Quantcast
Channel: Cosmopoliti.com –Χριστίνα Πολίτη
Viewing all 36725 articles
Browse latest View live

Σασμός: Ποιος μαθαίνει το μεγάλο μυστικό του Μαθιού;

$
0
0

Tι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο

 

Τρίτη 05 Ιουλίου – Επεισόδιο 170

Η Αργυρώ μαθαίνει ότι ο Αστέρης πλησίασε τον Σταύρο με ψεύτικο όνομα και παθαίνει σοκ. Το ίδιο και ο Σταύρος, που συνειδητοποιεί ότι ο φίλος του ο «Χρήστος» τον κορόιδευε. Ο Αστέρης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οργή τους, ενώ όλο το χωριό κινείται στο ρυθμό του γάμου του Μαθιού και της Βασιλικής. Ο Άγγελος δε φαίνεται να είναι πρόθυμος να βάλει τέρμα στην κόντρα του με τους Σταματάκηδες. Η Άσπα προσπαθεί να τον πείσει να φύγουν μακριά. Κι ενώ οι ετοιμασίες του γάμου προχωράνε, ο Μανόλης μετά από έναν εφιάλτη, θα έχει μία μοιραία συνάντηση που θα ανατρέψει τα πάντα και θα αποκαλύψει μια μεγάλη αλήθεια. Ποιος μαθαίνει το μεγάλο μυστικό του Μαθιού;

Κατάλληλο για άνω των 12 ετών

Ερωτική δραματική σειρά ελληνικής παραγωγής 2021-2022
Σενάριο:
Β.Χ. Σπηλιόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Λάλος, Ορφέας Αυγουστίδης, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Τάσος Νούσιας, Μαρία Πρωτόπαππα, Δημήτρης Ήμελλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μιχάλης Αεράκης, Ευγενία Σαμαρά, Κώστας Νικούλι, Θανάσης Πατριαρχέας.

Στο ρόλο της Καλλιόπης η Μαρία Τζομπανάκη.

Στο ρόλο της Γιαγιάς Ειρήνης η Ολγα Δαμάνη.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Μιχάλης Αλικάκος, Γιώργος Αμούτζας, Δημήτρης Γεωργαλάς, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Στέλλα Γκίκα, Πάνος Γκόγκος, Αλέξανδρος Δαβιλάς, Μαρία Δασκαλάκη, Ευφημία Καλογιάννη, Σταύρος Καραγιάννης, Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, Αλίνα Κωτσοβούλου, Βέρα Μακρομαρίδου, Δημήτρης Μαμιός, Εριέτα Μανούρη, Στάθης Μαντζώρος, Δανάη Παππά, Σπύρος Σαραφιανός, Μάνος Τσαγκαράκης, Σάντυ Χατζηϊωάννου, Στρατής Χατζησταματίου.

Δευτέρα έως Πέμπτη στις 21:00

 

 

 

 

 


O Σπύρος Πούλης από το Α ως το Ω: “Απεχθάνομαι τη μιζέρια”

$
0
0

Είναι από τους πιο περιζήτητους κωμικούς της γενιάς του. Διαθέτει πηγαίο ταλέντο και παρότι έχει παίξει στο θέατρο ρεπερτόριο και δραματικά έργα, ο ταλαντούχος Σπύρος Πούλης, έχει καταξιωθεί ως κωμικός ηθοποιός με ιδιότυπο χιούμορ και ευρεία υποκριτική γκάμα. Είναι η χαρά της ζωής αλλά και χάρμα οφθαλμών να τον απολαμβάνεις επί σκηνής και στην τηλεόραση.  Ξεχωρίζει για τις κατασταλαγμένες απόψεις του, είναι υποδειγματικός οικογενειάρχης και έχει αποκτήσει δύο πολύ όμορφα κορίτσια από το γάμο του με την γυναίκα της ζωής του, την Αργυρώ. Οι απόψεις του για τα τεκταινόμενα της επικαιρότητας είναι εμπεριστατωμένες, με άποψη και ουσία, όπως θα έπρεπε να έχει ο κάθε πολίτης για να υπάρχει ευρυθμία και τάξη στην κοινωνική μας ζωή που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δύσκολη και απαιτητική. Θαυμάζει τους μύθους του βουβού κινηματογράφου Μπάστερ Κίτον και Τσάρλι Τσάπλιν και από τους δικούς μας τον Βέγγο, την Βλαχοπούλου, τον Ηλιόπουλο και τον Αυλωνίτη. Διακρίνεται, επίσης, για το ήθος του, την αξιοπρέπειά του, το χιούμορ του και είναι πάρα πολύ αγαπητός στους συναδέλφους του και καθόλου ανταγωνιστικός. Τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν πρωταγωνιστεί στο ολόφρεσκο κωμικό έργο του άκρως δημιουργικού και ευφάνταστου Στέλιου Παπαδόπουλου, ”Συννυφάδες” σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μποσταντζόγλου, το οποίο θα κάνει περιοδεία ανά την Ελλάδα. Ένα από τα καλύτερα παιδιά του χώρου, ο Σπύρος Πούλης, από το Α ως το Ω!

Αναρχία: Χρειάζεται που και που…

Βία:  Όλα λύνονται με διαφορετικούς τρόπους ποτέ με βία. Είμαι υπέρ του διαλόγου.

Γενική ανησυχία: Στην εποχή που ζούμε υπάρχει μία ανησυχία γι’ αυτό πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να την διαχειριζόμαστε σωστά.

Δυναμισμός: Είναι ένα στοιχείο που πρέπει να έχει ο άνθρωπος για να πάει μπροστά αλλά και σε αυτό είμαι υπέρ του μέτρου.

Ευθυμία: Μου αρέσουν οι εύθυμοι άνθρωποι, αυτοί που έχουν χιούμορ, που περνάνε ωραία. Απεχθάνομαι τη μιζέρια.

Ζωντάνια: Μου αρέσει η ζωντάνια , το κέφι για τη ζωή, οι άνθρωποι που κυνηγούν τα όνειρα τους, δεν μπορώ την ησυχία

Ηθοποιοί πρότυπα: Τσάρλι Τσάπλιν, Μπάστερ Κίτον.

Θέατρο: Αγάπη, κέφι ,ζωή, τα πάντα! Όνειρο, ταξίδι…

Ιατρικά εμβόλια: Είμαι υπέρ της επιστήμης, ο καθένας στον τομέα του.

Κωμικοί ηθοποιοί παλαιάς κοπής:
Βέγγος , Αυλωνίτης, Ηλιόπουλος , Βλαχοπούλου: τους θεωρώ σπουδαίους!

Λογική: Είμαι της άποψης ότι πρέπει να κυριαρχεί στη ζωή μας , αν και εγώ ως άνθρωπος μερικές φορές, την χάνω αλλά πρέπει να κυριαρχεί.

Μανιέρα: Στο θέατρο νομίζω δεν υπάρχει ηθοποιός που να μην έχει μανιέρα. Στη ζωή θα ήθελα να μην έχουμε, να είναι πάντα κάτι διαφορετικό.

Νομοταγής: Το σωστό είναι να είμαστε νομοταγείς, να σεβόμαστε, γιατί ζούμε σε μια οργανωμένη κοινωνία.

Ξένο ρεπερτόριο: Μολιέρος , Τσέχοφ.

Οικογένεια: Είμαι υπέρ της οικογένειας! Έχω παντρευτεί, έχω κάνει δύο παιδιά, νιώθω πολύ καλά περνάω καλά μαζί τους  και όταν είσαι καλά εκεί θα είσαι καλά και πιο έξω.

Στέλιος Παπαδόπουλος: Έξυπνος με ταλέντο, με φαντασία, νομίζω ότι έχει να δώσει πολλά στο θέατρο!

Ρόλοι: Δεν υπάρχουν μεγάλοι και μικροί ρόλοι. Όλοι οι ρόλοι είναι το ίδιο , εσύ ως ηθοποιός πρέπει να προσπαθήσεις να τους κάνεις μεγάλους.

Συννυφάδες: Μία πολύ ωραία κωμωδία καλογραμμένη, με ωραία πλοκή, αστείες ατάκες, περιγράφει καταστάσεις που βιώνουμε και ήθελα να την ανεβάσουμε από την πρώτη στιγμή που τη διάβασα.

Τηλεοπτικές σειρές: Το τηλεοπτικό τοπίο φαίνεται να φτιάχνει, επανέρχεται η μυθοπλασία στην ελληνική τηλεόραση, είδα ωραίες σειρές και φέτος θα συμμετέχω στη νέα σειρά των Παπαθανασίου- Ρέππα το ‘’Μαίρη Μαίρη’’ .

Υποχωρήσεις: Μικρές υποχωρήσεις κάνουμε όλοι και πρέπει να κάνουμε χωρίς, όμως, να πουλάμε τα πιστεύω μας και τα ιδανικά μας.

Φανατισμός: Ο φανατισμός δεν είναι καλό πράγμα, πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με ανοιχτό μυαλό.

Χιούμορ: Αν υπάρχει το χιούμορ στη ζωή μας, νομίζω ότι μπορεί να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες, γίνονται όλα πιο εύκολα πιο όμορφα, πιο ανώδυνα.

Ψήφος: Εννοείται πως πρέπει να συμμετέχουμε στα κοινά, πρέπει να ψηφίζουμε, πρέπει να αποφασίζουμε εμείς ποιοι θα κυβερνούν τον τόπο, δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι σε καμία περίπτωση.

Ωραία ζωή: Η ζωή είναι ωραία από μόνη της! Μην τη χαλάμε, μην την ξοδεύουμε σε χαζά πράγματα ,να εκμεταλλευόμαστε κάθε λεπτό γιατί ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.

Καλό Μεσημεράκι: Φινάλε με λαμπερό καλοκαιρινό πάρτι

$
0
0

To καθιερωμένο τηλεοπτικό event της χρονιάς με οικοδεσπότη τον Νίκο Μουτσινά, κήρυξε την έναρξη του καλοκαιριού. Το «Καλό Μεσημεράκι» έκλεισε τη σεζόν με ένα λαμπερό πάρτι από το οποίο δεν έλειψε κανείς!

Ο Νίκος, η Βάνια και οι Alcatrash φόρεσαν τα καλοκαιρινά τους και υποδέχτηκαν αγαπημένους φίλους σε μία εκπομπή-πάρτι που παραλίγο να κρατήσει μέχρι το πρωί!

Οι εκπλήξεις, απανωτές και οι καλεσμένοι… ασταμάτητοι! Η Βάνια έκανε την… grande είσοδό της στην καρότσα ενός φορτηγού με τραγούδια, χορούς και την υπόσχεση να γράψουν ιστορία! Όπως και έγινε… Τα μουσικά happenings συνεχίστηκαν και δεκάδες καλεσμένοι πέρασαν από το πλατό για να ευχηθούν στην εκπομπή Καλό Καλοκαίρι. Η αυλαία έπεσε μουσικά με τον Νίκο να μοιράζεται την κρυφή επιθυμία του να επιστρέψει το… Νοέμβριο!

 

Καλό Μεσημεράκι… το πάρτι συνεχίζεται τη νέα σεζόν! Μέχρι τότε… Καλό καλοκαίρι!

 

O Τάσος Πυργιέρης σκηνοθετεί την « Λεονί εν αναμονή» του Φεντό

$
0
0

Ένα ξεχωριστό έργο της γαλλικής κωμωδιογραφίας, τη μονόπρακτη κωμωδία του Ζορζ Φεντό «Η Λεονί εν αναμονή» (“Leonie est en avance ou Le Mal joli”, 1911) σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης, με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών της νεότερης γενιάς: τον Αλέξανδρο Βάρθη, την Παρασκευή Δουρουκλάκη, την Ρένα Kυπριώτη, την Ανούς Μπογοσιάν, τον Κλέαρχο Παπαγεωργίου και τον Χρήστο Σταθούση.

Ο Ζορζ Φεντό (1962-1921) έγραψε την «Λεονί εν αναμονή» το 1911.  Παρουσιάστηκε στο τέλος της ίδιας χρονιάς από τη Comédie Royale και από τότε γνώρισε πολλές επαναλήψεις.

