική του φόρμουλα που συνδυάζει επιδέξια τo Τριπλό DNA* της Valmont, το RNA** σε λιποσώματα και ένα αντιγηραντικό κοκτέιλ πεπτιδίων, με ακατέργαστο εκχύλισμα τζίνσεγκ. Τα πεπτίδια βοηθούν στη σύνθεση του κολλαγόνου με σκοπό μακροπρόθεσμα την αναδόμηση του δέρματος. Επιπλέον, η φόρμουλα του Prime Renewing Pack περιέχει διοξείδιο τιτανίου που ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και χαρίζει λάμψη, urea*** που δεσμεύει την υγρασία μέσα στα κύτταρα και γαλακτικό μενθύλιο που δίνει αναζωογονητική αίσθηση και μια απολαυστική δροσιά, όπως μία βόλτα στο βουνό. Το αποτέλεσμα; Το δέρμα φαίνεται λαμπερό, η επιδερμίδα λειαίνεται, οι ρυτίδες μειώνονται και η υφή του προσώπου αποκτά βελούδινη αίσθηση.

Πρόκειται για παγκόσμιο best seller της Valmont, καθώς κάθε δύο λεπτά  πωλείται μία συσκευασία στον κόσμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους ανάλογα με τις προτιμήσεις της κάθε γυναίκας. Το πρωί ως λεπτή στρώση πέντε λεπτά πριν το μακιγιάζ, είκοσι λεπτά πριν από τις βραδινές εξόδους εφαρμόζεται ως πλούσια στρώση για λάμψη ενώ μπορεί να φορεθεί κανονικά και κατά τη διάρκεια της νύχτας ως μάσκα.

Το Prime Renewing Pack χαρακτηρίζεται και ως Μάσκα Ευτυχίας καθώς η λάμψη που προσδίδει στα πρόσωπα των γυναικών τις κάνει να νιώθουν χαρούμενες, γεμάτες από αυτοπεποίθηση.  Για συμπλήρωση του Prime Renewing Pack, η Valmont προσφέρει τη σειρά ENERGY, που διαθέτει μια ευρεία  γκάμα καθημερινών λύσεων για την αντιμετώπιση των ρυτίδων που δημιουργούνται με το πέρασμα του χρόνου.

Prime Renewing Pack 50ml, ΠΛΤ 198 €

 

Διαθέσιμο στο:

  • Boutique Valmont στο ξενοδοχείο King George
  • Valmont corner στο Attica city link
  • On line στο e-shop www.atticabeauty.gr
  • Orloff Day Spa at Life Gallery, Εκάλη
  • Theoxenia Palace, Κηφισιά

Σειρά Energy

Το τελετουργικό ενέργειας της συγκεκριμένης σειράς της VALMONT διεγείρει την ανάπλαση των κυττάρων και ανανεώνει εις βάθος το δέρμα, προσφέροντας οξυγόνωση και ολοκληρωμένη αντιγηραντική δράση μέσα από πεπτίδια, τριπλό DNA & RNA σε λιποσώματα. Το κουρασμένο και θαμπό δέρμα ξυπνά, τονώνεται και ακτινοβολεί όπως μετά από ένα πρωινό περπάτημα στις Άλπεις.

* HP DNA, Τριπλό DNA και τα αποκλειστικά μόρια της Valmont

Το DNA είναι ένα εξαιρετικά λειτουργικό βασικό μόριο. Σε κυτταρικό επίπεδο, ελέγχει τη σύνθεση των πρωτεϊνών στον οργανισμό. Στην κοσμετολογία, όλο το μυστικό του DNA βρίσκεται στη δομή του. Η δομή της διπλής έλικας του προσδίδει ενυδατικές ιδιότητες που είναι αντιοξειδωτικές, δυναμωτικές και διαθέτουν εξαιρετικές δυνάμεις αναγέννησης κυττάρων. Το DNA που χρησιμοποιεί η Valmont προέρχεται από το γονιμοποιημένο ωάριο του άγριου καναδικού σολομού. Πρόκειται για μία διαδικασία εκχύλισης που αφήνει ανέπαφη τη μοριακή του δομή. Έτσι το DNA μετατρέπεται σε DNA «HP», που σημαίνει εξαιρετικά πολυμερισμένο. Σε συνδυασμό με τρία βασικά μακροστοιχεία (μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο), αυτό το HP DNA μεταμορφώνεται σε Τριπλό DNA. Είναι εκείνες οι αρετές της οξυγόνωσης και της αναζωογόνησης των κυττάρων που ενσταλάζουν στο DNA όλη τη δύναμη του ορυκτού κόσμου.

**RNA

Τα λιποσώματα RNA εγγυούνται ως οχήματα για τη βαθιά διείσδυση στην καρδιά της επιδερμίδας – Αναπλάθουν και προστατεύουν τα ταλαιπωρημένα κύτταρα, διεγείρουν την ανάπλαση κυττάρων.

***Urea

Η ουρία είναι μια ζωτικής σημασίας φυσική ένωση, που συναντάται στο δέρμα μας, διασφαλίζοντας την επάρκεια υγρασίας στην επιδερμίδα, αφού τη συγκρατεί στο εσωτερικό της. Η απουσία της, αντίθετα, οδηγεί στην εμφάνιση πολλών δερματικών παθήσεων. Ωστόσο, ως φυσική ουσία του σώματός μας, η ουρία μειώνεται με την πάροδο των ετών, με αποτέλεσμα το δέρμα μας να ατονεί και να μοιάζει ταλαιπωρημένο: χρειάζεται λοιπόν άμεση αναπλήρωση!

Valmont

Κυρίαρχη στις αντιγηραντικές θεραπείες από το 1985, η Valmont διαιωνίζει τη μοναδική τεχνογνωσία των ελβετικών κυτταρικών καλλυντικών με ασύγκριτα αποτελεσματικές θεραπείες περιποίησης που δίνουν άμεσα, μακροχρόνια αποτελέσματα. Οι θεραπείες φροντίδας Valmont βρίσκουν την πηγή τους στο αγνό και προστατευμένο περιβάλλον της Ελβετίας- αγνό και καθαρό νερό των Παγετώνων των Άλπειων και φυτό-Αλπικό κήπο-. Η εξαιρετική τους ποιότητα είναι ο καρπός μιας λεπτής συμμαχίας αλπικών συστατικών και προηγμένης επιστημονικής τεχνογνωσίας.

 

Η Valmont σβήνει άμεσα και μακροπρόθεσμα τα σημάδια του χρόνου με προϊόντα που χαρακτηρίζονται από Ασφάλεια, Απόλαυση και Αποτελεσματικότητα. Λεπτές υφές και στιγμιαία διείσδυση των προϊόντων χάρη σε high-tech συστατικά και οχήματα –λιποσώματα, νάνο emulsion-εγγυώνται για την υψηλή απόδοση τους.


Σασμός: Βίαια ξεσπάσματα από τον Αστέρη

$
0
0

Tι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο

 

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου –  Επεισόδιο 78

Το νέο για τη σχέση της Μαρίνας με τον Αντώνη έχει πέσει σαν βόμβα στο σπίτι της Καλλιόπης εξοργίζοντας τον Αστέρη. Η Μαρίνα βρίσκει τον Αντώνη για να του ζητήσει βοήθεια αλλά η συζήτησή τους καταλήγει σε καυγά. Κι ενώ οι ετοιμασίες του γάμου της Θοδώρας και του Γιώργη συνεχίζονται σε γιορτινό κλίμα, ο Αστέρης ζητάει εξηγήσεις από την Αργυρώ. Η σύγχυσή του και ο θυμός του θα τον οδηγήσει σε Β.

