Στο εγκαταλειμμένο Παλιό Χωριό, οικισμό της Κεφαλονιάς που ισοπεδώθηκε ολοσχερώς μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,2 ρίχτερ του 1953, είκοσοι μουσικοί, συγκροτήματα και djs θα γεμήσουν τον τόπο ξανά με ήχους στο τριήμερο φεστιβάλ, που διοργανώνεται για δεύτερη φορά φέτος. Ο Φώτης Βαλλάτος, μέλος της οργανωτικής ομάδας του Saristra Festival, εξηγεί γιατί το φεστιβάλ είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στα τσεμπέρια των γιαγιάδων και τα πουά μαγιό τις νέας γενιάς και πόσο σημαντικό είναι να δημιουργείς κάτι μέσα από συντρίμμια.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Saristra Festival;
Από την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα μεταμοντέρνο link ανάμεσα στα τσεμπέρια των γιαγιάδων μας και τα πουά μαγιό των εγγονών τους. Από το πώς μια μεταγενέστερη γενιά μεταφράζει ένα τόσο σημαδιακό γεγονός – όπως ήταν ο μεγάλος σεισμός του 1953- από το dna των προγόνων τους σε αυτό το δικό τους. Από το πώς μπορείς να αποδείξεις ότι η υψηλή αισθητική μπορεί εύκολα να νικήσει την οκνηρία της καθημερινότητας τόσο τη δική μας όσο και των κατοίκων μιας περιοχής. Το πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς ένας μαγικό μέρος όπως είναι το Παλιό Χωρίο των Βλαχάτων, όχι για να στήσεις μια «εμποροπανήγυρη», αλλά ένα ουσιαστικό και σύγχρονο πολιτιστικό event με σπουδαίους μουσικούς – μερικούς από τους καλύτερους που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Υπάρχει κάποια προσωπική σύνδεση με την Κεφαλονιά; Έχετε ξαναεπισκεφτεί το Παλιό Χωριό;
Κατάγομαι από την Κεφαλονιά. Οι γονείς μου και οι γονείς των γονιών μου γεννήθηκαν στο Παλιό Χωρίο των Βλαχάτων. Έζησαν έντονα την καθοριστική εμπειρία του μεγάλου σεισμού. Έχασαν τα πάντα. Αναγκάστηκαν να ζήσουν για καιρό στην ύπαιθρο, σε συγγενείς, να μετοικήσουν σε άλλες περιοχές της χώρας μέχρι να ξανα-επιστρέψουν και να διεκδικήσουν ξανά τη γη τους από την φυσική καταστροφή. Πολλοί από τους πληγέντες δεν ξαναγύρισαν. Επέλεξαν να φτιάξουν τη ζωή του σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή του πλανήτη. Όσοι αποφάσισαν να επιστρέψουν έχτισαν εκ νέου το χωριό, αυτή τη φορά σε ένα παραθαλάσσιο σημείο, εκεί που διέβλεπαν ότι το μέλλον τους θα ορθοποδήσει. Και έτσι έγινε. Η κρατική αρωγή έδωσε σε κάθε οικογένεια των πληγέντων ένα οικόπεδο για να χτίσει το σπίτι της και έτσι γεννήθηκε το νέο χωρίο του Καραβομύλου, η πατρίδα μου. Εγώ από μικρός ανέβαινα στο Παλιό Χωρίο. Στα μάτια ενός μικρό παιδιού αυτό το μέρος έμοιαζε με παραμύθι βγαλμένο από τα βιβλία του Τόλκιν. Ήταν η δική μας Μέση Γη. Τζιτζίκια, συκιές, ροδιές, πρόβατα, αγραπιδιές, τα παλιά σπίτια που μας φαίνονταν στοιχειωμένα, παλιά πηγάδια που η γιαγιά μου μας έλεγε ότι μέσα υπήρχαν χρυσά γουρούνια (αλλά όταν κάποτε ανοίξαμε ένα από αυτό βγήκαν νυχτερίδες), μονοπάτια και θορυβώδη τρακτέρ και μικρές χαράδρες όπου οι ντόπιοι πέταγαν τα μεγάλα μπάζα τους, παλιά ψυγεία και κουζίνες, ανάμεσα στα δεκάδες ανεξερεύνητα σπήλαια της περιοχής.