Εδώ ο συγγραφέας στήνει μια κωμωδία ηθών και τύπων στο εσωτερικό ενός εύπορου σπιτιού, εστιάζοντας στις ενδοοικογενειακές σχέσεις με επίκεντρο την εγκυμοσύνη της νεαρής Λεονί. Το έργο λειτουργεί ως μεγεθυντικός καθρέπτης των ηθών και των αξιών της αστικής κοινωνίας στις αρχές του 20ου αι. στο φόντο και σε πρώτο επίπεδο τις γνωστές, ίδιες πάντα, ανθρώπινες αδυναμίες.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης: «Η παράσταση που σχεδιάζουμε θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό  να επαληθεύσει το σπάνιο κωμικό /σατιρικό πνεύμα του Φεντό στην αποτύπωση της ανθρώπινης κατάστασης. Μέσω των «σουρεαλιστικών» διαλόγων και της «ψυχαναγκαστικής» κίνησης των προσώπων διαπιστώνει κανείς ότι ο Φεντό, εκτός από αξεπέραστος αρχιτέκτονας της κωμωδίας παρεξηγήσεων, είναι και πρόδρομος του θεάτρου του παραλόγου».

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Λεονί αισθάνεται τους πρώτους πόνους του τοκετού. Νιώθει εκνευρισμένη και διασχίζει πάνω κάτω το δωμάτιο, εκφράζοντας κάθε τόσο περίεργες απαιτήσεις στον (υπομονετικό) σύζυγό της. Ειδοποιούν τους γονείς της και τη μαία που θα βοηθήσει στον τοκετό.

 

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Έχουν περάσει μόνο οκτώ μήνες από το γάμο του νεαρού ζευγαριού και ο πρόωρος τοκετός μπορεί να προκαλέσει σχόλια σχετικά με την αγνότητα της κόρης πριν τον γάμο.

 

Οι γονείς της Λεονί λογομαχούν:  ο πατέρας θεωρεί υπεύθυνη την γυναίκα του που συναίνεσε στον γάμο επειδή ο γαμπρός δεν ανήκει στην ανώτερη κοινωνία, στην τάξη τους. Θεωρεί πως προσέβαλε την οικογένεια με το να έχει σχέσεις με τη μέλλουσα σύζυγό του πριν από τον γάμο. Όταν δε καταφθάνει η ιδιόρρυθμη μαμή τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο με τις απαιτήσεις της και με όσα λέει για τους πρόωρους τοκετούς.

 

Μια σειρά παρεξηγήσεων και απρόοπτων γεγονότων θα οδηγήσουν σ’ ένα εντελώς απρόβλεπτο φινάλε.

Οι πρώτες τέσσερις παραστάσεις, στις 6, 7, 8  & 9 Ιουλίου θα γίνουν στη θαυμάσια ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με θέα σ’ όλη την Αθήνα. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Αττικό Άλσος (18 Ιουλίου) και στο Πάρκο Τρίτση (31 Ιουλίου).

 

Μετάφραση: Γιάννης Θηβαίος

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης

Σκηνικά-κοστούμια: Ελίνα Δράκου

Σχεδιασμός φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη

Σύμβουλος δραματουργίας: Ελένη Γκίνη

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Τσαούσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάκης Νάνος

Βοηθός ενδυματολόγου: Κλεάνθης Πάγκαλος

Εκτέλεση κοστουμιών: Βασιλική Τσιλιγκρού

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λεπούρης

Δ/νση φωτογραφίας/τρέιλερ: Γιώργος Δασκαλόπουλος

Επικοινωνία : Ευαγγελία Σκρομπόλα

Make-up: Σοφία Καραθανάση

Hair : Ξένια Μουτέν

Νομικός σύμβουλος: Δημήτρης Καλοχαιρέτης

Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Δελακούρας

Oργάνωση Παραγωγής: Νίκος Τσιαούσης

Παραγωγή: Ομάδα Πλάνη & Boiling Point 

Ηθοποιοί

Κόμης Ντε Σαμπρινέ: Αλέξανδρος Βάρθης

Κόμισσα Ντε Σαμπρινέ: Ρένα Κυπριώτη

Λεονί: Παρασκεύη Δουρουκλάκη

Τουντού, σύζυγος Λεονί: Κλέαρχος Παπαγεωργίου

Κυρία Βιρτυέλ, μαία: Χρήστος Σταθούσης

Kλεμάνς, υπηρέτρια: Ανούς Μπογοσιάν

 

*Η μετάφραση του έργου πραγματοποιήθηκε μετά από ανάθεση  στο Γιάννη Θηβαίο το 2020 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΤΑΝ.

 

Δείτε το trailer της παράστασης εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=488U_a5fncQ

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Ημέρες παραστάσεων:

Τετάρτη 6, Πέμπτη 7, Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιουλίου στις 21.00

 

Χώρος : Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (ταράτσα), Σίνα 31

 

Διάρκεια: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ κανονικό

10 ευρώ μειωμένο-φοιτητικό

5 ευρώ ατέλειες

Τηλέφωνο πληροφοριών:6973 29 86 57

Προπώληση: Viva.gr

 

Επιπλέον παραστάσεις:

18 Ιουλίου, Αττικό Άλσος

31 Ιουλίου, Πάρκο Τρίτση

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

 

Συνταγή για κλασικό καλοκαιρινό μπριάμ

$
0
0

Ένα φαγητό, από τα κλασικά  καλοκαιρινά. Νόστιμο, πανεύκολο, γίνεται με ποικιλία λαχανικών, είναι ίσως το πιο πλούσιο σε ευεργετικά συστατικά, λέγεται και τουρλού, όταν το φτιάχνετε στην κατσαρόλα. Το μπριάμ κάποιοι πιστεύουν ότι επινοήθηκε την περίοδο 1720-1861 στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας και από εκεί μεταπήδησε στη μεσογειακή κουζίνα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι Γάλλοι αντέγραψαν το Καταλανικό Samfaina, ένα πιάτο που συνόδευε το ψάρι. Σε κάθε περίπτωση, το μπριάμ εμφανίζεται στην τούρκικη παραδοσιακή κουζίνα και εν κατακλείδι και στην ελληνική.

 

Υλικά (για 6 άτομα)

3 μέτριες μελιτζάνες

5-6 κολοκυθάκια

3 μέτριες πατάτες

3 πράσινες πιπεριές

10-15 φρέσκα φασολάκια (προαιρετικά)

4 ώριμες ντομάτες

2 μεγάλα κρεμμύδια

5 σκ. σκόρδο σε φετάκια

1 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ανάβουμε το φούρνο στους 200°. Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε σε ομοιόμορφες φέτες τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές και στη μέση τα φασολάκια. Κόβουμε σε χοντρούς κύβους τις δύο ντομάτες και σε φέτες τις άλλες δύο (που κρατάμε για το τέλος). Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά με το μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το 1/3 του ελαιολάδου. Απλώνουμε σε σειρές τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος, έτσι ώστε η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη, φροντίζοντας να είναι μοιρασμένα τα κομμάτια της ντομάτας. Τακτοποιούμε από πάνω τις φέτες της ντομάτας, ρίχνουμε λίγο αλάτι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βάζουμε στο φούρνο και μετά από 20 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°. Αφήνουμε να ψηθούν περίπου μιάμιση ώρα, ελέγχοντας ενδιάμεσα αν χρειάζονται λίγο νερό.

Καλή σας όρεξη!

Στην Άνδρο για τα εγκαίνια της έκθεσης “Αλεξάνδρα Αθανασιάδη –Πλάθοντας το άυλο”

$
0
0

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης αφιερωμένη στην Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, με τίτλο Πλάθοντας το άυλο που παρουσιάζει φέτος το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο της Άνδρου.

Σε μια περιήγηση που καλύπτει σχεδόν πέντε δεκαετίες δημιουργίας, χωρίς να ακολουθεί χρονολογική σειρά, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τις πολλαπλές πτυχές της πορείας της Αθανασιάδη, από τα πρώιμα παιδικά έργα της έως σήμερα.

Η έκθεση μας ταξιδεύει πρώτα στο εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, στο οποίο δημιουργεί εδώ και τριάντα χρόνια. Σε αυτόν το χώρο, που ανοίγει σε έναν καταπράσινο κήπο όπου δεσπόζουν οι δημιουργίες της, η Αθανασιάδη πλάθει, σχεδιάζει, ζωγραφίζει, φωτογραφίζει, φυλώντας προσεκτικά, εδώ κι εκεί, διάσπαρτα θραύσματα από ξύλο, μέταλλο και χαρτί, που περιμένουν υπομονετικά τη μετουσίωσή τους σε έργα τέχνης.

Από το εργαστήριο μεταφερόμαστε στις ακροθαλασσιές, όπου η Αθανασιάδη βρίσκει τα περισσότερα υλικά για τις δημιουργίες της. Συνδυάζοντας έργα διαφόρων τεχνικών και εποχών, δημιουργεί μια εγκατάσταση γεμάτη ποίηση και μελαγχολία, που θυμίζει τους στίχους από τη «Θάλασσα του πρωιού» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ανακαλύπτουμε στη συνέχεια μια άγνωστη πτυχή της δημιουργικής της πορείας: τον πρωταρχικό ρόλο της αφαίρεσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990. Τα περισσότερα έργα της ενότητας, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, αναδεικνύουν τις επιρροές που δέχτηκε η Αθανασιάδη από γλύπτες όπως οι Henry Moore και Alberto Giacometti, χωρίς όμως ποτέ να χάνει το δικό της, εντελώς προσωπικό, οξυδερκές βλέμμα.

 

Ύστερα από ένα άλμα είκοσι πέντε ετών, μεταφερόμαστε σε μια ενότητα αφιερωμένη αποκλειστικά στον Κωνσταντίνο Καβάφη, στην οποία η Αθανασιάδη μας αποκαλύπτει έναν κόσμο απρόσμενο, γεμάτο χρώμα και αισθησιασμό. Εδώ, η καλλιτέχνιδα τιμά την κοινή της αγάπη με τον Καβάφη για το αρμονικό πάντρεμα του αρχαίου με το σύγχρονο· την ανάκληση, γεμάτη λεπτότητα και χάρη, των αισθημάτων του και των ορμών του· τη διεκδίκηση μιας αισθησιακής, ακόμη και ερωτικής προσέγγισης των σωμάτων· τη σπουδαιότητα του παρελθόντος, την εξερεύνησή του, την αφομοίωσή του, την αποδοχή του.

Η ποίηση του Καβάφη υπό το πρίσμα της Αθανασιάδη μας επιτρέπει μια φυσική μετάβαση προς τον κόσμο των αλόγων, βασικό θέμα στις καλλιτεχνικές της αναζητήσεις. Είτε από μέταλλο είτε από χαρτί, τα άλογα εκφράζουν αυτό που η ίδια περιγράφει ως «δύο κομμάτια του εαυτού [της]. Το κομμάτι που βάζει το κεφάλι κάτω και προχωρά και κάνει αυτά που πρέπει, και το κομμάτι που είναι ατίθασο και δεν δέχεται».

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ενότητα που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της τέχνης της Αθανασιάδη: το ανθρώπινο σώμα. Γυναικείες και ανδρικές φιγούρες, από ξύλο, μέταλλο και χαρτί, εμπνευσμένες από τη μυθολογία, την ίδια, τον πατέρα της ή τον σύζυγό της, συνυπάρχουν σε αυτόν τον χώρο, εκφράζοντας όλες τις πλευρές, ακόμα και τις πιο σκοτεινές, του έργου της. Εδώ, το βίωμά της διαπερνά την ύλη και μας αγγίζει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, που χαρακτηρίζεται όμως πάντα από ευαισθησία και λεπτότητα.

Η έκθεση Αλεξάνδρα Αθανασιάδη – Πλάθοντας το άυλο αποτελεί μια ενιαία εικαστική εγκατάσταση, με τις ενότητες να διαχέονται η μία μέσα στην άλλη. Για τη δόμηση αυτής της αφήγησης, καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος της ίδιας της καλλιτέχνιδας, με τη βοήθεια των έμπιστων συνεργατών του Ιδρύματος Παρασκευής Γερολυμάτου και Ανδρέα Γεωργιάδη. Η έκθεση  συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά και αγγλικά), που ετοίμασε η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau και εκδίδεται από το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε επιμέλεια της Μικρής Άρκτου.

Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στο Franklin College του Λουγκάνο και στη συνέχεια αποφοίτησε με διάκριση από το Ruskin School of Drawing and Fine Art του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Κατέχει επίσης Master of Fine Arts στη γλυπτική από το Columbia University της Νέας Υόρκης.