 

Κατάλληλο για άνω των 12 ετών

Ερωτική δραματική σειρά ελληνικής παραγωγής 2021-2022
Σενάριο:
Β.Χ. Σπηλιόπουλος

Σκηνοθεσία: Κώστας Κωστόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Λάλος, Ορφέας Αυγουστίδης, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Τάσος Νούσιας, Μαρία Πρωτόπαππα, Δημήτρης Ήμελλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μιχάλης Αεράκης, Ευγενία Σαμαρά, Κώστας Νικούλι, Θανάσης Πατριαρχέας.

Στο ρόλο της Καλλιόπης η Μαρία Τζομπανάκη.

Στο ρόλο της Γιαγιάς Ειρήνης η Ολγα Δαμάνη.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Μιχάλης Αλικάκος, Γιώργος Αμούτζας, Δημήτρης Γεωργαλάς, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Στέλλα Γκίκα, Πάνος Γκόγκος, Αλέξανδρος Δαβιλάς, Μαρία Δασκαλάκη, Ευφημία Καλογιάννη, Σταύρος Καραγιάννης, Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, Αλίνα Κωτσοβούλου, Βέρα Μακρομαρίδου, Δημήτρης Μαμιός, Εριέτα Μανούρη, Στάθης Μαντζώρος, Δανάη Παππά, Σπύρος Σαραφιανός, Μάνος Τσαγκαράκης, Σάντυ Χατζηϊωάννου, Στρατής Χατζησταματίου.

Δευτέρα έως Πέμπτη στις 21:00 στον Alpha

Η Γεωργία Βασιλειάδου με μπρίο και χαμόγελο

$
0
0

Έμεινε αξέχαστη ως θεία από το Σικάγο, ως καφετζού, ως η κυρά μας η μαμή, ως κυρία δήμαρχος, ως προξενήτρα, ως Μαρίανα, ως ωραία των Αθηνών… Η Γεωργία Βασιλειάδου μία από τις πιο αγαπημένες διαχρονικά διαχρονικά Ελληνίδα κωμικός, που έμεινε στην ιστορία ως  η «πιο όμορφη-άσχημη» του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Έκανε το ντεμπούτο της σε επιθεώρηση, όπου την είδε η Μαρίκα Κοτοπούλη και εντυπωσιασμένη από το ταλέντο της, την προσέλαβε στο θίασό της. Το 1945 ξεκίνησε η δεύτερη καριέρα της όταν ο Αλέκος Σακελλάριος -ο οποίος ήταν ο μόνος σκηνοθέτης που δεν την χρησιμοποίησε ως “άσχημη” στις ταινίες του- της έδωσε ρόλο στη θεατρική παράσταση «Τα κορίτσια της παντρειάς» κι έτσι άρχισε η απογείωση της με μεγάλες θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες.

Έγινε γνωστή στο πλατύ κοινό, παίζοντας σε τρεις διαδοχικές ταινίες της Φίνος Φιλμ: «Ο Γρουσούζης», «Η Ωραία των Αθηνών» και «Η Καφετζού» αλλά με την ταινία «Η θεία από το Σικάγο» (1957) γνώρισε κυριολεκτικά την αποθέωση από το ελληνικό κοινό.  Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1957-1958 και έκοψε 142.459 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 31 ταινίες. Πρωταγωνίστησε σε 49 ταινίες -14 με τη Φίνος Φιλμ- και άφησε εποχή με τους ρόλους της στο σινεμά αλλά και με τις εμφανίσεις της στις επιθεωρήσεις.

Απολαύστε την σε σπάνια συλλεκτικά πορτρέτα με το μπρίο, το χαμόγελο και την εκφραστικότητα που την χαρακτήριζε

 

Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων

$
0
0

Αν η βασίλισσα Αμαλία ήταν φυτό, θα της έδιναν το όνομα Amalia melancholia. Η ίδια ευχήθηκε να της δώσει η ιστορία τον τίτλο της βασίλισσας των φοινίκων. Η Ζωή Χατζηαντωνίου δημιουργεί μια παράσταση  – μνημείο για τη γυναίκα που στιγματίστηκε για την ατεκνία της, αλλά χάρισε στην Αθήνα τον Εθνικό Κήπο. Την Αμαλία ερμηνεύει η Έμιλυ Κολιανδρή.

Η παράσταση βασίζεται στις 887 επιστολές της βασίλισσας Αμαλίας προς τον πατέρα της Παύλο Φρειδερίκο Αύγουστο του Ολδεμβούργου, σε μαρτυρίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην εκτεταμένη βιβλιογραφία και στα απόρρητα έγγραφα των γιατρών που ασχολήθηκαν με την περίπτωση της.  Οι επιστολές μοιάζουν περισσότερο με προσωπικό ημερολόγιο, βρίσκονται στα κρατικά αρχεία της πόλης του Ολδεμβούργου και διαβάζονται σαν απολαυστικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης.

Μια κόρη απευθύνεται στον πατέρα της, μοιράζεται μαζί του τις αγωνίες, τις χαρές, τις ελπίδες και τις απογοητεύσεις της. Του μιλάει για τις δυσκολίες προσαρμογής, το πολιτικό κλίμα, τη λαχτάρα για τη γέννηση ενός παιδιού, τη λατρεία προς το πρόσωπό του, την αφοσίωση στον Όθωνα, το πάθος με τον μαγικό κόσμο των φυτών και των ζώων και, φυσικά, τη δημιουργία του Κήπου. Βλέπουμε την άγουρη, ενθουσιώδη, ρομαντική Αμαλία των δεκαοκτώ χρόνων να μεταμορφώνεται στην ενήλικη, επίμονη και πολιτικοποιημένη γυναίκα που αγάπησε την Ελλάδα αλλά η Ελλάδα δεν την αγάπησε ποτέ.

Η ανατομική ανωμαλία, η ατεκνία και ο Κήπος

Η έρευνα και η δραματουργία της παράστασης επικεντρώνονται στο θέμα της ατεκνίας της Αμαλίας, στις μακροχρόνιες επίπονες προσπάθειές της και στις πολιτικές συνέπειες που είχε η αποτυχία της να προσφέρει διάδοχο στον ελληνικό λαό.

Οι σύγχρονες ιατρικές μελέτες αποδίδουν την ατεκνία της σε μια αφανή απλασία, μια έλλειψη, η οποία αν γινόταν γνωστή εκείνη την εποχή, η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας θα θεωρούνταν  ένα τέρας, ένας κακός οιωνός για τη λαμπρή επανεκκίνηση του ελληνισμού. Άλλη γυναίκα στην περίπτωσή της θα γινόταν έκθεμα ανατομίας, νούμερο σε τσίρκο ή μια αξιοπερίεργη υπόθεση ιατρικών σχολών.