Ποια η φιλοσοφία σας πίσω από την ελεύθερη είσοδο; Πόσο εύκολο είναι ένα τέτοιο εγχείρημα στην εποχή που διανύουμε;
Το Saristra Festival διοργανώνεται από την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Σαρίστρα. Ως εκ τούτου ο σκοπός μας δεν είναι κερδοσκοπικός αλλά βαθιά ρομαντικός. Όλοι εμείς, η παρέα που στήνει αυτό το φεστιβάλ από πέρυσι (στην πρωτόλεια μορφή του) και θα συνεχίσει να το στήνει για πολλά χρόνια ακόμα, διακατέχεται από τα κίνητρα της αγάπης για τον τόπο της και της δημιουργίας ενός νέου πολιτιστικού πόλου στο νησί μας. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι ένα τόσο φιλόδοξο φεστιβάλ, σε ένα μέρος με ήπια τουριστική ανάπτυξη, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα. Βασιστήκαμε στην βοήθεια τόσο των τοπικών παραγόντων, όσο και κάποιων μεγάλων εταιρειών που πίστεψαν στο όραμά μας, για να το υλοποιήσουμε και φέτος. Δεν σκεφτήκαμε ούτε λεπτό να επιβάλλουμε αντίτιμο εισόδου στους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Παλιό Χωριό και ως εκ τούτου και στους επισκέπτες αυτού του τόπου. Θα ήταν ιεροσυλία.
Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στο φεστιβάλ;
Τα κριτήρια μάς τα επιβάλλει το μέρος. Αυτό είναι ο ιδεολογικός διοργανωτής του φεστιβάλ, όχι εμείς. Δεν θα μπορούσε π.χ. να παίξει στο Παλιό Χωριό ένας λαικοπόπ καλλιτέχνης, γιατί θα τον ξέβραζε το ίδιο το περιβάλλον. Εκεί πάνω, που οι κουρούνες τραγουδούν ανενόχλητες όλο το χρόνο, τα προβατάκια κάνουν το δικό τους πάρτι κάθε πρωί, δεν θα μπορούσαμε εμείς να πάμε και να τους χαλάσουμε τη γιορτή. Γι αυτό επιλέγουμε τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται με απολύτως αισθητικά και μουσικά κριτήρια. Είναι οι μουσικοί που ακούμε εμείς οι ίδιοι, αυτοί που πιστεύουμε ότι κάνουν την διαφορά στην Ελλάδα και αυτοί που ευελπιστούμε ότι θα εναρμονιστούν με το μέρος όπου θα παίξουν. Επίσης προτιμούμε, όσους είναι πιο νεραϊδοπαρμένοι από τους άλλους.
Ποιες φιλοδοξίες έχετε για το μέλλον του φεστιβάλ;
Το Saristra Festival είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να γίνεται για πολλά χρόνια ακόμα. Είναι το όραμα μια ομάδας ανθρώπων που πιστεύει στο δάσος και όχι στο δέντρο. Και το δάσος θα συνεχίσει να υπάρχει, όπως υπήρχε και πριν από εξήντα χρόνια, που έγινε ο μεγάλος σεισμός.
Υπάρχει κάποια συμβάν από το περσινό φεστιβάλ που θα θυμάστε για καιρό;
H συγκίνηση των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στο εν λόγω χωριό και το έβλεπαν να παίρνει ζωή ξανά μετά από τόσο χρόνια, διαμέσου μιας προσπάθειας νέων ανθρώπων που θεωρητικά δεν είχαν καμία συναισθηματικά επαφή με αυτό. Μερικοί γέροι έκλαιγαν. Και μαζί τους και εμείς.
Saristra Festival Line Up:
Παρασκευή 9/8
Μπάμπης Παπαδόπουλος
Βασίλης Κομματάς & Αγάπη Διαγγελάκη
Tango with lions
Σάββατο 10/8
Marsheaux
My Drunken haze
Victim of society
Playground noise
Kid flicks
(Dj set by Laternative)
Κυριακή 11/8
Vassilikos
Mechanimal
Wonky doll and the echo
Alien mustangs
Strawberry pills
Claustro
(Dj set by Saristra team)
http://www.saristrafestival.gr/
Πηγή: www.ough.gr