Αρχικά ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία, πριν στραφεί στη γλυπτική. Έχει παρουσιάσει έργα της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στους Δελφούς, στην Αρχαία Μεσσήνη, στον Πόρο, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στην Πάτμο, στα Ιωάννινα, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Κονέκτικατ, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο και στο Μόντε Κάρλο, όπου το 1995 έλαβε το Princess Grace Foundation Award. Έργα της βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές ανά τον κόσμο.

 

Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κ’ εγώ την φύσι λίγο.

Θάλασσας του πρωιού κι ανέφελου ουρανού

λαμπρά μαβιά, και κίτρινη όχθη· όλα

ωραία και μεγάλα φωτισμένα.

Εδώ ας σταθώ. Κι ας γελασθώ πως βλέπω αυτά

(τα είδ’ αλήθεια μια στιγμή σαν πρωτοστάθηκα)·

κι όχι κ’ εδώ τες φαντασίες μου,

τες αναμνήσεις μου, τα ινδάλματα της ηδονής.

 

Κωνσταντίνος Καβάφης, «Θάλασσα του πρωιού»[i]

 

 

Η κίνηση είναι ακριβής, αποφασιστική. Με εμφανή κάποια ένταση, η οποία μαρτυρά την απόλυτη συγκέντρωση, και μαζί μια ρευστότητα, σημάδι ενός εντελώς χαλαρού σώματος, έτοιμου να χορέψει με τα υλικά. Το βλέμμα, μισοκρυμμένο από τα μαλλιά, δεν αποστρέφεται ποτέ από το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός από αυτά τα λίγα κομμάτια ξύλου, μετάλλου και χαρτιού, δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Θραύσματα μαζεμένα από δω κι από κει, συνήθως από κάποια παραλία, που προορισμός τους ήταν, έως πρόσφατα, η αργή φθορά, μακριά από τα βλέμματα. Στα χέρια της, όσα μέχρι πριν λίγο καιρό αποτελούσαν αντικείμενα που βρέθηκαν τυχαία ή απλώς απορρίμματα, ανθίζουν, αποκτούν μορφή και, υπερβαίνοντας τη μοίρα τους, γίνονται δημιουργία. Μια δημιουργία που πάλλεται, δονείται, που μοιάζει έτοιμη να εγκαταλείψει το βάθρο της, τόσο φορτωμένη είναι με «μια δική της ζωτικότητα», όπως την όριζε ο Henry Moore[ii].

Τούτη η αναδυόμενη μορφή, όπως η Αφροδίτη από τον αφρό της θάλασσας, έχει βαθιές ρίζες στο ελληνικό χώμα. Άλογο ή σιλουέτα, θώρακας, πρόσωπο ή γραπτό, είναι κομψή, φίνα, ισορροπημένη. Όμως πάντα υπάρχει μια ρωγμή. Ένα ρήγμα, πάντα. Η οδύνη πάντα καιροφυλακτεί. Εδώ, τα λόγια του Igor Mitoraj ταιριάζουν απόλυτα: «Η δουλειά μου είναι μια παραπλάνηση. Η αναφορά στον κλασικισμό είναι ένα διανοητικό σήμα, όπως ένας οδοδείκτης που μας προτρέπει να εξερευνήσουμε αυτή την κατεύθυνση αντί της άλλης»[iii]. Οι κανόνες του αρχαίου κάλλους γίνονται μέσον διαφυγής και συνάμα κλοιός, καταφύγιο και φενάκη, αναφορά για να την ακολουθήσεις ή, αντίθετα, να την αποφύγεις. Εκείνες οι σάρκες από κρύο μάρμαρο, με όλη την αινιγματική λάμψη τους, δεν αφήνουν καμία θέση στη φθορά, στη ραγισματιά, στην ατέλεια. Αλλά ακριβώς αυτά αποτελούν κεντρικό άξονα στη δουλειά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη.

Ο Jean Genet, αναφερόμενος στην τέχνη του φίλου του Alberto Giacometti, έγραφε: «Δεν υπάρχει για το ωραίο άλλη προέλευση από την πληγή, μοναδική, διαφορετική για τον καθένα, κρυφή ή φανερή, που κάθε άνθρωπος κρατάει μέσα του, που τη διατηρεί και στην οποία αποσύρεται όποτε θέλει ν’ αφήσει τον κόσμο για μια παροδική αλλά βαθιά μοναξιά»[iv]. Από τη μεριά της, η Louise Bourgeois διαπιστώνει: «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το παρόν. Κάθε μέρα πρέπει να μαθαίνουμε να εγκαταλείπουμε το παρελθόν μας. Και να το αποδεχόμαστε. Αν δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε, πρέπει να κάνουμε γλυπτική. Αν αρνιόμαστε να εγκαταλείψουμε το παρελθόν, πρέπει να το ξαναδημιουργήσουμε»[v]. Η Αθανασιάδη γνωρίζει πολύ καλά αυτή την πληγή και τη μοναξιά που επιβάλλει. Παλεύει σκληρά με ένα παρελθόν που πρέπει να το αναμασά, να το μεταβολίζει και να το μεταρσιώνει.

Στα τραχιά χέρια της, ζυμωμένα από τη δουλειά και την πάλη –που εκπλήσσουν όταν αντικρίζουμε για πρώτη φορά την ψηλόλιγνη σιλουέτα της και το αρμονικό προφίλ της– το υλικό, ατίθασο στην αρχή, αφήνεται σιγά σιγά να δαμαστεί, μέχρι να υποταχθεί πλήρως στη θέλησή τους. Από αυτή την άποψη, η καλλιτέχνιδα μοιάζει με εκπαιδευτή αλόγων, ζώων με τα οποία ταυτίζεται ευχαρίστως και περιγράφει σαν «δύο κομμάτια του εαυτού μου. Το κομμάτι που βάζει το κεφάλι κάτω και προχωρά και κάνει αυτά που πρέπει, και το κομμάτι που είναι ατίθασο και δεν δέχεται»[vi]. Αυτή η αντίφαση γίνεται ολοφάνερη κυρίως στη διάρκεια της δουλειάς. Βλέποντάς τη να πηγαινοέρχεται ακούραστα, να καρφώνει το ένα καρφί μετά το άλλο με ακρίβεια τεχνίτη, να χειρίζεται με την ίδια άνεση τη συγκόλληση τόξου, την κοπή με πριόνι, το γυάλισμα με ηλεκτρικό τριβείο, δεν μπορούμε να μη διαπιστώσουμε ότι η πειθαρχία είναι για εκείνη κυρίαρχη, γιατί μόνο αυτή εγγυάται την ελευθερία.

Η Αθανασιάδη, όπως οι Camille Claudel, Barbara Hepworth, Germaine Richier, Louise Bourgeois και άλλες, δείχνει να επέλεξε τη γλυπτική ακριβώς επειδή αποτελεί έναν από τους πιο απαιτητικούς τρόπους έκφρασης, διανοητικά όσο και σωματικά. Και όμοια με τις επιφανείς προγόνους της, σίγουρα θα εξανίστατο εναντίον όσων θα έβλεπαν το φύλο της σαν εμπόδιο, σύμφωνα με το στερεότυπο που θέλει τη δύναμη και τη σκληρή δουλειά να είναι αποκλειστικά ανδρικά χαρακτηριστικά. Αλλά αυτή ακριβώς η σκληρή δουλειά, από τους ατελείωτους περιπάτους σε παραλίες προς αναζήτηση κατάλληλων υλικών μέχρι τη μετωπική και εξαντλητική αναμέτρηση με το ξύλο και το μέταλλο, δεν δείχνει ότι η καλλιτέχνιδα προσπαθεί διαρκώς να υπερβεί τα όριά της; Να αποδείξει, στον εαυτό της πρωτίστως και μετά στους άλλους, ότι είναι ικανή να ανακαλύπτει την αισθητική πλευρά κάθε φθαρμένου, απαξιωμένου, παραμελημένου στοιχείου; Να διεκδικεί, χωρίς φλυαρίες και τυμπανοκρουσίες, τη θέση της ως ατιθάσευτη και αδιάφθορη καλλιτέχνιδα; Στην αφετηρία όλων αυτών, μοιράζεται ίσως με τις συναδέλφους της την ίδια «ανησυχία», που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί παρά με τη δουλειά, και την οποία η Richier περιγράφει ως εξής: «Η φύση μου δεν μου επιτρέπει την ηρεμία, είμαστε αυτό που είμαστε, κι η ηλικία δεν με κάνει γλυκιά και γαλήνια, όχι ότι μάχομαι, είναι όμως μέσα σ’ εμένα, μαζί μ’ εμένα»[vii].

Είναι προφανές ότι αυτή η άρνηση γαληνέματος κρύβει έναν υπόκωφο θυμό, μια παλιά πληγή, μια ενστικτώδη απόρριψη της ωμότητας και της μετριότητας. Συγχρόνως όμως φανερώνει και μια βαθιά αγάπη για την ανθρωπότητα με ό,τι πιο απλό, ουσιαστικό και γενναιόδωρο έχει. Και όπως είναι φυσικό, η ίδια προδιάθεση επεκτείνεται και στη φύση και στην ύλη. Για να το διαπιστώσουμε, αρκεί να δούμε την Αθανασιάδη να περιφέρεται στον κήπο της και στο ατελιέ της. Ενώ μιλάει, δεν σταματά να ακουμπά τα χέρια της πάνω σε όσα βρίσκονται γύρω της, αγγίζοντας, ψαύοντας, χαϊδεύοντας σχεδόν τόσο τα έργα στα οποία αναφέρεται όσο και τα έπιπλα, τα βάθρα και κυρίως τα κομμάτια ξύλου που στέκουν εδώ κι εκεί, περιμένοντας τη μεταρσίωσή τους. Η στοργή της γι’ αυτά δεν μπορεί να μη μας θυμίσει τη στοργή που έδειχνε η Hepworth για τα επιβλητικά κομμάτια από μάρμαρο που έφερνε από την Ιταλία ή την Ελλάδα, τα οποία δέσποζαν ήσυχα στον κήπο της και στα οποία είχε δώσει το τρυφερό παρωνύμιο «το μικρό κοπάδι μου από πρόβατα»[viii]. Και όταν το χέρι αγγίζει, δεν αργούμε να παρατηρήσουμε ότι δεν ψάχνει μόνο το λείο και απαλό. Ψάχνει και την αντίσταση, την τραχύτητα, το ελάττωμα.

Πολλά έργα της Αθανασιάδη μένουν έξω όλο τον χρόνο. Συνυπάρχουν αθόρυβα με τη βλάστηση, τα δέντρα και τις πέτρες. Οι αλλοιώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ο ήλιος, η βροχή και ο αέρας όχι μόνο είναι ευπρόσδεκτες, αλλά αντιμετωπίζονται ως σωτήριες. Γιατί το κλίμα έρχεται να συμπληρώσει τη δουλειά της καλλιτέχνιδας: εμπλουτίζει την πατίνα, λειαίνει τα εξογκώματα, διαμορφώνει τα χρώματα, καθιστώντας έτσι τα έργα ακόμη πιο αρμονικά με τη φύση που τα περιβάλλει. Εδώ, η σκουριά, οι λεκέδες, η φθορά δεν αντιμετωπίζονται σαν εχθροί. Με τρόπο απροσδόκητο, εξευγενίζουν το έργο που, ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα, δεν μπορεί παρά να φέρει προοδευτικά τα σημάδια του χρόνου.

Το ίδιο ισχύει για τα έργα σε χαρτί, που η Αθανασιάδη διατηρεί στο ατελιέ της. Στη δική τους περίπτωση, το γέρασμα των φύλλων το προκαλεί η ίδια, χρησιμοποιώντας συνήθως φυσικά διαλυτικά για να τα φθείρει. Σχίζει τα περιθώριά τους με μεγάλη σχολαστικότητα, τρίβει με τα δάχτυλα τα ίχνη του μαλακού μολυβιού της για να τα απλώσει, δίνοντας έτσι στο σύνολο ένα κυρίαρχο θαμπό χρώμα, παρόμοιο με της σκουριάς. Η καταστροφή γίνεται δημιουργία, η αλλοίωση κόσμημα.