 

Οι θεραπείες που της επέβαλλαν γιατροί, επιστημονικοί σύμβουλοι, σκιντζήδες και ιατροσοφιστές κράτησαν δεκαέξι χρόνια. Ακόμη και νεκρό, το ταλαιπωρημένο σώμα της Αμαλίας υποβλήθηκε, κατόπιν εντολής, σε νεκροψία, προκειμένου να διαλευκανθεί το ζήτημα της ατεκνίας της. Ωστόσο επίσημο έγγραφο δεν βρέθηκε ποτέ. Η εξέταση της πενηνταεξάχρονης γυναίκας αποκάλυψε ευρήματα, τα οποία κρίθηκε σωστό να αποσιωπηθούν.

Η αποτυχία της να προσφέρει ένα παιδί στον λαό είχε επιπτώσεις στο ζήτημα της παλιγγενεσίας και στην αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στο ταραχώδες νεογέννητο κράτος. Η απουσία του συνετέλεσε στην όξυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας και στην έξωσή του βασιλικού ζευγαριού από την Ελλάδα.

Ωστόσο, από το όραμα, την επιμονή και κυρίως την αγάπη της Αμαλίας, γεννήθηκε ένα παιδί, γεννήθηκε ένας Κήπος. Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν να συμβεί αυτό το θαύμα στην κατάξερη και ρημαγμένη Αθήνα των μέσων του 19ου αιώνα. Αγαπούσε τα αειθαλή φυτά και τους φοίνικες, κυρίως τις Ουσινγκτόνιες, γιατί της θύμιζαν αρχαιοελληνικούς κίονες. Τις έφερε στην Ελλάδα για να ομορφύνει το μοναδικό παιδί που έκανε, τον σημερινό Εθνικό Κήπο.

Σε αυτόν τον Κήπο, παρά τις τόσες προτομές επιφανών ανδρών, δεν υπάρχει ούτε μία προτομή, ούτε μία επίσημη αναφορά, στη γυναίκα που τον ονειρεύτηκε και τον δημιούργησε.

Σημειώνει η σκηνοθέτις της παράστασης:

Η Amalia melancholia είναι μία γυναίκα μεταξύ μυθοπλασίας και ιστορίας, μεταξύ νεότητας και γήρατος, μεταξύ στειρότητας και γονιμότητας. Ένα πλάσμα μεταξύ ζωντανού μουσειακού εκθέματος και ζώου υπό παρακολούθηση με σκοπό την αναπαραγωγή. Ένα σώμα ανοικτό σε μεταμορφώσεις, που βρίσκεται σε μια κατάσταση δημιουργικής μελαγχολίας και βρίσκει τελικά τη δική του γραμμή φυγής προς μία άλλη διάσταση, πέραν των οικείων κοινωνικών συνόρων κι επιταγών.

Στην παράσταση, η φύση βρίσκεται εκεί μαζί της για να μνημονεύει την αρχή, τον προορισμό, το παν.

Η Αμαλία δεν είναι μόνο μια στολή από γαλάζια φόδρα κι ένα βυσσινί ζακετάκι με χρυσά σιρίτια. Αποκτά υπόσταση, παίρνει μορφή. Εκπληρώνει την αποστολή της και διαιωνίζει το είδος της, γίνεται Κήπος.

Μπορεί η βασιλεία να μην ταίριαξε ποτέ με τις καταβολές αυτού του τόπου και των ανθρώπων του ∙ ας αναγνωρίσουμε, όμως, στην Αμαλία, την ονειροπόλα και μελαγχολική, το αληθινό της βασίλειο και ας της δώσουμε, αυτό που η ίδια ευχήθηκε, τον τίτλο της βασίλισσας των φοινίκων.

Γιατί, μια βιογραφία δεν είναι μόνο τα πραγματικά, ιστορικά γεγονότα μιας ζωής. Δεν μπορεί να είναι μόνο αυτά. Μια βιογραφία είναι και όσα φαντάστηκε κανείς, όσα άφησε ανολοκλήρωτα, όσα έχασε, όσα θυσίασε, όσα επιθύμησε με πάθος αλλά δεν τα απέκτησε ποτέ. Είναι τα σχέδια ζωής που εκπληρώθηκαν, τα σχέδια ζωής που απέτυχαν και αυτά που βγήκαν όλα πλάνες.

Τα αποσπάσματα των επιστολών βασίζονται στις «Ανέκδοτες επιστολές της βασίλισσας Αμαλίας στον πατέρα της, 1836 – 1853» (δίτομο), μετάφραση Βάνα & Μίχαελ Μπούσε, εκδ. Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνή Ωμέγα

Σύλληψη Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική : Σταύρος Γασπαράτος σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα

Βίντεο: Παντελής Μάκκας

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Ερμηνεύουν: Έμιλυ Κολιανδρή, Ρίτα Λυτού

Σύμβουλος δραματουργίας: Λουίζα Αρκουμανέα

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Στέλλα Ράπτη

Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Καλοφούτη

Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Περούκες: Κωνσταντίνος Σαββάκης

 

Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Βοηθοί εκτέλεσης παραγωγής: Γιώργος Γερανάκης, Υακίνθη Τσούρα

 

Φωτογραφίες: Alex Kat

Μακιγιάζ φωτογράφησης: Σίσσυ Πετροπούλου

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α

 

Πρεμιέρα: Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, 20.30

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη και Παρασκευή 20.30, Σάββατο και Κυριακή 20.00

Τιμές εισιτηρίων:  Γενική είσοδος 15€, Φοιτητικό / Νεανικό 12€,  Άνω των 65 / Πολύτεκνοι / ΑΜΕΑ / Ομαδικά εισιτήρια 8€, Κάρτα ανεργίας Πέμπτη και Παρασκευή 8€

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

 

Πωλήσεις εισιτηρίων:

Ταμείο ΔΘΠ:   Ηρώων Πολυτεχνείου 32 (μέσα στο κτίριο του ΔΘΠ ) – Τ: 2104143310

TICKETSERVICES.GR

 

Ώρες ταμείου:

Δευτέρα , Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00 -14.00 και 18.00- 21.00

Σάββατο 16.00-21.00

Κυριακή 18.00-21.00

Τρίτη κλειστό

Η Αννίτα Πάνια υποδέχεται “Ανοιχτά”την Βάνα Μπάρμπα

$
0
0

Η Αννίτα Πάνια υποδέχεται στην ταράτσα της, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα στο OPEN, τη Βάνα Μπάρμπα, σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη καθώς τα λένε όλα «ΑΝΟΙΧΤΑ».

 

Η ηθοποιός έχει έρθει στην ταράτσα της Αννίτας αποφασισμένη να πει μόνο αλήθειες για τη ζωή και την καριέρα της. Η Βάνα Μπάρμπα μιλά για τη μεγάλη απόφαση στα εφηβικά της χρόνια να φύγει από τα Ιωάννινα και να ανοίξει τα φτερά της στην Αθήνα. Αποκαλύπτει μεγάλους έρωτες που σημάδεψαν τη ζωή της, κάνει την αυτοκριτική της και μετανιώνει για άντρες που πίκρανε και «δεν της άξιζαν», όπως χαρακτηριστικά παραδέχεται.

 

Μιλάει ακόμα για τον πόλεμο που δέχτηκε, αλλά και για τους «φίλους» στη showbiz που βρισκόντουσαν γύρω της μόνο για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς. Θυμάται τον χαμό της μονάκριβής της αδερφής, αποκαλύπτει γιατί δεν μπορεί να επιστρέψει τα τελευταία χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα της και μιλά για τον αιώνιο φίλο της και μεγάλο της έρωτα, Χρήστο Κυριαζή, που έφυγε πρόσφατα και τόσο άδικα.

