Η Γιουροβίζιον από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της τηλεόρασης και του τραγουδιού. Είτε σ’ αρέσει είτε όχι, υπήρξε πολλές φορές το βήμα για νέους καλλιτέχνες, ή ένα δυνατό comeback για άλλους.
Το 1978 “Να τος κι έρχεται από τη γωνία, καπελάκι μαύρο ασορτί’’…Ο Τσάρλυ Τσάπλιν σε στίχους Γιάννη Ξανθούλη και μουσική Σάκη Τσιλίκη, έρχεται με ένα εκλεκτό επιτελείο συντελεστών για να παρουσιάσουν ένα θέαμα αντάξιο ή και καλύτερο της προηγούμενης χρονιάς. Ερμηνεύτρια η Τάνια Τσανακλίδου με τη δροσερή φωνή της. Ενδυματολόγος ο Dozia, που την έντυσε σαν Σαρλώ, ώστε να καταλάβουν όλοι για ποιον μιλάει το τραγούδι, χωρίς να γνωρίζουν Ελληνικά. Τη θεατράλε χορογραφία επιμελήθηκε ο Λεωνίδας Ντε Πιαν ενώ την Τάνια, συνοδεύει στο πιάνο ο Μάρκος Αλεξίου. Το έγχρωμο φιλμάκι του τραγουδιου σκηνοθέτησε ο Νίκος Κουτελιδάκης.
Η επιλογή του Ελληνικού τραγουδιού είχε αρκετό παρασκήνιο. Έγινε δύο φορές. Την πρώτη βραδιά, νικητής ήταν ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς και δεύτερος ο Δώρος Γεωργιάδης, με το τραγούδι Ο κύριος Νόμπελ. Αναμεσά τους υπήρξε έντονη διαμάχη με ενστάσεις και καταγγελίες, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα τραγούδια και να γίνει δεύτερος γύρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο τραγούδια της πρώτης βραδιάς, τα ερμήνευσε η Άννα Βίσση! Ο Τσάρλι Τσάπλιν βγήκε παμψηφεί στη δεύτερη επιλογή. (Για την ιστορία, στην Eurovision ήρθε 8ο σε 20 χώρες με 66 βαθμούς).
Πάμε στο 1979. “Θεό, Θεό, Θεό, Θεό δε σε λένε, κεριά…κεριά…κεριά…κεριά…κεριά δε σου καίνε’’. Ο Σωκράτης με το ισχυρό ρεύμα που είχε η Ελπίδα στη νεολαία (κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα) μας εκπροσώπησε άψογα στη Γιουροβίζιον. Σε μουσική Δώρου Γεωργιάδη και στίχους Σώτιας Τσώτου, ο Σωκράτης κατηγορήθηκε ως αντιγραφή του Jesus Christ Surerstar ως προς το θέμα, αλλά όλα αυτά ξεχάστηκαν με τις θετικές εντυπώσεις που άφησε.
Μαζί με την Ελπίδα, τέσσερις νέες φωνές . Ο Στέλιος Γολιέλμος, η Λία Βίσση (αδελφή της Άννας), η Πωλίνα, που εξελίχθηκε σε καταπληκτική τραγουδίστρια και show woman και ο Γιάννης Σαμψιάρης, που θα κάνει σημαντική καριέρα στο μουσικό μας θέατρο, με αποκορύφωμα τους Δαίμονες το 1992. Ήταν ο πρώτος Ντάνιελ, δίπλα στην Άννα. Τη χορογραφία -δεξί χέρι μικρόφωνο, αλλάγή αριστερό χέρι, βήμα μπροστά, αλλαγή δεξί χέρι, βήμα μπροστά, αλλαγή αριστερό, ελαφρό σκύψιμο μπροστά- έκανε η Μαριάννα Τόλη. Στο τέλος του τραγουδιού, οι ερμηνευτές δείχνουν ψηλά ένα τεράστιο προβολέα που μοιάζει σαν μεγάλο αστέρι.(Σωκράτη εσύ Superstar!).
H Eλπίδα με μαλλί Φάρα Φώσετ (βλέπε: Άγγελοι του Τσάρλυ) ενθουσιάζει το Ισραήλ και αμέσως κάνει προσωπικό δίσκο που γίνεται χρυσός, ενώ ο Σωκράτης γίνεται μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες. (Για την ιστορία, πήρε την 8η θέση, σε 19 χώρες με 69 βαθμούς).