Αντίθετα με ό,τι θα μας έκαναν να υποθέσουμε αυτές οι τελευταίες φράσεις, ο κόσμος της Αθανασιάδη δεν είναι μόνο οδύνη, πόνος και πληγή. Το χρώμα, η αγάπη, ο αισθησιασμός, ακόμη και η χαρά αναβλύζουν και από την πιο μικρή χαραμάδα, από ειρωνική αψηφισιά προς εκείνους που της πήραν τόσο νωρίς τον πατέρα της. Σαν κομψή και ευφυής απάντηση σε όσους θα ήθελαν να την περιορίσουν αποκλειστικά στο ψυχικό τραύμα της. Και βέβαια η ζωή είναι εύθραυστη, εφήμερη, αλλά ο ουσιαστικότερος ρόλος της τέχνης μήπως δεν είναι ακριβώς να αφήνει ένα ίχνος από όλα αυτά τα μικρά και ασήμαντα που συνιστούν το μεγαλείο της;

Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η ευεργετική σκιά του Κωνσταντίνου Καβάφη. Αποφασίζοντας να εντάξει στην τέχνη της τα χειρόγραφα του ποιητή, η Αθανασιάδη αποτίει φόρο τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Τιμά την κοινή τους αγάπη για το αρμονικό πάντρεμα του αρχαίου με το σύγχρονο· την ανάκληση, γεμάτη λεπτότητα και χάρη, των αισθημάτων και των ορμών του· τη διεκδίκηση μιας αισθησιακής, ακόμη και ερωτικής προσέγγισης των σωμάτων· τη σπουδαιότητα του παρελθόντος, την εξερεύνησή του, την αφομοίωσή του, την αποδοχή του. Αλλά η Αθανασιάδη δεν γράφει, δημιουργεί με αφετηρία τη γραφή. Και αυτό γίνεται στα χέρια της βιβλίο, γκράφιτι, ακόμη και γλυπτό. Η απεικόνιση, στην οποία μένει πάντα λιγότερο ή περισσότερο πιστή, κάνει τις λέξεις απτές. Σαν τον Giacometti, απομακρύνεται από το πραγματικό μόνο για να το αποδώσει καλύτερα ή, όπως εύστοχα σημείωνε ο τελευταίος: «Μπορεί κανείς να φαντάζεται ότι ο ρεαλισμός συνίσταται στην αντιγραφή …ενός ποτηριού έτσι όπως είναι πάνω στο τραπέζι. Στην πραγματικότητα, δεν αντιγράφουμε παρά την εικόνα που μένει από αυτό κάθε στιγμή και η οποία γίνεται συνειδητή… Δεν αντιγράφετε ποτέ το ποτήρι πάνω στο τραπέζι· αντιγράφετε αυτό που έχει μείνει από μια εικόνα»[ix].

Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο, κυρίαρχο στην ποίηση του Καβάφη, ουσιαστικό και για την Αθανασιάδη: η ενατένιση. Αυτό ακριβώς συνθέτει τέλεια το ποίημα «Θάλασσα του πρωιού». Αντίκρυ στη μεγαλοπρέπεια της φύσης, ο άνθρωπος κατακλύζεται από ένα τέτοιο αίσθημα που η ομορφιά του τοπίου υποχωρεί στο πίσω μέρος του μυαλού του, αφήνοντας χώρο σε ένα ηδονικό και απροσδιόριστο κράμα αναμνήσεων και επιθυμιών, που προκαλούν έναν στοχασμό, αποσπασματικό και παράλογο ίσως, ο οποίος όμως γίνεται γρήγορα πρόσφορος για δημιουργία. Ίσως για αυτόν τον λόγο η μοναξιά είναι τόσο σημαντική για την Αθανασιάδη, ο μόνος τρόπος που μπορεί να εξασφαλίζει αυτή την εφήμερη σύνδεση. Και πιθανότατα για τον ίδιο λόγο επιστρέφει, με διαρκώς ανανεούμενο ενθουσιασμό και επιδεξιότητα, στις οικείες φιγούρες του αλόγου, του ανδρικού κορμιού, του γυναικείου κορμιού και του δικού της προσώπου. Οι παραλλαγές των συγκεκριμένων θεματικών δεν είναι ατέρμονες επαναλήψεις. Το αντίθετο. Αποκαλύπτουν την ανάγκη να αποτυπωθεί στο υλικό ένα χνάρι αυτής της φευγαλέας ομορφιάς, αυτής της κίνησης, της αέναα επαναλαμβανόμενης, που καθίσταται αμετάβλητη.

Η Αθανασιάδη, που σχεδιάζει και σμιλεύει από τα παιδικά της χρόνια, μπήκε πριν λίγο καιρό στην έβδομη δεκαετία δημιουργικότητας. Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή της αφιερώνει μια αναδρομική έκθεση η οποία ακολουθεί όλη την εξέλιξή της, από τα πρώτα της βήματα, που αν και πρόωρα αναγνωρίστηκαν πολύ γρήγορα, μέχρι σήμερα. Όλες οι θεματικές και οι επιρροές που σημάδεψαν τη διαδρομή της παρουσιάζονται και διαλέγονται μεταξύ τους, χωρίς χρονολογική σειρά. Από αυτή τη συγκέντρωση έργων της Αθανασιάδη στον ίδιο χώρο, προκύπτει μια εντυπωσιακή διαπίστωση: σε αυτήν, καθετί σμιλεμένο ή σχεδιασμένο είναι εξίσου εύγλωττο, εξίσου δυνατό με τους χώρους που έχουν μείνει κενοί, τις κοιλότητες που συμπληρώνουν τη μορφή, τις λεπτομέρειες χάρη στις οποίες «στέκεται» το σύνολο. Το άπιαστο, το άυλο, το υποσυνείδητο αποτυπώνονται ζωντανά, παραδίδονται στην αιωνιότητα. Έτσι, γεννούν ένα έργο πρόσφορο στην παρατήρηση, τον στοχασμό και, κυρίως, την ενατένιση. Η Αθανασιάδη, πλάθοντας το άυλο, μας αφήνει να διακρίνουμε τον ορίζοντα.

 

Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau

Υπεύθυνη Συλλογής Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Επιμελήτρια της έκθεσης «Πλάθοντας το άυλο»

 

[i] Κ. Π. Καβάφη, Τα Ποιήματα, τόμ. Α΄ (1897-1918), επιμέλεια Γ. Π. Σαββίδη, Αθήνα: Ίκαρος, 1963.

[ii] «Για μένα, ένα έργο πρέπει να έχει μια δική του ζωτικότητα. Δεν εννοώ μια αντανάκλαση της δύναμης για ζωή, της κίνησης, της σωματικής δραστηριότητας, μορφών που χοροπηδάνε, χορεύουν και ούτω καθεξής, αλλά ότι ένα έργο μπορεί να κλείνει μέσα του μια συσσωρευμένη ενέργεια, μια έντονη δική του ζωή, ανεξάρτητα από το αντικείμενο που αναπαριστά. Όταν ένα έργο διαθέτει αυτή την πανίσχυρη ζωτικότητα, δεν συνδέουμε με αυτό τη λέξη ωραίο». H. Moore, «Statement for Unit One», στο Herbert Read (επιμ.), Unit One: The Modern Movement in English Architecture, Λονδίνο: Cassell & Co., 1934, σσ. 29-30.

[iii] Myriam Meuwly, «Igor Mitoraj, la beauté de la blessure», Le Temps, 11 Νοεμβρίου 1999.

[iv] J. Genet, L’Atelier d’Alberto Giacometti, Παρίσι: L’Arbalète, επανέκδ. 1986, σ. 33.

[v] Louise Bourgeois, Album, Νέα Υόρκη: Peter Blum, 1994, αρ. 69.

[vi] Συνέντευξη στη Μαριάννα Οικονόμου, για το ντοκιμαντέρ Θραύσματα – Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, παραγωγής Marni Films και Doc 3, 2018, 6ο λεπτό.

[vii] Από επιστολή της Germaine Richier στον Otto Bänninger, αχρονολόγητη, εκτιμούμενη πάντως μεταξύ 1950-1956, στο Germaine Richier, 1904[sic]-1959, Παρίσι: Galerie Creuzevault, 1966, χ.σ.

[viii] Λόγια σταχυολογημένα από τη Sophie Bowness, «The late marble carvings of Barbara Hepworth», στο Barbara Hepworth. Stone Sculpture, Νέα Υόρκη: Pace Wildenstein Gallery, 2001, χ.σ.

[ix] Συνέντευξη στον André Parinaud», Ιούνιος 1962, στο Alberto Giacometti, Écrits, Παρίσι: Hermann 1990, σ. 242.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Χώρα, Άνδρος 84500
Τ: 22820 22444
andros@goulandris.gr

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα 11635
Τ: 210 725 2895
visit@goulandris.gr | goulandris.gr

Διάρκεια έκθεσης:
3 Ιουλίου-2 Οκτωβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00
Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη: κλειστά

 

Γυάλινος Κόσμος: Το ανανεωμένο πρόγραμμα της περιοδείας

$
0
0

                                            

O Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, που έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο ξεπερνώντας τις 8.000 διαδικτυακές θεάσεις και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία τον χειμώνα στο Θέατρο  Αλκυονίς, ξεκινάει στις 10 Ιουλίου το ταξίδι του στην Ελλάδα. με ανανεωμένη διανομή:  η Λένα Παπαληγούρα, και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία στους πρωταγωνιστικούς τους ρόλους. Στην καινούργια διανομή  ο Γιάννης Κουκουράκης   ζωντανεύει το ρόλο του Τζιμ. Και την εμβληματική φιγούρα της Αμάντα σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, ενσαρκώνει η Κάτια Δανδουλάκη.

Ο Γυάλινος Κόσμος –ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική– γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Το έργο είναι μια ανάμνηση.

Ο Τομ θυμάται στιγμές  της οικογενειακής του ζωής.  Η πληκτική δουλειά του σε μια αποθήκη υποδηματοποιίας, έχει συνθλίψει τα  όνειρά του.

Η Λόρα, η αδερφή του,  αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν μικρόκοσμο από  γυάλινα ζωάκια.

Η  Αμάντα, η μητέρα τους, ελπίζει πως τα παιδιά της θα ζήσουν όπως η ίδια δεν κατάφερε ποτέ.

Ο Τζιμ, ένας επισκέπτης στον οποίο στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους,  θα τους απογοητεύσει.

 

Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: DeuxHommes

Βοηθός ενδυματολόγων: Δέσποινα Ιγνάτογλου

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Παραγωγή: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ – Συμπαραγωγή: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διανομή

Κάτια Δανδουλάκη: η μητέρα Αμάντα Ουίνγκφιλντ

Λένα Παπαληγούρα: η κόρη, Λώρα Ουίνγκφιλντ

Κωνσταντίνος Μπιμπής: ο γιος Τομ Ουίνγκφιλντ

Γιάννης Κουκουράκης: ο επισκέπτης, Τζιμ Οκόνορ

Διάρκεια παράστασης 100’  Προπώληση: viva.gr

Προβολή – Επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ https://www.viva.gr/tickets/theater/tour/o-gyalinos-kosmos/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 1Ο ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑ

21-22-23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑ ΦΡΟΥΡΙΟ

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ ΞΑΝΘΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΙΒΗΡΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΟΥΔΑΝΙΑ

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΒΟΛΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΛΦΟΙ

8-9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΧΑΝΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΗΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΒΕΑΚΕΙΟ

ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟ

Η Λένα Παπαληγούρα από το Α ως το Ω: “Ζηλεύω τη στόφα των παλιών μεγάλων ηθοποιών”

Η Κάτια Δανδουλάκη από το Α ως το Ω: “Ζωή είναι οι επιλογές μας”

Άγριες Μέλισσες: Η αλήθεια για τον Μελέτη

$
0
0

Το Διαφάνι και οι ήρωές του ξεδίπλωσαν την ιστορία τους… Για 3 χρόνια, καθήλωσαν με τον μύθο τους…

Έγκλημα, Αδικία, Τιμωρία, Κάθαρση… Το μεγάλο φινάλε του δράματος έρχεται… Οι «Άγριες Μέλισσες» πετούν, για τελευταία φορά, και γράφουν τον συγκλονιστικό επίλογό τους…

 Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 22:30

Επεισόδιο 143

Ο Λάμπρος αναζητά παντού την Ελένη που έχει εξαφανιστεί. Η Μυρσίνη καταρρακωμένη από όσα τις αποκαλύπτονται πρέπει πια να επιλέξει τι ήταν ο γιος της, ο Σέργιος, θύμα ή θύτης; Η Πηνελόπη, απέναντι από τον Μελέτη, έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια για εκείνον. Ο Ακύλας βλέπει πως είναι στριμωγμένος από παντού και ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία σειράς: Λευτέρης Χαρίτος

Σκηνοθέτες: Κώστας Αναγνωστόπουλος, Μιχάλης Κωνσταντάτος

Σενάριο: Μελίνα Τσαμπάνη,  Πέτρος Καλκόβαλης

Διεύθυνση Φωτογραφίας:  Βαγγέλης Κατριτζιδάκης, Γιώργος Παπανδρικόπουλος

Σκηνογράφος: Αντώνης Χαλκιάς

Ενδυματολόγος: Τριάδα Παπαδάκη

Μοντάζ: Λύδια Αντώνοβα

Εκτέλεση Παραγωγής: JK Productions

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Μαρία Κίτσου, Έλλη Τρίγγου, Δανάη Μιχαλάκη, Κατερίνα Διδασκάλου, Λεωνίδας Κακούρης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Αναστάσης Ροϊλός, Γιώργος Γεροντιδάκης, Γιάννης Κουκουράκης, Μαρία Πετεβή, Παύλος Ορκόπουλος, Γιώργος Σουξές, Θεοφανία Παπαθωμά, Χρήστος Πλαΐνης, Αλίκη Αλεξανδράκη, Αμαλία Καβάλη, Κωστής Σαββιδάκης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Ελένη Καρακάση, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Γιώργος Ηλιόπουλος, Δανάη Λουκάκη, Γιάννης Βασιλώττος, Νίκος Λεκάκης, Βίκυ Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Δανίκας, Μαρία Αντουλινάκη, Γιάννης Νταλιάνης.

 

ΣΤΟΝ Γ’ ΚΥΚΛΟ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑMIKA ΚΑΙ ΟΙ:

Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Κουρής, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Μαρία Καλλιμάνη, Λήδα Ματσάγγου, Κώστας Φιλίππογλου, Χρήστος Μαλάκης, Γιώργος Παπαπαύλου, Χρήστος Φωτίδης, Αννέτα Κορτσαρίδου, Δημήτρης Τσίκλης, Στέλλα Ψαρουδάκη, Προκόπιος Νεράντζης, Βασίλης Μπούτσικος κ.ά.

 

Το επίσημο PODCAST «Άγριες Μέλισσες», με παρουσιαστή τον ίδιο τον σκηνοθέτη της σειράς, Λευτέρη Χαρίτο, μας ταξιδεύει πίσω από τις κάμερες.

Ακούστε τα ΝΕΑ συγκλονιστικά επεισόδια, πατώντας τα παρακάτω link ή εικονίδια.

 

SOUNDIS: https://soundis.gr/podcasts/agries-melisses

SPOTIFY: https://bit.ly/melisses_spotifypodcast

APPLE PODCASTS: https://bit.ly/melisses_applepodcast

GOOGLE PODCASTS: http://bit.ly/GooglePodcasts_Melisses

 

 

 

 

#AgriesMelisses

Facebook: @agriesmelisses.ant1tv 

Instagram: @agriesmelisses.ant1tv  

Twitter: @melisses_ant1tv

 


«Το καρέ του έρωτα» στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας

$
0
0

«Το καρέ του έρωτα» θα φιλοξενήσει το Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης) την Τετάρτη 6 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. Αυτή η κωμωδία του Κώστα Πρετεντέρη μας μεταφέρει στη δεκαετία του ’70 και σε ένα υπέροχο ελληνικό νησί όπου έχει βίλα του ένας βαθύπλουτος με πολλά μπλεξίματα.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Φρατζεσκάκη ο οποίος έχει και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης και μαζί με την Κυριακή Γάσπαρη φρόντισαν για τα κοστούμια της εποχής. Πρωταγωνιστούν: Γάσπαρη Κυριακή, Δελακούρα Έλενα, Πατέλης Μάκης, Πέτρου Πέτρος, Ρωμανίδης Θοδωρής, Σταμούλης Οδυσσέας. Στο ρόλο της Έλλης η Ελένη Φιλίνη.

Τιμή εισιτηρίου: 12€ και 8€ (συνταξιούχοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, παιδικό,       φοιτητικό,   ομαδικό των 20 ατόμων)

Καλοκαιρινό “Καρέ του έρωτα” με ατμόσφαιρα ’70ς!

 

 

 

Σασμός: Ματωμένος γάμος στο φινάλε του Α΄κύκλου

$
0
0

Tι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο

 

Τετάρτη 06 Ιουλίου – Επεισόδιο 171

Ένας γάμος βάφεται κόκκινος κι ένας θάνατος θα συνταράξει το χωριό… Η μέρα του γάμου του Μαθιού και της Βασιλικής φτάνει, και το γλέντι αρχίζει να στήνεται στο χωριό. Η Αργυρώ προσπαθεί να ξεπεράσει την κοροϊδία του Αστέρη απέναντι στο Σταύρο, ενώ η Μαρίνα έρχεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη μαζί του. Ο Μανόλης, κυριευμένος από τύψεις και ενοχές, αποκαλύπτει το όνομα του δολοφόνου του Στεφανή στον πλέον ακατάλληλο άνθρωπο, που αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, για να πάρει εκδίκηση. Η Άσπα προσπαθεί να κάνει με τον Άγγελο μία νέα αρχή στον Άγιο Νικόλαο, ενώ όλο το χωριό διασκεδάζει στο καφενείο, ανυποψίαστο για όσα συμβαίνουν λίγα μόλις μέτρα μακρύτερα. Η αποκάλυψη ενός ακόμη άγριου φονικού πέφτει σαν κεραυνός και η σύλληψη του βασικού υπόπτου, θα αλλάξει μια για πάντα τις ζωές όλων…

Κατάλληλο για άνω των 12 ετών

Ερωτική δραματική σειρά ελληνικής παραγωγής 2021-2022
Σενάριο:
Β.Χ. Σπηλιόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Λάλος, Ορφέας Αυγουστίδης, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Τάσος Νούσιας, Μαρία Πρωτόπαππα, Δημήτρης Ήμελλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μιχάλης Αεράκης, Ευγενία Σαμαρά, Κώστας Νικούλι, Θανάσης Πατριαρχέας.

Στο ρόλο της Καλλιόπης η Μαρία Τζομπανάκη.

Στο ρόλο της Γιαγιάς Ειρήνης η Ολγα Δαμάνη.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Μιχάλης Αλικάκος, Γιώργος Αμούτζας, Δημήτρης Γεωργαλάς, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Στέλλα Γκίκα, Πάνος Γκόγκος, Αλέξανδρος Δαβιλάς, Μαρία Δασκαλάκη, Ευφημία Καλογιάννη, Σταύρος Καραγιάννης, Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, Αλίνα Κωτσοβούλου, Βέρα Μακρομαρίδου, Δημήτρης Μαμιός, Εριέτα Μανούρη, Στάθης Μαντζώρος, Δανάη Παππά, Σπύρος Σαραφιανός, Μάνος Τσαγκαράκης, Σάντυ Χατζηϊωάννου, Στρατής Χατζησταματίου.

Δευτέρα έως Πέμπτη στις 21:00

 

 

 

 

Περσέας και Ανδρομέδα: Οι πρώτες φωτογραφίες πριν ανοίξει η αυλαία της καλοκαιρινής περιοδείας

$
0
0

Με τη σκέψη “Ωραία που είναι λίγο – λίγο τα παιδιά να γνωρίζουν τη μυθολογία μας μέσα από το θέατρο” φέτος η παιδική σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με την πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας μας, την ιστορία του Περσέα και της Ανδρομέδας. Ένα παραμύθι που ξεκινάει από τον Δία μεταμορφωμένο σε χρυσή βροχή! Το αγκάλιασμα της χρυσής αυτής βροχής με την Δανάη, την πεντάμορφη βασιλοπούλα απ’ το Άργος, θα φέρει στον κόσμο ένα μωρό. Ένα θεϊκό μωρό, που μεγαλώνοντας θα γίνει ένας από τους πιο ξακουστούς ήρωες της ανθρωπότητας.

Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του, ο Περσέας θα βρεθεί μαζί με τη μητέρα του σε ένα σεντούκι πεταμένο στη θάλασσα. Τα κύματα θα φέρουν το σεντούκι αυτό στη Σέριφο, το πανέμορφο νησί. Εκεί θα τους περισώσει ένας ψαράς ο Δίκτης, που θα τους φιλοξενήσει και θα γίνει αργότερα δάσκαλος, καλός, για το μικρό Περσέα.

Τα χρόνια θα περάσουν γρήγορα όπως τα παραμύθια. Ο Περσέας θα γίνει ολόκληρο παλικάρι και θα αναλάβει να πάει στις γοργόνες, να κόψει το κεφάλι της Μέδουσας. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, γεμάτος περιπέτειες, αγωνία και εκπλήξεις. Εκεί θα συναντήσει τον έρωτα… Σίγουρα κανένας μύθος δεν είναι τόσο παραμυθένιος, όσο ο Περσέας και η Ανδρομέδα.

Μια παράσταση με πανέμορφα σκηνικά και κοστούμια, με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, με προβολές. Μια παράσταση προσεγμένη στη λεπτομέρεια, φτιαγμένη με πολλή αγάπη και σεβασμό για τα παιδιά. Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Χάρης Αγγέλου, Κατερίνα Γεωργάκη, Ηλέκτρα Θεολόγη, Έλενα Μιχαλάκη, Γιώργος Μπανταδάκης, Γιάννης Νικολάου, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες πριν ανοίξει η αυλαία της καλοκαιρινής περιοδείας (Φωτογράφος: Νεκτάριος Κουρής)

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνικά-Κουστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή

Κίνηση-Χορογραφίες-Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας

Μουσική-Ενορχήστρωση-VideoArt: Αντώνης Δελαπόρτας

Στίχοι-Μουσικές Επιλογές: Ανδρέας Κουλουμπής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη

Υπεύθυνη Παραγωγής: Ελένη Καρτάση

Διάρκεια παράστασης: 1:30 χωρίς διάλειμμα

Δείτε το πρόγραμμα της περιοδείας εδώ

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης από το Α ως το Ω: “Μεγάλη ευθύνη να διαμορφώνεις τους μελλοντικούς θεατές”

Ο Ταξιάρχης Χάνος από το Α ως το Ω: “Επιδιώκω τις ωραίες δουλειές άσχετα αν δεν το πετυχαίνω κάποιες φορές”

$
0
0

Eίναι από τους ηθοποιούς- όπως και η πρώην σύζυγος και συνάδελφος του Ελισάβετ Κωνσταντινίδου- που διαθέτουν πληθωρικό ταλέντο, χάρις στο οποίο μπορεί να υποδυθεί όλα τα θεατρικά είδη ρόλων σε όλα τα έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου! Και για αυτό και η κόρη τους, Μαρία Χάνου, κληρονόμησε αυτό το θείο χάρισμα και είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες ηθοποιούς της νέας γενιάς. Ο πολυτάλαντος, Ταξιάρχης Χάνος, εκτός από έξοχος ηθοποιός, είναι και ένας αξιοπρεπέστατος και με ήθος κύριος στην προσωπική και κοινωνική του ζωή. Έχουμε τη χαρά και την τιμή τα τελευταία χρόνια να ανήκει στο έμψυχο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και να μας εκπλήσσει κάθε φορά ευχάριστα με το πηγαίο και αστείρευτο ταλέντο του, το οποίο γεμίζει τη σκηνή κυριολεκτικά! Αν και έγινε γνωστός από την τηλεόραση, κατά την άποψή μου,  είναι θεατρικός ηθοποιός και μάλιστα από εκείνους που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην πρόοδο και την εξέλιξη του καλού θεάτρου… Την καλοκαιρινή σεζόν θα υποδυθεί τον Αριστοφάνη στη φιλόδοξη καινούργια παραγωγή του ΚΘΒΕ Αριστοφάνης- Ηρώνδας: Contra Tempo, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα, την οποία περιμένουμε εναγωνίως, γιατί είναι η πρώτη επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του άξιου και ιδιοφυούς Αστέρη Πελτέκη. Ο καταξιωμένος ηθοποιός με ήθος και σεμνότητα, Ταξιάρχης Χάνος , από το Α ως το Ω!