 

Η Βάνα Μπάρμπα παίρνει θέση για την πολιτική και αποκαλύπτει στην Αννίτα ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά της βήματα. Τέλος, προειδοποιεί άπαντες, πως καλό είναι όποιος πειράξει τη μητέρα της ή την κόρη της… να αλλάξει χώρα.

 

 

Η Αννίτα έχει ετοιμάσει πολλές εκπλήξεις για την καλεσμένη της με τον Κώστα Ζουράρι, τον Μάκη Τσέλιο, τον Νίκο Αποστολόπουλο αλλά και τον Γιάννη Καζανίδη να αφηγούνται άγνωστες ιστορίες της γοητευτικής ηθοποιού.

 

Η Αννίτα και η Βάνα κάνουν μια μοναδική συζήτηση για άντρες, φιλίες αλλά και για το καλλιτεχνικό  star system … «ΑΝΟΙΧΤΑ» … στην πιο όμορφη ταράτσα της ελληνικής τηλεόρασης!

 

Η συνέχεια; Στην ταράτσα της Αννίτας

 

«ΑΝΟΙΧΤΑ» με την Αννίτα Πάνια. Το talk show για «ανοιχτά μυαλά».

 

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, τα μεσάνυχτα στο OPEN

 

Δείτε το τρέιλερ:

 

https://www.tvopen.gr/watch/101628/anoixtamethnannitapaniapempthmesanyxta

 

 

 

Η Αναστασία Παπαστάθη από το Α ως το Ω: “Η διακριτικότητα με συγκινεί και με έλκει”

$
0
0

Όταν πορεύεσαι με ποιότητα και παιδεία και παράλληλα αυτά τα μεγαλειώδη προτερήματα συνυπάρχουν μέσα σου, το αποδεικνύεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου, τόσο στις κοινωνικές όσο και τις επαγγελματικές. Μια κυρία, η οποία συμπλέει με αυτές τις αρετές και πολλές άλλες- και ευτυχώς ασχολείται με το θέατρο- είναι η Αναστασία Παπαστάθη! Μία intellectual προσωπικότητα , η οποία ακτινοβολεί ήθος, αξιοπρέπεια, μόρφωση, καλλιέργεια, διακριτικότητα, γαλήνη και ηρεμία χαρακτηριστικά πολιτισμένου ανθρώπου, αρχές, αξίες, ιδανικά και προ πάντων είναι η επιτομή της ευγένειας! Ακόμη και αν δεν την γνωρίζεις προσωπικά – μπορείς βέβαια να τη θαυμάσεις ως ηθοποιό -όλα αυτά αποδεικνύονται όταν πας να δεις παράσταση στο καλαίσθητο θέατρο της με την επωνυμία Radar, που βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη, στην ομότιτλη στάση του μετρό. Το ζεστό και cosy φουαγιέ του θεάτρου σε προδιαθέτει και σε βάζει στο κλίμα, τι πρόκειται να επακολουθήσει και ότι η παράσταση που θα δεις μυρίζει πάντα καλό θέατρο και θα φύγεις από αυτήν πλήρως ικανοποιημένος και γεμάτος πνευματικότητα. Aπό τότε που το δημιούργησε με πολύ κόπο αλλά και μεράκι, ιδίοις εξόδοις, εξακολουθεί να το συντηρεί με θυσίες, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ιδίως τη σημερινή εποχή που βιώνουμε, γιατί υπεραγαπά την Τέχνη της και σέβεται το κοινό! Όλες οι παραστάσεις της είναι ενδελεχώς φροντισμένες και σκηνογραφημένες άρτια και με έμψυχο υλικό που δίνει το ”είναι” του, καταθέτει την ψυχή του, την αλήθεια του επί σκηνής από την αρχή της παράστασης μέχρι τέλους. Η ίδια φροντίζει τα πάντα! Να είναι όλα άψογα, προσεγμένα να κυριαρχεί παντού η ambiance της καλλιτεχνίας και φυσικά ως ηθοποιός μας έχει δώσει καθηλωτικές ερμηνείες , ενώ σχεδόν όλα τα έργα που ανέβασε απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές από κοινό και ειδήμονες. Το κοινό έχει μάθει πια το χώρο της, το θέατρο Radar και την στηρίζει, και το στηρίζει, ακολουθώντας πιστά και φανατικά κάθε έργο της, κάθε σεζόν. Φέτος , η αέναα δημιουργική, ακαμάτη και ηθοποιός- σκηνοθέτις -με την πραγματική έννοια των λέξεων- Αναστασία Παπαστάθη, ανέβασε το αριστουργηματικό έργο του σπουδαίου Ζαν Κοκτό ” Οι τρομεροί γονείς” σε σκηνοθεσία δική της. Μην το χάσετε! Η κυρία του θεάτρου Αναστασία Παπαστάθη, από το Α ως το !

Αυτονομία: Η δυνατότητα αυτοδιάθεσης του ατόμου. Ήταν πάντα η επιδίωξή μου για να μπορώ να σκέφτομαι, να διαβάζω, να γράφω, να δημιουργώ…

Βιβλιογραφία: Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα θεατρικά έργα που διαβάζω, με ενδιαφέρουν τα ψυχαναλυτικά βιβλία. Τώρα μελετώ τα «Οικογενειακά Μυστικά» του ψυχιάτρου και ψυχοθεραπευτή Serge Tisseron, όπου προλογίζει η Κατερίνα Μάτσα.

Γιορταστική ατμόσφαιρα: Η ευχαριστιακή συνύπαρξη που σχετίζεται με το μοίρασμα, την ανταλλαγή την στήριξη του ενός προς τον άλλον, χωρίς να χρειάζεται κάποιο γεγονός ή μια αφορμή για να συμβεί.

Διακριτικότητα: Ο σεβασμός στην ιδιωτική ζωή του άλλου. Η διακριτικότητα με συγκινεί και με έλκει.

Ελευθερία: Η δυνατότητα του ανθρώπου να σκέφτεται και να πράττει κατά βούληση. Υπάρχει όμως; Πρώτα απ’ όλα είμαστε δέσμιοι του εαυτού μας. Στο μυαλό μου έρχονται οι στίχοι του τραγουδιού του Bob Dylan  “Gotta Serve Somebody”

You may be a business man or some one high-degree thief

They may call you doctor or they may call you chief

But you’re gonna have to serve somebody, yes you are…

Well, it may be the devil or it may be the Lord

But you’re gonna have to serve somebody.

Ζαν Κοκτώ: Καρμική σχέση. Έπαιξα τον πρώτο μου ρόλο στο έργο του “Τρομεροί Γονείς” όταν πρωτοβγήκα στο θέατρο. Ήμουν η κοπέλα που ερωτεύεται ο γιος, στο ίδιο έργο που  ανεβάζω φέτος και υποδύομαι τη μητέρα. Επίσης, ήταν η αφορμή να γνωρίσω την Τζένη Ρουσέα, την θεία που υπερασπίζεται το ερωτευμένο ζευγάρι.  Θυμάμαι, όταν κατέβηκα τα σκαλιά του θεάτρου Βεργή στην οδό Βουκουρεστίου, που με υποδέχτηκε με μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά. Στη συνέχεια συμπρωταγωνιστήσαμε και στα “Ιερά Τέρατα” του Κοκτό. Ακολούθησαν κι άλλες ωραίες συνεργασίες μαζί της,  μέχρι που έγραψα για εκείνη και την σκηνοθέτησα. Είναι σχέση ζωής με αφορμή τον Κοκτό.

Ήθος: Μια αρετή που εξυψώνει τον άνθρωπο.

Θέατρο Radar: Ένα όνειρο πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα. Με μόχθο πίστη υπομονή και αφοσίωση στο στόχο. Αισθάνομαι περήφανη γιατί δημιουργήθηκε ένας χώρος πολιτισμού, που κρατάει ψηλά τον πήχη και σέβεται τους θεατές του. Έτσι, επιθυμώ να συνεχίσω κόντρα στις αντιξοότητες.

Ιατρικό εμβόλιο κορωνοϊού: Κοινωνικός διχασμός.

Καλλιέργεια: Υπερβαίνει την μόρφωση, αφορά στο όλον. Η προετοιμασία του εδάφους για να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι αρετές και οι αξίες που εξανθρωπίζουν τον άνθρωπο.

Λόγος: Η ικανότητα του ανθρώπου να εκφράζει αυτό που σκέφτεται ή αισθάνεται. Συνήθως άλλο σκεφτόμαστε, άλλο αισθανόμαστε και άλλο λέμε, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσω του λόγου. Για εμένα λόγος είναι και οι σιωπές, είναι το βλέμμα ενός ανθρώπου, ο τρόπος που τοποθετεί το σώμα του, όλα είναι λόγος.

Μεταμοντέρνο θέατρο: Πειραματισμός που ερευνά έναν καινούργιο τρόπο απεικόνισης της πραγματικότητας. Η πρόθεση κάνει τη διαφορά. Άλλοτε, γίνεται προς εντυπωσιασμό και άλλοτε γιατί υπάρχει η πηγαία αναζήτηση του καλλιτέχνη να ερευνήσει τους τρόπους επικοινωνίας του με το κοινό.

Νέα γενιά ηθοποιών: Πιστεύω στη νέα γενιά, είναι το μέλλον… Μένω εκστατική με το πόσα πράγματα γνωρίζουν αυτά τα πλάσματα. Θαυμάζω την ευφυΐα τους, την ευελιξία τους… Εμείς, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να μην εμποδίζουμε το δρόμο τους.

Ξένο ή ελληνικό ρεπερτόριο: Ενδιαφέρον έργο.

Οικογενειακές σχέσεις: Με απασχολεί η πολυπλοκότητά τους και το πως αυτές επιδρούν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, όταν γίνονται ενήλικες. Επιχειρώ να θέσω ερωτήματα που θα εξελίξουν αυτές τις σχέσεις. Θεωρώ την οικογένεια βασικό δομικό συστατικό μιας κοινωνίας.

Παιδεία: Πρωταρχικό μέλημα.

Ρόλοι: Οι ρόλοι που παίρνουμε στην οικογένεια, οι ρόλοι που παίζουμε στη ζωή, οι ρόλοι στη σκηνή; Θα μείνω στους θεατρικούς ρόλους. Οι ρόλοι είναι άνθρωποι που επιθυμώ να αγαπήσω.

Σκηνοθεσία: Η διαδικασία κατά την οποία ένας άνθρωπος ο σκηνοθέτης συνδέει μια ομάδα ηθοποιών με κοινό στόχο.

Τρομεροί γονείς: Τους περιγράφει ο Κοκτό στο έργο του. Είναι αυτοί που ευνουχίζουν τα παιδιά τους, που τα δεσμεύουν με τις προσδοκίες τους, τα χειραγωγούν, τα καθιστούν ανήμπορα να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής, τους απαγορεύουν την αυτονομία, τα εγκλωβίζουν στον ιστό της οικογένειας… Εύχομαι κάποτε να εκλείψουν τέτοιου είδους γονείς.

Υπόληψη: Αυτοσεβασμός

Φως: Ο ήλιος, το φεγγάρι, το όνειρο, η ελπίδα… ό,τι δίνει ώθηση στον άνθρωπο να ζει και να αγωνίζεται για το καλό το ωραίο και αληθινό.

Χειραγώγηση: Τη συναντάμε στο έργο  “Τρομεροί Γονείς”. Η μητέρα χειραγωγεί μέσω της ασθένειάς της, όχι απαραίτητα συνειδητά, έχει όμως ως αποτέλεσμα την ενοχοποίηση και εξάρτηση του γιου της. Η θεία χειραγωγεί μέσω της εξουσίας του χρήματος. Η χειραγώγηση είναι ο πιο ύπουλος τρόπος για να ελέγξει ο άνθρωπος τον άνθρωπο.

Ψυχή: Η άυλη ουσία ενός ζωντανού όντος. Ό,τι δεν αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας, αλλά υπάρχει.

Ωραία χρονιά: Αγκαλιές χωρίς φόβο.

Κερδίστε προσκλήσεις για τις τελευταίες παραστάσεις του έργου “Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη”

$
0
0

Το Cosmopoliti εξασφάλισε για τους αναγνώστες του διπλές προσκλήσεις για τις τελευταίες παραστάσεις του έργου  “Κι από Σμύρνη …Σαλονίκη” της Μιμής Ντενίση το Σάββατο 22/1 στις 20:00 και την Κυριακή 23/1 στις 18:30 στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» .  Για να τις διεκδικήσετε, γράψτε το ονοματεπώνυμό σας και την ημέρα επιλογής σας (π.χ. Μαρία Παππά, 22/1)  εδώ ή στη σελίδα μας στο Facebook και αυτόματα μπαίνετε στην κλήρωση. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο inbox ή με e-mail. Καλή επιτυχία!

Πληροφορίες για την παράσταση εδώ:

Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη: Λαμπερή επίσημη πρεμιέρα για το έργο της Μιμής Ντενίση

Αποκλειστικό: Κοπή πίτας για τα “Παιχνίδια στη σοφίτα”στο Χυτήριο

$
0
0

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι πρόβες στο θέατρο Χυτήριο για την παράσταση “Παιχνίδια στη σοφίτα” που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Κοέν σε παραγωγή της Βάσιας Παναγοπούλου με πρωταγωνιστές τους (αλφαβητικά):  Μαριάννα Κιμούλη, Γεωργία Μαυρογεώργη, Θεοδώρα Σιάρκου, Τζούλη Σούμα, Σόλων Τσούνη. Τηρώντας το έθιμο,  ο θίασος μαζί με τον σκηνοθέτη, την παραγωγό και συντελεστές της παράστασης, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα για τη νέα χρονιά.

Η πίτα για το 2022

Καρέ καρέ η κοπή της πίτας

Το φλουρί κέρδισε ο Νίκος Καλογεράς (διεύθυνση παραγωγής του θεάτρου)

Γεωργία Μαυρογεώργη, Τζούλη Σούμα, Θεοδώρα Σιάρκου, Βάσια Παναγοπούλου, Αλέξανδρος Κοέν, Σόλων Τσούνης, Μαριάννα Κιμούλη

Γεωργία Μαυρογεώργη, Μαριάννα Κιμούλη

Γεωργία Μαυρογεώργη, Σόλων Τσούνης, Θεοδώρα Σιάρκου

Σόλων Τσούνης, Μαριάννα Κιμούλη

Θεοδώρα Σιάρκου,  Μαριάννα Κιμούλη

Το έργο της Λίλιαν Χέλμαν “Παιχνίδια στη σοφίτα” γραμμένο το 1960,  παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Hudson της Νέας Υόρκης στις 25 Φεβρουαρίου 1960 και βραβεύτηκε με το βραβείο New York Drama Critics Circle Award για το καλύτερο θεατρικό έργο της περιόδου 1959 – 60. Στην Ελλάδα το γνωρίζουμε από ραδιοφωνικές μεταφορές ενώ είναι η πρώτη φορά που θα το δούμε στη σκηνή.