Αττική Κωμωδία: Οι ρίζες μας , οι παππούδες μας, με προεξάρχοντα τον επιφανέστερο ποιητή της αρχαιότητας στην κωμωδία, τον Αριστοφάνη και ως συνέχεια αυτού, έχουμε και το μεταγενέστερο Ηρώνδα, δύο αιώνες μετά.

Βαρβαρότητες πολέμου: Ένας πόλεμος είναι βάρβαρος , έτσι κι αλλιώς, και όπως λέει και ο ποιητής πρέπει, δυστυχώς, να γίνει ένας πόλεμος για να εκτιμήσουμε τα απλά πράγματα της ζωής…

Contra Tempo: Συγγραφέας του ο Άκης Δήμου, ως ένα καινούργιο θεατρικό έργο, με στοιχεία θεάτρου ποικιλιών, τσίρκου και επιθεώρησης! Υποδύομαι τον Αριστοφάνη, ο οποίος βρίσκεται σε μία γόνιμη αντιπαράθεση με τον νεότερο ποιητή τον Ηρώνδα.

Διάδραση: Η διάδραση υπήρχε αιώνες πριν, αν και νομίζουμε ότι την ανακαλύψαμε τώρα. Και το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η παράβαση που υπάρχει σε όλες τις κωμωδίες του Αριστοφάνη.

Ειρήνη: Μία ευχή η οποία μπορεί να μην παραμείνει ευχή και να γίνει πραγματικότητα. Δυστυχώς, το ανθρώπινο είδος δεν βάζει μυαλό και νομίζω, ότι ετοιμαζόμαστε για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ζωή: Το πολυτιμότερο αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης, για το οποίο αξίζει να ονειρευόμαστε και να προσπαθούμε να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρά μας.

Ηττοπάθεια: Είναι και αυτό ένα ελάττωμα του ανθρώπου, ανάμεσα στα πολλά που έχει, για αυτό  πρέπει να πηγαίνει στο θέατρο, να το βλέπει ανάγλυφα και να παίρνει θέση. Και παίρνοντας θέση σιγά- σιγά να νικά αυτό το ελάττωμα.

Θετική σκέψη: Μακάρι να τα καταφέρνουμε πάντα να σκεφτόμαστε θετικά, γιατί στο ποτήρι το νερό που έχει μέσα, εξαρτάται από τη θέση που θα το δούμε.

Ιατρικά εμβόλια: Ο ανθρώπινος νους έχει εφεύρει επί αιώνες την επιστήμη και προχώρα μαζί της χέρι- χέρι, άρα καλό είναι να υπακούμε στους ειδικούς για το καλό μας και το καλό της ανθρωπότητας!

ΚΘΒΕ: Μία οικογένεια, ένας οργανισμός, ένας παλμός μιας πόλης, άλλοτε ισχυρότερος, άλλοτε πιο ασθενής. Ας στραφούμε, λοιπόν, και ας βοηθήσουμε αυτόν το θεσμό για να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, προσφέροντας πολιτισμό και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και γιατί όχι και στο εξωτερικό!

Λόγος: Ο λόγος για εμένα είναι η ανάσα και ο ήχος του ανθρώπου και τελικά η προσωπικότητα, γιατί ο τρόπος που εκφέρει κάποιος το λόγο του δείχνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το χαρακτήρα του. Και ειδικά στο θέατρο, στον ηθοποιό δηλαδή, είναι ένα εργαλείο της δουλειάς του πολύτιμο με το οποίο πρέπει να εξασκείται συνεχώς για να μπορεί να μεταφέρει στο κοινό τα ποιητικά έργα.

Μαρία Χάνου: Η κόρη μου, η οποία ό,τι και αν έκανε, για εμένα θα ήταν πάντα η κόρη μου!

Νέα γενιά ηθοποιών: Είναι όπως κάθε νέα γενιά, τηρουμένων των αναλογιών όσον αφορά το χρόνο, πάντα ελπιδοφόρα, πάντα βιαστική, πάντα συγκρουσιακή, πάντα με σεβασμό. Πάντα…

Ξένο ή ελληνικό ρεπερτόριο: Δεν τα ξεχωρίζω. Ένα καλό έργο, είτε είναι ξένο είτε ελληνικό, είναι καλό έργο. Η μόνη διαφορά είναι να πετύχει στη μετάφραση.

Οπαδική βία: Ό,τι χειρότερο, τη σιχαίνομαι… Τη θεωρώ τη μεγαλύτερη βαρβαρότητα… Δεν μπορώ να την καταλάβω. Την απεχθάνομαι…

Πελτέκης Αστέρης: Ο καινούργιος μας διευθυντής! Του εύχομαι τα καλύτερα, γιατί είναι δύσκολο αυτό που έχει αναλάβει. Πιστεύω, επιλέγοντας καλούς συνεργάτες να καταφέρει να συντονίσει το διοικητικό, το τεχνικό και το καλλιτεχνικό προσωπικό, ώστε να παραχθεί καλό έργο…

Ρόλοι: Δεν με ιντριγκάρουν οι ρόλοι, εδώ και 35 χρόνια γιατί θα φαινόταν αυτό. Περισσότερο με ιντριγκάρουν οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι και τα έργα…

Συγκρούσεις: Μερικές φορές αναπόφευκτες… Καλό είναι, βέβαια , να μη γίνονται, αλλά όταν γίνονται να μην χάνεται η αξιοπρέπεια.

Τηλεοπτικές σειρές: Ένα κομμάτι της εργασίας μου που το εκτιμώ και παλεύω, κάθε φορά, για το καλύτερο. Και εδώ, βέβαια, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το σενάριο, οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες και οι συνάδελφοι. Εάν, συμπέσουν όλα αυτά μαζί, έχουμε και ωραίο αποτέλεσμα!

Υπόληψη: Για εμένα συνδέεται άμεσα με την αξιοπρέπεια και με τον τρόπο που ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται ηθικά και αισθητικά, ως στάση ζωής του.

Φτώχεια: Τη γνωρίζω καλά είχαμε στενές επαφές αρκετά χρόνια, αλλά πάντα μου έρχεται στο νου ο ”Πλούτος” του Αριστοφάνη, ο οποίος χωρίς την Πενία δεν υφίσταται.

Χρόνος: Μακάρι να μπορούσαμε, μερικές φορές, να τον σταματήσουμε και άλλες να τον τρέξουμε, αλλά ό,τι κι αν κάνουμε αυτός θα κάνει τη δουλειά του, όπως ξέρει…

Ψυχή: Καλό είναι να τη διαφυλάττουμε ως κόρην οφθαλμού, καθαρή, αμόλυντη για να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Ωραίες δουλειές: Αυτές επιδιώκω, άσχετα, αν δεν το πετυχαίνω κάποιες φορές. Δεν μετανιώνω, όμως, για τίποτα, γιατί από όλες αυτές τις δουλειές, έχω βγει κερδισμένος και ευχαριστώ όλους αυτούς τους ανθρώπους που με αγάπησαν, με ανέχθηκαν και γίναμε σύντροφοι.

“Οι γείτονες από πάνω”στο Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό

$
0
0

Τους “Γείτονες από πάνω” φιλοξενεί το Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 21:00. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Μαλισσόβας και πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης: Θάνος Μπίρκος, Δημήτρης Σταρόβας, Νικολέττα Καρρά, Γιώργος Κοψιδάς, Σοφία Μανωλάκου.

Πρόκειται για μια έξυπνη «οργασμική κωμωδία» που αφορά όλον τον κόσμο, αφού έχει θέμα το γάμο, τις μακροχρόνιες σχέσεις και το αιώνιο πρόβλημα των ζευγαριών…την αναζωπύρωση της αγάπης και του σεξ… με όλα τα ξεκαρδιστικά επακόλουθα! Άνοιξη 2022 και, για πρώτη φορά ανεβαίνει στην Ελλάδα σημειώνοντας τεράστια επιτυχία στο ιστορικό πλέον και κεντρικότατο θέατρο της πρωτεύουσας, «Πειραιώς 131» το ήδη επιτυχημένο στο εξωτερικό θεατρικό έργο «Los Neighbours de Arriba» του Ισπανού συγγραφέα Σεσκ Γκέι, με τον ελληνικό τίτλο «Οι γείτονες από πάνω». Το 2020 ο συγγραφέας έκανε την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου με τίτλο Sentimental (The people upstairs). Η ταινία προτάθηκε για πέντε (5) βραβεία Goya. Η μεταφορά και η απόδοση του Ισπανικού έργου στα ελληνικά, έφεραν το έργο σε μια αντίστοιχη νεοελληνική πραγματικότητα δημιουργώντας χαρακτήρες σημερινούς γνώριμους και πολύ οικείους!

Υπόθεση

Ο Επαμεινώνδας Ζαχαρίας Μπέκος ή Ζακ Μπεκώ (Δημήτρης Σταρόβας) & η Άννα Μαρία Πετροχείλου Μπέκου (Νικολέττα Καρρά) είναι παντρεμένοι 15 χρόνια και βάλε…! Ο γάμος τους, περνάει μεγάλη κρίση και η σχέση τους έχεις αιχμαλωτιστεί στην ρουτίνα των χρόνων!  Σχεδόν δεν αγγίζονται πια! Τρώγονται με τα ρούχα τους, οι καυγάδες είναι γι’ αυτούς καθημερινή συνήθεια! Μια μέρα η Άννα Μαρία (Νικολέττα Καρρά) προσκαλεί τους «γείτονες από πάνω» σε finger food dinner, προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα και, παράλληλα, για  να βγάλουν την υποχρέωση για τη βοήθειά τους στην ανακαίνιση του διαμερίσματός τους πριν από 6 μήνες!

Ο Αντωνίκος (Γιώργος Κοψιδάς) & η Γεωργιάννα (Σοφία Μανωλάκου) είναι ένα ιδιαίτερο ζευγάρι με απελευθερωμένο lifestyle, απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής όπως απολαμβάνουν και το σεξ, αχόρταγα και με πολύ ανοιχτό μυαλό!  Ζουν στον επάνω όροφο, όμως τα βογγητά και οι αναστεναγμοί πάθους που ακούγονται σχεδόν κάθε βράδυ από το διαμέρισμα τους, αποτελούν άλλη μια αφορμή έντασης για τον Επαμεινώνδα (Δημήτρη Σταρόβα) και την Άννα Μαρία (Νικολέττα Καρρά). Ίσως από τη ζήλια, ακριβώς επειδή η δική τους σεξουαλική ζωή έχει χτυπήσει πάτο… Το βράδυ της συνάντησης των επάνω και των κάτω, θα φέρει τα πάνω κάτω! Μεγάλες αποκαλύψεις και μια σοκαριστική πρόταση θα αλλάξει τα δεδομένα και για τα δύο ζευγάρια…

Την παράσταση προλογίζει ο Θάνος Μπίρκος σε ένα ρόλο έκπληξη! Κι αυτός γείτονας, αλλά ο “πιο πάνω”, που μένει στο δώμα και, ως Ναπολέων Δωμαπάρτης, προλογίζει, ακολουθεί και παρακολουθεί την παράσταση εξασφαλίζοντας ένα δεύτερο φινάλε μετά από αυτό του έργου. Αγωνίζεται για την κανονικότητα της διαφορετικότητας και το δικαίωμα όλων στο δικαίωμα!