Με δυο λόγια η υπόθεση

Στην Αμερική της εποχής του Κραχ –της Μεγάλης Ύφεσης– δύο αδελφές που ζουν μαζί (μια και ποτέ τους δεν παντρεύτηκαν) καλλιεργούν και συγχρόνως απεχθάνονται την εξάρτηση του αδερφού τους, Τζούλιαν, απ’ αυτές. Η μεγάλη έκπληξη έρχεται, όταν εκείνος ξαφνικά επιστρέφει σπίτι μ’ ένα μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο μυστηριωδώς έχει αποκτήσει συνοδευόμενος από την συναισθηματικά ασταθή, νεαρή σύζυγό του Λίλι, και την απόμακρη και αριστοκρατική μητέρα της Άλμπερτιν. Οι αδελφές Κάρι και Άννα ξαφνικά διαπιστώνουν πως η θέση εξουσίας που πάντα κατείχαν πάνω του χάνει την ισορροπία της και η ζωή τους βυθίζεται στο χάος.

Κεντρικό θέμα της Χέλμαν οι οικογενειακές σχέσεις – οι οποίες επανέρχονται διαρκώς στα έργα της. Ωστόσο εδώ βασίζονται σ’ έναν ακραίο συναισθηματικό κανιβαλισμό. Δεν μιλάμε πλέον γι’ αγάπη αλλά για κτητικότητα, όπου το αίσθημα ευτυχίας δύσκολα μπορεί ν’ ανθίσει. Ένα έργο μ’ έντονη κριτική απέναντι στις έμμονες προσκολλήσεις που δημιουργούν οι οικογενειακοί δεσμοί. Έτσι, τα «Παιχνίδια στη σοφίτα» γίνονται μια ιστορία για το τι συμβαίνει στους ενήλικες που ποτέ δεν ωριμάζουν,  όταν ξαφνικά αφαιρείται η προστατευτική ασπίδα της αυταπάτης τους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά εκτίθενται: απληστία, μοχθηρία και μίσος. Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα «παιχνίδια στη σοφίτα». Ό,τι ακολουθεί  –το λαχάνιασμα του νυφικού πόθου, οι αμηχανίες της ανικανότητας, οι αποκαλύψεις της αιμομικτικής επιθυμίας– είναι τα στοιχεία αυτά που κάνουν το έργο μοναδικό.

Το Θέατρο Χυτήριο στήνει μια υψηλών προδιαγραφών παραγωγή και ο Αλέξανδρος Κοέν επιστρέφει στην Χέλμαν ύστερα από τους επιτυχημένους «Ψιθύρους» (Θέατρα Αθηνών και Δημήτρης Χορν).

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννηs Μετζικώφ

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστιάννα Μαριόλη

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά):
Μαριάννα Κιμούλη, Γεωργία Μαυρογεώργη, Θεοδώρα Σιάρκου, Τζούλη Σούμα, Σόλων Τσούνης.

Επικοινωνία-προβολή: Νταίζη Λεμπέση

 Παραγωγή: Βάσια Παναγοπούλου


Audrey Hepburn: 29 χρόνια χωρίς την “Ωραία μου κυρία”

$
0
0

diamants-sur-canape-1961-04-g

Σ΄έναν κόσμο σκληρό και γεμάτο ασχήμια, η Audrey Hepburn ήταν η ζωντανή απόδειξη πως ο Θεός μπορεί ακόμα να έχει έμπνευση και να φτιάχνει το τέλειο, είπε ο Ρεξ Ριντ την ημέρα που η Audrey νικήθηκε από τον καρκίνο. Ο Ζιβανσί αναρωτήθηκε: Υπάρχει καμιά γυναίκα που να μη θέλει να μοιάσει στην Audrey; Η ίδια δεν είχε συναίσθηση της ομορφιάς της. Ποτέ δεν θα τραβούσε την προσοχή μου ένα πρόσωπο σαν το δικό μου, έλεγε.

audrey-hepburn3

Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ολλανδία, πέρασε στην αντίσταση, μεταφέροντας απόρρητα μηνύματα στα παπούτσια του μπαλέτου της. Γνώρισε την πείνα και το φόβο. Η Αudrey είχε πολλές ομοιότητες με την Άννα Φρανκ. «Είχα ακριβώς την ίδια ηλικία με την Άννα Φρανκ. Ήμαστε και οι δύο δέκα ετών όταν ξέσπασε ο πόλεμος και δεκαπέντε όταν έλαβε τέλος. Μου δόθηκε το βιβλίο στα Ολλανδικά, το 1946 από ένα φίλο – και με καταρράκωσε. Το κάνει σε πολλούς ανθρώπους όταν το διαβάζουν για πρώτη φορά αλλά εγώ δεν το διάβαζα ως βιβλίο, αλλά σαν τυπωμένες σελίδες. Αυτή ήταν η ζωή μου. Δεν γνώριζα τι επρόκειτο να διαβάσω. Ποτέ δεν ήμουν η ίδια ξανά, με επηρέασε πολύ βαθιά».

251631_376496339095445_1528291372_n

Η καριέρα της ως ηθοποιού ξεκίνησε με την εκπαιδευτική ταινία: «Dutch in Seven Lessons» (Ολλανδικά σε επτά μαθήματα). Έπειτα εμφανίστηκε σε μουσικές παραστάσεις. Ο πρώτος της ρόλος στον κινηματογράφο ήταν στη βρετανική ταινία «One Wild Oat» όπου υποδύθηκε μια ρεσεψιονίστ. Έπαιξε αρκετούς μικρούς ρόλους σε ταινίες μέχρι την πρώτη αξιοπρόσεκτη εμφάνισή της στον κινηματογράφο το 1952 στην ταινία «Secret People» όπου και υποδύθηκε μια σπουδαία μπαλαρίνα. Η Χέπμπορν έκανε η ίδια όλα τα χορευτικά που απαιτούνταν.

audrey_hepburn_10

Ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος και μάλιστα σε Αμερικανική ταινία ήταν μαζί με τον Γκρέγκορι Πεκ στην ταινία «Διακοπές στη Ρώμη» (Roman Holiday). Ήταν η αγαπημένη της ταινία και το φιλμ που την έκανε σταρ. Στη συνέχεια η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη. Σαμπρίνα, Πόλεμος και Ειρήνη, Ωραία μου κυρία, Breakfast at Tiffany’s, Funny Face, Paris When it sizzles, Charade, The children’s our και πολλές ακόμη. Τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση το 1988 στην ταινία Always.

 

H Audrey υπήρξε από τις λίγες ηθοποιούς που είχαν τιμηθεί και με τα τέσσερα βραβεία, δηλαδή Όσκαρ, Τόνι, Γκράμι και Έμι. Το 1989 κατετάγη στην τρίτη θέση της λίστας των μεγαλύτερων γυναικών σταρ όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Επίσης αποτέλεσε για πολλά χρόνια σύμβολο της μόδας, καθώς το στιλ της ήταν παροιμιώδους κομψότητας, ενώ αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε ανθρωπιστικά έργα. Από το 1986 μέχρι και το θάνατό της υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF και τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το έργο της.

audrey-hepburn1

Η Audrey έκανε δύο γάμους (είχε προηγηθεί κι ένας αρραβώνας με τον Τζέιμς Χάνσεν) πρώτα με τον Αμερικανό Mel Ferrer  και κατόπιν με τον Ιταλό γιατρό, Αντρέα Ντότι. Με τον καθένα τους απέκτησε από έναν γιο – τον Σον με τον Φέρερ το 1960, και τον Λούκα το 1970 από τον Ντότι.

Audrey-Hepburn-on-the-set-of-How-To-Steal-A-Million

Εκτός από τις διάσημες ατάκες της στις ταινίες της, η Audrey είχε επίσης πει:

Για ωραία μάτια, βλέπε το καλό στους άλλους. Για ωραία χείλη, να λες λόγια ευγενικά. Και για το παράστημα: να περπατάς σαν να μην είσαι ποτέ μόνη.

Το μακιγιάζ μπορεί μόνο να σε κάνει όμορφη εξωτερικά, αλλά δεν μπορεί να σε βοηθήσει αν είσαι άσχημη εσωτερικά. Εκτός αν φας το μακιγιάζ.

Τα ευτυχισμένα κορίτσια είναι τα πιο όμορφα.

Η Audrey γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929  και έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιανουαρίου 1993

Δείτε  μερικά από τα πιο όμορφα εξώφυλλα της AudreyCinemonde_February_1959.338210029_large

Φεβρουάριος 1959

Audrey Hepburn on the cover of TEENAGE BEAUTY AND FASHION REVIEW

egyn82hlseuw28lg

Μάρτιος 1964

 

eln3fpwr41ddnlfd

Audrey-audrey-hepburn-1360089-773-1000

tumblr_mkouonAnQz1qgu9cuo1_500

1310661446947_audrey_color

Μανώλης Εμμανουήλ: Ποιος είναι ο ηθοποιός πίσω από τη βρετανική καμπάνια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

$
0
0

Γυρίστηκε μέσα στην πανδημία και έβαλε το δικό του λιθαράκι στις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο. Ο λόγος για το πολύ ευρηματικό βίντεο-«mockumentary»  του “Lost My Marbles” που εντάσσεται στη μεγάλη καμπάνια “Reutine Parthenon”, η οποία υποστηρίζεται από επιφανείς Έλληνες, αλλά και Βρετανούς.

Πρωταγωνιστής του βίντεο, ο Μανώλης Εμμανουήλ (Manolis Emmanouel), Έλληνας ηθοποιός που εδώ και πολλά χρόνια κάνει καριέρα στο Λονδίνο και φέτος, για πρώτη φορά, θα παίξει στη μητρική του γλώσσα, συγκεκριμένα έναν από τους βασικούς ρόλους της νέας σειράς της ΕΡΤ 1 «Ο Όρκος».

Με όχημα το χιούμορ, να μπουν στη θέση μας

Το βίντεο ξεκινά με τον Μανώλη Εμμανουήλ να παρουσιάζει το Στόουνχενντζ (Μεγάλιθοι, ν’ αναρωτιέται αν οι Βρετανοί το προστατεύουν επαρκώς και να προτείνει την καλύτερη λύση: Όπως ο Έλγιν πήρε τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, για ασφαλή φύλαξη, έτσι κι ελληνική πλευρά ως ανταπόδοση είναι πρόθυμη να φυλάξει κάποιους από τους μονόλιθους στο ολοκαίνουριο Μουσείο της Ακρόπολης. Απόλυτα λογικό, ε; Παραδόξως, ορισμένοι διαφωνούν…

Με χιούμορ, το βίντεο επιχειρεί ουσιαστικά να κάνει τους Βρετανούς να έρθουν στη θέση μας, να «μπουν στα παπούτσια μας». Μια μεταστροφή που φαίνεται ότι πραγματοποιείται, καθώς σύμφωνα με την Telegraph και τη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα η πλειοψηφία των Βρετανών δηλώνει υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Μετά από χρόνια, δε, και οι Times αλλάζουν στάση και στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

Πολύ περήφανος για την ανάμιξή του σ’ αυτή την πρωτοβουλία, η οποία έχει μεταξύ άλλων τη στήριξη ονομάτων όπως ο Στήβεν Φράι και ο Τζόφρεϊ Ρόμπερτσον, διεθνώς αναγνωρισμένος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνει ο Μανώλης Εμμανουήλ.

 Δείτε το βίντεο υποτιτλισμένο, όπως προβλήθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις»

Για πρώτη φορά στη μητρική του γλώσσα

Με βασικούς ρόλους σε πολύ γνωστές παραγωγές, όπως η τελευταία ταινία του Μάικλ Γουιντερμπότομ “Greed” που πρόσφατα προστέθηκε στις επιλογές του Netflix και η τηλεοπτική σειρά “The Durrells”, ο Μανώλης Εμμανουήλ είναι έτοιμος να παίξει για πρώτη φορά στη μητρική του γλώσσα. Ο ίδιος κρατά έναν από τους βασικούς ρόλους στη νέα σειρά της ΕΡΤ 1 «Όρκος», σε σενάριο της Τίνας Καμπίτση και σκηνοθεσία του Σπύρου Μιχαλόπουλου. Θα υποδυθεί τον Αντώνη Λινάρδο, Υπεύθυνο στη ΓΑΔΑ, στο τμήμα των Εξαφανίσεων, πατέρα ενός μικρού αγοριού. Άνθρωπος-κλειδί στην αστυνομική ιστορία, ηθικός και νομοταγής-εκ πρώτης όψεως…

 

Μην αρχίζεις τη μουρμούρα: Μια κρυφή θαυμάστρια για τον Ηλία

$
0
0

 

Tι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, στις 20:00, στον Alpha

Επεισόδιο: 29

Ο Άγγελος πιστεύει ότι η Βέλη δεν είναι αρκετά προσεκτική στην εγκυμοσύνη και προσπαθεί να την ελέγξει…

Η γειτόνισσα της Βούλας και του Μηνά φεύγει και τους αφήνει τον γάτο της να το προσέχουν. Αλλά μια βαθιά αντιπάθεια ανάμεσα στο γατί και τη χήνα τους θα φέρει πολλούς μπελάδες.

Ο Μπάμπης είναι αποφασισμένος να μιλήσει στον Γιωρίκα για τη Θοδώρα. Η Ξένια του λέει να μην ανακατευτεί και διαλύσει το ζευγάρι. Ο Μπάμπης όμως δεν την ακούει και όταν μιλάει στον Γιωρίκα…

Ένα «Ηλία σ’ αγαπώ» που εμφανίζεται γραμμένο ξαφνικά στον απέναντι τοίχο βάζει σε σκέψεις τον Ηλία και την Καίτη για το ποια είναι η κρυφή θαυμάστρια

 

Κατάλληλο για άνω των 8 ετών

Κωμική σειρά ελληνικής παραγωγής 2021-2022

Σενάριο: Έλενα Σολωμού, Παναγιώτης Χριστόπουλος, Σάρα Γανωτή, Γιάννης Διακάκης, Φώφη Κώττη.