Δείτε το trailer: https://www.youtube.com/watch?v=oy_l9wGvjs

Διάρκεια παράστασης: 90’ (χωρίς διάλειμμα)

Κατάλληλο άνω των 16 ετών

Μετάφραση: Μανίνα Ζουμπουλάκη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας

Απόδοση Κειμένου: Χρήστος Κωνσταντίνου – Δημήτρης Μαλισσόβας

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς

Ενδυματολόγος: Νικόλ Παναγιώτου

Βοηθός ενδυματολόγου: Βίκυ Τσάπαρη

Φωτογράφος: Γιώργος Καλφαμανώλης

 Make up: Έυη Καραλή

Artwork: Indigo Creative

Α΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Γιουφή

Β΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτα Δρόσου

Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Κουκάς

Δημόσιες Σχέσεις – Προβολή: Μαργαρίτα Δρούτσα

Social media: Νάντια Καφφετζή

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 20€

Μειωμένο εισιτήριο για ΑμΕΑ, φοιτητές, ανέργους & άνω των 65: 15€

Ώρες παραστάσεων: 21:00

Προπώληση Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/oi-geitones-apo-pano-kalokairini-periodeia/

Πρόγραμμα περιοδείας

  • Κορυδαλλός: Τετάρτη 6/7, Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος»
  • Σαρωνίδα: Παρασκευή 8/7, Θερινός κινηματογράφος «Τριανόν»
  • Λαύριο: Δευτέρα 18/7, Θερινός κινηματογράφος «Τα χρόνια της αθωότητας»
  • Γέρακας: Τρίτη 19/7, Δημοτικός θερινός κινηματογράφος Γέρακα
  • Ηγουμενίτσα: Πέμπτη 23/7, Άυλειος χώρος δημοτικού σχολείου Γραικοχ ωρίου
  • Λευκάδα: Παρασκευή 24/7, Ανοιχτό θέατρο Λευκάδας
  • Άρτα: Δευτέρα 25/7, Εκθεσιακό κέντρο Δήμου Αρταίων
  • Ιωάννινα: Τρίτη 26/7, ΕΗΜ Φρόντζου
  • Καστοριά: Τετάρτη 27/7 Θερινό Σινέ Ολύμπιον
  • Τρίκαλα: Πέμπτη 28/7, Υπαίθριο θέατρο φρουρίου Τρικάλων
  • Πόρτο Ράφτη: Παρασκευή 29/7, Κινηματοθέατρο Άλεξ
  • Λαμία: Κυριακή 31/7, Θερινό δημοτικό θέατρο Λαμίας
  • Λάρισα: Δευτέρα 1/8, Θέατρο Αλκαζάρ
  • Βόλος: Τρίτη 2 & Τετάρτη 3/8, Θερινός κινηματογράφος «Εξωραϊστική»
  • Πλαταμώνας: Πέμπτη 4/8, Θερινός κινηματογράφος «Victoria»
  • Σαλαμίνα: Κυριακή 7/8, Ευριπίδειο θέατρο
  • Χαλκίδα: Δευτέρα 8/8, Ανοιχτό θέατρο «Ορέστης Μακρής»
  • Καβάσιλα: Τετάρτη 17/8, Ανοιχτό θέατρο Καβασίλων δήμου Πηνειού
  • Ξυλόκαστρο: Πέμπτη 18/8, Ανοιχτό θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης
  • Αίγιο: Παρασκευή 19/8, Ανοιχτό θέατρο Γιώργος Παππάς
  • Άστρος: Σάββατο 20/8, Θέατρο παράλιου Άστρους
  • Σέρρες: Τρίτη 23/8, Θεατράκι κεντρικού πάρκου
  • Θεσσαλονίκη: Τετάρτη 24 & Πέμπτη 25/8, Θέατρο Κήπου
  • Πολύγυρος: Παρασκευή 26/8, Ανοιχτό θέατρο Πολυγύρου
  • Κατερίνη: Σάββατο 27/8, Θέατρο Πάρκου
  • Γιαννιτσά: Δευτέρα 29/8, Ανοιχτό θέατρο Γιαννιτσών
  • Ξάνθη: Τρίτη 30/8, Θερινό δημοτικό θέατρο
  • Αλεξανδρούπολη: Τετάρτη 31/8, Θερινό θέατρο Αλτιναλμάζη
  • Καβάλα: Πέμπτη 1/9, Θέατρο Κάστρου
  • Κομοτηνή: Παρασκευή 2/9, Θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής
  • Κρήτη – Χανιά: Δευτέρα 5/9, Θέατρο ανατολικής τάφρου
  • Κρήτη – Ρέθυμνο: Τρίτη 6/9, Θέατρο Ερωφίλη
  • Κρήτη – Άγιος Νικόλαος: Τετάρτη 7/9, Πλαζ ΕΟΤ
  • Κρήτη – Ηράκλειο: Πέμπτη 8/9, Τεχνόπολις
  • Πετρούπολη: Δευτέρα 19/9, Θέατρο Πέτρας

Σασμός: Το τέλος καρέ καρέ

$
0
0

Ένας γάμος βάφεται κόκκινος κι ένας θάνατος θα συνταράξει το χωριό… Η μέρα του γάμου του Μαθιού και της Βασιλικής φτάνει, και το γλέντι αρχίζει να στήνεται στο χωριό. Στο καφενείο γιορτάζουν τον πρόγαμο του Μαθιού

Η Βασιλική κοιτά το νυφικό της, τα κορίτσια, Θοδώρα, Κλαίρη και Τζένη, πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης λίγες ώρες πριν από το γάμο για να δουν το νυφικό, τις μπομπονιέρες και για να ετοιμάσει η Θοδώρα τη Βασιλική.

Η Αργυρώ προσπαθεί να ξεπεράσει την κοροϊδία του Αστέρη απέναντι στο Σταύρο, ενώ η Μαρίνα έρχεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη μαζί του. Ο Μανόλης, κυριευμένος από τύψεις και ενοχές, αποκαλύπτει το όνομα του δολοφόνου του Στεφανή στον πλέον ακατάλληλο άνθρωπο, που αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, για να πάρει εκδίκηση.

 

Η Άσπα προσπαθεί να κάνει με τον Άγγελο μία νέα αρχή στον Άγιο Νικόλαο, ενώ όλο το χωριό διασκεδάζει στο καφενείο, ανυποψίαστο για όσα συμβαίνουν λίγα μόλις μέτρα μακρύτερα.

Η αποκάλυψη ενός ακόμη άγριου φονικού πέφτει σαν κεραυνός και η σύλληψη του βασικού υπόπτου, θα αλλάξει μια για πάντα τις ζωές όλων… 

Μην χάσετε απόψε, Τετάρτη 06 Ιουλίου, στις 21:00 το τελευταίο επεισόδιο

Facebook: SasmosAlphaTVOfficial

Instagram: sasmos_alphatv_official

 

«Σασμός», Δευτέρα έως Τετάρτη στις 21:00

Aνδρικό μακιγιάζ: Πώς να αποκτήσετε το sun kissed look των μοντέλων

$
0
0

Η ανδρική επίδειξη μόδας του οίκου Εmporio Armani που έγινε πρόσφατα στο Μιλάνο, ήταν μια ωδή στο διαχρονικό στιλ. Τα αέρινα υφάσματα αγκάλιαζαν τα σώματα των μοντέλων, ενώ τα τολμηρά κοψίματα και οι ασύμμετρες φόρμες αποκάλυπταν τα γυμνασμένα κορμιά των ανδρών. Μια αισθησιακή αύρα κατέκλυζε το Armani Silos και είχες την αίσθηση ότι τα μοντέλα χόρευαν καθώς διέσχιζαν την πασαρέλα.

Ο Armani, βέβαια, παραδίδει μαθήματα στιλ και αισθητικής και στον τομέα του grooming των μοντέλων, έχοντας μία ολιστική αντίληψη της ομορφιάς, που πηγάζει εκ των έσω. Το μακιγιάζ, απαραίτητο εργαλείο για να αναδείξει τη φυσική ομορφιά του προσώπου, δεν έρχεται σε κόντρα με την αρρενωπότητα, αλλά αντιθέτως την αναδεικνύει και την τονίζει. Το sun kissed look , που επιλέχθηκε, με τα ελαφρώς τονισμένα ζυγωματικά και την απαλά μαυρισμένη επιδερμίδα, αποτελεί ένα statement, πως το ανδρικό make up, πρέπει να είναι η φυσική συνέχεια της περιποίησης του προσώπου, ανάλαφρο και αέρινο.

Κάθε άνδρας που φροντίζει τον εαυτό του, μπορεί να αναπαράγει αυτό το look, που είναι ιδανικό για την καλοκαιρινή σεζόν και βασίζεται στην τεχνική του light contouring και highlighting. Τα βήματα είναι απλά και έχουν ως εξής:

1st step: Ο καλός καθαρισμός της επιδερμίδας είναι η αρχή του παντός. Χρησιμοποιήστε ένα αφρό καθαρισμού για να αφαιρέσετε από το πρόσωπό σας κάθε ίχνος λιπαρότητας και σκόνης και ξεβγάλτε με μπόλικο κρύο νερό. Μια καλή επιλογή προϊόντος είναι το Armani men the face wash, που έχει 99% φυσικά συστατικά και σέβεται το φυσιολογικό ph του δέρματος.

2nd step: Ενυδατώστε την επιδερμίδα σας, απλώνοντας μια μη λιπαρή ενυδατική κρέμα ή serum. Προσωπικά έχω ενθουσιαστεί με το Genific Hd της Lancome Men, ένα λεπτόρευστο serum που ενυδατώνει και ταυτόχρονα προσδίδει λάμψη στο δέρμα αναδεικνύοντας και τη γυαλάδα της μαυρισμένης επιδερμίδας.

3d step:  Highliting! Μην σας τρομάζει η λέξη, η μετάφραση στα ελληνικά είναι “φέρνω το φως” και γίνεται πανεύκολα με ένα καλό concealer. Αυτό είναι το το trick of the trade για το ανδρικό μακιγιάζ. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε foundation, αντιθέτως το αποτέλεσμα θα ήταν κάπως ψεύτικο και “βαρύ” όπως λένε οι  top make up artists. Η τεχνική απλή: παίρνουμε το  concealer και με  το απλικατέρ του, περνάμε απαλά τη ράχη της μύτης, το κέντρο του μετώπου, τα κάτω βλέφαρα κοντά στη μύτη και το πιγούνι. Έπειτα απλώνουμε με τα δάχτυλα μας το προϊόν μας για να απορροφηθεί και έτσι έχουμε φωτίσει και ταυτόχρονα καλύψει τις ατέλειες όπως μαύρους κύκλους και κοκκινίλες. Ανδρική σειρά μακιγιάζ στο εμπόριο έχει ο Jean Paul Gauthier και καλή επιλογή είναι το Moncier Concealer, που κυκλοφορεί σε τρεις αποχρώσεις, είναι χωρίς άρωμα και κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες.

4th step: Contouring που σημαίνει σμιλεύω με τη βοήθεια μιας τερακότας ή ενός bronzer, το περίγραμμα του προσώπου, αναδεικνύοντας τα ζυγωματικά και προσδίδοντας φυσικό χρώμα και αίσθηση μαυρισμένης επιδερμίδας στο πρόσωπό μου. Και πάλι ο εξαιρετικός Jean Paul Gauthier, μας κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη με το Monsieur Powder Bronzer που συνοδεύεται από το απαραίτητο kabuki brush, για εύκολη χρήση. Το application απλούστατο: περάστε το πινέλο ελαφρά πάνω στην πούδρα και μετά χαμογελάστε ελαφρά στον καθρέφτη, ώστε να αναδείξετε τα ζυγωματικά σας, απλώστε την πούδρα με ανοδικές κινήσεις προς τα αφτιά και σβήστε καλά με το πινέλο κάθε “σκληρή” γραμμή. Επαναλάβετε σε κροτάφους, γνάθο και οι πιο τολμηροί σμιλέψτε και τα πλάγια της μύτης.

Καλή επιτυχία και μην ξεχνάτε ότι το μακιγιάζ είναι simply fun!


Σασμός: «Μέρα Χαράς» Νέο τραγούδι με την Μαρία Τζομπανάκη

$
0
0

Με το «Μέρα Χαράς», που ερμηνεύει η Μαρία Τζομπανάκη, ολοκληρώνεται το soundtrack του πρώτου κύκλου της σειράς «Σασμός», που υπογράφουν ο Νίκος Τερζής στη μουσική και ο Γιάννης Κότσιρας στους στίχους και κυκλοφορεί από την Panik Oxygen.

Η σπουδαία ηθοποιός μας χαρίζει μία εξαιρετική ερμηνεία σ’ ένα τραγούδι γάμου που θα γίνει κλασσικό, μία ωδή στον αποχωρισμό της μητέρας από τον γιο που ντύνεται γαμπρός.

Το «Μέρα Χαράς» συνοδεύεται από music video που προέρχεται από τα γυρίσματα για το τελευταίο επεισόδιο της υπερεπιτυχημένης σειράς του Alpha, με την Μαρία Τζομπανάκη να το τραγουδά την ημέρα του γάμου του Μαθιού και της Βασιλικής, λίγο προτού άλλο ένα φονικό και μία σύλληψη αλλάξουν τις ζωές όλων.