Σκηνοθεσία:  Διονύσης Φερεντίνος.

Παίζουν: Ελένη Κοκκίδου, Αντώνης Αντωνίου, Κλέλια Ρένεση, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Άννα Κουτσαφτίκη, Σπύρος Τσεκούρας, Μαρία Χάνου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Άννη Θεοχάρη, Τόλης Παπαδημητρίου.

Βασισμένο στη σειρά Escenas de Matrimonio των MEDIASET ESPANA & ALBA ADRIATICA (distributed by Mediterraneo)

Παραγωγή: GREEN PIXEL PRODUCTIONS

 

Δείτε τα trailer: https://youtu.be/Ui_Oep5UHz4    https://youtu.be/kylHWqiiSJM

Σπάνια φωτό: Η μαθήτρια Μαριάννα Λάτση χορεύει σέικ

$
0
0

Τα καλοκαίρια της δεκαετίας του ΄60, ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης έδινε στην έπαυλή του στην Εκάλη, μυθικά πάρτι, που τότε τα έλεγαν γκάρντεν πάρτι! 800 καλεσμένοι, όλη η κοσμική Αθήνα και σημαντικοί άνθρωποι από τον πολιτικό χώρο, ορχήστρα από την Ιταλία με ρυθμούς για όλα τα γούστα και μενού με πρωτότυπες ιδέες παρουσίασης, όπως οι αστακοί με λαμπάκια στα μάτια που αναβόσβηναν!

Σε ένα τέτοιο καλοκαιρινό γκάρντεν πάρτι, τα βλέμματα όλων, είχε τραβήξει η κόρη του οικοδεσπότη, η μικρή χαριτωμένη πανέμορφη δεσποινιδούλα, που ανέμελη από τα μαθήματα του σχολείου, χόρευε σέικ παρέα με τις φίλες της. Η Μαριάννα Λάτση είχε κάθε λόγο να είναι χαρούμενη, ήταν καλοκαίρι, ήταν ένα τέλειο πάρτι και λίγο καιρό πριν, ο πατέρας της, είχε αγοράσει ένα μεταγωγικό πλοίο στο οποίο έδωσε το όνομα της, “Μαριάννα” και είχε χρησιμοποιηθεί στα γυρίσματα της ταινίας του Αλέκου Σακελλάριου “Όταν λείπει η γάτα” (ευγενώς προσφερθέντος από τον εφοπλιστή Ι. Λάτση, όπως αναγράφεται στους τίτλους του φιλμ).

Δείτε την μικρή Μαριάννα σε σπάνια φωτογραφία από τη βραδιά του γκάρντεν πάρτι:

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα

$
0
0

Στα έργα του σύγχρονου εικαστικού, Κορνήλιου Γραμμένου και της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά ξεναγήθηκε  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψή της στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα.

«Ένας μικρός, άγνωστος κόσμος η δουλειά της σπουδαίας Άλεξ Μυλωνά στο κτίριο κόσμημα στην πλατεία Ασωμάτων. Πολλά μπράβο και στο MOMus για άλλη μια φορά. Η Αθήνα αποκτά πολιτιστική ταυτότητα και στη σύγχρονη τέχνη» ανέφερε στο σημείωμά της, ευχαριστώντας τους συντελεστές μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στη μόνιμη έκθεση με τα έργα της Άλεξ Μυλωνά και την περιοδική έκθεση με τίτλο «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες».

Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν στο Μουσείο ο  Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού με τον Ανδρέα Τάκη, Πρόεδρο ΔΣ του MOMus, την Μαρία Τσαντσάνογλου, Αν. Γενική Διευθύντρια του MOMus και τον Σωτήρη Μουσούρη, Μέλος ΔΣ του Ιδρύματος «Μουσείο Άλεξ Μυλωνά», ενώ στις εκθέσεις ξεναγήθηκε από τον επιμελητή τους και Προϊστάμενο του Μουσείου, Γιάννη Μπόλη.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους  Ανδρέα Τάκη, Πρόεδρο ΔΣ του MOMus, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Γιάννη Μπόλη επιμελητή και προϊστάμενο του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά.
Φωτoγραφίες: Σπύρος Κατωπόδης

Έκθεση «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες»

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)

Έως τις 13 Φεβρουαρίου 2022

«Η γλυπτική μου είναι η αφτιασίδωτη πραγματικότητά μου, η καθημερινότητά μου, γεμάτη προσμονές, ματαιώσεις, βιασύνες, απροσεξίες, στιγμιαίους θριάμβους και da capo. Μερικές φορές στέκεται ξαφνικά αυθύπαρκτη μπροστά μου σαν να λέει άντε πάμε παραπέρα, πάμε απ’ την αρχή δηλαδή». Με αυτά τα λόγια περιέγραφε ο Κορνήλιος Γραμμένος (Πάτρα, 1959-Αθήνα, 2021) την εικαστική του πορεία, την τέχνη του, μόλις τον Απρίλιο του 2020. Και αυτήν ακριβώς την περιγραφή αναδεικνύει η έκθεση με τίτλο «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες» που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα), έως τις 13 Φεβρουαρίου 2022.

Τα ιδιαίτερα πλάσματα του εικαστικού ‒τα Aliens και οι Ιππότες‒ συνυπάρχουν με τα μεταλλικά Λουλούδια που ορίζουν απροσδόκητους κήπους και τα Σάρματα που οργανώνουν επιφάνειες με ακμές και πτυχώσεις. Η τέχνη του Κορνήλιου Γραμμένου με τις αναφορές της στις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα αναπτύσσεται με συνοχή και συνέπεια μέσα στο χρόνο. Κάθε βήμα του ήταν μια νέα αισθητική πρό­ταση στην ανάδειξη των απεριόριστων δυνατοτήτων της δημιουργίας του.

Στις ζωγραφικές του συνθέσεις ο Κορνήλιος Γραμμένος επιβεβαιώνει την πρωτοτυπία των αναζητήσεών του. Σε αυτές επα­ναδιαπραγματεύεται τις αρχές της αφαίρεσης και την έννοια της ζωγραφικής διαδικασίας, επικεντρώνεται στις καθαρά ζωγραφικές αξίες, στη λειτουργία, στην ένταση και στη λάμψη του χρώματος. Ο ίδιος επιχειρεί μια σύ­ζευξη της ζωγραφικής του με την έννοια της προσωδίας στη γλωσσολογία, δίνοντας έμφαση στον ρυθμό, στην ένταση και στην αποτύπωση μιας ψυχι­κής ή συναισθηματικής κατάστασης.

Στις γλυπτικές του προσπάθειες εμφανίζεται εξαιρετικά διαυγής στις προθέσεις του, επιθυμώντας να κάνει μια τέχνη καθαρή και λιτή, στην οποία η απλότητα και οι υφές των υλικών συνδιαλέγονται με το ανατρεπτικό χιούμορ και τη διαίσθηση.

 

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Πλ. Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα

Μέρες & ώρες λειτουργίας Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-22:00, Δευτέρα κλειστά

  1. e. reception.mam@momus.gr ǀ τ. (+30) 210 3215717

fb @MOMusAlexMylona

www.momus.gr  ǀ  fb @MOMusMuseums  ǀ  ig @momus_museums  ǀ  yt MOMus Museums

 

Viewing all 36685 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>