Στο soundtrack «Σασμός», οι εξαιρετικές μουσικές του Νίκου Τερζή και οι εμπνευσμένοι στίχοι του Γιάννη Κότσιρα γέννησαν 12 νέα τραγούδια που ερμήνευσαν σπουδαίοι καλλιτέχνες. Όλα τα τραγούδια απέσπασαν αποθεωτικές κριτικές και σχόλια, αγαπήθηκαν αμέσως από το κοινό και μετρούν εκατομμύρια streams και YouTube views.  Το soundtrack «Σασμός», με όλα τα τραγούδια και bonus tracks, θα κυκλοφορήσει στα ψηφιακά καταστήματα μουσικής και τα καταστήματα πώλησης δίσκων την προσεχή Δευτέρα, 11 Ιουλίου.

Δείτε το music video:
Βρείτε το «Μέρα Χαράς» στα ψηφιακά καταστήματα μουσικής:
Spotify: https://spoti.fi/3Atjxle
iTunes/Apple Music: https://apple.co/3At6XSZ
Deezer: https://bit.ly/3RbsXYA

O Στάθης Σχίζας νικητής του Survivor!

$
0
0

Ο τελικός του Survivor ανέδειξε νικητή τον Στάθη Σχίζα που κέρδισε το μεγάλο έπαθλο αξίας 100.000 ευρώ. Δεύτερος ο  Άρης Σοϊλέδης, η Ασημίνα Χατζηανδρέου  και η Θωμαϊς Εμμανουηλίδου στην τρίτη και την τέταρτη θέση  μετά την ψηφοφορία του κοινού.

Το Survivor είναι το παιχνίδι των ανατροπών. Στη βραδιά του μεγάλου τελικού, ο Γιώργος Λιανός και οι Survivors, μοιράστηκαν ξεχωριστές στιγμές της πολύμηνης παραμονής τους στον Άγιο Δομίνικο. Εκπλήξεις και μουσικά happenings περίμεναν τόσο τους φιναλίστ όσο και το τηλεοπτικό κοινό το οποίο επέλεξε και το νικητή του φετινού Survivor!

Άγριες Μέλισσες: Το φινάλε της συγκλονιστικής σειράς

$
0
0

Το Διαφάνι και οι ήρωές του ξεδίπλωσαν την ιστορία τους… Για 3 χρόνια, καθήλωσαν με τον μύθο τους…

Έγκλημα, Αδικία, Τιμωρία, Κάθαρση… Το μεγάλο φινάλε του δράματος έρχεται… Οι «Άγριες Μέλισσες» πετούν, για τελευταία φορά, και γράφουν τον συγκλονιστικό επίλογό τους…

Πέμπτη 7 Ιουλίου, στις 21:00

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΝΑΛΕ

Το Διαφάνι είναι πια έτοιμο να κλείσει όλες τις πληγές του και τον κύκλο του αίματος που άνοιξε με τον θάνατο του Γιώργη. Η τελική αναμέτρηση, όμως, είναι προ των πυλών και κανείς δεν ξέρει ποιος θα μείνει ζωντανός στο τέλος…

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία σειράς: Λευτέρης Χαρίτος

Σκηνοθέτες: Κώστας Αναγνωστόπουλος, Μιχάλης Κωνσταντάτος

Σενάριο: Μελίνα Τσαμπάνη,  Πέτρος Καλκόβαλης

Διεύθυνση Φωτογραφίας:  Βαγγέλης Κατριτζιδάκης, Γιώργος Παπανδρικόπουλος

Σκηνογράφος: Αντώνης Χαλκιάς

Ενδυματολόγος: Τριάδα Παπαδάκη

Μοντάζ: Λύδια Αντώνοβα

Εκτέλεση Παραγωγής: JK Productions

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Μαρία Κίτσου, Έλλη Τρίγγου, Δανάη Μιχαλάκη, Κατερίνα Διδασκάλου, Λεωνίδας Κακούρης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Αναστάσης Ροϊλός, Γιώργος Γεροντιδάκης, Γιάννης Κουκουράκης, Μαρία Πετεβή, Παύλος Ορκόπουλος, Γιώργος Σουξές, Θεοφανία Παπαθωμά, Χρήστος Πλαΐνης, Αλίκη Αλεξανδράκη, Αμαλία Καβάλη, Κωστής Σαββιδάκης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Ελένη Καρακάση, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Γιώργος Ηλιόπουλος, Δανάη Λουκάκη, Γιάννης Βασιλώττος, Νίκος Λεκάκης, Βίκυ Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Δανίκας, Μαρία Αντουλινάκη, Γιάννης Νταλιάνης.

 

ΣΤΟΝ Γ’ ΚΥΚΛΟ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑMIKA ΚΑΙ ΟΙ:

Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Κουρής, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Μαρία Καλλιμάνη, Λήδα Ματσάγγου, Κώστας Φιλίππογλου, Χρήστος Μαλάκης, Γιώργος Παπαπαύλου, Χρήστος Φωτίδης, Αννέτα Κορτσαρίδου, Δημήτρης Τσίκλης, Στέλλα Ψαρουδάκη, Προκόπιος Νεράντζης, Βασίλης Μπούτσικος κ.ά.

 

Το επίσημο PODCAST «Άγριες Μέλισσες», με παρουσιαστή τον ίδιο τον σκηνοθέτη της σειράς, Λευτέρη Χαρίτο, μας ταξιδεύει πίσω από τις κάμερες.

Ακούστε τα ΝΕΑ συγκλονιστικά επεισόδια, πατώντας τα παρακάτω link ή εικονίδια.

 

SOUNDIS: https://soundis.gr/podcasts/agries-melisses

SPOTIFY: https://bit.ly/melisses_spotifypodcast

APPLE PODCASTS: https://bit.ly/melisses_applepodcast

GOOGLE PODCASTS: http://bit.ly/GooglePodcasts_Melisses

 

 

 

 

#AgriesMelisses

Facebook: @agriesmelisses.ant1tv 

Instagram: @agriesmelisses.ant1tv  

Twitter: @melisses_ant1tv

 

“Μην αρχίζεις τη μουρμούρα”με διπλό επεισόδιο

$
0
0

Tι θα δούμε στο αποψινό διπλό επεισόδιο

Πέμπτη 7 Ιουλίου, στις 21:00

Επεισόδιο: 61

Το προσκλητήριο για το γάμο του Κανάτη με την Μένη έρχεται στο σπίτι και ο Άγγελος με την Βέλη πρέπει να θυμίσουν στον Ηλία γιατί ήθελε να παντρευτεί…

Ο Μηνάς υποφέρει από έναν εφιαλτικό πονόδοντο, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να μην τον αναγκάσει η Βούλα να πάει σε άλλον οδοντίατρο. Ο δικός του όμως κωλύεται να τον γιατρέψει, καθώς έχει… μεταβεί σε τόπο χλοερό.

Η Ξένια στην σκέψη ότι θα γίνει γιαγιά νιώθει πως γερνάει. Κι αυτό την οδηγεί σε κρίση πανικού. Μόνο που ο Μπάμπης επιμένει ότι είναι ματιασμένη, μέχρι που…

Ο Ηλίας αρχίζει να ανησυχεί για το πόσο θα του κοστίσει οικονομικά η κουμπαριά με τη Μένη και τον Κανάτη, μα η Καίτη τον καθησυχάζει ότι θα τους έρθει σχεδόν τσάμπα μιας και έχουν σχεδόν όσα χρειάζονται για τον στολισμό της εκκλησίας κάτω στο μαγαζί. Ωστόσο, ο Ηλίας σύντομα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η Καίτη έχει πολύ πιο μεγαλεπήβολα σχέδια γι’ αυτόν τον γάμο στο μυαλό της…

 

Επεισόδιο: 62

Η Βέλη αποφεύγει τον Άγγελο, ενώ εκείνος περιμένει μια απάντηση για το αν θα τα ξαναβρούν…

Ο Μηνάς ξυπνάει με τρομερό hangover, αλλά ανακαλύπτει ότι δεν πονάει πια το δόντι του. Κι αφού δεν γίνεται να εξαφανίστηκε μαγικά ο πόνος, τι λαμογιά έχει κάνει πάλι η Βούλα;…

Ο Μπάμπης και η Ξένια βοηθούν την Σοφία να ξεπεράσει τις ανασφάλειές της όταν πρέπει να πάνε βόλτα με σκάφος όλοι μαζί. Στην πορεία όμως ο Μπάμπης ανακαλύπτει τις δικές του ανασφάλειες…

Ο Ηλίας και η Καίτη προσπαθούν να αποφασίσουν πού θα πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Φυσικά, ο Ηλίας φέρνει διάφορες «άκυρες» προτάσεις στο τραπέζι, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν χρήματα. Όταν η τσιγκουνιά του τον σπρώχνει να σκεφτεί ακόμα και το ελεύθερο κάμπινγκ, η Καίτη αποφασίζει να τον περάσει από μια δοκιμασία, ώστε να αποδείξει αν όντως μπορεί να το κάνει…

 

Δείτε το trailer: https://youtu.be/F1rN0ng5APo

 

ΜΗΝ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΤΗ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ, IX

 Κατάλληλο για άνω των 8 ετών

Κωμική σειρά ελληνικής παραγωγής 2021-2022

Σενάριο: Έλενα Σολωμού, Παναγιώτης Χριστόπουλος, Σάρα Γανωτή, Γιάννης Διακάκης, Φώφη Κώττη.

Σκηνοθεσία:  Διονύσης Φερεντίνος.

Παίζουν: Ελένη Κοκκίδου, Αντώνης Αντωνίου, Κλέλια Ρένεση, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Άννα Κουτσαφτίκη, Σπύρος Τσεκούρας, Μαρία Χάνου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Άννη Θεοχάρη, Τόλης Παπαδημητρίου.

Βασισμένο στη σειρά Escenas de Matrimonio των MEDIASET ESPANA & ALBA ADRIATICA (distributed by Mediterraneo)

Παραγωγή: GREEN PIXEL PRODUCTIONS

FACEBOOK @alphatv

INSTAGRAM @alphatv

TWITTER @alphatvgreece

 

 

 

Επίσημη πρεμιέρα για το “Passport”

$
0
0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα του έργου του Μάνου Καρατζογιάννη «Passport» στο Ανοιχτό Θέατρο της Ρεματιάς. Αγαπημένοι φίλοι και συνάδελφοι όπως ο  Σταμάτης Φασουλής, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης, η Ασπασία Κράλλη, η Υβόννη Μαλτέζου, η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Γιώργος Σκεύας  και άλλοι τίμησαν τους συντελεστές της παράστασης με την παρουσία τους.

Το «Passport» είναι μια διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Μάνος Καρατζογιάννης («Για την Ελένη», «Μάρτυρες των Αθηνών», «Μελίνα Στοπ Καρέ – αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», «Φύλακας μιας Επανάστασης»), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, έχοντας ως βασικό δραματουργικό εργαλείο τη μνήμη και την προφορική μαρτυρία ως αδιάψευστη ιστορική καταγραφή, συνθέτει και σκηνοθετεί το πρωτότυπο αυτό κείμενο που έχει σκοπό να θυμίσει στον Έλληνα τους δεσμούς του με την προσφυγιά.

Σε ένα δημόσιο χώρο, γυναίκες ηθοποιοί που έχουν καταγωγή από την Ουκρανία, τη Συρία, την Κύπρο, τον Πόντο, την Αρμενία και τη Σμύρνη αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία που συναντά το δράμα και την περηφάνια ενός ολόκληρου λαού. Του λαού τους που ζητά την αναγνώριση. Του λαού τους που νοσταλγεί τις χαμένες πατρίδες. Στη διανομή συμμετέχουν καταξιωμένες ηθοποιοί που κατάγονται από τους μαρτυρικούς αυτούς τόπους.

Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

 

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Αναστασία Μιροσνιτσένκο, Ραφίκα Σαουίς, Ανδριανή Νεοκλέους, Έλενα Μαρσίδου, Ρομίνα Κατσικιάν και η Μαρία Ζορμπά.

 

Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου

Γραφιστικά: Μάριος Γαμπιεράκης

Παραγωγή: Daydreams – Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Μαρινάκης

Το πρόγραμμα των επόμενων παραστάσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Viewing all 36725 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>